rendkívüli felmondás jogszerűsége


dr. Bodnár Lilla # 2014.09.23. 22:43

Álláspontom szerint ebben az esetben jogszerű lehet az azonnali hatályú felmondás. Nekem is volt hasonló ügyem és jogellenesnek találta a bíróság a verbális agressziót.
Persze szubjektív, hogy kinek mi számít durvának, de van az a szint, ahol már nem kérdés, hogy a viselkedés megengedhető-e vagy sem.

Vannak ilyen BH-k, úgyhogy keresgélni célszerű. A bíróság honlapján is érdemes megnézni az eseteket.

_______________________________________________________
dr. Bodnár Lilla ügyvéd
www.bodnarugyvediiroda.hu

dr. Bodnár Lilla # 2014.09.23. 22:42

Álláspontom szerint ebben az esetben jogszerű lehet az azonnali hatályú felmondás. Nekem is volt hasonló ügyem és jogellenesnek találta a bíróság a verbális agressziót.
Persze szubjektív, hogy kinek mi számít durvának, de van az a szint, ahol már nem kérdés, hogy a viselkedés megengedhető-e vagy sem.

Vannak ilyen BH-k, úgyhogy keresgélni cégszerű. A bíróság honlapján is érdemes megnézni

_______________________________________________________
dr. Bodnár Lilla ügyvéd
www.bodnarugyvediiroda.hu

Fanny21 # 2014.09.02. 13:00

Arra, hogy jogszerűen mondta fel azonnali hatállyal a munkavállaló jogviszonyát a munkáltató!

Köszönöm a válaszokat! :)

ObudaFan # 2014.09.01. 16:02

Mire szeretnél hivatkozási alapot, hogy jogszerű, vagy hogy jogszerűtlen? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.01. 15:59

Erre egységes gyakorlatot nem találsz. Nagyjából a bírón múlik, mi az, amit már olyannak tart, ami lehetetlenné teszi a munkaviszony fenntartását. Konkrét ügyben egy bíró leírta, hogy nála a tettlegesség már mindenképpen túl van a határon, a szóbeli durvaság, sértegetés, fenyegetés egyedileg mérlegelendő.

Fanny21 # 2014.09.01. 14:01

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Tényállás: a munkavállaló kiabált a többi munkatársával a munkahelyén és meg is fenyegette őket, ezért azonnali hatályú felmondással megszüntették a munkaviszonyát.

Olyan jogeset kellene nekem, amiben azt döntötte el a bíróság, hogy mennyiben volt jogszerű a munkáltató ezen intézkedése. Tud esetleg valaki ilyet?
Még konkrétabban, olyan kellene, amely azt mondja, hogy elegendő, ha a valaki verbálisan megfenyegeti a munkatársát.

Köszönöm előre is a segítséget!

nemeth78 # 2013.12.09. 14:52

tulajdonképpen a Mt-ben meghatározott 10.-éig bezárólag fizetést persze..ami nagy divat, normálisan múködő országokban itt az Euban is

nemeth78 # 2013.12.09. 14:41

persze, munkabért teljes járulékfizetéssel,uigy a szabadságot/hogy legyen nyugdíjam/ munkaruhát akarok, de miután nem hiszek a mesékben már..menni,nem kicsit, hanem azonnal!
de lehetőleg ,teljes munkabért fizessenek ki, ill,a pofátlanságukért az egy havi felmondásra járó bért is kapjam meg

nemeth78 # 2013.12.09. 14:37

tulajdonképpen menni!

pazs # 2013.12.09. 14:25

Tulajdonképpen mit akarsz? Mármint maradni vagy szabadulni?

nemeth78 # 2013.12.09. 14:22

wersnek

igen ,jogos.igazad van.de annyira nehezen viselem ezt a kiszolgáltatott helyzetet, ,hogy nem hiszem kibirnék egy hónapot még ott, ha elkezdeném ezeket a kérdéseket feszegetni.
tuti,hogy fogást keresnének,és találnának rajtam, ismerve,hogy megy ez itt,és kirúgnának.ezt akarom elkerülni, ha bármilyen mód van rá

wers # 2013.12.09. 14:20

Lehet ezt úgy írásos formába önteni,hogy ne zsarolásnak tűnjön?

:)))) sokmindenre képes tud lenni az ember, de szerintem ha a húst hagyod ki a gulyásből, krumplileves lesz, ha a krumplit, akkor húsleves

pazs # 2013.12.09. 14:17

nemeth78: hát nem nagyon. Ráadásul te is adócsaló vagy.
Nem, a jogszabályok nem támogatják az adócsalást.

nemeth78 # 2013.12.09. 14:15

És mi van akkor, ha mivel itt azért egyértelműen bizonyítható a járulék, és adócsalás, megkínálom a Navot, ,és az Oepet, Társadalombiztosítót, Munkaügyi Felügyeletet,egy -egy közérdekű bejelentéssel,de előtte,jelzem a munkaadónak a rendkívüli felmondás elküldését.
Így sem fogadná, el?
Nem győzné meg arról ,hogy egy közös megegyezéssel született,de azonnali munkavégzés alól felmentéses felmondás , amiben a munkaruhát,ill. a felmondási időt kifizetné nagyon is az Ő érdekeit szolgálná!?
Lehet ezt úgy írásos formába önteni,hogy ne zsarolásnak tűnjön?

wers # 2013.12.09. 14:14

a munkaszerződésben foglaltakat” de igen, azt követelheted, de kérdésed arra irányult, megalapozott-e a rendkívüli felmondás, és arra volt a válasz, hogy elég gyenge az alap, én nem kckáztatnám meg. modj fel rendes felmondással

nemeth78 # 2013.12.09. 14:01

wers és obudafan

köszönöm.
ez azt jelenti,hogy a munkáltató simán azt tehet nemcsak a munkavállalóval, hanem az állammal is amit akar, beleröhög a Nav és a Társadalombiztosítás pofájába, mert nem szankcionálja a jog, hogy a munkaszerződésben foglaltakat,ill. az Mt-ben szereplő jogszabályokat nem tartják be.lehet szürkén foglalkoztatni, adót, járulékot csalni, mert a törvények ezt támogatják.de szép is jogállamban élni!

Grand Marnier # 2013.12.09. 12:52

Egy kft.-nél dolgoztam 3 hónap és négy napot, az esélyegyenlőség nem teljesült a cégnél, mert a főnököm olyan ebédidőt akart ledolgoztatni velem, melyet ki sem adott, ill. a kolléganőnek nem kellett ledolgoznia, (a főnök arra hivatkozott, hogy neki azért nem kell, mert gyereke van és itt egyébként is ő a főnök és ő hozza a szabályokat, és a munkaidőt is egyénileg határozza meg.) Én ezt diszkriminációnak minősítettem és kijelentettem, hogy mivel nem egyenlő bánásmódban részesíti a dolgozóit, nem szeretnék tovább így dolgozni. Számos szabálytalanságot elkövetett alkalmazásom során, kezdve azzal, hogy az első munkanapomon közölte a szerződés aláírásakor, hogy csak 6 órában jelent be, de természetesen én 8 órás állásra jelentkeztem és annyit is kellett dolgoznom. Se munkaköri leírást nem kaptam, se orvosi alkalmassági vizsgálat (napi 8 órás munka végzés folyamatosan számítógép előtt) nem volt, a távolsági bérletem nem fizette ki (közigazgatási határról kívülről jártam). A BKV bérletet ugyan térítette, de azokról sem készült soha átvételi elismervény, a szabadságnapokat nem könyvelte a szabadság tömbbe csak a bérszámfejtés felé volt e-mailben lejelentve. Elbocsátásomat hirtelen felindulásból követte el és még csak meg sem indokolta a felmondást, melynek szövege gyanítom jogilag is hagy némi kivetni valót maga után... Szabadság napjaimat csak részben fizette ki, 2 napot fizetett, úgy, hogy 4 járt volna. Kérdésem, hogy érdemes-e munkaügyi bírósághoz fordulni ez ügyben? Ha igen akkor milyen intézkedéseket lehet tenni és mi a határideje? A kilépő papírjaimat még nem kaptam meg, mert dec.6-án történt az elbocsátás. Átvehetem így a kilépő iratokat, így hogy a felmondás nem túl jogszerű?

wers # 2013.12.09. 09:20

a szerződés azon részének megszegése, melyre nincs is szerződés, nem túl biztos jogalap

ObudaFan # 2013.12.09. 09:08

nemeth78

És milyen sérelmet okoz a munkaruha hiánya? Mert a többire nem alapoznék azonnali hatályú felmondást. A munkaruhára csak akkor, ha biztonsági célokat szolgál.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.08. 18:07

:)

nemeth78 # 2013.12.08. 12:46

Tiszteletem!

Megalapoznak -e egy rendkívüli felmondást a munkavállaló részéről a következő indok/ok: -?

  • folyamatosan 15.-én fizetik /a munkaszerződésben természetesen a 10.-ei időpont szerepel a fizetés min.bér részét,egy másik részét/ami után nincs adó ,és járulék fizetés természetesen 16.a után/
  • ötödik hónapja, nincs munkaruhánk,/formaruhánk, csak 20 ígéretünk/
  • a szabadság pénzt természetesen szintén nem a tényleges fizetés/aminek egy részét mint jeleztem már zsebbe, borítékba kapjuk/, csak a papíron szereplő min. bér után fizetik

Remélem az ügyvédnő is megírja a véleményét/Lilla/!

Elöre is köszönöm a hozzászólásokat!Németh

wers # 2013.07.01. 11:25

dr.Bodnár Lilla, a munkáltató eleget tesz a bérfizetési kötelezettségnek, csak késve teljesít, ez meglapozza a rendkívüli felmondást? Mekkora eséllyel?

Mivel februári a kérdés, nem aggódom, hogy a bíztató választ olvasva azonnal beadta a rendkívüli felmondést fanni13

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.07.01. 09:19

fanni13

Ha a munkáltató nem tesz eleget munkabér fizetési kötelezettségének jogszerű a rendkívüli felmondás.

_________________________

Budapesti ügyvéd
www.bodnarugyvediiroda.hu

Vandra # 2013.06.26. 20:58

A munkavállalóm határozott munkaszerződéssel(augusztus 31-ig) 5 napja nem jön dolgozni. Ezidáig a napjait nem igazolta. A fizetését eddig minden hónap 10. napjáig megkapta, túlóra kifizetve, szabadnapok kiadva. Mit tehetek mint munkáltató, hogy munkára bírjam? Mi legyen az igazolatlan napjaival? Járulékot azután is fizetnem kell? Ma tértivevényes levélben szólítottam fel az igazolásra és a beosztás szerinti munkavégzés megkezdésére. Elmehet a fenn maradó 2 hónapra táppénzre? Van még orvos aki igazolja neki ilyen olyan indokkal?
Köszönöm a választ!

fanni13 # 2013.02.27. 16:40

Tisztelt Fórumozók!
Láttam hozzászólásban, hogy bizonyos munkavállaló rendkívüli felmondással élt, mivel rendszeresen 3-8 napos csúszással kapta meg a bérét. Az lenne a kérdésem, hogy ez törvényileg indokolt-e?