Gyes melletti munka!


Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.22. 11:01

Lásd alább.

Benittez # 2017.11.22. 10:54

Kedves Szakértő.
3.gyermekemmel vagyok GYES-en.Bölcsődébe szeretném beíratni gyermekem,oda szükséges a munkáltatói igazolás.Van munkáltatom ahova még nem szeretnék visszamenni 8órába dolgozni.Más munkáltatónál vállalhatok-e 30órás munkát?
Várom válaszát.
Köszönettel:Benittez

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.20. 06:34

Szerintem minimum a munkáltató engedélye kell hozzá.
(Az is valószínű, hogy ugyanarra a gyerekre tekintettel nem lehet egyszerre mindkét szülő fizetés nélküli szabadságon.)

Enjie # 2017.11.19. 21:27

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg GYED-et kapok és fizetésnélküli szabadságon vagyok, a munkáltatóm "állami cég", de nem közalkalmazott vagyok, a 2012. évi CCV. tv. (hjt.) hatálya alá tartozom. Szeretnék a Gyed mellett másik munkáltatónál, más munkakörben dolgozni, teljesen más településen, szintén állami cégnél stb., de a jelenlegi helyre nem mennék (még) vissza, de fel sem akarok mondani addig, míg az új helyen próbaidős vagyok. Mivel az új munka földrajzilag távol van, a családdal költöznünk kellene. Kérdésem, hogy kivitelezhető-e, hogy én maradok fizetésnélküli szabadságon, de másik helyen dolgozom, közben a férjem megy el GYED-re (tehát nem dolgozik, és helyettem ő kap GYED-et)? (Férjemmel azonos a munkáltatónk.) Mindebből mit kell jeleznünk a munkáltatók felé?
Előre is köszönöm válaszát!

Janalka # 2017.11.09. 09:44

Tisztelt Szakértő,

3 kisgyermekes anyuka vagyok ( 4év, 3év, és 15 hónap)Júliusba visszamentem havi 48 órában dolgozni,amit a felettesemmel egyeztetve hétvégén dolgozom le ( csak a hétvége jó nekem).Ma kitalálták, hogy én nem is dolgozhatnák hétvégente(mivel van 3 év alatti gyermekem) és oldjam meg a hétköznapjaimon. A munkahelyem munkaügyi osztályán azt mondták,hogy van egy olyan törvény,ami szerint a gyermek 1 éves kora fölött is lehet dolgozni hétvégente, de én erre nem találtam semmilyen hivatkozást az interneten. Szeretném megkérdezni,hogy tényleg van-e ilyen, vagy a munkáltatómnak van igaza?
Előre is köszönöm a válaszát,
Üdvözlettel: Janalka

karkotimi # 2017.10.17. 22:00

Kedves Szakértők!

Jelenleg teljes munkaidőben dolgozom, heti 40 órában, irodai állományban. Van egy 3,5 éves, tartós beteg kislányom, aki óvodai ellátásban részesül, nekem pedig az egyéb ilyenkor szokásos juttatások mellett jár a GYES is. Családi okból kifolyólag szeretném a 8 órás munkaidőt 6 órás részfoglalkoztatásra változtatni. Azt tudom, hogy a munkáltatómmal történő közös egyeztetés alapján erre van mód, de előfordulhat, hogy ezt el fogják utasítani. Ebben az esetben van-e bármiféle ide vonatkozó tv., amely szerint a munkáltatómnak el kell fogadnia a kérésem?

Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!
:)

monoszkop # 2017.10.11. 06:28

Azzal a kiegészítéssel, hogy a Tbj. 8. § értelmében ez az idő nem minősül majd sem biztosításban töltött időnek (egy következő szülésnél a csed, gyed jogosultsághoz szükséges biztosítási időbe nem számít bele)sem szolgálati időnek (azaz nyugdíj szempontjából sem verszik majd figyelembe...).

Tbj. 8. § Szünetel a biztosítás:

  1. a fizetés nélküli szabadság ideje alatt, kivéve, ha

aa) a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra.

Mivel a fizetés nélküli szabadság ideje alatt Ön nem részesül csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás ellátásokban, így a biztosítása szünetel, azaz nem minősül a Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak.

Ezt a tényt (a megfelelő kód használatával) a munkáltatónak a NAV felé a havi bevallásban jelentenie kell.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

pazs # 2017.10.11. 05:51

Maradhatsz.

BogiBogi # 2017.10.10. 19:20

Tisztelt Szakértő!
A CSED lejárta után a férjem venné igénybe a GYED-et, mert úgy jobban járnánk anyagilag, én pedig továbbra is itthon maradnék a babával. Ha jól tudom nekem TB járulékot kell fizetnem, ami kb. 7000Ft. A munkáltatómnak emiatt ki kell jelentenie engem, vagy maradhatok fizetés nélküli állományban?
Válaszát előre is köszönöm!

Jusztasz # 2017.10.10. 13:35

A Csttv. 20. § (1) értelmében gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult a szülő ....
a)a gyermek 3. életévének betöltéséig,

b)ikergyermekek esetén pedig a tankötelessé válás évének végéig.

Ha a gyermekek születésének napjától GYES-ben részesül és az ikerszülést az igényléskor jelezte /igazolta/ úgy az ellátást automatikusan a gyermekek tankötelessé válás évének végéig fogja kapni.

További kérdéseivel a folyósító szervhez fordulhat.

Kriszti3 # 2017.10.10. 11:45

Üdvözlöm,
Információt szeretnék kapni, az ügyben, hogy 2015.10.12-én született IKER gyermekeim után meddig fogom kapni a GYES-t (eddig is azt kaptam, mert nem volt bejelentett munkaviszonyom még- tanuló voltam). Igaz ez, hogy a gyermekek 6 éves koráig kapom majd a GYES-t? Ehhez kell nekem valamilyen kérelmet/papírt benyújtanom? vagy automatikusan kapom tovább ,most hogy 2 évesek lesznek a gyerekek?
Munkavégzés esetén az egyik gyermekre járó támogatást elveszítem, de ha önkéntes munkát vállalok? Teljes egészében fogom kapni a GYES-t , ha önkéntes munkát vállalok?

Várom mihamarabbi válaszukat!

Köszönettel,

Sári-Tóth Krisztina Bettina

Krisz1986 # 2017.10.04. 02:41

Tisztelt Szakértő!

Kislányom december 28-án tölti a két évet. Én november 20-án visszamennék a régi munkahelyemre (ahhonan eljöttem szülni), más munkakörbe mint a szülés előtt dolgozni. Kapom a gyedet. A gyermek bölcsödébe megy. A munkaügyesünk azt mondta egy új munkaviszonyt létestünk. A régivel pedig folyik a fizetés nélküli szabadság, és a felgyülemlett szabadságot majd a gyermek 3 éves kora után kapom meg. Annyit sikerült vele egyeztetni, hogy a szabadságot most, munkábaállás előtt kivenném, utána visszatenne fizetés nélküli szabadságra és új munkaviszonnyal kezdenék dolgozni. Ezt azzal indkolta, hogy ő neki a havi bevallásba jelenteni kell, hogy gyed illetve gyes alatti munkavégzés folyik. Két `08-as lapot kell benyújtania a nevemre és ez csak így lehet, ha két munkaviszonyom van. A szabadságot most szeretném kivenni, és a régi munkaviszonyommal visszamenni dolgozni. Véleményem szerint nem kell két jogviszony, esetemben csak egy szerződésmódosítás a munkakör miatt.
Kérem írják le nekem, hogy valóban szükséges-e a két jogviszony, hogy a munkaügyesemnek meg tudjam mutatni. Illetve segítsenek, hogy akkor szüksége van-e két 08-as lapra a havi bevallásban.

Tünde1970 # 2017.09.21. 17:49

Tisztelt Szakérző! Tartósan beteg gyermekkel hosszított gyesen vagyok 10 éves koráig hány órát dolgozhatok hosszított GYES mellett? Köszönöm Tünde

Ancsur13 # 2017.09.14. 16:49

Tisztelt Szakértő!

Nagyon szépen köszönöm segítségét, és válaszát!

Az ügy megoldódott, a munkáltató könyvelője hibázott, de elismerte!

Remélem azért a példámon keresztül segíthettem hasonló helyzetű (munkába visszatérő) anyukáknak, hogy tisztában legyenek a helyzetükkel.
Köszönöm!

Anitusy # 2017.09.14. 13:52

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg gyes-en lévő anyuka vagyok, 2018. júniusban jár majd le a gyes, de szeretnék visszamenni dolgozni. Augusztusban személyes találkozó keretén belül jeleztem a munkáltatómnak, akinél 2011 óta dolgozom napi 8 órában, hogy szeretném megszakítani a fizetés nélküli szabadságomat és mennék vissza dolgozni október elején. Anyagi problémákra illetve a feladatkör lecsökkenésére hivatkozva csak napi 4 órában szeretne engem visszavenni, ami nekem nem megfelelő.
Kérdéseim: A jogszabályok szerint elegendő, hogy szóban és nem írásban jeleztem a szándékomat? Köteles lenne engem változatlan feltételekkel 8 órában, ugyan abba a pozícióba visszavenni vagy joga van egyoldalúan változtatni a munkaszerződésemen? Mi van akkor, ha nem fogadom el a 4 órás munkaviszonyt?

Segítségét és válaszát nagyon köszönöm!

cincinnatus # 2017.09.14. 09:05

Ancsur13 2017.09.12. 23:03
Tisztelt Szakértő!
Jelenleg fizetés nélküli szabadságomat töltöm, kisfiam januárban lesz 3 éves. Jeleztem a munkáltatómnál, (8 órás munkaviszony, határozatlan idejű szerződés) hogy szeretnék vissza menni dolgozni, így a fizetés nélküli szabadságomat megszüntetem.
Mint kiderült, vissza venni nem tudnak, és felmondani sem, amíg nem nyújtok be igazolást arról, hogy a GYES-ről lemondok.
Tudom, hogy a hatályos szabályok szerint, GYES mellett korlátlanul lehet dolgozni.
• Nem értem, miért kéne a GYES-ről lemondanom ahhoz, hogy felmondhassanak?
Köszönöm segítségét, és válaszát!

T. Kérdező!

1. A nem értem kérdést a munkáltatójának kell feltenni és tőle kell kérni azt, hogy mutassa meg azt a jogi normát amelyre hivatkozva a lemondó nyilatkozatot kéri. (Mi sem vagyunk gondolatolvasók.)

2. Egyebekben a Munka Törvénykönyvének rendelkezései az irányadóak.

  • A 133. § (2) értelmében a fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.
  • Ön tehát kérheti a fizetésnélküli szabadságának a megszüntetését. Kérelmét a munkábaállásra meghatározott naphoz képest legalább 30 nappal korábban kell előterjesztenie.

3. A munkába álláshoz az Mt. GYES-ről történő lemondó nyilatkozatot nem ír elő.

Ilyen szabályt a hatályos Eb. és Cst. törvények sem tartalmaznak.

4. Valóban, a GYED és GYES mellett korlátlanul lehet dolgozni. A munkábaállást az OEP tájékoztató értelmében a KIFIZETŐHELY felé bejelenteni nem szükséges, mivel az a folyósítást nem befolyásolja.

5. Ha a fizetésnélküli szabadságát megszakítva munkába áll az Mt. 65. § szerinti felmondási védelem ezt követően nem illeti meg. (Régen ez a GYES folyósításhoz volt kötve, egy régi ügyintéző, aki nem követi a változásokat előfordulhat, hogy erre emlékezve kéri Öntől a lemondó nyilatkozatot, de ez csak feltevés, ezirányú kérdésére a munkáltató tud érdemi választ adni.

További kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalához fordulhat.

Ancsur13 # 2017.09.12. 21:03

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg fizetés nélküli szabadságomat töltöm, kisfiam januárban lesz 3 éves. Jeleztem a munkáltatómnál, (8 órás munkaviszony, határozatlan idejű szerződés) hogy szeretnék vissza menni dolgozni, így a fizetés nélküli szabadságomat megszüntetem.
Mint kiderült, vissza venni nem tudnak, és felmondani sem, amíg nem nyújtok be igazolást arról, hogy a GYES-ről lemondok.
Tudom, hogy a hatályos szabályok szerint, GYES mellett korlátlanul lehet dolgozni.

  • Nem értem, miért kéne a GYES-ről lemondanom ahhoz, hogy felmondhassanak?
  • Járhat a GYES, ha most magánóvodába írattuk gyermekem?

Köszönöm segítségét, és válaszát!

Zengőbérci # 2017.09.12. 05:46

Dodo55 2017.09.11. 15:17
Tisztelt Szakértő!
Gyermekem 1,5 éves gyed ellátásban részesülök vele. Az önkormányzat foglalkoztatna közmunka programban, szülés előtt is onnan mentem csedre majd gyedre.
Ha vállalom a közmunkát kapni fogom majd továbbra is a gyed et fiam 2 éves koráig?
A munkavállalást a gyed folyósító felé kell jelentenem?köszönöm segítségét!tisztelettel!

Kedves Dodo!

  • Igen, fogja kapni, ugyanis a gyed és a gyes mellett –a GYED extra csomag bevezetése óta- korlátlanul, akár napi 8, (heti 40) órában is lehet dolgozni.
  • (Régebben a gyed mellett egyáltalán nem lehetett, a gyes mellett pedig csak napi 4, ill. 6 órában lehetett…)
  • Nem, az OEP honlapján a GYED extra csomag bevezetésekor megjelent tájékoztató szerint a gyed-gyes melletti munkavégzést a folyósító szerv részére bejelenteni nem szükséges.

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Dodo55 # 2017.09.11. 13:17

Tisztelt Szakértő!
Gyermekem 1,5 éves gyed ellátásban részesülök vele. Az önkormányzat foglalkoztatna közmunka programban, szülés előtt is onnan mentem csedre majd gyedre.
Ha vállalom a közmunkát kapni fogom majd továbbra is a gyed et fiam 2 éves koráig?
A munkavállalást a gyed folyósító felé kell jelentenem?köszönöm segítségét!tisztelettel!

intentio # 2017.09.04. 06:20

evobati 2017.09.01. 09:30

Tisztelt Szakértő!

Egy igen egyszerű kérdésem lenne. Munkanélküli anyukának is jár e a gyes?

Előre is köszönöm!

T. Kérdező!

Mit ért munkanélküli alatt?
(Azt, akinek nincs munkaviszonya, vagy azt, aki álláskeresési járadékban részesül?

CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki a szülés napján –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) ÉS a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.
Látható, hogy a csed és a gyed jogosultsághoz két feltétel együttes fennállása (konjuktív feltétel) szükséges.

Ezzel szemben gyes ellátás a szülés napjától annak is jár, aki a fenti feltételekkel nem rendelkezik, ugyanis az első két ellátás biztosítási típusú, mig a 3. alanyi/állampolgári jogon járó családtámogatási (segély jellegű) ellátás.

További kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalához fordulhat.

intentio # 2017.09.04. 06:15

papesz30 2017.09.03. 14:49

Tisztelt Szakértők,

Ha 2018 február 19-ére van kiírva a kisbabám és szeptembertől 50.000 Forint KATA(2 éve fizetek ennyit) helyett 75000 Forintot fizetek, mennyi csed jár nekem? Kata-s vagyok és úgy tudom, hogy ha 6 hónappal a szülés előtt megemelem a Kata-s járulékot 50.000-ről 75000-re, megjár a havi 100.000 forint körüli összeg.

Válaszukat előre is köszönöm.

T.Kérdező!

A KATA-s vállalkozó

  • A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról a 2012. évi CXLVII. törvény rendelkezik. Ennek 10. szakasza határozza meg azt, hogy mennyi lesz az ellátás alapja.
  • Az ellátást a kiasdózó esetén is az Ebtv-ben meghatározótt módon/sorrendben kell kiszámolni, amely számítási módot (sorrendet) lentre bemásoltam.
  • Arról, hogy melyik hónapban mennyit fizetett a NAV szolgáltat adatot az igény elbírálására kijelölt járási hivatallal.

6. A kisadózót megillető ellátások és a kisadózó jövedelme

10. § (1) A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 90 000 forint forint, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 150 000 forint.

Az állami adóhatóság a 7. § és a 8. § (11) bekezdése szerinti bejelentések adattartalma alapján adatot szolgáltat az egészség- és nyugdíjbiztosítási szervek felé a főállású kisadózó biztosítotti jogállásának időtartamáról és az ellátások alapjáról.

A táppénz, csed, gyed ellátások kiszámítása egy bonyolult folyamat, melynek a jogi alapját az 1997. évi LXXXIII. törvény 42-48 szakaszai szabályozzák, melynek leegyszerűsített változata így szól:

Táppénzszámítási sorrend 2015.07.01-től
az 1997. évi LXXXIII. törvény és a 2015/1. számú, valamint a 2015/2. számú, a TB kifizetőhelyek részére kiadott OEP Tájékoztató alapján egyben figyelemmel a táppénzre vonatkozó kedvezményszabály 2017.01.01-től hatályos változására is az ONYF 2017/1. számú tájékoztatójában foglaltakra.

http://www.neak.gov.hu/…_reszere.pdf
http://www.neak.gov.hu/…ekoztato.pdf
http://www.neak.gov.hu/…_reszere.pdf

Fontos, hogy csak a jelen jogviszonyban elért keresetet lehet figyelembe venni, egy előző munkáltatónál elért jövedelem nem alapja az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásnak!
Ugyancsak fontos, hogy a jövedelem „keresése” során legfeljebb a tárgyévet megelőző év első napjáig (előző év január 01.) lehet visszamenni. Az ezt megelőző jövedelmet figyelembe venni nem lehet. Aki viszont ebben az időszakban jogviszonyt váltott annál a jövedelem „keresése” során legfeljebb a jelen jogviszony kezdetéig lehet visszamenni.

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének megállapításánál az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban, a személyi jövedelemadó előleg megállapításához, a NAV felé bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.
2015. január 1-jétől tehát, csak azon pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem vehető figyelembe az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz naptári napi összegének megállapítása során, amely pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem a számítási időszakban a NAV felé bevallásra került. (Ebtv. 5/C. és 39/A. §)

(Tekintettel arra, hogy a táppénz, csed, gyed, gyáp és a baleseti táppénz összegéből pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem kell vonni, így azok összegét egy következő pénzbeli egészségbiztosítási ellátás (táppénz, csed, gyed, gyáp stb.) összegének megállapításakor nem lehet figyelembe venni.)

Táppénz
számítási sorrend 2015.07.01-től (a 2017.01.01-es előny szabály módosítással.)

  1. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem. Ha nincs:
  2. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 napi jövedelem. (Ha van legalább 180 napi, Tbj. 5. § szerinti folyamatos biztosításban töltött ideje. A folyamatos biztosítási időbe nem számít bele a biztosítás szünetelésének az ideje és pl. az az idő, amikor az igénylő az álláskeresési támogatás szünetelése alatt részesül CSED-ben, GYED-ben, GYES-ben) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a tp plafon. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs legalább 30 napi jövedelme, csak ettől kevesebb (pl. 29 napi) az alap a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a tp plafon.
(Amikor a jogszabály a nap szót használja az alatt naptári napot kell érteni. Ha a jogalkotó munkanapra gondolt, úgy a jogszabály a munkanap szót használja.)
(Táppénz plafon alatt az Ebtv. 48. § (7) bekezdésében szereplő, a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a 30-ad részét értjük.)

3/B Ha nincs: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, de van korlát. Korlát a minimálbér. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs legalább 30 napi jövedelme, csak attól kevesebb (pl. 29 napi, vagy 1 napi) jövedelme a táppénz alapja a szerződés szerinti jövedelem lesz. Korlát ebben az esetben is van. Korlát a minimálbér.

4. Előny/kedvezmény szabály:

Ha valakinek nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme) vizsgálni kell ennek az okát.

Ha az irányadó időszakban azért nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme), mert legkevesebb 180 napig táppénzben, CSED-ben, vagy GYED-ben részesült a táppénzét és/vagy a GYED-et a jelen, elbírálandó ellátást megelőzően utolsóként megállapított eb. ellátás alapján kell megállapítani, azaz ezt kell hasonlítani a tényleges (legalább 30 napi), ha ilyen nincs a szerződés szerinti jövedelemmel és amelyik kedvezőbb, azzal kell adni. Ha tehát a fentiek miatt nincs 180 bérezett napja az alap az előző ellátás alapja, vagy a tényleges jövedelem, vagy ha nincs legalább 30 napi tényleges jövedelme a szerződés szerinti jövedelem. (A 180 napi időbe a méltányosságból megállapított ellátások időtartamát nem lehet figyelembe venni.)

CSED

  • csecsemőgondozási díj- (leánykori nevén terhességi-gyermekágyi segély, azaz thgy)

    alap számítási sorrend 2015.07.01-től

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem. (Ekkor a CSED összegének felső korlátja nincs.) Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 napi jövedelem. (Ha van legalább –Tbj. 5. § szerinti- 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje. Ekkor a CSED összegének felső korlátja nincs.) Ha nincs:

3. A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Korlát a minimálbér kétszerese.

4. Ha nincs az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát a minimálbér kétszerese.

5. Azon biztosítottaknál, akik 2015.06.30-át követően válnak jogosulttá CSED-re az alábbi előny/kedvezményszabályt kell alkalmazni.

Ha az anya a GYED, vagy GYES alatt, vagy a GYED/GYES megszűnését követő egy éven belül ismét szül az ezt megelőző gyermekre kapott CSED alapja magasabb, mint az újonnan született gyermekre az Ebtv. 42. § (2)–(4) bekezdés alapján (180 napi, 120 napi, vagy tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján) számított, csecsemőgondozási díj alapja, akkor ezen előző, magasabb alappal kell az új gyermekre járó CSED ellátást megállapítani.

Ez az un. kedvezőbb szabály viszont csak akkor alkalmazható, ha az anya nem váltott jogviszonyt, azaz most is ugyanott dolgozik, mint ahol akkor dolgozott, ahol az előző, magasabb összegű CSED-et megállapították. Amennyiben az anya munkahelyet változtatott az előző munkáltatónál elért CSED alapja hiába magasabb mint amit most állapítanának meg azt nem lehet figyelembe venni. (Fontos, hogy jogviszonyról és nem foglalkoztatóról van szó. Lehet valaki az önkormányzatnál kormánytisztviselő, majd közmunkás, a foglalkoztató ugyanaz, de a jogviszony változott.)

Szerződés szerinti havi jövedelem fogalma 2015.07.01-től:

 betegszabadságra jogosultak esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított távolléti díj, illetve az illetmény egy hónapra járó összege,

 egészségügyi szabadságra jogosultak esetében az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított, egészségügyi szabadság idejére járó távolléti díj,

 egyéni és társas vállalkozók esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér másfélszerese,

 a Tbj. 5. § (1) bekezdés g) pontja esetében a 30 napot meg nem haladó biztosítási jogviszony esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér, egyéb esetben a jogviszony alapjául szolgáló szerződésben meghatározott díj,

 mezőgazdasági őstermelő esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér;

(A CSED adóköteles, de abból sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetni/levonni.)

Annak, aki az álláskeresési támogatás folyósításának az ideje, vagy a folyósítás szünetelése alatt (például az első gyermek után GYED-ben részesül az anya, és emiatt szünetel az álláskeresési támogatás folyósítása, és ezen időtartam alatt születik az újabb gyermek), vagy az álláskeresési támogatás folyósításának megszűnését követő 42 napon belül szül, annak a CSED összegét a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, de az összeg nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás, illetve vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét. (217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 26. §. (2)

GYED (gyermekgondozási díj) alap számítási sorrend 2015.07.01-től

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelem. Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 napi jövedelem. (Ha van legalább –Tbj. 5. § szerinti- 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 napi –Tbj. 5. § szerinti- folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max). (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb, az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max).

3/B Ha nincs: 2015.07.01-től ekkor is a tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max) (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb az alap a szerződés szerinti jövedelem.
4.Előny/kedvezmény szabály változás 2015.07.01-től:

Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy a gyermekgondozást segítő ellátás (leánykori nevén gyermekgondozási segély) igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a 42/D. § (2) és (3) bekezdés alapján ( 180 napi, 120 napi, tényleges, szerződés szerinti jövedelemből) számított gyermekgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az új gyermekre a GYED ellátást megállapítani.

Ez a szabály csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított csecsemőgondozási díj alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

(Fontos, hogy jogviszonyról (munkaviszony, megbízásos jogviszony, vállalkozói jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, kormánytisztviselői jogviszony stb.) és nem foglalkoztatóról van szó. Pl. Lehet valaki az önkormányzatnál közmunkás, majd közalkalmazott, vagy kormánytisztviselő a foglalkoztató ugyanaz, de a jogviszony változott.)

Annak, aki az álláskeresési támogatás folyósításának a szünetelése alatt válik GYED-re jogosulttá a GYED-et a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, de az összeg nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás, illetve vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét. (217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 26. §. (2)

(A GYED adóköteles, de abból egészségbiztosítási járulékot nem, viszont 10% nyugdíjjárulékot kell fizetni/levonni.)
2016.01.01-től minden, maximális összegben megállapított (korlátozott) GYED-et felül kell vizsgálni (meg kell emelni).

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos hasznos anyagok, minták itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Tekintettel arra, hogy 2017.01.01-től ha a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a táppénz, illetve a baleseti táppénz kapcsán a kormányhivatal jár el első fokon, akkor a feladatok úgy oszlanak meg kormányhivatalon belül, hogy az elbírálási feladatokat a megyeszékhely járási (fővárosi kerületi) hivatala, ezen belül is annak családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya látja el, míg a folyósítási és jogorvoslati feladatokat főszabály szerint a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal végzi, ezért

  • további kérdéseivel a kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalának családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához-

    fordulhat.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiért felelős központi hivatal, azaz Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatójának (prof. Dr. Mészáros József) a barabas.annamaria@onyf.hu , (ONYF központi iratkezelés) e-mail címen, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017.01.01-től hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.13. fejezete értelmében az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályának feladatai közé tartozik az is, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival (táppénz, gyáp, csed, gyed, baleseti táppénz) kapcsolatban lakossági megkeresésre szakmai tájékoztatást adjon, illetve segítséget nyújtson az biztosítottaknak az igény érvényesítéséhez. Mindezek alapján kérdéseikkel bátran fordulhatnak közvetlenül az ONYF Egészségbiztosítási Főosztályához is.

Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról -CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylése esetén- az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ezen túlmenően lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

papesz30 # 2017.09.03. 12:49

Tisztelt Szakértők,

Ha 2018 február 19-ére van kiírva a kisbabám és szeptembertől 50.000 Forint KATA(2 éve fizetek ennyit) helyett 75000 Forintot fizetek, mennyi csed jár nekem? Kata-s vagyok és úgy tudom, hogy ha 6 hónappal a szülés előtt megemelem a Kata-s járulékot 50.000-ről 75000-re, megjár a havi 100.000 forint körüli összeg.

Válaszukat előre is köszönöm.

evobati # 2017.09.01. 07:30

Tisztelt Szakértő!

Egy igen egyszerű kérdésem lenne. Munkanélküli anyukának is jár e a gyes?

Előre is köszönöm!

Lyonee # 2017.08.31. 09:39

kjt
42. § A munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet.

Lyonee # 2017.08.31. 09:32

A közalkalmazott a munkáltatójánál nemlétesíthet munkavégzésre irányuló további jogviszonyt.