Ptk. tervezet


Impossible # 2009.12.24. 13:21

Oda való, ahol kérdezem. :D

bajussz # 2009.12.24. 10:03

ez valóban a ptk topikba való kérdés:DDD

Impossible # 2009.12.23. 19:28

Na azt mondjátok meg, mi lesz a JF-es szilveszterrel! Oda lehet hogy mennék. Akkor inkább nem lesz, mi?:DD

Kacsa1111 # 2009.12.23. 15:21

Kedves Rexor,

A Fityesznek egyetlen épkézláb javaslata sem volt az új Ptk.-val kapcsolatban,

egyet kell értenem Egyjogásszal...ha a kodifikációs bizottság kezéből kiveszik a melót, és nekem az az álláspontom, hogy ezt nem kellett volna, akkor nem kezdek a szöveghez módosítójavaslatokat benyújtogatni, mert ezzel legitimálnám a maszop azon eljárását (kodifikációs bizottság seggbe rúgása), ami ellen korábban tiltakoztam.
szerintem a fidesz itt most jól tette, hogy következetesen kiállt amellett, amit az elejétől fogva mondott...


Kacsa11

Egyjogász # 2009.12.23. 14:54

"A Fityesznek egyetlen épkézláb javaslata sem volt az új Ptk.-val kapcsolatban, csak a szokásos fikahadjáratukat folytatták."

A Fityesz azt szerette volna, hogy Draskovits ne vegye ki az új Ptk. megalkotását az azon már évek óta dolgozó, jelentős jogtudósokból álló kodifikációs bizottság kezéből.

Draskovits erre nagy ívben tett, és megcsinálták a képükre formált maszop-szadesz pétékát.

Erre mit mondhatott volna a Fityesz?
Csináljon a Draskovits, amit akar, ha hatalomra kerülünk kidobjuk a kukába az egész "Drazsépétákát", és visszadjuk az egész ügyet a kodifikációs bizottságnak.....

A helyükben ebben a szituációban én sem kezdtem volna el a Draskovits-féle Ptk-hoz szövegszerű javaslatokat adni. (MÁr csak azért sem mert a maszopszadesz úgy általában xarik a Fityesz javaslataira.)

Egyjogász # 2009.12.23. 14:47

"Nyakó István szerint az új polgári törvénykönyv (Ptké.) egy modernebb Magyarországot teremtene, de a Ptké.-ra "a vaskalapos Fidesz" nemet mond.
Nyakó István sajnálatosnak tartja, hogy ehhez a nemhez sorakozik fel Sólyom László is."

Nyakó István a köztársasági elnök úr szakmai érveire egy szót sem reagál....

A köztársasági elnök úr szakmai előéletét mindnyájan ismerjük, gondoltam, ha ez a Nyakó veszi a bátorságot, hogy alkotmányjogi és polgári jogi kérdésekben Dr. Sólyom Lászlót bírálja, vélhetően hatalmas (alkotmány, polgári)jogi-tudományos múlttal rendelkezhet.

A Parlament honlapja szerint:

"1988-tól a Borsod megyei adófelügyelőségnél ellenőr, 1992-1993-ban Perkupa és Varbóc településeken körjegyző. Közben az Államigazgatási Főiskolán tanult. 1996-1997-ben képviseletvezető. 2000-től a Miskolci Egyetem szociológia szakának hallgatója."

Most erre mit mondjak???? Nyakó, a hatalmas jogtudós....(persze volt egy-két nagy ember a múltban, aik az építészettől a jogon át a filmművészetig mindehez értettek, gondolom mai utódaig is ilyenek...)

Csak magamat tudom ismételni, ha nem lenne sírni kedvem, hosszan röhögnék...

Mallinalli # 2009.12.23. 09:37

Nem mellesleg az új Ptk. tartalmaz(ott?) új, de jó megoldásokat is (legalábbis én egy rövid belelapozás közben két ilyet is találtam), s azzal, hogy azt mondjuk, hogy most akkor tessék nekifutni még egyszer, ezeknek bevezetését lehet, hogy évekre eltoljuk.

Rexor # 2009.12.23. 09:30

Az egészben az a legszomorúbb, hogy az új Ptk. kodifikációja 1998-ban kezdődött, tehát már bő 10 éve tart. Ennyi idő alatt szerintem lehetett volna egy jó minőségű és magas szakmai szinvonalú jogszabályt varázsolni. Erre kikerül egy több sebből vérző dolog, amit a politika jól szétmarcangol és újabb sz..talicska következik. A Fityesznek egyetlen épkézláb javaslata sem volt az új Ptk.-val kapcsolatban, csak a szokásos fikahadjáratukat folytatták. És innentől én nem vagyok túlságosan nyugodt, hogy milyen elképzelésük van a módosítéásról, lehet hogy rosszabb lesz mint volt.

Legislator # 2009.12.23. 07:25

Nem szabad a közvélemény-kutatóknak hinni, ők azt hozzák ki, amit a megrendelő hallani szeretne.


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2009.12.22. 19:57

nem baj, a lényeg, hogy 2014-ben nem jut be az Országgyűlésbe az MSZP

Dr.Attika # 2009.12.22. 18:30

Hacsak a klotyó takarításban merül ki az országgyúlési tevékenységük.

Egyjogász # 2009.12.22. 17:39

Na ennyit az új Ptk-ról, meg a hatályba léptetéséről.....

Azt hiszem, ezek után kár vitatkozni arról, hogy az új Ptk. hatályba lép-e, ha a Fidesz hatalomra kerül...

Gondolom, a szoci szavazógépezet majd februárban - lexarva a köztársasági elnök úr igen megalapozott érveit, ahogy szokta - egyik utolsó dicső tetteként újra megszavazza a "Draskovits Ptk"-t (vagy ahogy fideszes körökben mondják, Drazsépétékát) hatályba léptető törvényt, de aztán remélhetőleg májusban már abba se lesz beleszólásuk, hogy milyen színű WC papírt vegyenek a Parlament klozetjébe...

http://www.keh.hu/…evel_ptk.pdf

Impossible # 2009.12.19. 21:48

Softly, hanyadikos vagy? És lány vagy, ugye? Az írásodból nekem ez jön le. A polgári jog tanszéken CSAK és kizárólag Landi a jó a tanár. Ő viszont tényleg nagyon jó. Nem zseniális, de nagyon jó. A többiekről meg nem mondok semmit. :D

Softly. # 2009.12.19. 21:40

Persze,köszi hogy leírtad,magam is tisztában voltam egyébként vele,de minden helytálló amit irtál:) Én "független" fórumokon olvastam (persze mint tudjuk politikailag senki nem lehet független) hogy ezt a lépést valszeg nem lépi meg a fidesz. Sosincs kizárva,hogy mégis. Én kicsit illuzió rombolónak tartanám,mert egy olyan folyamatot indíthat el,ami aztán végképp tönkrevágja a legalább formailag létező jogállamunkat. Félreértés ne essék: a Ptk. megalkotása több mint szánalmas lett a végére,mindenki levágja mi a helyzet,de sztem ezt nem erő-politizálással kéne megoldani. Ugyanis,ha a Fidesz nem képes megvékezni a gazdasái hanyatlást,a munkaerő csökkenést,és jauvoló tendenciát mutatni,bármelyik másik párt is kerül majd 4 éve mólva hatalomra,baljós vége lehet.
Nem akarok politizálni,de szívem szerint a röhejes poltikai szintér miatt egyetlen pártra nem adnám a voksomat,de sztem egy magyar állampolgárnkak kutya kötelesége szavazni.

Egyjogász # 2009.12.19. 19:43

Fejlettebb demokráciákban egyébként - tőlünk eltérően - egy ilyen szintű szakmai kódex kidolgozása sem pártpolitika kérdése.

Itt is nagyon szépen indult a dolog, volt egy neves jogtudósokból álló testület, kodifikációs bizottság, akik hosszan dolgoztak rajta, volt Ptk. tervezet, amit közzétettek szakmai véleményezésre, stb.

Aztán amikor Gyurcsi kegyelméből a mindenhezértő Draskovits lett (akkor éppen) az igazságügyminiszter, nagy felháborodást okozva kivette az ügyet a bizottság kezéből, és megcsinálták (nem akarok csúnyabb szavakat használni) a maszop-szadesz pétékát...

Az is vicc, hogy - hiába tépte a száját a szakma színe-java - a kormány (ha belegebedtek is, de akkor is a maszop nevéhez fűződjön az új Ptk. alapon) 2010. május 1-i hatályba lépésre adott be törvényjavaslatot.

Aztán amikor rájöttek, hogyha sok ember mondja, hogy hülyeséget csinálnak, nem biztos, hogy az összes többi a hülye, na akkor sem a kormány adott be módosító javaslatot a hatályba lépés elhalasztására ("Mi nem alkuszunk, tökös gyerekek vagyunk."), hanem hogy hogynem feltűnt a semmiből két ismeretlen szoci képviselő, akik valamiért javasolták, hogy a Ptk. 2011-ben lépjen zömében hatályba....
Az IRM meg ezt elfogadta......
Ha nem lenne sírni kedvem, hangosan röhögnék...

Mindegy, azt mondják az okos kövéleménykutatók, hogy ez a jogalkotási metódus (hogy ismét ne használjak csúnyább szavakat) még egy hónapig tart (ugyanis már csak februárban ülésezik a Parlament), aztán a szociknak már nem lesz sok beleszólása a dolgokba...

Egyjogász # 2009.12.19. 19:18

"Egyjogász: a PTK hatályba fog lépni,és nagyon kicsi rá a valószínűsége,hogy a Fidesz hatályon kivül helyezi majd....Ptk-t nagyon ritkán szoktak jogállamban a sorra következő kormányok hatalomra kerülésével eltörölni,ez ugyanis vezsélyezteti a jogbiztonságot."

Ahogy mondani szokták, fejlettebb demokráciákban ez valóban így van..:)) DE

Lehet, hogy most hallod először, de a FIDESZ egyik fő követelése (volt), hogy - a vagyonadó bevezetése mellett - a szocik ne léptessék hatályba ezt a Ptk-t sem.

Több vezető Fideszes is "odanyilatkozott", hogy amint hatalomra kerülnek, egyik első intézkedésük lesz, hogy a Ptk-t visszavonják, és teljes körűen felülvizsgáltatják, átdogoztatják szakmailag.

Jelzésértékú, hogy a Ptk-t hatályba léptető törvény kapcsán a Fidesz szokása ellenére 1 (egy) módosító indítványt nyomott be, ami úgy szólt kb., hogy a beadott tervezet helyébe az a szöveg lép, hogy
"A Ptk. nem lép hatályba."
(Szerintem vicces kedvükben voltak a fiúk, természetesen a szoci szavazógépezet ezt lesöpörte.)

Mivel a Fidesz kommunikációja 2006 óta azon alapul, hogy egy kormány hatalma nem épülhet hazugságokra, én 99%-ig biztos vagyok benne, hogy ha a Fidesz hatalomra kerül, akkor a Ptk-t és a vagyonadó tv-t visszavonják.

Mallinalli # 2009.12.19. 17:22

Honnan vagy olyan biztos abban, hogy a tervek szerint 2011. január elsejével hatályba lépő részek tényleg hatályba fognak lépni a vélhetően új kormány alatt? Tudsz valamit, amit mások nem?

Softly. # 2009.12.19. 14:39

Egyjogász: a PTK hatályba fog lépni,és nagyon kicsi rá a valószínűsége,hogy a Fidesz hatályon kivül helyezi majd.Sokkal valószínűbb hogy módosítások armadája fog következni,melyel a PTk nagyrészét majd átkorrigálják. Ptk-t nagyon ritkán szoktak jogállamban a sorra következő kormányok hatalomra kerülésével eltörölni,ez ugyanis vezsélyezteti a jogbiztonságot.

Impossible: Pázmány. Hosszú történet miért oda járok,de összeségében elégedett vagyok vele.Úgy érzem sokkal többet szidják,mint akinek valóban rálátásuk van a képzés mikéntjére és hogyanjára. A leggyakoribb érvek,miszerint bigott,abszolút hülyeség,a képzés színvonala pl. éppen a polgári jog tanszéken messze jobb,mint az Elte-nek,csak jó oktatókhoz kell felvenni a gyakorlatokat,egyedül a társasággal van bajom. A hallgatók egy jó része már nem üti meg a szintet,nem is vezsik komolyan az egészet. Iylen szempontból az Elte jobb.
Mindegy,ezt majd egy másik topickban részeletsen kifejtem mert sok a fals nézet és nem szeretem az alaptalan vádaskodást;)

Egyjogász # 2009.12.19. 13:52

"Lábady kitalálta idén,hogy mivel amugy is megszavazzák az új ptk-t és hatályba is léptetik,mind a hatályos mind a leendő jogszabályt kell tudni vizsgára"

Nem megmondtam kb. három héttel ezelőtt, hogy ezt az egész cirkuszt az új Ptk. körül a szakvizsgázók/államvizsgázók fogják megszívni????:)))

Egyébként nem értem, mert ha a Fidi ígérete szerint "eltörli" az új (szoci) Ptk-t (már ez is egy vicc, hogy egy Ptk. lehet szoci vagy fideszes...), és soha nem fog hatályba lépni, akkor minek vizsgázni belőle?

Ha meg az adott egyetem főkorifeusai úgy gondolják, hogy
a.) a Fidi segget csinál a szájából és mégsem törli el sz új Ptk-t, VAGY
b.) Gyurcsi és csapata az elkövetkező négy hónapban elhiteti a választópolgárok többségéval, hogy itt tulajdonképpen Kánaán van, és ezt nekik köszönhetjük,
azaz újraválasztják őket és marad az új Ptk.,
akkor meg mi a túrónak vizsgáztatnak a hatályon kívül helyezendő régiből?

Impossible # 2009.12.19. 13:01

Softly, te Pázmányos vagy vagy pécsi?

Csipke # 2009.12.19. 12:41

Kedves Softly,

a miniszteri indokolása csak az eredeti tervezetnek van meg, az elfogadottnak nem. Azt pedig az IM honlapján megtalálod. De például megkérdezhetnék Lábady-t, hogy van-e konaktja a minisztériumban, hogy legalább egy, az elfogadott szöveggel pariban lévő indokolást mikor lesz szíves a minisztérium kidobni? :)

Megjegyzem, igen nagy genyóság, amit kér.

Üdv.:


Csipke

Softly. # 2009.12.19. 12:16

Srácok! Be tudná nekem valaki linkelni a PTK kommentárját ha ez egyáltalán fenn van valahol a neten? Kerestem,de nem igazán találta rá.
Lábady kitalálta idén,hogy mivel amugy is megszavazzák az új ptk-t és hatályba is léptetik,mind a hatályos mind a leendő jogszabályt kell tudni vizsgára (polgár 3 kötelmi jog ált. rész). Nem ártana 1x átolvasni a kommentárt.:)

Berényi Miki # 2009.12.19. 10:48

"Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelen lévő két tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kíván létesíteni."

Impossible # 2009.12.19. 10:26

Miki,

szerintem olvasd el jobban, mit ír a Ptk. :D

Berényi Miki # 2009.12.19. 07:39

"és az miért baj, ha az emberek választhatnak, hogy házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat?"

nem választhatnak. a bejegyzett élettársak azonos neműek :P

de az igaz hogy az élettársi kapcsolat is erősebb lett...