Orszagunk Problemaja: A Jogrendszer !


bimba # 2008.01.27. 11:55

Sötét képet festettek kutatók a hazai bírósági ítélkezésről

http://www.metro.hu/…/cikk/195371

vzoli # 2008.01.27. 10:34

A nagy kérdés az, hogy szólásszabadság-e, ha mondjuk a vasárnapi televíziós autós műsor szakértőjeként meghívva a műsorban a karburátor helyett a kelkáposztáról kezdesz el beszélni, mert éppen olyan kedved van. Vagy csak szimplán h.lyeség.

bimba # 2008.01.27. 10:02

vzoli cenzúrázna.
Ennyit a szólásszabadságról is.

vzoli # 2008.01.27. 09:32

Véleményem szerint ez alapvetően egy politikai tárgyú topik, politikai jellegű nyitóval és további hozzászólásokkal - akkor is, ha egy-egy konkrét pártszimpátia demonstrálása nyíltan (még) nem jelent meg (de nem kell kétségbe esni: majd fog) -, és ezért is csodálkozom azon, hogy hogyan kaphatott helyt ezen a fórumon.

A nyitó lényege: "A jogrendszer nem működik."

(Továbbá: a róka legtöbbször vörös, a vakondok gyakran fekete, a náthás embernek sokszor folyik az orra.)

Hogy a nyitó-hsz.-t író szerint mely terülten, miért, mennyiben nem működik: az leginkább az éj fekete homályába burkólódzik; pedig esetleg ettől kaphatott volna némi jogi színezetet az egész.

Ez a topik predesztinálva van arra, hogy a napi politika szintjére süllyedjen le; sőt, én megkockáztatom, hogy tárgyának általánossága miatt már eleve politikai topik nyitásának a szándékával lett létrehozva.

Persze, azért van némi "bezzeg az amerikai jog"-gal körítés, hogy úgy látszódjon mintha ..., pedig így még kevésbé látszódik úgy.

Aztán a folytatás: 5 km/h sebességátlépésért börtön, majd egy jogász megpróbálja ezt az egész általános, értelmetlen, hangulatkeltésre játszó katyvaszt jogi mederbe terelni (kevés sikerrel), a másik jogász már nem is próbálkozik a lehetetlennel, egy rövid hsz.-ban politizál; aztán jön bimba: rögtönítélő bíróságok, a rendőrség mint hadsereg, a kivándorlás, a saját házaikban megfagyó emberek, az amerikai giccs-filmek ügyvédideáljának megfelelni nem tudó botor magyar ügyvédek.

És ez még csak a kezdet, a topikot alig egy nappal ezelőtt nyitották.

Elnézést, de mindezt feltétlenül itt kell megtárgyalni? Nincs erre más hely, más fórum?

Lehet, hogy rosszul értelmeztem a Jogi Fórumon eddig nyitott több száz (ezer) topik jellegét, de én egészen idáig úgy véltem, hogy a fő vezérelv: konkrét esetekben konkrét segítségnyújtás. Azzal kiegészítve, hogy ha mégis létrejönnek általános jellegű topikok némileg eltérve a fő csapásiránytól: akkor ezek azért nyílhatnak meg, és maradhatnak fenn, mert tárgyuknál fogva esélyesek arra, hogy a jövőben valamilyen formában segítséget nyújthatnak olyan fórumozóknak, akik konkrét - jogi jellegű - problémájuk megoldásaként konkrét - jogi jellegű - segítséget várnak.

Ez a topik viszont már eleve arra van rendelve, hogy - közvetlenül vagy közvetve - politikai jellegű vélemény-demonstrációk színtere legyen. A jelenben és a jövőben egyaránt. És semmi több.

Általános társadalmi jellegű problémák megtárgyalásának és a politizálásnak nyilván helye van. De feltétlenül itt, és ilyen formában?! Nem hiszem, hogy egy topik attól lesz jogi jellegű, hogy megnevezésében a "jog" kifejezést hordozza. Mert ha igen: akkor innentől egyre gyakrabban fordul majd elő (mint velem most), hogy a topikot olvasva az ember nem tudja eldönteni, hogy most sírjon, avagy moso-jog-jon.

Dr.Attika # 2008.01.27. 09:20

No de ezt a politika "alpári elitet" az állampolgárok szavazata jutatta "politikai elit" funkciójába. Ugye ez is a demokrácia. A cenzusos választói jog nem az embereket minősítette le vagy fel, hanem arra volt hivatott, hogy az döntsön az ország dolgában aki, vagy vagyona, vagy tudása alapján arra alkalmas. Hitler is azért kerülhetett hatalomra, mert a Weimari Köztársaság általános választó jogot adott minden 20. életévét betöltött német állampolgárnak. A köztársaság az ország terheit meghaladó szociális kedvezményeket adott. Akkor még nem volt igazából nemzetközi pénzpiac, így a hiányt a "bankóprés" elindításával próbálta ellensúlyozni. Erdmény nagy infláció. Jött ez az elmebeteg meg annak a pártja és a nép hatalomra emelte őket, mert azt igérte, hogy élettér növeléssel gazdaggá, boldoggá teszi a német népet. Mi lett az eredmény? Cca 55 millió halott és egy világégés. Jogászok tudják, hogy később elemezték Hitler döntéseit és kiderült, hogy mindegyik a német írott jognak megfelelt. Ha megnézzük a dátumokat szinte évre pontosan ez van nálunk is. Megjelent a Magyar Gárda. Ők is hatalomra emelhetők, amint párttá alakulnak és elindulnak a választásokon.

bimba # 2008.01.27. 08:19

Beteg ország az ahol a megtakarított pénzed nem tarthatod pénzintézeteknél,ahogy félned kell a szomszédodtól,az intézkedő rendőrtől,ahol ha hitelre veszel egy trabantot akkor attól kell rettegned hogy jujj most lesz e vagyonosodási vizsgálat vagy sem,és beteg az az ország ahonnan milliók mennek a világ minden tájékára elfelé(nekem is sok ismerősöm kiment családostól az utóbbi 3 évben)és ahol a fiatalok nem mernek gyereket vállalni,ahol a nők kidobálják az ablakon a gyerekeket és ők is utánaugranak.Ahol emberek megfagynak a saját házaikban mert nem tudják fűteni.

Nem ismerem az amerikai jogot(a magyart sem),de nekem mint laikusnak annyi a kölönbség,hogy a magyar ügyvédek nem olyanok mint az amerikai filmeken lévők.Fásultak,ők így is úgy is kaszálnak az ügyön akármi lesz a kimenetele és nemtúlzottan strapálják magukat.
Csak ennyit szerettem volna és elnézést kérni.

bimba # 2008.01.27. 08:11

Társadalomismereti anyag ugye.
A hatalmi ágak nem folyhatnának össze egy demokráciába,de nálunk nem ez a helyzet a hülye is tudja.
Tulajdonjog védelme 0 a köbön.
A rendörséget mint egy hadsereget használják,a hadsereget csak azért nem tudják használni mert annak parancsnoka a köztárssági elnök.
A hatalmi ágak nem folyhatnának össze semmiképp egy egészséges demokráciában.
2006-os balhé nem ezt bizonyította ugye.Rögtönítélő bíróságok voltak, a zavargók felett azonnal ítélkeztek.
De ez csaka jéghegy csúcsa.Arról már ne is essen szó inkább,hogy a különböző pártoknak merre és hova nyúlik még el a keze(bíróságok stb).
A kisember a sérelmével elmehet a búspicsába,soha nem fog jogorvoslatot lelni.
Az ügyvédek és bírók pedig az ítélethozatalkor azt nézik elsősorban,hogy ne legyenek zsúfoltabbak a börtönök.Aztán hogy a szerencsétlen kisember akinek halálra gázolták a gyerekét részegen,az már nem nyer az életben jogorvoslatot sem lelki megnyugvást,az már senki sem érdekel.
Beteg ország,beteg jogrendszer, és tény hogy a fejétől bűzlik a hal,az alpári módon kapzsi és gusztustalan politikai elittől,ahogy lator is megírta.

Legislator # 2008.01.26. 16:41

Az országnak egy problémája van, az alpári politikai "elit", a mi drága és hőn szeretett poitikusaink.


Sunshine after the rain.

Dr.Attika # 2008.01.26. 14:39

Tényleg nem a jogrendszer a probléma. Az egy római jogon- bevált- alapuló rendszer. A probléma a jogalkalmazás. A megfelelően jogalkalmazó jogi ismeretekkel, szakterületének ismeretével felvértezett élettapasztalattal rendelkező ember. Ebből van kevés Magyarhonban. Cca. 650 ezer korkedvezményes nyugdíjas él Magarországon. Ezek javarésze jogalkalmazói szervekben dolgoztak.

Amerikát tényleg ne hasonlítsuk össze a mi jogrendszerünkkel. Jogelméletet és összehasonlító jogot tanult kollégáim tudják, hogy miért.

moby # 2008.01.26. 09:32

Úristen! Ekkora sületlenségeket rég hallottam. Börtön tilosban parkolásért? A sebesség 5-tel való túllépéséért? Te láttál már valakit, aki ezért börtönbe került? Többszörösen visszaeső nehézsúlyú bűnöző? Mi van? Van legalább valami minimális fogalmad arról, mi az, hogy bűnöző, hogy visszaeső vagy hogy többszörösen visszaeső?

Azt nem mondom, hogy a jogrendszer tökéletes. Vannak problémák, kisebbek és nagyobbak is. Na de hogy éppen az USA-hoz viszonyítva nem működik? Mire ez a hörgés, már ne is haragudj! Ha egy icipici fogalmad lenne, hogy az amerikai jogrendszer hogyan működik, mindennap hálaimákat rebegnél, hogy itt élsz, és nem ott. Tudod, mennyi pénzbe kerül itt egy per, és ott, nem csak abszolút értékben, hanem a követelés értékéhez viszonyítva? Itt 6 % az illeték általános mértéke, és a legtöbb esetben egyáltalán nem szükséges ügyvéd (jogilag nem, és ha igazad van, akkor ténylegesen sem - ez is egy nagy átverés, hogy mindenhez ügyvéd kell). Tudod, ott mennyi ideig tart egy per, és itt mennyi ideig? Tudod, ott mit kérnek és itt mennyit? Iszonyatosan fogalmad sincs ezekről. A magyar rendszer hibái kijavítására törekedni kell, de Isten óvjon minket attól, hogy az amerikai gyakorlatot vegyük át. Azok, amiket példának hoztál, azok pedig Magyarországon nem léteznek (kivéve, hogy vannak hosszú perek, igen, vannak, de nem ez a többség, másrészt máshol is vannak). Ha már tombolni akarsz, legalább legyen képed a valóságról, és az alapján tombolj.

bimba # 2008.01.26. 08:05

És mégvalamit.
Ebben az országban jelenleg a nyugdíjasok és az ügyvédek akiknek biztos a jövedelmük,senki másnak.Hja..és a börtönőröknek és a sírásóknak.

bimba # 2008.01.26. 08:03

Súlyos gondok vannak az egész jogrendszerrel.És a magántulajdont nem védi semmi,nekem ez a meglátásom.És igen könnyen elveszthet az ember mindenét,akár egy telefontartozás miatt is.És igen könnyen börtönben is találhatja magát,elég hozzá annyi hogy egyszer átmenjen a piroslámpán,egyszer rossz helyen parkoljon(már visszaesőnek számít)egyszer pedig a 30-as táblánál 35-tel menjen az autójával.+ még ha mindemellett városon kívül gyalogosan közlekedik és nincs rajta a szerencsétlen állampolgin a sárga mellény ami kötelező,hát onnantól kezdve többszörösen visszaeső nehézsúlyú bűnözővé válik.Ez Magyarország.

bimba # 2008.01.26. 07:57

Én inkább úgylátom hogy akinek van pénze annak vannak jogai akinek meg nincs az pedig elmehet a sunyiba.

Nemvagyokjogasz # 2008.01.26. 03:16

Sokan panaszkodnak, hogy nem jol mennek a dolgok Magyarorszagon. Ra lehet kenni a politikusokra, a korrupciora, a multikra, globalizaciora, a kulturara, stb.

Pedig ezek mind gyorsan valtoznak, porognek.
En ugy latom, hogy a JOGRENDSZER nem mukodik.
(Mondjuk Amerikahoz viszonyitva.)
Meg mindig.

Nem erdemes pert inditani, mert csak sok penzt nyel el, es soha sem lesz dontes. Peldakat lehet erre felhozni a legalacsonyabb szinttol a legmagasabbig...

Miert van ez igy? Valoban igy van, vagy mar valtoztak a dolgok, es csak regi beidegzodes, hogy igy latom a dolgokat? Hogyan lehete jobb?