A katonai ügyészség mulasztás miatt vádat emelt két ercsi rendőr ellen

2002.12.11. MTI

Vádat emelt két ercsi rendőr ellen jelentési kötelezettség megszegésének, illetve elöljárói intézkedés elmulasztásának vétsége miatt a Budapesti Katonai Ügyészség - közölte Váczi Pál alezredes, csoportvezető ügyész kedden az MTI érdeklődésére.

Ercsiben november 12-én este megöltek egy 13 éves lányt. A rendőrség egy 17 éves fiút gyanúsít a szerelemféltésből elkövetett gyilkossággal. A fiú a nyomozás kezdeti szakaszában beismerő vallomást tett. A két rendőr elleni vádemelésre az áldozat szülei által hangoztatott rendőri mulasztások feltárása érdekében indított vizsgálat nyomán került sor. A tragédiát követően az áldozat édesanyja állította: a bűncselekményt megelőzően két alkalommal is feljelentést tett, mivel a fiú - aki nem tudott belenyugodni a kapcsolat megszakadásába - többször is bántalmazta, megharapta és megütötte a gyermeklányt.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője vizsgálatot rendelt el. Ennek során derült ki, hogy a lány édesanyja a tragédiát megelőző hetekben valóban kétszer is feljelentést tett az ercsi rendőrőrsön. A főkapitányság vizsgálata megállapította, hogy "az intézkedés megtételére köteles rendőrök az ügyben nem tettek meg minden szükséges és tőlük elvárható intézkedést". A megyei rendőrfőkapitány a mulasztó rendőrök közül kettőt feljelentett, őket a katonai ügyészség már november végén gyanúsítottként hallgatta meg. A megyei főkapitány további két rendőr ellen szakszerűtlen munkavégzés miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett, a dunaújvárosi rendőrkapitány pedig szintén az eset kapcsán felmentette vezetői beosztásából az ercsi rendőrőrs parancsnokát.

A Budapesti Katonai Ügyészség csoportvezetője az MTI-t kedden arról tájékoztatta: az ercsi rendőrőrs bűnügyi nyomozói beosztásban dolgozó tiszthelyettese ellen jelentési kötelezettség elmulasztása miatt emeltek vádat. Ugyanis egy bejelentést követő rendőri intézkedésről nem készített jelentést a tiszthelyettes. Az ügy másik vádlottja az ercsi rendőrőrs egyik tiszti rendfokozatú vezetője, aki az ügyészség szerint azzal követte el az elöljárói intézkedés elmulasztásának vétségét, hogy amikor a tiszthelyettes mulasztásáról tudomást szerzett, nem kezdeményezett fegyelmi vagy büntetőeljárást. A vádban foglalt vétségek a törvény szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók. Az ügyben a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa jár el.

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYÉSZSÉG