versenytilalom megszegése


Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.21. 14:49

Állít eléd olyan akadályt az a korlátozó klauzula, amelyet csak perben tudsz elhárítani?

motor # 2008.01.21. 14:45

Sziasztok!

Van nekem egy versenytilalmi megállapodásom, ami szerintem érvénytelen. Ugyanis:
A volt főnököm jelentős mértékben korlátozta a jövőbeni elhelyezkedésemet, amit nem enged a jogszabály, illetve mindezért egy árva petákot sem ajánlott fel, illetve még fel is háborodott, hogy én cserébe pénzt várok.

Én aláírtam, ugyanis ha tartoznak az embernek, akkor első a pénz, de most akarok lépni ez ügyben.
A kérdésem az, hogy ez egyből érvénytelen-e, vagy előbb munkaügyi bírósághoz kell mennem, ahol perelnem kell?

Előre is köszönöm, Motor

Cheese # 2008.01.17. 22:42

köszönöm mindenkinek, még nem tudom mi lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 11:01

Nem neked szólt, hanem Maple-Leafnak.

De nektek kell eldöntenetek, mit csináltok, csináltok-e valamit egyáltalán.

Cheese # 2008.01.16. 10:41

Magyarul?

Amúgy ebben az ügyben nem én vagyok az egyedüli érintett, és (feltételezem)nem is konkrétan miattam pattant ki az egész, de ezzel több száz embernek lehetetleníthetik el a boldogulását, ha munkahelyet szeretne változtatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 10:38

Ismered a történetet a bölcs bagolyról, aki a hozzáforduló egereknek azt tanácsolta, változzanak sündisznókká, és akkor nem fogják őket zaklatni a ragadozók? :)

Cheese # 2008.01.16. 10:36

Ezt konkrétan a cég ügyvezetője mondta nekem, ahova jelentkeztem, és fel is vettek ettől függetlenül.
Heteken belül nálam lesz az email, amit a volt cég küldött neki.
Tehát per kilőve, mert ettől függetlenül úgy néz ki felvesznek.
De attól még névtelen feljelentés/bejelentés, vagy valami?

Maple-Leaf # 2008.01.16. 10:29

Az elméletben ez nagyon jól hangzik, de a valóságban ezt hogyan bizonyítod be? Hogyan bizonyítod be, hogy a munkáltató tényleg felhívta az üzleti partnereit és utasította őket, arra, hogy Cheese-t ne alkalmazzák? Lehet, hogy „off the record” ezt Cheese-nek valaki megsúgta, de ha továbbra is megbízásokat akar kapni, akkor bíróság előtt erre már senki nem fog hirtelen emlékezni.

Kártérítési perre ne buzdítsátok Cheese-t, mert egy ilyen perrel szerintem csak zsákutcába fog futni. Ott fog állni, semmit nem fog tudni bizonyítani, aztán verheti az asztalt, hogy már pedig az igazság az ő oldalán áll. Na arról meg nem is beszélek, hogy a munkáltató perköltségeit is Cheese nyakába varrják.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 09:54

Jól.

Cheese # 2008.01.16. 09:25

Kártérítésért pert gondolom csak akkor van értelme indítani, ha konkrétan emiatt kár ér engem, vagyis egy céghez emiatt ténylegesen nem vesznek fel.
Jól gondolom?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 08:46

Nem feljelenteni kell, hanem pert indítani ellene kártérítésért.

Pjotr # 2008.01.16. 08:44

Alapvetően sérti a munka törvénykönyvét.
Csak legyen ember aki feljelenti miatta.
De talán a versenytörvénybe is ütközik.

Cheese # 2008.01.16. 08:40

Valaki esetleg?

Cheese # 2008.01.15. 18:04

Sziasztok!

Mi a véleményetek arról, ha egy munkáltató nem köt a munkavállalóval versenytilalmi megállapodást, de szétküld a cég beszállítóinak, illetve üzleti partnereinek egy levelet, amiben leírja, hogy azok nem alkalmazhatják az ő volt dolgozót?

Jogos az üzleti partnerek félélme, így nem veszik fel a munkavállalót dolgozni, mert a cég esetleg "véletlenül" nem rendel tőle többet.

Ha jól érzékelem, a cég így akarja megspórolni a versenytilalmi megállapodásra költendő pénzt.

csellos # 2005.09.16. 20:43

Szia Leiterjakab!

Néhányan a "Konkurencia" topikban csevegünk erről a témáról, ahol már hivatkoztak erre a topikra. Egy kérdésem lenne hozzád az alábbi beírásoddal kapcsolatban:

"Közben utánanéztem és találtam egy BH-t erre az esetre. [BH2001/84.]. Eszerint el kell, hogy érje az ellenérték a munkaviszony megszűnésekori éves átlagkereset felét és azt annyi évre kell kifizetni, ahány évre szól a megállapodás."

Hol találtad ezt a hivatkozott BH-ban?
Én egyébként az említett másik topikba ezt bemásoltam, de mást találok benne (Ami viszont egyébként éppen a Te véleményedet is alátámasztja.)

Ha van kedvetek nézzetek át oda!

hevi # 2004.05.14. 06:53

A szerződésben nincsen számszerűsítve sem az ellenérték összege, sem az, hogy a havi fizetés mekkora hányada szolgál a versenytilalom ellenértékeként. Hozzászólásaitokból azt veszem ki, hogy mivel amúgy sem egyértalmű jogilag a helyzet, nem kockáztatok túl sokat, ha elfogadom a konkurrencia ajánlatát. Amúgy sem tartom valószínűnek, hogy jelenlegi munkáltatóm (amerikai székhelyű multi) önként bele akarna mászni egy kétes kimenetelű munkajogi perbe, ahol amúgy is nehezen tudná számszerűsíteni, hogy mekkora kár érte azzal, hogy én megszegtem a megállapodást.

Köszönöm a segítséget!

the big cat # 2004.05.14. 04:50

Ha a versenytilalmi megállapodásban csak az a szöveg szerepel, hogy a fizetése magában foglalja a versenytilalmi megállapodás ellenértáéket, de nincs összeg, úgy szeriontem ez a megállpodás semmi, mivel egyértelműen joggal való visszaélést valósít meg.

Õszintén szólva, szerintem még, ha az összeg is szerepel is, én akkor erősen kétségesnek tartom az ilyen megálapodás jogszerűségét. Mivel, ha én megálapodok a felvételi tárgyaláson egy munkabérben, akkor én azt a munkám ellenértékeként kérem, ha aztán ezta szerződésben ketté bontják, hogy egy része a versenykizárásért jár akkor az nem szolgál mást, csak a rendelkezés kijátszását, azaz, hogy valójában ne kellejen ellnértéket fizetni.

A helyes az lenne, ha az Mt. elrendelné, hogy versenytilalmi megállaposát iylen havi fizetésé módon nem lehet kötni.

Leiterjakab # 2004.05.13. 18:59

Hogy folytassam saját hozzászólásomat: az Mt.-ben [3. § (6)] egészen pontosan ez áll, hogy "megfelelő ellenértéket" kell adni a munkavállaó részére a versenytilalom fejében. Szerintem ez azon időre járó fizetése, amennyi időre a tilalom szól.

Közben utánanéztem és találtam egy BH-t erre az esetre. [BH2001/84.]. Eszerint el kell, hogy érje az ellenérték a munkaviszony megszűnésekori éves átlagkereset felét és azt annyi évre kell kifizetni, ahány évre szól a megállapodás. Eszerint tehát Hevi megkaptad a havi összegekben az éves átlagkereseted felét vagy nem?

Bár most, hogy visszaolvasok még nem is szűnt meg a munkaviszonyod. :)


Leiterjakab

Leiterjakab # 2004.05.13. 18:50

Szia Hevi!

Ez már volt egy másik topikban, hogy a munkáltató a versenytilalmi megállapodás során az ellenértéket nem egy összegben fizeti meg, hanem havonta fizet a fizetésen felül egy meghatározott összeget. A te esetedben az így összesen kifizetett összegek elérik az egy éve fizetésedet? (Elvégre egy évre szól a versenytilalom) Mert ha nem akkor megint egy jó kis munkáltatói trükkel állunk szemben.

Szakbarbár, azt tudom, hogy nincs meghatározva az Mt.-ben, hogy a versenytilalmi megállapodás esetében mekkora összeget kell kifizetni, csak annyi, hogy a megállapodásra a polgári jog szabályai irányadóak. Nekem úgy tanították munkajoból, hogy ebben az esetben elvileg annyi időre szóló fizetést kell megfizetni a versenytilalom fejében, amennyi időre az ilyen megállapodás szól. Ha ez a gyakorlatban is így van akkor lehet, hogy a Hevi részére kifizetett összegek azok valójában nem érik el az egyéves fizetést. Ha ez valóban így lenne, akkor megtámadható-e a felek között megkötött versenytilalmi megállapodás, arra való hivatkozással, hogy feltűnő értékaránytalanság áll fenn?

Hevi hány hónapban és mekkora összegeket kaptál a versenytilalom fejében?


Leiterjakab

Szakbarbár # 2004.05.13. 15:29

Szerintem annyi kártérítést kérhet, amennyit bizonyítani tud, de ebben nem vagyok biztos.

hevi # 2004.05.13. 15:26

Ellenértéket kapok, mert a szerződésben le van írva, hogy a fizetésem magában foglalja a versenytilalom ellenértékét. Az a kérdés, hogy a kártérítésnek van-e valami összeghatára, pl. x havi fizetés.

Szakbarbár # 2004.05.13. 15:08

Kapsz Te ezért megfelelő ellenértéket? Mert anélkül nem lehet ilyen megállapodást kötni, és ha ők nem biztosítják, akkor neked sem kell vállalnod semmit. Ha kapsz, akkor be kell tartanod a megállapodásban foglaltakat, különben mindenféle kárát érvényesítheti veled szemben a munkáltató, ami azért merült fel, mert a konkurenciánál azt használtad, amit tőle hoztál: ügyfélkör, kutatási eredmény, stb, ezek mind pénzt jelentetenek neki.

hevi # 2004.05.13. 14:16

Sziasztok!

A munkaszerződésem szerint a munkaviszony megszűnése után 1 éven belül nem helyezkedhetek el hasonló területen működő cégnél. Kérdésem, hogy mi a jogi következménye annak, ha ezt megszegem.

Köszönettel várom a válaszokat.