13. havi bér felmondáskor


drbjozsef # 2023.12.07. 12:52

Érdekes kérdés.

A munkáltatód nem volt elég körültekintő.

Az Mt.-ben jutalom, prémium, 13.havi fizetés nem szerepel. Ezeket akkor, annak, és úgy adja a munkáltató, ahogyan csak akarja, feltéve, hogy az egyenlő bánásmód elvét betartja. Szuverén joga, hogyan veri el a pénzét.

Éppen ezért ezeket NEM szokták rögzíteni a munkaszerződésben. Pont ezért vannak a munkáltatói szabályzatok, amelyikre megint nincs külön közvetlen szabály, mármint tartalomilag, csak szabályosan legyen közzétéve.

Nálunk amikor bevezették a premizálást, akkor módosítottak a munkaszerződéseken is, és csak az került bele, amennyi az Mt. szerint kell, minden más a szabályzatokban olvasható.

A munkaszerződésed és a szabályzat elvileg nem mondhatnának ellent egymásnak. Véleményem szerint ilyenkor a munkaszerződésnek kellene az "erősebbnek" lennie, de ha az a szabályzat szabályosan közzé lett téve, nem jelzett senki semmilyen problémát, akkor azt hatályosnak kell tekinteni.

Próbálj meg erre hivatkozni. A te munkaszerződésed eltérő a szabályzattól, ezért az az irányadó. Aztán meglátod mit mond a munkáltató.

barbrady # 2023.12.06. 14:45

Kedves Szakértők! 2 éve kezdtem a cégnél második emberként (külföldi cég alapította a gyárat Magyarországon) így az én munkaszerződésemben ennyi szerepel a 13. havi bérrel kapcsolatban: \"Kifizetése a decemberi alapbérfizetéssel egyidejűleg, feltétele, hogy a Munkavállaló a tárgyév 07.01-én a Munkáltató alkalmazásában állt.\" Kezdésem után egy évvel készült el az Alapbéren felüli egyéb pénzbeli juttatások szabályzata, melyben már ez szerepel: \"Nem jogosult tizenharmadik havi fizetésre: c) Az a munkavállaló, aki tárgyév november 30-át követően felmondási idejét tölti vagy közös megegyezésre irányuló megállapodása alapján munkaviszonya meg fog szűnni. November 17-én felmondtam 60 napos felmondási idővel, tehát január 17-ig vagyok állományban. Jár nekem a 13. havi bér? Erősebb a munkaszerződésem mint az utólag készült szabályzat?