Rendőrségi vizsgálat Saron ellen

2003.01. 8. origo

Három héttel az izraeli parlamenti választások előtt, kedden az ellenzéki Izraeli Munkapárt vezetője, Amram Micna lemondásra szólította fel Ariel Saron kormányfőt azzal összefüggésben, hogy a rendőrség vizsgálatot indított Saron és két fia ellen a jelenlegi miniszterelnök egy korábbi választási kampányának finanszírozásával kapcsolatban.

Eljákím Rubinstein főügyész megerősítette kedden a Háárec című lap egy korábbi jelentését, amely szerint nyomozás folyik a kormányfő és két fia, Omri és Gilad ügyében azokkal a milliós adományokkal kapcsolatban, amelyek a politikus választási kampányának finanszírozását szolgálták 1999-ben. Saron akkor megpályázta a jobboldali Likud párt elnöki székét Benjámin Netanjahu előző elnök lemondása nyomán.

A nyomozás hátterében az a gyanú áll, hogy az adományok elfogadásával Saron vétett a kampányfinaszírozási törvény ellen. Egyebek között azzal is gyanúsítják Saront, hogy nem mondott igazat egy tavalyi kihallgatás alkalmával, amikor a szóban forgó pénzek eredetéről faggatták az illetékes hatóságok. A két Saron-fiút azzal gyanúsítják, hogy részt vettek az illegális kampánypénzek begyűjtésében. A főügyészi megerősítés után Saron közvetlen munkatársai azonnal bejelentették, hogy olyan dokumentumok vannak a birtokukban, amelyek bizonyítják a miniszterelnök és fiai ártatlanságát.

  • kapcsolódó anyagok
RENDŐRSÉG