táppénz alatt felmondás?


pazs # 2013.04.08. 11:11

Dehogy mindegy, ha több, mint három éve dolgozik a lányod ennél a munkáltatónál, hiszen abban az esetben a munkáltató által közölt felmondás esetén még végkielégítés is jár, plusz a felmondási időre járó bér (ez utóbbi táppénzen persze nem játszik), míg a munkavállaló általi felmondásnál nem. Ráadásul arról nem tudunk, hogy van-e a munkáltatónak okszerű és valódi indoka a felmondásra. Az nem az, hogy a lányod hónapokig táppénzen van.

Anna-Mária54 # 2013.04.07. 09:05

Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni:
A lányom megváltozott munkaképességű és egy ilyen munka-
helyen dolgozott ez év február végéig, míg táppénzre és
kórházba nem került, mivel meg kellett műteni. A fel-
épülése hónapokba telik.
A munkahelyéről már értesítették, hogy elküldik és azt
javasolták neki, hogy ő írja meg a felmondását.

Érdeklődöm, hogy mi lenne a lányomnak a legelőnyösebb, ha már így is úgy is mennie kell. Egyébként kb. júniusban bizottság elé kell mennie felülvizsgálatra.

Előre is köszönöm válaszukat.

Anna-Mária54 # 2013.04.06. 11:17

Táppénz alatti felmondásról szeretnék kérdezni:
a lányom megváltozott munkaképességűként dolgozik egy
ilyen embereket foglalkoztató munkahelyen.
Február végén megbetegedett táppénzes állományba,
illetve kórházba került. Valószínűleg még hónapokig táp-
pénzen lesz. A munkáltató megkereste azzal, hogy nem
tudja foglalkoztatni úgysem, tehát mondjon fel a lányom.
Egyébként kb. júniusban menni fog orvosi bizottság elé
felülvizsgálatra.
Érdeklődöm, hogy mi a véleményük erről, és mit csináljon?

Éva67 # 2013.03.04. 19:11

Üdvözlöm!
2012. augusztusától vagyok jelenlegi munkahelyemen, szerződésem határozatlan időre szól. 2012.12.29.-én beteg lettem. A betegségem a mai napon is fenn áll. Kérdésem a munkáltató felmondhat-e, ha igen akkor táppénzre jogosult vagyok-e?(28 éves munkaviszonyom van megszakítás nélkül!)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.04. 14:01

Telefonon nem lehet felmondani. Ha próbaidős, akkor is csak a felmondás kézhezvételével szűnik meg a munkaviszonya. A táppénz addig járhat, ameddig munkaviszonyban van.
Még hányszor?

gizi52 # 2013.03.04. 10:00

Kedves Kaméleon!

Újra itt vagyok!

Csak meg szeretném írni, hogy legutóbbi levélváltásunk óta mi történt!

A fiam megírta a munkáltatójának, amit itt leveleztünk. Na nem ennyire részletesen, csak hogy amíg nem veszi át a felmondását, addig munkaviszonynak számít az az idő.

Az alábbiakat válaszolta a cége:

"Az Mt. 79.§ 1 bek. szerint azonnali hatályú felmondással-indoklás nélkül-megszüntethető a munkaviszony próbaidő alatt. Ez vonatkozik a betegszabadságra is ( amit a munkáltató fizet). Mivel Ön 2013.01.03.-án lett bejelentve, a próbaidő pedig 90 nap, így sajnos nincs mit tenni."

És még azt is mondták, hogy a betegszabira sem fizetnek, csak 1 napot.

A felmondását viszont még a mai napig nem kapta meg!

Szigetszentmiklóson van egy félkész állapotú ház, ahova állandó lakcímmel be van jelentve és a tartózkodási helye Budapesten van.
A munkaszerződésben is a budapesti tartózkodási hely szerepel levelezési címként, mégis január 29-én a szigetszentmiklósi címre postázták állítólag a felmondást!
Február 1-én a fiam megírta nekik e-mailben, hogy ott nem tartózkodik, a szerződésben szereplő levelezési címre küldjék a papírjait.

Hát ma, március 4-én még mindig nem kapta kézhez, pedig már bejelentkezett a Munkaügyi Központnál, de a papírok sehol!

Hát? Erre mit lehet lépni?

Köszönöm a választ előre is!

Üdv.: Gizi

kaméleon # 2013.02.19. 09:11

Kedves Gizi, szívesen! Nem kell elnézést kérni, senki nem lehet jó mindenben, és pl. nekem is gyakorolnom kell még a türelmet is. :) A lényeg, hogy végül sikerüljön a megoldást megtalálni.

gizi52 # 2013.02.19. 09:05

Kedves Kaméleon!

Most már minden világos, nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ és elnézést a tudatlanságomért!

Köszi még egyszer!

Gizi

ObudaFan # 2013.02.18. 22:23

Jobb lett volna precízebben fogalmazni, de szerintem ez csak az elektronikus aláírást jelenti, valószínű, hogy a bíróságok is úgy fogják értelmezni.

Szerintem is, egy sms-nél kétséget kizáróan nem lehet a feladót azonosítani.

kaméleon # 2013.02.18. 22:05

A lényeg, hogy ha megkapja a papírokat, akkor az átvétel napja lesz a munkaviszony megszűnésének a napja!? Addig pedig vagy betegszabadságot vagy fizetést kell fizetniük? Bár a betegszabadság ezek szerint adott! 2 nap jár neki!

Nagyon úgy tűnik, hogy folyton visszatérünk a kályhához. Ami nem lenne baj, de attól tartok, nem is fogunk tovább jutni. Nem lehetséges, hogy a fiad könnyebben eligazodna a saját ügyében? Azért még utoljára:
Addig a munkaviszonyát joggal nem szüntethetik meg, amíg a felmondást nem közölték vele. A közlés napja az lesz, amikor a fiad a kezébe kapja a felmondását. Ha ez a papírokkal jön, akkor valóban azok átvételének napjáig tart a munkaviszonya.

A munkaviszonyán belül (tehát, amíg a felmondást nem kapta kézbe) a cégnek annyi napot kell elszámolnia a betegség miatt, amennyire az orvos a keresőképtelenséget igazolta. Ha kettőt, annyit, ha tizenkettőt, akkor annyit. Ezt nem a munkáltató találja ki, vagy mondja meg. Ha 02.09-ig nem kapott kézbe szabályos felmondást (és meg sem tagadta az átvételét), akkor addig betegszabi járt neki.

A további napokra, ha a munkavégzés alól fel volt mentve, akkor távolléti díjat kell számolniuk a munkaviszony megszűnésének napjáig. Plusz, ha maradt szabi, akkor az ott töltött időre arányosan, még a szabadságmegváltást is elszámolják.
Így, ennyi szerintem.

gizi52 # 2013.02.18. 14:23

Kedves Kaméleon!

Köszi a részletes választ, most már kapizsgálom, bár itt ismét elbizonytalanodtam, hogy akkor most csak 2 nap betegszabi jár és a többi napra, amíg munkaviszonyban van fizetést kapna, vagy......????

A felmondás pedig úgy történt, hogy a fiam január 28-án bement dolgozni, de el kellett jönnie a munkából, mert nem volt jól! Táppénzbe még január 28-tól vették fel! Másnap telefonon közölték vele, hogy 29-ével felmondtak neki, de mivel beteg lett, ezért át kell írniuk a felmondó papírokat, ezért ki sem küldték.
Amikor megkapták az összes táppénzes papírt, akkor mégis azt közölték vele, hogy csak 2 nap betegszabadságot fizetnek ki és az azt követő naptól és ők úgy mondták a telefonban, hogy január 29-től mondanak fel(tehát az eredeti dátumot mondták mégis).
Ha megkapja a papírokat akkor fogjuk látni igazán, hogy melyik naptól mondtak fel.

A lényeg, hogy ha megkapjuk a papírokat, akkor az átvétel napja lesz a munkaviszony megszűnésének a napja!? Addig pedig vagy betegszabadságot vagy fizetést kell fizetniük? Bár a betegszabadság ezek szerint adott! 2 nap jár neki!

Még egyszer köszönöm a választ!

Üdv.: Gizi

kaméleon # 2013.02.18. 11:43

Kedves Gizi52,
Mivel csak laikusként szóltam bele, messze nem vagyok ebben a témában olyan jártas, mint az előttem író szakemberek, így konkrét lépésekre vonatkozó tanácsokkal nem nagyon szívesen hozakodom elő.

Azt írtad, hogy értetted KBS válaszát a megszűnéssel kapcsolatban, de aztán úgy tűnik, mégsem. Azért számít, hogy mikor veszi át a fiad a papírokat, mert azokkal együtt küldi ki a cég a felmondást is. A jogszabály szerint, a munkaviszony addig nem szűnik meg, amíg a felmondást a munkavállalóval nem közölték.
Közlésnek pedig az számít, amikor igazolhatóan átvette a felmondását (írásban).

(Tovább lehet cifrázni azzal, hogy akkor is közöltnek számít, ha az átvételt megtagadja, és ezt tanúk, ill., jegyzőkönyv is igazolja, akkor ez a nap lesz a közlés napja. Vagy, akkor is közölt lesz, ha épp a postástól nem hajlandó átvenni, vagy, egyszerűen nem kereste jelzéssel megy vissza.)

Tehát, ha a fiad még nem kapott a kezébe írásban felmondást, akkor a munkaviszonya még fennáll, azaz, azon belül a betegszabit is ki kell fizetni.
Más kérdés, hogyan tudod ezt érvényesíteni, és itt pláne nem szívesen mondanék marhaságokat, de megpróbálok válaszolni, aztán, reméljük, ha nagyot tévedtem, vagy továbbra sem érthető, a valódi hozzáértők kijavítanak.

Azt nem nagyon értem, hogy ha jan. 29-én közölték veletek, hogy felmondanak, hogy-hogy nem érkezett meg a mai napig sem a postán. Az is zavaros, hogy már először is azt mondtad, a fiaddal már a távolléte első napján, azaz 29-én közölték, hogy felmondtak neki, most meg azt írod, hogy
Most, miután megkapták a táppénzes papírokat, most közölték vele, hogy át kell írniuk a felmondó papírokat és így január 29-ével mondanak fel,
Mit írnak így át, ha eredetileg is így volt? Nem lehet, hogy a betegpapír szerint akarják átírni? Bár, akkor meg, mivel már nincs betegállományban, célszerű lenne neki személyesen átadni mindent.

Na mindegy, ha az a helyzet, hogy postázzák a felmondást és számotokra nem elfogadhatóan, jóval előbbi időpontban szüntették meg a mviszonyt, én az átvett felmondással, mondjuk egy-két barát kíséretében – hogy mégis legyen vmi tanúm –, első körben bemennék a céghez, és mivel jogellenesen jártak el, kérném, hogy az átvétel napjáig javítsák a papírokat is, meg a járandóságot is. Már, ha nem perre hajtanátok, de ennyiből úgy tűnik, nem, meg, mint aki ebbe belekóstolt, azt nem is tudnám jó szívvel ajánlani.
Ettől függetlenül, ha nagyon elzárkóznak, és el akarnak hajtani, be kell ígérni, hogy akkor a bíróságnak kell majd igazságot tenni, és mivel a jogszabály egyértelmű, nem lesz kétséges a kimenetele. Ők is meg fogják gondolni, annyit biztosan nem ér, hogy pereskedjetek, és örülhetnek, ha az elbocsátott munkavállaló ilyen keveset kér. (Pert indítani egyébként a felmondás közlését követő 30 napon belül lehet.)

gizi52 # 2013.02.18. 03:08

Tisztelt Kaméleon!

A fiam még meg sem kapta a felmondásról a papírokat, mert bekavart a betegszabadság a munkáltatónál! Most, miután megkapták a táppénzes papírokat, most közölték vele, hogy át kell írniuk a felmondó papírokat és így január 29-ével mondanak fel, tehát a betegállomány 2. napjától!

Most meg már azt nem értem, hogy mit jelent az, hogy amíg nem vette át a papírokat addig munkaviszonyban van!?
2 nap betegszabadság, amit kifizet a munkáltató és utána a felmondás átvételének napjáig munkaviszonyban van?

Mit jelent ez? Erre akkor bért kell fizetnie?

És például ha a héten megérkezik a papír, amit át is vesz, de abban a felmondás napja január 29, akkor újra kell írnia a felmondás dátumát a kézhezvétel dátumával?

Elnézést, de egyre bonyolultabb ez nekem! A válaszok sem voltak mindig egyértelműek számomra ezért ez a maratoni levelezés!

Ezért kértem az Önök segítségét, amit nagyra tartok és nagyon szépen köszönöm!

Gizi

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.16. 15:00

Jobb lett volna precízebben fogalmazni, de szerintem ez csak az elektronikus aláírást jelenti, valószínű, hogy a bíróságok is úgy fogják értelmezni.

Egyjogász # 2013.02.16. 14:56

Egy neves munkajogász által tartott fejtágítón elhangzottak szerint az Mt. alábbi rendelkezése akár értelmezhető úgy is, hogy telefonon, SMS-ben is fel lehet mondani, bár a kolléga azért óvatos volt, azt mondta, ő azért ez nem ajánlja, majd csak ha a tekintetes Kúria is így értelmezi a rendelkezést (alapvetően az a kérdés, hogy a nyilatkozattevő személyének azonosítására alkalmasnak tekinthető-e ha az SMS indenféle minősített meg ilyenolyan spéci elektronikus aláírás nélkül, a munkáltatói jogkör gyakorlójának személyes használatú mobiljáról jött).

Mi azért megmaradtunk a hagyományos papírnál..:))

"Írásbelinek kell tekinteni a jognyilatkozatot, ha annak közlése a jognyilatkozatban foglalt információ változatlan visszaidézésére, a nyilatkozattevő személyének és a jognyilatkozat megtétele időpontjának azonosítására alkalmas elektronikus dokumentumban (a továbbiakban: elektronikus dokumentum) kerül sor."

ObudaFan # 2013.02.16. 11:22

Ha írásban a felmondást nem közölték, akkor igazad van, de ezt én a kérdésből nem tudom eldönteni. Ha tényleg csak telefonon történt a felmondás is, akkor hibázott a munkáltató, de ha csak a többi iratot nem küldte meg, akkor megszűnt a munkaviszony.

kaméleon # 2013.02.16. 10:42

Bocsánat, nem kerülte el a figyelmed, hogy a felmondást írásban még nem is közölték vele? Amíg azt meg nem kapja, addig munkaviszonyban van.(?) Gondolom, telefonon továbbra sem elfogadható a felmondás.

ObudaFan # 2013.02.16. 09:16

Jogos. A próbaidőre tekintettel a keresőképtelenségtől is függetlenül bármikor azonnali hatállyal felmondhat a munkáltató.

gizi52 # 2013.02.16. 04:34

Tisztelt uram!

Nem akarok akadékoskodni és a felmondással kapcsolatosan tett válaszát értem is!

A munkáltatója csak 2 nap betegszabadságot fizet!

Ez jogos?

Kérem, hogy bővebben válaszoljon, mert nem vagyok jártas a jogban, ezért írtam itt a fórumon, hogy tisztán lássunk!

Még egyszer Köszönöm a segítségüket: Gizi

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.15. 20:27

Szerintem már mondtuk: a felmondás a közléssel hatályosul. Ennyi.

gizi52 # 2013.02.15. 15:39

Üdvözlöm Önöket+

Február 06. napján feltett kérdésemre ugyan megkaptam a választ és ott azt írták, hogy addig jár a fiamnak a betegszabadság, amíg munkaviszonyban van függetlenül, hogy próbaidős volt.

A fiam január 28-tól február 08-ig beteg volt, influenzás!
A körzeti orvos 02. 09-ére (szombatra) kiírta keresőképesnek mondván, hogy így jobban jár mintha hétfői napra, 11-ére írta volna ki.

De nem is ez a gond!

A munkáltatója csak 2 nap betegszabadságot fizet és utána következő naptól fel is mondott, mert hogy csak kevesebb mint 1 hónapot töltött el náluk!

Hát most már nem tudom, hogy jogosan járt-e el a munkáltató vagy sem?

A felmondásról a papírokat most postázták, még nem érkezett meg.

Kérem válaszoljanak, hogy jól van-e ez így, vagy ha nem, mire hivatkozhat a munkáltatónál!

Válaszukat köszönöm!

Gizi

Faltundi # 2013.02.06. 18:26

Üdvözlöm
Tudom, hogy mindenki hasonlókat kérdez. De már teljesen össze vagyok zavarodva. Három hetet dolgoztam csak, mikor beteg lettem, most egyenlőre egy hét táppénzt kaptam, de a munkáltatóm, a táppénz előtti napra akar adni egy papírt, hogy kirúgott. 3 hónap próba időm van. De ilyenkor nem lehet beteg az ember?:( még sosem voltam táppénzen. A kirúgásról papírt még nem kaptam, csak telón mondta el. Akkor is érvényes? Vagy amíg a papír nem jön meg, még táppénz jár? Kérem segítsen, mert a papírok hamarosan ide érnek:( Köszönöm

yedi # 2013.02.06. 15:32

Sziasztok!Dolgozok 1 munkaközvetitöi irodának.3-honapos probaidö és utána határozatlan idejü szerzödést kapok.
2013.01.19. napján elcsusztam és ráestem a könyökömre.01.21.-edikével táppénzre kellett mennyek 01.28. felmondott a kölcsönadó cég.Arra hivatkozva,hogy proba idö alatti felmondás.Nos ezt a levelet én 30.án kaptam meg egyböl hivtam a céget akikhez ki közvetittettek mért montakfel??Nos a válasz az volt nem ök montakfell hanem a kölcsönadó cég.És ök felvannak háborodva hol ott ök megvannak elégedve velem és a munkámmal.Csoport vezetöm nyakába vette aprotalpát és elintészte hogy a kölcsönadó cég azonnal vegyen vissza.
De a kölcsönadó cég engem csak2013.02.04. ei új szerzödésselvesz vissza.Nos ezt alá is irtam de ök azt monták,hogy csak 5 napi táppénzt fizetneki.Hol ott a táppénzem 2013.01.21.-tol 2013.02.01. szol és felhivtak hogy nem E beszélnék a háziorvosommal,hogy irja vissza a táppénzemet 01.28-ig hát én határozott NEM el válaszoltam erre ma azaz 2013.02.06-án megkaptam a levelet mibe ez áll Tisztelt...... ur a táppénzs papirját kérjuk sziveskegyen eljuttatni 5-munkanapon belül mej 2013.01.28.-ig van vissza igazolva mert ha nem nem kapom meg.Nos ezután érdeklödnék ami nekem nem tiszta kirugnak és visszavesznek de nemfizetik ki az 1 hét táppénzem most ijenkor mivan??Rá adásul nem az a cég mondottfell akik a munkát adja hanem a kölcsönzömunkáltató.Ami utolag a fönököm elmonta és a többi munka társam hogy a kölcsönadó fönököm azt monta nincsis semmi bajom csak kitaláltam az egésszet erre többen felháborodtak kösztük a fönök nömis na meg én is Bisztos van Dr.-i diplomájuk hogy igy eltudják dönteni.És ezután érdeklödnék,hogy ijenkor mivan??és megtehetik-e ja az uj szerzödésembe csak 14-napvan irva mivel figyelembe veszik az eddigi ledolgozott napjaimat.

pazs # 2013.02.06. 13:15

Addig jár, amíg megvan a munkaviszonya. Mivel a betegszabit a munkáltató fizeti és nem a tb, a munkaviszony hosszától függetlenül jár.

gizi52 # 2013.02.06. 10:14

Tisztelt Kovács úr!

Akkor a válaszából arra következtetek, hogy a papírok átvételének napjával szűnik meg a munkaviszonya!

Azt viszont még mindig nem tudom, hogy jár-e a fiamnak erre a két hétre betegszabadság és fizetnek-e mind a két hétre?

Köszönöm egyébként a gyors választ!

Üdvözlettel: Gizi