Értelmiségi mustra - ugye a jogászok okosabbak?


Sherlock # 2010.08.02. 19:53

Ezt csak úgy mondják.

Naina # 2010.08.02. 19:37

Sherlock, miért veszed bóknak, hogy eltésnek gondoltak?

Sherlock # 2010.08.02. 19:14

Igen, Pázmányos vagyok.

Valamiért eltésnek tudtalak.

Ezt bóknak veszem. :)

Engem elég sok dolog érdekel; bár inkább gazdaság-közeli területek, mint értékpapírjog, kerjog, bank és tőzsdejog, gazdasági büntetőjog, stb. Ez még nyilván alakulni fog, inkább úgy csinálom, hogy igyekszem kizárni, hogy mi nem érdekel, mit nem tudnék csinálni(pl. családjog, fiatalkorúak büntetőjoga). Ha választhatnék jelen pillanatban, akkor talán az ügyészségre mennék, bár tetszik a pörgés is, ami az ügyvédi irodákban van. Kicsit majd még "polgárosodnom" :D kell, mert eddig 8 tárgyalásból 5-ön a testi sértés valamilyen formáját tárgyalták, a másik 3 is büntis volt.

Legislator # 2010.08.02. 17:19

Sherlock, te PPKE-s vagy? Valamiért eltésnek tudtalak. Péteri professzort nagyra tartom, nagyon művelt úriember. Szerintem vannak "született" jogászok, akik a pályára valók, tanulni persze nekik is kell. Engem sem a büntető, sem a polgári nem érdekelt soha, csak a közig., és már a végén jöttem rá, hogy összehasonlítójogi vénám is van. Valaha jogtörténész akartam lenni, de Mo.-n az vakvágány, szóval nem tartom annak magam, de néha ilyesmit is írok.


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.08.02. 15:51

Az EÁJT nekem is nehezebb volt, mint a róma, de ennek szerintem az az oka, hogy rengeteg az anyag és nem kapcsolódnak egymáshoz a részletek. A róma egy egységes rendszer, és még 666 oldalon leírva sincs annyi, mint az eájt, ráadásul a későbbiekre nézve sokkal több értelme van(szerintem).

Péteri professzor beszélt egyszer előadáson Radbruch jogász-osztályozásáról, ő is kiemelte az érdektelenséget - bár nekem hiányzott az "igazi" jogász, mint kategória -, hogy sokan csak a presztizs, illetve a biztos megélhetés ígérete miatt jönnek jogra, így még ha jók is a képességeik, akkor sem "jogásznak valók".

Bizonyos tárgyaknál egyébként én azt veszem észre, hogy van érdeklődés, ilyen volt pl. a magyar jogtörténet, amit én Horváth Attila személyének és annak tudok be, hogy elsőévesként mindenkit a büntetőjog érdekel.

veszpremiugyved # 2010.08.02. 15:21

Sajnos sem az egyetemi vizsgáztatás, sem a szakvizsgáztatás jelenlegi rendszere nem alkalmas a tényleges tudásszint/rátermettség mérésére.


dr. Kovács Gergely

Ügyvéd - Veszprém

Veszprém, Szabadság tér 9.
T.:30/263-1611

polgári jog, ingatlanjog, családjog, munkajog, társasági jog

Legislator # 2010.08.02. 15:02

Azért mert lassan kihal egy oktatónemzedék. Egy másik meg háttérbe szorul, mert ezek helyét kell betölteni. Pl. régen/régebben zömmel Földi professzor vizsgáztatott. Mi még anno a római jogot éreztük erősebbnek, a maiak az EÁJT-ot. A színvonalról nehéz nyilatkozni. Én oktatóként nem jogi, de erősen jogias jellegű karon azt éreztem, hogy a hallgatókban nyoma sincs az érdeklődésnek. Amikor én jártam erre a fentebb jelzett karra, legalább egy-egy érdeklődő volt. Vagy egy-egy kis csoport aki komolyan készült a vizsgákra, és nem puskázott.


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.08.02. 14:28

a magolás az többé-kevésbé(inkább kevésbé) megy

Ezt általánosságban írtam az évfolyamra vonatkoztatva, nem magamra :D

Szerintem is az még a jobbik eset, ha nem megy szó szerint, hiába tudja valaki a törvényt ha nem tudja mi a különbség felelősség és helytállás közt ugye.

Azt viszont nem értem, hogy miért csökken ennyire a színvonal(ha lehet hinni elődeinknek :) ); 10 éve is ugyanezt tanították.

Legislator # 2010.08.02. 14:12

Rossz, ha efelé mennek a dolgok. Mert aki nem érti a törvényszöveget (vagy a jogi konstrukciókat, illetőleg összefüggéseket), ha fel is tudja mondani, nem ér egy kalap szart sem (erre ez a legeufemisztikusabb kifejezés, bocs); aki pedig érteni látszik, de nem, vagy nem eléggé pontosan tudja a jogszabály szövegét, az sem a legjobb konstrukció. De az később még megtanulhatja jobban, míg aki csak a szöveget tudja, az halálbiztos, hogy ha most augusztust írunk (márpedig azt) akkor szeptemberre elfelejti azt (is), amit meg sem értett.


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.08.02. 13:41

websas: nincs ötletem sajnos. :(

Legislator: szívesen mondanám, hogy nincs így; de valószínűleg hazudnék -vagy én látom nagyon sötéten a dolgokat. Volt egy kiváló szolfézs-zeneelmélet tanárom, ő mondta mindig, hogy "gondolkozni szabad", ezt hiányolom, a magolás az többé-kevésbé(inkább kevésbé) megy, de a törvényt a "nem kollégák" is el tudják olvasni, meg is tudják tanulni; szerintem azért ülünk ott, hogy attól valamivel többet tudjunk kezdeni a dolgokkal, mint hogy el tudjuk mondani szó szerint.

websas # 2010.08.02. 09:59

Kedves Sherlock!

Bővíteném: Mit csinál a szél amikor nem fuj?

Legislator # 2010.08.02. 09:55

Nem baj, én úgy érzem, bőven a kisebb részbe tartozol:-D.


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.08.02. 07:24

Másodéves vagyok.

Legislator # 2010.08.02. 06:16

Sherlock: Gondolom, minimum harmadéves vagy:-D.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.08.02. 06:05

causeloser: köszi és nagy arc vagy:-D.
Sherlock:repülős kérdés:-D;ha hasonló a helyzet azt sajnálom.


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.08.01. 18:43

Biztosan állíthatom, hogy az első és másodéves hallgatok nagy része körülbelül ezen a szinten van.

off: Hogy marad fenn a repülő, mikor olyan marha nehéz?!

cat981 # 2010.08.01. 18:07
cat981 # 2010.08.01. 17:56

amúgy a topic kérdésére a válasz: szerintem hasonló, vagy nem jobb.

cat981 # 2010.08.01. 17:29

mi történik ha a holdon leejtünk egy tollatra válasz: "kifolyi belőle a tinta..." bexarok... :DDD

causeloser # 2010.08.01. 16:48

ja igen és még... a nevemet kbs -től kaptam valamikor!

causeloser # 2010.08.01. 16:46

szia!

ja ahogy vesszük, néha váltanom kell nicket,mert nagyon lecsapom a lasztit és csak nézem, csak nézem meddig pattan, aztán meg valamikor leveri az kandellábert és csak száll és száll és száll...

na ez az én storym... kimondom magamról, másról, világról a világnak, amit gondolok és ennek nem igazán szoktak örülni...

ezen az égövön ennek nincs igazán kultúrája (na meg legyek/tűnjek már olyan műveltnek), hogy a történelmet és hagyományok szavakat is megemlítem itt. mintha tudnám mik azok, pedig csak falusi tahóig vittem az életben. de esk. k*ra igyekezek, hogy eljussak egyszer az operabálba, ahol majd aztán izomból én lehetek a fő szám :-D

igazából csak utálom a hazug tabukat, amik olyan kényelmesek és így vagy ezer évig toljuk még magunk előtt a talicskát teljes gőzőlgő rakományával... na ezt nem annyira, de persze kérdés van e jogunk véleményt alkotni és az helyes e?! ezt döntse el mindenki maga... a nem tetszőket viszont örülök, ha megtartják, mert az mindig olyan messzire vezet.

tudod egy komoly pofa mittudom én, de biztos egy millió arcizom és ráncba kerül, amíg egy mosol mindig olyan bájosan könnyed és minden kisimul. mossunk szilánnal, ahoghy a reklám...!

legyen szép napod!

Legislator # 2010.08.01. 09:56

Szia, causeloser,

Te új vagy itt?, - még sosem láttam ezt a nicket. Nagyon tetszett ez az agymenés, kicsit hasonlít Sz. Márton és Impossible stílusához.


Sunshine after the rain.

causeloser # 2010.08.01. 08:17

kedves egyjogász

mert ott mocskosan melózni !kell! és senki nem látja, hogy önfényed sziporkázásának totális tündöklésében, a magadnak helykén kicsit félrebillenő lazasággal felhelyezett glóriával, peckesen, (vagy pöckösen) beriszálod magadat teljes holdudvarod kíséretében egy tárgyalásra, ahol zizegve rendezgeted az üres A4 -eseket. másrészt kissebb a valószínűsége, hogy egy tárgyalás után egy bukott, de milliárdos politikus, vagy kétes hírű vállalkozó a bírósági férfi wécén jó alaposan kitömjön (amivel, azután ugye megint egyenesben vagy, főleg ha kimarad a mencesz). egyébként meg kávéházban leledzed le az életedet, miközben csúcsbarátnőidnek magyarázod elengedhetetlenül fontos társadalmi szerepedet, akik szájtátva csodálnak, hogy hát ez a gizi soha nem isgondoltuk volna róla, de mégis és közben eszi őket a franc a sárga irigységtől és arra gondolnak az én plasztikám sokkal jobb és már a segge is kezd lógni.

nem minden cölöpre és nem minden jogi szakemberre (és főleg nem az említett konkrét személyre vonatkozik a megjegyzésem, a leírtak csak fikció a fantázia szüleményei, de azért jó segge van az említett személynek, ennyit tudok és tapasztaltam belőle, ezt is csak fotón :-D remélem a diploma osztó után lesznek újak) vonatkozó sarkított vélemény. csak és de kb. ezért nem lesz sertésturkász egy ismert és híres személyiségből. az anyakoca nem fog udvarolni, hogy te milyen okos vagy pedig csak az én 80 -as iq -mat haladják meg a te képességed, mellesleg milyen jó szaftos is a barackod.

szóval nó kiskosztüm, meg csillicsoda ügyvédtallár, amitől olyan komolynak hatunk és reméljük más is lát minket. tehát lőttek a magyar kohászat felfelő ívelő pályályának a bányák meg amúgy is gazdaságtalanok inkább jöjjön az importszén!

Naina # 2010.08.01. 07:36

Szegeden sem,épp ezért bizonyos tárgyak teljesítésének előfeltétele szükséges, hogy nemzetközit vagy be.-t abszolválhass.

Naina # 2010.08.01. 07:22

:D D nem én vagyok !

Ha már nemzetközi és be előadásra bejártak, akkor csak eljutottak valameddig. Nálunk Szegeden ezek a tárgyak 8.félévben vannak.