Munkaruha levonása kihordási idő előtt


Majordomus # 2024.01.14. 21:42

Ezért kellene elolvasni....
amiről még nem tudunk.

drbjozsef # 2024.01.14. 13:23

Lehet.
Ha ilyenről rendelkezik a cég szabályzata.

Szomorú örökös # 2024.01.14. 11:26

Szerintem itt az lesz a gond, hogy nagyjából maximum fél év telt csak el a munkaruha felvételétől. Lehet, hogy létezik egy minimum idő, ami előtt hiába hagyod ott a céget a teljes munkaruha költségét rendezni kell.

drbjozsef # 2024.01.13. 08:33

Napoly,

A munkaruházat (NEM védőruházat. védőeszköz) esetén nincs konkrét előírás hogyan kell azt biztosítani, csak az, hogy ha a cég biztosít ilyet a munkavállalóknak, akkor annak szabályait, rendjét, feltételeit belső szabályzatban meg kell határozniuk.
Mi van a cég szabályzatában erről?

Abban igazad van, hogy ha a kihordási időn belül szűnik meg a munkaviszony, akkor az az általános, szokásos, hogy a munkavállaló csak az idővel arányos részt köteles megtéríteni, és akkor megtartja a ruházatot. De kötelezően nincs szerintem ez előírva, bárhogy lehet szabályozni - de csak akkor kötelezhetnek bármekkora összegnek a megtérítésére, ha az ténylegesen szabályozva is van.
Megjegyzem, nem éri hátrány a céget az arányosítással sem, hiszen ezeket a költségeket ezen idő alatt ők "leírják", szóval igazából pofátlanság elkérni a teljes összeget fél évi hordás után.

Napoly # 2024.01.12. 19:05

Jónapot!
Olyan kérdésem lenne hogy felmondtam a cégemnél. Felvettem 2023.júniusban a munkaruhámat. A cég nem veszi vissza a ruhát. A teljes összeget levonják. Ezt megtehetik? Nincsen erre valamilyen jogszabály ami kötelezi a céget, hogy időarányosan vonják le az összeget. (80 ezer ft a munkaruha teljes összege)
Köszönöm a választ!