Orszagunk Problemaja: A Jogrendszer !


Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 07:29

...nem zárkózunk felfelé az Unióhoz...
Mert most éppen zárkózunk felfelé ezerrel... Csoda, hogy a menetszél ki nem viszi a szemünket.

beszélgetés # 2008.02.17. 01:18

De tiszteletben tarton a nemzeti érzelmű embereket is/feltéve,ha nem akarnak elzavarni innen/,hiszen a különbözőség az egy szép dolog.Tehát pozitívum is lehet.Ez egy örök ellentét egyébként/bábel óta/.Csak mostanában nem látok olyan+ produktumokat,amire büszke lehetne a magyar.mint pl a svédeknél.-na jó..azért ez nem teljesen igaz..na mindegy.Európában én a Svédek,Angolok nagy csodálója vagyok.


kk

beszélgetés # 2008.02.17. 01:01

akkor miben higyek..?egy nemzetben.?én magyar vagyok,de nem érzem ezt olyan nagy pozitívumnak.legfeljebb három évben egyszer,mikor pl horvátországban szembemegyek egy magyar autóval!-hello!-hello!beee.ennyi.vagy odajön hozzám a tengerparton,és kérdezi:-hé nincs egy kis füved? Aztán ahogy hazajövök kapom a rúgásokat magyar testvéreimtől...persze az elsőt rögtön apámtól/kaptam/..na mindegy..nem érdemes sírni../meg amúgy sem panaszkodhatok.+ az úgysem érdekel senkit.-világpolgárság!az a király.legalább nincs kire haragudjak.leszarok mindent..ahogy engem is mindenki leszar.Az istenhit,/ószövetség,újszövetség/ viszont nagyon fontos dolog-Ez rengeteg erőt ad,és értelmet az életnek.-szerintem


kk

Royal # 2008.02.16. 23:47

minimum 2 részre szedném.1-: a megélhetési okok miatti nyomoronc mentalitású egyénre és 2 -:a genetikailag szánalmasan rossz mentalitású egyénre

Hümm. A tegnap esti esetem, ékes bizonysággal példázza, milyen tahók is tudnak lenni emberek. Egy családtagomnak éjfél körül enyhe lefolyású szivinfarktusa volt, az ügyeletes, bár rohammentőt nem látott szükségesnek, azonnali korházbaszállítást, kivizsgálást javasolt. Telefon jött, gyorsan kipattantam az ágyból, és mentem értük autóval. A társasház előtt várakoztam alapjáraton járó motorral, hogy felmelegedjen az autó, mire leérnek ne jéghideg kocsiba kelljen ülnie. Ez egy ott lakó hölgynek nem nagyon tetszett, és lejött óbégatni, hogy mit járatom itt ilyen későn az autót, és miért füstölöm tele a lakását kipufogógázzal (50 méterről, minuszokban bezárt ablaknál). Elnézést kértem, és vázoltam neki a szituációt, remélve hogy kiváltok belőle némi megértést, és kiemeltem azt, nem akarom zavarni, és 10 perc múlva már hűlt helyem se lesz, addig kérem a helyzet megértését - köszönöm. Persze csak nem hagyta abba, őt nem érdekli húzzak innen, és várjak a főúton, ő aludni akar. Kezdett felmenni bennem a pumpa, egyrészt mert egy családtagom egészségéről volt szó, másrészt mert a gépjárművem nem hangosabb, nem füstösebb az átlagnál. Mondtam neki udvariasan, hogy a szmogos-zajos budapest kellős közepén vagyunk, mégcsak nemis lakópihenő övezetben, s hogyhamár emberi megértésnek irmagja nincs benne, akkor fogadja el érvként, hogy az utca közterület, ergo semmi köze nincs hozzá, ki meddig hogyan áll ott az autójával. Ne keresse a balhét, menjen inkább haza, és jóéjszakát. Erre csak nem tágított, üvöltözni kezdett, és rámvágta a kocsiajtót, de úgy, hogy az majdnem kiszakadt a helyéről. Na itt szakadt el a cérna, nem éppen szalonképesen közöltem vele, ha nem fogja be a pofáját, és nem takarodik azonnal haza, elfelejtem mit tanitottak a szüleim, nő létére itt helyben megruházom. Erre elkotródott. Azt tudni kell rólam, hogy az én hátamon fát lehet vágni, de mostanában egyre több ilyen eset veri ki a biztosítékot. Utólag kiderült, a helybéliek által jólismert nőszemélyről van szó, akinek folyton mindig mindenkivel baja van, napi szórakozása, hogy kukucskál az ablakban, és az alkalomra vár hol kivel veszhet össze. Kedvenc témája az autójáratás, volt olyan teheratutós akivel közölte hogy reggel ne merészelje beinditani és járatnia teherautót, tolja el hallótávolon kivülre, és ott inditsa be. (16 Tonnást szép baleset tologatni egyedül) De az utcai zöldséges is megkapta már a magáét miért nyit ki reggel 6 órakor, miért nem 8 kor. stbstb.
Majd egyszer beleköt valami maffiózóba, aki nem lesz erkölcsös, azt levágja a fejét. Szal értem én, hogy zsúfolt nagyvárosunkban egyre nehezebb úgy élni, hogy ne zavarjuk valahol valamivel a környezetünket, ne lépjünk valakinek a tyúkszemére, node a nagyvárosi élet ilyen, aki nem bírja költözzön pusztára.

Én egyébként két nagy csoportra osztanám kárpát medence lakosságát:

  • Az első csoport aki úgy él, és viselkedik, hogy közben mindent, és mindenkit magasról leszar.
  • A másik csoport, -a fenti történet főszereplője ebbe tartozik- aki kompromisszum és tolerancia teljes hiányában szenved.

Az ideálisnak nem nevezhető, „normális” az valahol a kettő között lenne. Ha olyan lenne mindenki még élhető is lenne kis világunk.

bimba # 2008.02.16. 20:01

Nem vagyok a globalizáció híve,nem bízom az uniókban,ezek rendszerint mind széthullanak előbb utóbb.No és ezeken belül is megy a kizsákmány...Áh(!)....

beszélgetés # 2008.02.14. 09:35

Hát igen..a "polgármester" az Amerika lenne..hahaha


kk

beszélgetés # 2008.02.14. 09:33

márpedig,ha nem változtatunk,nem reformálunk,ill nem zárkózunk felfelé az Unióhoz,akkor majd India,Kína változtat!Van elég versenytárs a világban aki kompromisszumot kötne a fejlődés érdekében.Bár az Unióban is vannak elég kemény gondok.Viszont a zsé+kultúra jelentős része még mindig nyugat európában van.Amerika,japán után.Nekik is a szélesebb piac,együttműködés az érdekük-ha azt akarják,hogy ez a kb 3.hely a világban/zsé-ben mérve/minnél tovább ott maradjon.Nekünk ez olyan,mint Kis Mariska,és a falu egyik nagy gazdájának a házassága.-szerintem.Ezen túl nyugat európa olyan nagy álmokat már szerintem irreálisan,utópikusan kergetne.Nyugat Ázsiában esélyt semmire nem látok,/magyar,ukr,orosz/az az igazság.Ez a másik lehetőségünk.hm


kk

bimba # 2008.02.13. 23:17

Továbbra is az a véleményem hogy fejétől bűzlik a hal.

Politikusainknak,tanárainknak,főnökeinknek kellene jó példával előrukkolni (tömegesen) ahhoz,hogy ez változzék,és még akkor is kicsi rá az esély,lévén beidegződött már ez zsigereinkbe.
Ki ér rá elvekkel foglalkozni akkor,amikor a mindennapi betevőért folyik a küzdelem?

KBS-nak pedig üzenem megen csak,hogy ebben az országban lévő egyszerű állampolgároknak gőzekéje sincs arról,mit is jelent a demokrácia,lévén sosem volt ebben az országban ilyen.Tehát mindenki abban a hitben lézeng most,hogy ez a kettős hatalmú rabszolgtartó kizsákmányoló félelemben tartó hatalomféle,nyilván a demokrácia része.És nyilván normális velejárója a cenzúra és normális az is hogy nincs piacverseny szinte sehol.Sőt az is normális hogy bejelentjük előre hogy Demszkáj orrcájába fogunk préselni egy csokitortát mindjárt.)

bimba # 2008.02.13. 23:08

A hírhedten xar magyar mentalitás véleményem szerint a túlélésből fakadóan ennyire szánalmas,de ezt is minimum 2 részre szedném.1-: a megélhetési okok miatti nyomoronc mentalitású egyénre és 2 -:a genetikailag szánalmasan rossz mentalitású egyénre.

beszélgetés # 2008.02.12. 22:08

igen rendkívül találó volt.. -egyébként-ez egy örök kérdés..a tojás,vagy a csirke volt-e az első.?/márminthogy -mentelitás,vagy a körülmény a meghatározóbb.?-/egyén válogatja.-bár én az elsőre esküszöm..hozzám közelebb áll a humán,azaz-az ember hiba nélkül nem létezik elv,és talán így is van ez jól..pl ezért is áll hozzám pl a hangszeres zene kicsit közelebb..mint a gépi. Billentyűs hangszereken is játszom/na nem én vagyok lerch/,/ha összezörrenünk a haverokkal/,és ebben talán az az egyik/többek között/ legszebb,hogy hibázhatunk is.természetesen a szintim is virtuál analóg./bocs-aki nem járatos a zenélésben/


kk

Royal # 2008.02.12. 14:31

Pedig a mentalitás tényleg gyenge pont...

OFF
Lucifer revíziót tart a pokolban, megfelelően gondoskodnak-e az ördögök a rájuk bízottakról. Az első kondér alatt vígan lobog a tűz, a kondér mellett egy tábla: NE MÁSSZ KI!
Lucifer kérdésére az ördög így felel:

  • Ezek itt a németek. Tüchtig nép, betartják a szabályokat.

A következő kondér is mintaszerű, ám tábla helyett itt egy géppisztolyos őr áll.

  • Ezek itt az oroszok. Ha valamelyik megpróbál kimászni, az őr a géppisztollyal visszakényszeríti.

A harmadik kondérnál is minden stimmel, de Lucifer felvonja szemöldökét:

  • Nem látom az őrséget, és tábla sincs.
  • Ide nem is kell, ezek a magyarok. Ha egy megpróbál kimászni a többi visszahúzza.

ON

Ez egy vicclapban volt. Irónikus. Nem tudtam nevetni rajta.

beszélgetés # 2008.02.11. 11:33

egyetértek


kk

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.11. 08:31

Alapvetően a mentalitásunkkal van baj.

Egyetértek. Például nagy baj, hogy olyan a mentalitásunk, hogy mindent a mentalitásra fogunk.

andzsinn # 2008.02.11. 07:34

Makovecznek volt egyszer egy nagyon jó mondása és ez nekem nagyon tetszett: "Ez itt nem Kelet-Európa, hanem Nyugat-Ázsia." Jó erősen el lehet ezen gondolkodni.

Kopátsy Sándor, akit én nagyon tisztelek, az egyik tanulmányában azt írja, nehogy azt higgyje valaki, hogy azért tartunk itt ahol, mert bejöttek az oroszok. Ha nem az oroszok jöttek volna , hanem az amik, akkor sem tartanánk sokkal előrébb, pontosan a mentalitásunk miatt. Itt van a kezünkben a szabadság, meg a haladás záloga és nem tudunk vele élni, már 18 éve. Csak totyogunk.

Idősebbek emlékezhetnek: 1978-tól kezdve minden január elsején egy egész ország ült a TV előtt megnézve az esti híradót, hogy abban az évben mindek fog az ára emelkedni. És minden évben azt mondták, most egy kicsit xarabb lesz, na de aztán itt jön a Kánaán. És ez megy 18 éve! 18 éve.

Ez az ország nem képes semmiből sem tanulni. Soha , semmikor. Meg lehet nézni visszamenőleg 500 évre, hogy a magyarok egy kanál vízben megfojtják egymást. Nem csodálkozom rajta, hogy a litvánok, észtek , lettek...stb. úgy itthagynak minket mint a huzat. Nemrég jártam Szlovéniában, nem is ecsetelem...

Alapvetően a mentalitásunkkal van baj. És ez minden szinten így megy és fertőz a legkisebbektől a legnagyobbakig. A történelmi példákból lehetne okulni, de nem tudunk. Ez egy ilyen nép.

Royal # 2008.02.09. 20:06

Szerintem a jog egész embert követelő "elfoglaltság", aki ebben szakértő, azt jogásznak nevezik. Nyilván amit pl; én, az adatbázis- és egyéb szerverek napi üzemeltetése során tapasztalok, nekem tök evidens, egy tapasztalt intelligens jogászembernek valószínüleg teljesen kínai, sőt megkockáztatom emészthetetlen dolog, de ettől még nem minősíteném "sztori olvasónak", sőt cinizmus lenne azt mondani, hogy mamár általános műveltséghez tartozik informatikai-szakmai folyóiratok olvasgatása, és száraz referenciakönyvek biflázása... Egyetértek Jagerttel abban, hogy a (törvény előtti) egyenlő bánásmód, nem nagyon álja meg a helyét hazánkban, de mondjuk ez igaz mindenre ebben az országban. Amig a milliárdos sikkasztók, pofátlanul és szántszándékkal bűnözők nem kerülnek börtönbe, addig milyen alapon ítélnek el valakit egy öntudatlan botlás végett... Szerintem a törvénysértést (természetesen itt szigorúan a nem fajsúlyos dolgokról van szó - ha nyilvánvalóan tudatlanság, vagy kevés ismeret a ballépés oka) nem kéne azonnali, és drasztikus szankcókkal sújtani.

jagert # 2008.02.09. 17:10

A bimba által felhozott hasonlatok tényleg nem szerencsések, ebben kbs-nek igaza van.
Azonban, a magam részéről, soha nem olvastam „Story Magazint”, már középiskolában tanultam viszont gazdasági és jogi ismereteket, a töri tanár pedig a soros felelőt mindig kikérdezte az aktuális heti és napilapok tartalmából is. Jeles tanuló „nünüke” voltam (igaz, még a szocializmus végén) én is.
Volt olyan munkaköröm (minisztériumban), ahol bizonyos jogszabályok betartását ellenőriztem és segítettem.
Attól még, hogy nem a „Házi Jogtanácadón szocializálódott” vki, még nem biztos, hogy ama bizonyos, hivatkozott magazinolvasói körnek tulajdonított észbeli képességekkel rendelkezik, és bizonyos élethelyzetekben bárki könnyedén válhat szabály- és törvénysértővé.
Az előítéletek kapcsán, éppen az ilyen, „Story Magazin”-os megnyilvánulásokra gondoltam, nem ragoznám miért, úgyis érthető.

A magam részéről, 4 éve, elfogadtam a tényeket, annyira, hogy, ha a pénzügyőrök nem „rágják a számba” a fellebbezési lehetőséget, még azzal sem próbálkozom.
A „benzines” férfiról annyit tudok, hogy egy impozáns bankunk informatikai vezetője. Gondolom, ő sem az a nagy „Story” olvasó. A büntetési tételekbe sem haltunk bele, nem váltunk a hibás jogrendszer megreformálását eszelősen követelő, megkeseredett „alattvalókká”. Ilyen tapasztalat után viszont, mindenki jobban figyel. (Egyszer megpróbáltak kizsebelni, egyszer szatír támadott meg, azóta előre felismerem a veszélyt.)
Naná, hogy az ember gyomorgörccsel reagál ezekben az esetekben, a „görcs betegségen” az egészséges ember túlteszi magát, ami viszont újra betegíti, amikor azt látja, hogy az „igazi” ügyeskedők minden különösebb veszteség nélkül megússzák a stiklijeiket, majd kétségünk nem lehet, ott folytatják, ahol abbahagyták.
Az egyenlőtlenség az, ami mindenkinek piszkálja a csőrét.
A kigúnyolt „túlfejlett igazságérzet” pedig, igenis sokszor hasznos. Mi változna, ha senki sem morogna – okkal v. ok nélkül? Mindenkinek az emberi tényezővel van baja, nem?? Vagy csak megfelelő családi háttérrel, elit diplomával, nyájas, akadémikus arccal lehet kritizálni??
Ja, az „elemi jogismeret” sztem max. az olyasmire terjedhet ki, hogy ne ölj, ne lopj, ne köpj le másokat, ne legyen 3 feleséged, stb. Ha az a kedves kis benjáminka típus vagy, könnyen beleszaladsz a benzineshez hasonló esetekbe.
Egyébként, abból mi a tanulság? Ha „kapásból” tagadsz, semmi bajod. Tedd ezt akkor is, ha még soha semmit nem követtél el. Tudomásod szerint. Sutba az elvekkel, taktika és manipuláció. Jól kinéznénk!
Elnézést a betűtengerért!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.08. 20:25

Ugyan. Az elemi jogismeret nem a toronydaru kezelésével hanem az orrfújással analóg.
Elismerem, lehetnek különbségek az emberek szocializációjában; nem mindegy, hogy valaki 12 évesen a Házi Jogtanácsadót vagy a Story Magazint olvassa.

bimba # 2008.02.08. 19:00

KBS ez most pont olyan mint ha azt kérnéd tőlem hogy vezessek egy toronydarut és nem fogadnád el tőlem felmentésképpen hogy sosem tanultam a dolgot,ergo képtelen vagyok rá.

Enni ,inni,orrot fújni és járni ösztönösen tanul meg az ember,a személyi igazolvány ügyintézését már persze tapasztalat útján.No az utóbbi miatt vagyok itt és HOGY képes legyek felismerni ha zárjegy nélküli cigarettát akarnak nekem eladni és nem adózott benzint.

bimba # 2008.02.08. 18:52

KBS értem én a humorod csak nem kedvelem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.08. 18:40

Én meg azt üzenem vissza, hogy csodálatra méltó marhaságokat bírsz írni, kitalálni. De önfelmentésnek jó.

Járni melyik iskolában tanítottak meg? Enni? Köszönni? Orrodat zsebkendőbe fújni? Boltban fél kiló kenyeret venni? Személyi igazolványt csináltatni?

bimba # 2008.02.08. 18:09

matthiasi ezzel azt akarod mondani hogy a jog "fejlettsége" az adott ország vallásában keresendő?

Az azért elég kellemetlen valljuk be,hogy itt ma egy közös képviselőnek is igen nagy hatalma van az ingatlanom felett.

  • A háborúk és forradalmak sajnos szükségszerűen ismétlődnek,lévén a társadalmi feszültségnek valahol valamilyen formában oldódni kell.

KBS nak üzenem itt,hogy ha majd az általános iskolában már tanítják a jogot,akkor majd lehet kérni azt is tőlem, az egyéntől,hogy ismerjem fel a zárjegy nélküli cigarettázásra vonatkozó jogszabályt és vállaljam a felelősséget a tettemért.
Addig pedig a lenti cigarettás és áfásszámlás esetet nyugodtan nevezhetjük láthatatlan adónak és nem törvényszegésnek.pfpfpfpf

matthiasi # 2008.02.08. 15:13

andzsinn -nak !
Azért nem olyan egyszerű a képlet :
Amérikát délen a spanyolok, portugálok hódították meg északon az angolok.

Meg lehet nézni a két nagy régió közti külömbséget !
Mondják az egyiben a katolíkusok a másikban a protestánsok dominálnak. OK. De mi van pl. Kanadában - ott fele - fele a protestáns és katolikus arány.
Minden elmélet sántit valahol.

matthiasi # 2008.02.08. 15:06

Azért voltak más átrendeződések is Európában.

Pl. a két háború között az akkori Ausztria, Csehország és Bajorország nagyjából egyszinten állt. Azaz alacsonyabban mint a Németbirodalom más részei - pl. a rajna vidék - nem tudom az akkor állam nevet, ill. Poroszország fejlettebb volt mint az előbbi hármas, majd a háború után kb. a hetvenes évek közepére a Bajorok (és a Baden Wrütenbergiek - a déliek) jól elhúztak, mind a rajna vidéktől, mind az akkor már nem is létező Poroszország romjaitól - na meg csehektől is. Még tán Ausztriától is.

matthiasi # 2008.02.08. 14:56

T. Kovács_Béla_Sándor !
És mi van Görögországgal ?
Annak a nemzeti összterméke a harmincas években nagyjából a fele volt az akkori trianonsúlytotta Mgyarországénak.
Most - tán tiz éve - viszont a kocka fordult - Ekkor Görögország nemzeti összterméke volt az akkor tizévelötti Mgyarország nemzeti össztermékének ( GDP ha jól írom ) a kétszerese.
Na mindegy . A szegény görögöknek is kijutott - most a sokkal hosszab török uralomról ne szóljunk, csak a háború utániról.
Tehát : Görögorszában is volt egy kemény és véres polgárháború, írtották egymást, sőt még akasztottak is, pl. a Belojaonisz komcsi vezért, de tán annyit nem mint a mi janink, volt aztán egy kemény katonai diktatúra, volt egy államforma váltás királyság le - helyette köztársaság.
Viszont nem volt szocialista építés mint nálunk !
A gazdaságot azért nem tették tönkre, mint a mi 'derék' komcsijaink !!
Legközelebb majd Finnországról !!

Legislator # 2008.02.08. 14:36

Keserűen mondom évek óta, Nyugat-Balkán ez. Amikor valakinek azt mondják, azért nem lehet Magyarországon Dunhill cigarettát venni, mert nincs rá kereslet (?). (Belgrádban, amely a háború sújtotta, nem EU tagállam, és tényleg balkáni ország, Szerbia fővárosa, a sokkal drágább Cartier cigaretta is kapható a Dunhill mellett).
Vagy amikor egy másik ember a budai Várban negyven éve lévő kereskedőtől vette a torkát gyógyító portugál eukaliptusz mézkülönlegességet, háromnegyed év után csődbe ment az exportőr, mert itt ennek sincs keletje.

Igaz, van ellenpélda. a Mednyánszky festményekért tízmilliókat kiadó maffiózók, de nekik mindegy a méz, a cigaretta, meghozza úgyis a magánrepülőgép, ha az "urak" parancsolják. (Ez egy szűk kör, persze).
Ahogy mondani szokás, barba non facit philosophum...

Japán már az 1867-es Meiji császár-féle reformoktól kezdve nem volt feudális, monarchiának persze ma is monarchia, a világon lévő egyetlen császár ül a trónon. de ez nekem inkább pozitív, mint egy rongyos, de "demokratikus" köztársaság.


Sunshine after the rain.