Gyes melletti munka!


nandy # 2008.07.28. 14:39

De felteheti a kérdését az OEP-nek is :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.28. 06:42

Felügyeletet akartál mondani. :) A Központ az a hely, ahol pecsételnek, ott ilyesmit hiába kérdezel.

nandy # 2008.07.27. 23:20

Szerintem nem, hiszen keresőtevékenységnek számít, akkor is, ha eseti jellegű.

De ha biztosan szeretnéd tudni a választ, akkor kérdezd meg a Munkaügyi Központot.

bocimama # 2008.07.26. 18:01

A kislányom 5 hónapos, csak gyesen vagyok.Alkalmi m.kiskönyvel sem dolgozhatok 1 éves koráig?

J.Anna # 2008.07.25. 18:26

Köszönöm a válaszokat. :)
A személyzetisünk iránt én is sokszor érzek hasonlót.
Legutóbb egy havi táppénzt felejtettek el számfejteni és lazán közölték, hogy majd a következő hónapban megkapom. :)

Szóval mégegyszer köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.25. 16:42

Nem, dehogy! A béred szállt volna vissza a régi összegre - de az meg súlyosan jogsértő lett volna. Szóval fölöslegesen bonyolították, na: egyszerűen fel kellett volna emelni a béred, és passz.
Csókoltatom a személyzetist! :)

J.Anna # 2008.07.25. 16:25

A feelgyűlt szabikat még a munkáaba állás előtt, a fizetésnélküli szabi megszüntetése után vettem ki és az emelt bérrel számolták már el. :)

A másik kéárdésemre pedig csak kíváncsiságból kérdeztem.
Igazad van, hogy még addig nagyon sok minden történhet.

Ha a második munkaszerződés módosítás nem történik meg akkor tulajdonképpen megszűnik a munkaviszonyom a határozott idő lejártával vagy sem?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.25. 06:44

A másik kérdésre: ez majd évek múlva lesz aktuális, amikor az újabb fizetés nélküli szabadságod is lejár. Addig meg annyi minden történhet... „Meghalhat a szultán, meghalhatok én... S ki tudja: tán még a ló is megtanul beszélni...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.25. 06:42

No, igen. Ez is marhaság, csak kisebb. Mert mi is történt?
Megszüntetted a fizetés nélküli szabadságot, és visszatértél a munkába. A munkáltatónak ilyenkor kötelessége rendezni a bért. Meg is tette - csak éppen egy határozott idejű módosítással, majd a határozott idő letelte után megint módosított, ezúttal már határozatlan időre. Az első módosítás határozott ideje tulajdonképpen jogsértő volt, de a második módosítás után ennek már nincs jelentősége.
Hacsak... A felgyűlt szabadságokat mikor kaptad meg, és milyen bérreel elszámolva?

J.Anna # 2008.07.25. 00:42

Az eredeti szerződésem tartalmazza a munkakört és a személyi alapbéremet.

2007. június 18-i dátummal született egy munkaszerzőés módosítás, amely az alábbiakat tartalmazza:
"- emelt személyi alapbér
- munkaszerződés módosítása - GYES mlletti foglalkoztatás - 2008. 06.18 -ig határozott időre szól"
A munkaszerződés egyéb pontjai változatlanok.

Majd 2008. jún.19-i dátummal újabb munkaszerződés módosítás, amelyben hivatkozik az eredeti, határozatlan idejű szerződésre és a személyi alapbért módosítja a határozott idejűben megjelölt emelt összegre.

Még lenne egy kérdésem:
Amikor eljöttem szülni akkor a helyemre egy olyan kolleganőt helyeztek aki visszajött szülésből (tehát régi munkaerő), mivel az Ő munkaköre megszűnt (illetve másik osztály alá lett áthelyezve). Ugyanúgy határozatlan szerződése lett arra a munkakörre, mint nekem. Tehát egy posztra vagyunk ketten. Főnököm közölte, hogy amint lejár a Gyesem én el leszek küldve. (MOst ismét terhes vagyok, így nem tud felmondani, de amint lehet tuti, hoyg elküld). Milyen indokkal tud nekem felmondani? A munkámra nem lehet kifogása, mert azzal tudom, hogy meg volt elégedve, csak annyi, hogy a kollegina aki a helyemre vissza jött egy sokkal régebb óta ott dolgozó, akihez ragaszkodik a főnököm (mondjuk úgy hogy szakmailag toppon van és a főnököm "agya").
Szóval csak úgy megköszönheti a munkámat és elküldhet?
Egyébként a kolleganő tudott volna a cégnél

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.24. 21:59

J.Anna, ezt a szerződés ismeret nélkül nehéz lenne megmondani.

kaali # 2008.07.24. 21:28

Bocsi, rossz a klaviaturćm. Čn is 8 +rćban mentem vissza, holnapt+l, nem is akartak mćsik szerzšdčst

J.Anna # 2008.07.24. 20:42

Hát ezek szerint nem csak! :)

Én nem egy kis cégnél dolgozom, de amikor bejelnetettem, hogy vissza szeretnék menni dolgozni fogalmuk nem volt mik a lehetőségeim.
Nálam is kezdték, hogy most nincs rám keret, aztán a 4 órás szöveget és végül mivel vittem kinyomtatva a Foglalkoztatási Hivatal állásfoglalását, hogy kötelesek visszavenni mégis csak visszavettek.
Akkor már a munkaszerződésért nem akartam kekeckedni.
Így sem vette főnököm jó néven, hogy tájékozottabb voltam.

Szóval a hülyeség mindenhol terjed :)

Egyébként lenne egy kérdésem.
Én akkor aláírtam egy munkaszerződés módosítást, ami határozott idejű lett. Annak lejártával akkor elméletileg megszűnik a munkaviszonyom vagy az eredeti határozatlan lép érvénybe?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.24. 20:00

Pedig ott terjedt ez a marhaság, mint a járvány.

J.Anna # 2008.07.24. 17:27

Nem :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.24. 17:03

Szintén közszféra?

J.Anna # 2008.07.24. 16:57

Tisztelt Fórumozók, Bonina!

Én is visszamentem dolgozni Gyes mellett és a munkáltató kötött velem egy határozoztt idejű szerződést, amelynek lejárta a Gyes lejártának időpontja volt. Én ugyanabba a munkakörbe, ugyanúgy 8 órába mentem vissza. Csak a fizetésemet emelték (rendezték) meg a határozott idejű szerződésben. Így két szerződéssel rendelkeztem. Az egyikkel Gyesen voltam a másikkal meg dolgoztam. MOst lejárt a Gyesem és a határozatlan szerződésemet módosították fizetés szempontjából. Nekem azt mondták, hogy TB szempontból kell a két munkaviszonyt megkülönböztetni és ezért nem dolgozhatok az eredeti szerződéssel.

Ferdy!
Minden féle Tb ellátásra jogosult vagy ha Gyes mellett dolgozol. Én voltam betegszabin és táppénzen is, csak ennek az ellátásnak az GYes melletti munkkaviszony keresete lesz az alapja.

Bonina # 2008.07.24. 15:20

the big cat!
Dehogy akarok én két nyolcórás szerződést! Örülök, ha az egy eredeti megmarad. Azért gondoltam beleírni a második munkaszerződésbe, hogy meddig tartson, vagyis, hogy határozott idejű legyen, mert nem szeretném, ha aztán a gyes lejárta után is csak 4 órában foglalkoztatnának. Szerinted hogyan tudnám megoldani ezt a helyzetet? Mit mondjak a főnökömnek? Szabadságokról mi a véleményed? Mikor jár? Gyed letelte után megkaphatom vagy csak tényleg a gyes után?

the big cat # 2008.07.24. 13:00

Ja, és az Ebtv. 47. szakasz 2. c) megengendi, hoyg ezt a táppénzt a gyes mellett fizessék.

the big cat # 2008.07.24. 12:56

Bonina, ha feltesszük (de meg nem engedjük), hogy lehet duplán munkaszerződést kötni, akkor mégis minek kellene beleírni a második munkaszerződésbe, hogy meddig leszel 4 órás? Vagy ha lejár a GYES-es majd két nyolcórás szerződést szeretnél?

the big cat # 2008.07.24. 12:54

ferdy, én javítottalak ki, és mégegyszer megteszem. Légyszives egy jogi fórumon, ahová tanácsot kérni jönnek ne állíts a tételes joggal ellenkező dolgot.

Táppénzre jogosult az a szülő, nevelőszülő és helyettes szülő, aki azért keresőképtelen mert tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja. Ebtv. 43-44. szakaszok.

Bonina # 2008.07.24. 11:41

Köszönöm! ferdy, és beleírták neked a módosítószerződésbe, hogy csak a gyes idejére leszel 4 órás? Attól tartok, hogy ha lemondok a 8 órámról, megteszik, hogy a gyes után sem tesznek vissza 8 órásba, csak 4-be.

ferdy # 2008.07.24. 11:22

bonina - nálam is így történt, ahogy goodwich írta le, és működik.
megjegyzem viszont, hogy ha nem ugyanabba a munkakörbe vesznek vissza, akkor is előtte ki kell adják a szabikat - ezt 'úszhatják meg'.

már nem tudom ki kommentálta az előző hsz-emet, de leírnám, hogy azért választják sokan a nem legális utat, mert ha a gyerek beteg és otthon vagy vele, akkor nincs se betegszabi se táppénz (csak a gyes ugyebár).

Goodwitch # 2008.07.23. 20:37

Lyonee!

Köszönöm. Végre egy korrekt érv.

Ebben az esetben Boninának marad az általam már régen említett megoldás:

Persze visszajöhetne alapból nyolc órában, míg letölti a szabiját, aztán módosítanák a szerződést úgy, hogy a GYES hátralévő idejére csak négy órában dolgozik, de utána újra 8 órásra módosulna a munkaviszony.

Végülis a munkáltatónak előbb, vagy utóbb úgyis ki kell ezt a szabit fizetni. Persze, ha nem ugyan abba a munkakörbe megy vissza?

Kbs!

Amit idéztél, az a szerződéstípus megválasztásáról szól. De hol van ez a kérdés a szerződéstípustól?
Van az Mt-ben a kjt-hez hasonló szabály? Én nem találom.


Goodwitch

Bonina # 2008.07.23. 20:10

Köszönöm újra!
Lyonee, ha jól értelmezem, akkor ez kizárja azt az eljárási módot, amit a főnököm mondott. Közalkalmazott vagyok, jelenleg gyeden, de októbertől gyest kapok. A gyes idejére szerettem volna elmenni 4 órában dolgozni, és jó lett volna az eredeti munkahelyemre, ahol határozatlan idejű kinevezéssel, heti 40 órában dolgoztam szülés előtt. A főnököm azt mondta, hogy úgy kell eljárnunk, mintha egy teljesen idegen munkahelyre mennék gyes mellett dolgozni, ezért mondta azt, hogy írunk egy teljesen új szerződést a gyes idejére, 4 órás foglalkoztatással. Van valami módja, hogy ott dolgozzam 4 órában gyes mellett, anélkül hogy feladjam az eredeti státuszomat vagy ez kizárt, és jobb lenne más munkahely felé nézegetnem? Köszönöm!