Alkotmányellenes a 98% - os különadó


Veci # 2010.11.02. 11:08

Emelik a különadó határát?
http://atv.hu/…nado_hatarat?…

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető azt mondta a lapnak: készek arra, hogy olyan módosító indítványt terjesszenek elő, mely kiveszi a hosszú szolgálati idővel rendelkező közalkalmazottakat a törvény hatálya alól. Erről a Hír TV-ben Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár azt mondta: "ezzel foglalkozni kell".

Biztos, hogy a hétfői frakcióülésen mérlegelni fogják: azt a társadalmi csoportot, mely nem politikai szempontok alapján és nem is égbekiáltóan magas végkielégítéssel távozott a munka világából, hogyan lehet kedvezőbb helyzetbe hozni - közölte az államtitkár.


Üdvözlettel Veci

nandy # 2010.11.01. 14:02

Nem véletlen, hogy a Fidesz-en belül sincs már akkora egyetértés...

nandy # 2010.11.01. 13:44

Amikor a járulékok lenyúlásáról beszélsz, akkor azért gondolj arra, hogy az állami nyugdíjrendszerből eddig is minden évben a költségvetés terhére egészítették ki a nyugdíjakat, míg a magánnyugdíj rendszerben lévők „saját maguknak“ gyűjtögethettek.

Ez aztán az igazi kommunista mondat! A gonosz pénztártagok gyűjtik a magánvagyonukat, míg az állami kasszához tartozók húzzák az igát, és egy így nyilván nem igazságos. :)
Pár apróságról azért elegánsan elfelejtkezel. Az én (államkasszába történő) befizetéseimből is pótolják a nyugdíjat, ráadásul én még kockázatot is vállalok azzal, hogy saját számlára gyűjtögetem a nyugdíjjárulék 25%-át!
Sőt, az én pénztári befizetéseimből finanszírozzák az államadósság egy részét is! Tehát az állam tartozik nekem!
Ezt most egy tollvonással megoldják. Elveszik a pénzem, és még tartozni sem fognak nekem. REmek!

nandy # 2010.11.01. 13:19

Guba, a politikai felhang inkább a te hozzászólásaidban figyelhető meg. Ugyanazt mondod, amit a Selmeczi G. is mond...
Azt, hogy a nyugdíjkasszát ki kell egészíteni más befizetésekből, az eddig is tudott és közismert tény volt. Akkor is, amikor bevezették a nyugdíjpénztárakat, sőt, a bevezetéssel egyértelmű volt, hogy máshonnan kell pótolni.

Most viszont a nyugdíjakból akarják kipótolni a költségvetést, épp fordítva, mint eddig volt. Nem furcsa ez egy kicsit?

A legnagyobb problémát pedig az jelenti, AHOGYAN mindezt teszik! Semmi előkészítés, átgondoltság, vagy bármi. Csak a zsarolás, megfélemlítés, rákényszerítés.
Lépj vissza az állami nyugdíjrendszerbe, de azt, hogy mit kapsz ezért (ha egyáltalán...) majd csak jövő év végén tudod meg...

guba # 2010.11.01. 07:47

Ehhez csak tapsolni lehet… vagy eltapsolni?

Annak is van azért egy bája, amikor a baloldal beszél a lopásról. Emlékszünk még az azóta méltó helyére került Kuncze Gáborra és pártjára, amikor 2002-ben "Lop Stop!" táblákkal vonultak fel, ugye? Na, azóta a baloldali liberális koalíció, ha mást nem is, de azt nagyon jól bemutatta, hogyan kell profin lopni. És ne felejtkezzünk meg Keller László kiváló volt közpénzügyi államtitkárunkról sem, aki nem más feladattal vetette magát a munkába annak idején, mint hogy felderítse a volt Fidesz kormány lenyúlásait. Mit is ért el? Annyit, hogy a mentelmi joga megóvta attól, hogy rágalmazásért és becsületsértésért eljárások induljanak ellene.
Akkor milyen eltapsolásoktól óvsz te itt bennünket? Szerintem az MSZP-nek és szimpatizánsainak a "lopás" szót még kiejteniük sem szabadna, mindaddig, amíg a ténykedéseik végleg feledésbe nem merültek. Az meg azért nem holnap lesz...

guba # 2010.11.01. 07:16

Nandy, ha lefejted a hozzászólásodról, mindazt amit a politikai elfogultságod mondat veled, akkor látni fogod, hogy a lényegben nagyjából egyetértünk. A bankadóra és a nyugdíjjárulékok visszairányítására azért van szükség, hogy ezzel megteremtődjön az szja, és a társasági adó csökkentésének a lehetősége. Erre a versenyképességünk megteremtése szempontjából szükség van. E nélkül nincs és soha nem is lesz gazdasági növekedés. Amikor a járulékok lenyúlásáról beszélsz, akkor azért gondolj arra, hogy az állami nyugdíjrendszerből eddig is minden évben a költségvetés terhére egészítették ki a nyugdíjakat, míg a magánnyugdíj rendszerben lévők "saját maguknak" gyűjtögethettek. Persze sok szempontból lehetne ezt közelíteni, de jelen állás szerint még mindig azok járnak jobban, akik az állami nyugdíj rendszerében vannak-maradnak.
És végezetül, amikor az érveidet keresgeted, azt se téveszd figyelmen kívül, hogy a jelenlegi kormány mindannak a megjavítására tesz életveszélyes kísérletet, amit az elvtársaid évek hosszú sora alatt elkúrtak. Szerintem szurkoljál az új királyodnak inkább! :-)) Saját érdekedben is.

nandy # 2010.10.31. 21:07

Ugyanakkor a költségvetési törvényjavaslatot átnézve jól látszik, hogy az átlépők által hozott pénzből 530 milliárd forintot jövőre bizony a költségvetés folyó kiadásaira költenek, a nyugdíjpénztárakban felgyülemlett vagyon jelentős részét tehát felélik.

nandy # 2010.10.31. 21:06

Különösen ezt a részt ajánlanám a figyelmedbe:

A jövő évi büdzsének két karakteres eleme van. Az egyik a 450-500 milliárd forintos adócsökkentés [3], amely elsősorban a személyijövedelemadó-rendszert, másodsorban a társasági adót érinti.

Azt, hogy állam lemondjon erről a nagy pénzről a rossz szerkezet és kiterjedt állam fenntartása mellett, két forrás teszi lehetővé. Kisebb részben ..., nagyobb részben pedig a magánnyugdíjpénztárakban az elmúlt tíz évben felhalmozott vagyon, illetve az eddig oda befolyt járulékok visszairányítása a költségvetésbe.
Tehát úgy csökkentenek adót, hogy közben elveszik a megtakarításomat. Remek...

nandy # 2010.10.31. 21:03

A nyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszatérőktől remélt 2500 milliárdból 530-at jövőre elkölt a kormány a költségvetési törvényjavaslat szerint.

http://index.hu/…oltsegvetes/

Ehhez csak tapsolni lehet... vagy eltapsolni?

nandy # 2010.10.31. 20:31

Guba, tévedésbe ne essél! Így is lesznek elvonások, bár nyilván nem annyira kézzelfoghatóan, mint egy közvetlen adóemeléssel. A magánnyugdíjpénztári sokezer milliárd forint pedig éppenséggel nem hiányzik a költségvetésből, a pénztárak megszüntetését nem lehet egyszerűen a hiánnyal megmagyarázni.
Nagyon sok éve tudják már, hogy a nyugdíjakkal baj lesz, ha továbbra is az államot terheli. Ezért hozták létre annak idején a nyugdíjpénztárakat. Nagyon rövidlátó politikára vall, hogy egy relatív rövidtávú (5-10 év) cél érdekében feláldoznak egy hosszú távra tervezett rendszert!

guba # 2010.10.31. 20:16

Azt azért érdemes látni, a hangos tiltakozások közben, hogy a Fidesz súlyos kényszer alatt ment neki az Alkotmánybíróságnak. Nagyon nem elegáns lépés ez,(főleg tőlük nem az) de ha nem fogják be idejében az Alkotmánybíróság száját, akkor a kormány bukhatja a bankadót és a nyugdíjpénztárakba befolyó pénzeket is. Azok viszont már nem aprópénzek, mint amiről egyelőre szó van. Akkor dől az egész gazdaságpolitika, és vagy a költségvetési hiány fog elmenni, vagy ki kell vetni egy csomó adót. Lássuk be: két rossz közül választotta a kisebbet. Egy esetleges adóemelésnek a következményei sokkal súlyosabbak lennének, és akkor már nem az Alkotmánybíróság, meg a demokrácia miatt emelnék fel a hangjukat, hanem az elvonások miatt, és sokkal többen.
Összefoglalva: a döntésük ugyan rossz, de politikailag racionális, szerintem.

Krujnek Attila # 2010.10.31. 18:05

Ma hallottam a Duna hiradóban, hogy a közalkalmazottakra is ki akarja terjeszteni a fidesz az indokolás nélküli megszüntetést.

nandy # 2010.10.30. 20:58

1-2 hónapot akartál írni, ugye?

cat981 # 2010.10.30. 17:54

jaja, 1-2 év múlva valószínűleg már én sem engedem ki itt ekkorára a pofámat :D

Krujnek Attila # 2010.10.30. 14:54

.... amúgy biztos a Fidesz-ÁVÓ már gőzerővel csekkolja az ide beirogatók IP címét. :-)))))))

Krujnek Attila # 2010.10.30. 14:52

cat981

"Abból pedig meg jó lenne már kiábrándulni, hogy azt hisszük a fidesz más mint az mszp. A két párt egy és ugyan azokat az instrukciókat követi és hajtja végre, csak más csomagolásban. Arról nem is beszélve, hogy az amit a fidesz művel már most, az már nem is a szocialista időkre, hanem inkább már a kommunista, diktatúrára kezd emlékezetetni, csak még a véres összecsapásoknál nem járunk."

Egyetértek! Amúgy Öszöd után azért szavaztak sokan az MSZP-re, mert pontosan tudták, hogy a Viktor bandája egy az egyben ugyanaz, csak éppen a Viktor pofájára nem voltak kiváncsiak.

cat981 # 2010.10.30. 13:50

nandy # 2010.10.29. 17:36 :

én nem a propaganda szövegekből alkotok véleményt, hanem a számokból. És a számok nem hazudnak. Ahogy el voltam képedve azon hogy Öszöd után is volt még egyáltalán egy olyan barom is aki az mpsz-sekre szavazott, úgy most is hasonlóan el vagyok képedve hogy továbbra is ennyien a fideszesekre szavaztak...

"… nem a fideszre szavazott a kétharmad, hanem nagyon sokan az MSZP ellen szavaztak. Nagyon nagy különbség!"

ne vicceljünk már. A végeredmény ugyan az és ez az ami számít. Más módja is van annak hogy az mszp ellen szavazok...

Abból pedig meg jó lenne már kiábrándulni, hogy azt hisszük a fidesz más mint az mszp. A két párt egy és ugyan azokat az instrukciókat követi és hajtja végre, csak más csomagolásban. Arról nem is beszélve, hogy az amit a fidesz művel már most, az már nem is a szocialista időkre, hanem inkább már a kommunista, diktatúrára kezd emlékezetetni, csak még a véres összecsapásoknál nem járunk. LEhet egy pár év kell már csak ehhez is, nem véletlen hogy megháromszorozzák(!) a rendőri állományt, plusz előkészületi szakasztban van már a katonaság létszámának növelése is.

nandy # 2010.10.30. 13:06

Köszi, Obudafan. Én már el is küldtem :)

nandy # 2010.10.30. 13:03

Orbán a teljes pillért megszüntetné?http://index.hu/…egszuntetne/

Ez már tényleg túlmegy minden határon!

ObudaFan # 2010.10.29. 21:22

Én az alábbi levelet írtam. Bárki szabadon felhasználhatja, de nyilván lesz, aki jobbat ír. Az e-mail címek itt: http://www.parlament.hu/…kpv.kepv_rip?…

Lehet, hogy teljesen fölösleges, de legalább megpróbálja az ember.

Tisztelt Képviselő Úr!

Mint a választókörébe tartozó választópolgár azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy az Alkotmánybíróság hatáskörét érintő, az Alkotmányt, illetve az Abtv-t módosítani szándékozó egyéni képviselői törvényjavaslatokat ne szavazza meg.

Álláspontom szerint az utóbbi 21 évben Magyarországon kialakult egy formálódó, még nem tökéleets, de jogállaminak tekinthető alkotmányos rend. A Magyar Köztársaság mindenkori országgyűlési képviselőinek jogi és erkölcsi kötelessége ezt a jogállamiságot megőrizni, sőt, építeni. E kötelezettség megszegésével a képviselő egyben képviselői esküjét is megszegi. Ezen javaslatok azonban mind tartalmuk, mind időzítésük, mind az ezekkel kapcsolatos kormányzati kommunikáció folytán a jogállamiságot súlyos mértékben rombolják.

Tartalmilag elfogadhatatlan, hogy bizonyos jogszabályok felett semmilyen, a kormányzattól független bírói szerv ne gyakoroljon kontrollt. Nincs olyan jogállam, ahol ilyen megoldás létezhetne, mert e megoldás folytán az az állam többé nem nevezhető jogállamnak.

Időzítésében elfogadhatatlan, hogy a kormánypárti frakcióvezető egy kormánypárti törvény megsemmisítése után „büntető“ jelleggel terjeszti elő ezt az indítványát, minden független hatalmi ágnak azt üzenve, hogy a kormányzatnak nem tetsző döntések ilyen szankcióval járnak majd. Ez az eljárás nem csak az Alkotmánybíróság, hanem minden független hatalmi ág, így a rendes bíróságok függetlenségét is súlyosan sérti.

Tarthatatlan az a kormányzati kommunikáció is, amely az Alkotmánybíróságot úgy próbálja feltüntetni, hogy az AB erkölcstelen döntést hozott. Felháborító, hogy a kormányzati kommunikáció az Alkotmánybíróság határozatával kapcsolatban számos valótlan tényt állít.

Tisztelt Képviselő Úr!

Meggyőződésem, hogy amennyiben e törvényjavaslatok vitára és szavazásra kerülnek, Képviselő Úr képviselői tevékenysége valaha volt legfajsúlyosabb döntését fogja meghozni. Amennyiben társaival együtt ezeket a módosításokat elfogadja, álláspontom szerint az utóbbi 21 év legrosszabb döntését hozza meg az Országgyűlés. Tisztelettel kérem ezért, hogy a fentiek megfontolásával ne szavazzon igennel a javaslatokra.

Tisztelettel

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/22/25574#…

Ancsapancsa60 # 2010.10.29. 19:34

1 volt tanár Igen, a különadó érinti a 20-30 éves közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező elküldött tanárokat!!!Miért is?? Mert nem csak a végkielégítést kell nézni, mert a felmentésre kapott bért, a szabadságmegváltást is hozzávették. Így már könnyen elérhető a szuperbruttóval számolt 2 millió, sőt ....Lehet sarcolni! Mert ez nem adő, hanem sarc!!! Felháborító!!!Vegyék el a 10-100 milliós végkielégítéseket!! Bezzeg azokat nem tudják !!!

hunfrakk # 2010.10.29. 19:11
hunfrakk # 2010.10.29. 18:59

Rövid idő alatt kikerülnek a nyugdíjrendszerből a magán-nyugdíjpénztárak, a magyar nyugdíjrendszer pedig kétpilléres lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben.

http://www.origo.hu/…es-lesz.html

Krujnek Attila # 2010.10.29. 18:30

cat981:

„az ország több mint kétharmada szavazott a fidszeszre”

.... nem a fideszre szavazott a kétharmad, hanem nagyon sokan az MSZP ellen szavaztak. Nagyon nagy különbség!

Amúgy Orbán kiállt az Alkotmánybíróság korlátozása mellett:

http://index.hu/…asa_mellett/

Szegény Schmitt Paliba annyi ész szorult, mint egy zsák trágyába!!! Az index.hu szerint Schmitt Pál azt mondta: "az Alkotmánybíróság saját törvényi keretein belül hozta meg a döntését az indokolatlan végkielégítések megadóztatását célzó törvényről, ez a testület joga és kötelessége volt."

Indokolatlan végkielégítések??????? 25 év közszolgálat után indokolatlan az X összegű végkielégítés? Ekkora egy sötét barom! Így járt ez az ország, a köztársasági elnökünk nem más, mit Viktor bólogatós kutyája!

Veci # 2010.10.29. 17:22

Korall54
Felmentés (Felmondás)

  • A felmentési időt nyugdíjba vonulás miatt nem kötelező megadni, de ahogy kiveszem a soraidból eddig nálatok megadták. A közalkalmazottaknál a felmondást felmentésnek nevezik.
  • Ha a közalkalmazott saját kérésére kezdeményezi a felmentést a 30.§ (1) e. pontra hivatkozással és a munkáltató ezt megadja, akkor ebben az esetben a 4 hónap munka alóli felmentést jelent.
  • A felmentési idő fele időtartamára a Kjt. munka alóli felmentést ír elő minden közalkalmazottnak, ha a munkáltató rendes felmentéssel szünteti meg a jogviszonyt.
  • Olvass bele az alábbi topicba: http://www.jogiforum.hu/forum/16/4752#…
  • A felmentési időre fizetett illetmény nem végkielégítés, de nyugdíjba vonulás esetén nem is jár végkielégítés, miven a felmentést a közalkalmazott kéri.

Jubileumi jutalom

  • Ha megkapod a 8 hónap felmentést és meglesz a 35 év közalkalmaztti jogviszony, akkor a jubileumi jutalmat a ma még hatályos tv. szerint (5 hónap) kifizetik.

Végkielégítés

  • Ha leépítés miatt mentene fel a munkáltató (fenntartó) 2011. jún. 30-ával, akkor végkielégítés illetne meg 6 hónap + 4 hónap, mert addig már 5 éven belül leszel az öregségi nyugdíjkorhatáron (te 02.27-én betöltöd az 58 évet). Így összesen 6+4=10 hónap végkielégítés járna, melyre átlagkeresetet számítanak (nem csak az alapilletményt).
  • ITT a Kjt. a végkielégítés a 37. § (7) szerint illetne: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • (7) A végkielégítés a (6) bekezdésben meghatározott mértéke négyhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya az öregségi nyugdíjra [37/B. § (1) bekezdés a) pont] vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a közalkalmazottat, ha valamelyik jogcímen korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.

Ez már több lenne mint 2 mFt, úgyhogy szurkolj, hogy ne ennyi legyen a határ.

Megpróbáltam a kérdéseidre válaszolni. Egyébként Lyonee nagyon sokat tud segíteni a téged illető kérdésben. Anno nekem is ő volt a segítőm.
Üdvözöllek


Üdvözlettel Veci