Munkaügyi jogvita


Majordomus # 2023.11.13. 20:42

Volt rá lehetőség..

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.13. 12:07

Miért nem mondtatok le a fellebbezésről ott helyben? Ha már egyezség. Bár neked már mindegy.

drbjozsef # 2023.11.13. 08:50

Utaljam el a bírósági illetéket egy olyan egyezségre, ami valószínűleg az alperes (volt munkáltatóm) miatt nem teljesült?
Mindenképpen. A kettő független egymástól. Neked is van kötelezettséged, neki is. Aki nem teljesíti, azon majd végrehajtható lesz. Rajtad is behajtja a bíróság, te is végrehajtathatod a munkáltatódat.

Mikor van egy első fokon eljáró, perfelvételi szakaszban tett egyezség (munkaügyi) bírósági végzésének jogerőre emelkedése?
A végzés szerint.A bíróság tértisen megküldte a munkáltatódnak, a tértivevényből látja mikor vette át, onnantól 16. napon jogerős, ha nem történt fellebbezés.

Mit tehetek ilyenkor, bírósági végrehajtást kell kérni?
Igen. Hívd fel a végzést kiadó bíróság kezelőirodáját, hogy megtudd volt-e fellebbezés (ennyi idő után nem valószínű), hogyan kaphatsz jogerősítő pecsétet a végzésedre, és azzal mehetsz a végrehajtóhoz majd.

Maximilien # 2023.11.12. 20:49

Tisztelt Hozzáértők! Egy munkaügyi jogvita zárult szeptember elején úgy, hogy a munkáltatóm egyezségi ajánlatát elfogadtam és az eljáró (munkaügyi) bíróság az egyzséget végzésével jóváhagyta.A végzés kihirdetése után az utolsó tárgyalás befejezve. A végzés ellen az alperes (volt munkáltatóm) a kihirdetéstől vett 15 nap alatt fellebbezhet a végzés alapján, ez nagyjából szeptember közepe. A végzéssel az eljáró bíróság egyben a határozat jogerőre emelkedését követő 60. napon esedékessé váló bírósági illeték megfizetésére is felhívott. Fellebbezésről, beadványról sem szeptember közepén, de azóta - november utolsó harmadától ma már csak egy hétre vagyunk - sem kaptam eddig tájékoztatást, de munkáltatóm sem teljesítette még az egyezségben magára vállalt kötelezettségeket, többek között a végzés jogerőre melekedését követő 15 napon belüli elmaradt munkabérem utalását sem. Utaljam el a bírósági illetéket egy olyan egyezségre, ami valószínűleg az alperes (volt munkáltatóm) miatt nem teljesült? Mikor van egy első fokon eljáró, perfelvételi szakaszban tett egyezség (munkaügyi) bírósági végzésének jogerőre emelkedése? Kihiredtéstől/kézbesítéstől számított 15 nap (esetember szeptember közepe) után? Értesít erről a bíróság vagy ezt úgy magamnak kell majd kitalálnom? (2016. CXXX tv. 239§ (3) azaz egyezség = ítélet? 359§ (3) a jogerő?)Mit tehetek ilyenkor, bírósági végrehajtást kell kérni? Nagyon köszönöm az épító hozzászólást/hozzászólásokat. Üdvözlettel: Max