Tanulási módszerek / gyorsabb tanulás


Pandaaa # 2011.09.07. 14:16

Barabell, én most készülök a szakvizsgára, és bizony nagyon örülök neki, hogy annyit pepecseltem anno az egyetemen a tanulással, mert sok dolog visszajön (bár még így is nagyon kemény).

Szerintem a saját módszeredet kell kifejleszteni, hogy hogyan tudsz haladni jobban a tanulással.

Csipke # 2011.09.07. 13:31

Az A/4-re való kiírás egyébként azért is jó, mert a vizsgán sem kell többet írnod (és gyakran elmondani sem, mert amit akarnak, megkérdeznek útközben). Egyébként az ötlet a magyar jogtörténet tanárom egy mondásából született, miszerint, aki tudja, a lényeget mondja, aki nem tudja, rizsázik (így aztán nála a szigorlat is 10 perc volt felkészüléssel együtt)


Csipke

Csipke # 2011.09.07. 13:29

Egyébként a könyv olvasásra való és nem rajzolásra.

Pedig szépen ki lehet színezni... :)

Én vizuális típus vagyok, nekem a "rajzolás" segít. Immaculata-nak igaza van, egyszer át kell olvasni, hogy a következő körben már lehessen kiemelni a lényeget. Nekem mindenre volt külön színem: a fekete mondatrészes, a kék a mondatrészen belüli szűkítés, a zöld a dátumok, a piros a kulcsszavak. Ezen kívül tanulás közben ugyanezekkel a színekkel karikáztam, négyzeteztem. Ha valami túl bonyolult/hosszú volt, akkor a színezést követően egy darab A/4-es oldalra vázlatot írtam. Mivel mire ide eljuttam, legalább 3X olvastam, később már csak a vázlatot tanultam.

Vizsgán pedig a fejemben láttam a színeket és a vázlatot... :)

De az igaz, ha nem érted, akkor nem fogod gyorsítani a tanulást.


Csipke

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.09.07. 12:50

Szerintem mindent legalább egyszer át kell olvasni, hogy azután kiszűrhesd a lényeget. Nem első olvasatra kell kiemelni, hanem amikor már nagyjából el tudod rendezni a tételek között és a fejedben.

:) Egyébként a könyv olvasásra való és nem rajzolásra.

steini # 2011.09.07. 12:36

Barabell, szerintem te megpróbálod szóról szóra megtanulni az anyagot. De a biflázással nem mész semmire, mert egyrészt két nap múlva nem emlékszel semmire abból, amit megtanultál,másrészt nem érted a logikáját az anyagnak. És ez utóbbi lenne a lényeg! Mert ha érted, hogy miért van a törvényszövegben, ami van, sokkal könnyebben meg fogod tanulni, és talán tartósabb is lesz. Próbált meg kiszűrni a lényeget a könyvből, mert vannak olyan könyvek, amelyek tényleg jól tanulhatók, de vannak olyanok is, amelyeknél a 10 oldalból jó, ha 1 érdemi...

végrehajtó1 # 2011.09.07. 12:36

Gondolom nem általános iskola alsó tagozatosa vagy, tehát ahhoz már öreg vagy hogy most tanuld meg hogyan kell tanulni.:)

Ha nem megy ne erőltesd.Vannak akik nem tudnak tanulni...

lawcitrom # 2011.09.07. 12:22

Nem volt se számítógép, se telefon, se facebook. Kemény szék, asztal, lámpa. Ennyi.

Barabell # 2011.09.07. 12:14

Kedves fórumozók!

Egy kis tanácsra lenne szükségem a tanulás terén.
Sok esetben igen lassan haladok az anyaggal.Rengeteg tétel van egy-egy félévben, ha ki akarom számolni, azt mondhatom,hogy naponta 2 tételt kellene megtanulnom a szorgalmi időszakban, hogy vizsgaidőszakban ne legyen gond.Azt hiszem mindenki tudja itt, hogy kizárólag a vizsgaidőszak 6-7 hetében felkészülni mindenből nem lehetséges(legalábbis a többségnek).
Ez a napi 2 tétel sem tűnik így soknak, de sajnos egy olyan tételen, ami a könyvben 10 oldal, elpepecselek 1 napot.:SPedig odafigyelek,olvasom,kihúzom,tanulom,mégis rengeteg időt elvesz, mire tényleg sikerül megtanulnom.=(
Mit tudnátok tanácsolni, hogy kicsit gyorsabban menjen?Persze nem akarom napi 1 óra alatt megtanulni, de 6-7 óra egy tételre rengeteg szerintem.:SÉs nem is tudok minden nap ennyit rászánni.
Min kellene változtatnom, ti hogy tanultok/tanultatok a siker érdekében?