40 év munkaviszony után nyugdíj


Marzi # 2010.11.20. 00:23

Veci!
Hogyan érted azt, hogy aki 36 évet dolgozott a 40-ből, annak nagyobb lesz a nyugdíjalapja, mint annak, aki több időt volt gyesen, és csak 32 évet dolgozott? A régi kereseteket nem számítják már be a nyugdíj alapjába, csak valami 1988 utáni kereseteket! Én így tudom.

Amit még övön alulinak tartok ezzel a 40 év munkaviszony vagy szolgálati idő dologban, az a következő:
2009-ben, amikor a válság miatt megnyílott a lehetőség az idősebb korosztály számára, visszaléptem a magánnyugdíj pénztárból az államiba. A döntés meghozatalánál fontos szempont volt, hogy ha a Fidesz kerül kormányra, márpedig ez szinte biztos volt, akkor 40 év szolgálati idővel 2013-ban nyugdíjba mehetek, de addigra a válság okozta tőkevesztést a pénztáram nem tudja ledolgozni, illetve a hozamok sem alakulnak úgy rövidebb időtávon, mint mondjuk 30-40 év alatt. Annakidején, 1998-ban azért léptem be, mert akkor még úgy volt, hogy egy összegben fel lehet venni a nyugdíj megtakarítást. Hát, akkor ezt most jól elcseszte nekem a Fidesz! Ezt is! Mert hogy a Bajnai kormánytól kapott nettó bér növekedés felét már elvette az adójóváírás eltörlésével, az már biztos, és ami még ezután jön, a gázár, meg a többi válságadó ránk hárítása, az el fogja vinni a másik felét is. Most pedig kiderül, hogy a 40 év az nem szolgálati idő! Így pedig lett volna elég időm gyűjteni a pénztárban a nyugdíjra valót! Sajnos, visszalépni már nem lehet az államiból!
Hogy lehet ilyen környezetben élni és döntéseket hozni? Hol van itt a jogbiztonság? Hol van itt az embernek becsülete? Hol van itt az emberi méltóság?
Miniszterelnök úr! Nem ezt ígérte! És ő még soha nem hazudott!

Veci # 2010.11.19. 23:53

Gabicsek
jól érvelsz.

Valóban lesznek "vesztesek",de most ne kövezzetek meg, de leírom korábban a másik topicban (hetekkel ezelőtt), aki 2011-ben 1952-es születésű 40 év munkaviszonnyal 59 évesen mehet nyugdíjba (neki a szolgálati ideje 44-45 év a szakmunkásképzős idővel) és a kedvezmény esetén az 54 éves is 40 év szolgálattal tudjon munkába menni, valahogy a két nő között 5 év sokat jelent.

Már az a kedvezmény nagy jelentőségű lesz (ha hatályba lépés is alátámasztja majd), hogy ha eléritek a most hatályos tv. szerint az előrehozott nyugdíjkorhatárt, és akkor még élni fog a kedvezményes nyugdíj (aminek most még csak a tervezett módosítását olvassuk), akkor a 40 év munkaviszonnyal csökkentés nélküli nyugdíjat kaphat.

Aki 14 vagy 18 éves kora óta dolgozott és nem szerzett munka mellett diplomát, annak a fizetése nem volt kiemelkedő, így a nyugdíja sem lesz magas.

A gyerekekkel járó kedvezményt, amíg járt, akkor is csak abban az esetben vették figyelembe, ha valakinek nem volt meg a szolgálati ideje. Nyilván aki kevesebbet dolgozott a gyermeknevelésen kívül (kihasználta a gyes,gyed, gyet lehetőséget), annak várhatóan alacsonyabb lesz a kiszámított nyugdíja.

Ha két nőt veszünk figyelembe, mondjuk mindkettő három gyermekes, de az egyik ledolgozott 32 évet (mert élt a gyermekneveléssel kapcsolatos kedvezményekkel), de a másik mondjuk dolgozott 36 évet, neki több lesz a nyugdíja, mert a nyugdíjalapja a jövedelem alapján nagyobb lesz, mint az első hölgynek.

Sok igazság van az érvelésekben, mindenki maga érzi a saját terhét.
Sok összetevője van a dolognak várjuk meg, hogy mi lesz a tv. módosítában a hatályba lépéskor.


Üdvözlettel Veci

Snowhunter # 2010.11.19. 23:37

Elfelejtettem: A váltóműszak említése kimaradt.

A sors igazságtalansága, hogy ez nem korkedvezmény, holott ennek önmagában fennálló egészségügyi hatásai ismertek...

Jó éjt!

Snowhunter # 2010.11.19. 23:33

Az én helyzetem pedig egyértelmű.
Súlyos vegyipari évek, már most, 33éves koromban, 13év munkaviszony után máris a májfunkcióm nézem (és nem az alkohol miatt..), nem véletlen, olefingyári dolgozó ritkán megy nyugdíjba...
Pláne, hogy elvették tőlünk 1993-ban a korkedvezményt (25év), holott súlyosan érintettek vagyunk, rengeteg karcinogén behatás, a 75%-ban számítógép melletti, iszonyú felelősséggel járó operátori munka, ez a világon mindenhol megérdemli a korkedvezményt.
Elnézést, hogy itt voltam.

Üdvözlettel:
Szabó József

Veci # 2010.11.19. 23:23

Vevike
mária56 válaszolt neked, nem tudom én sem, hogy milyen kedvezményről írsz. Talán valamilyen korkedvezményre jogosító munkakörben dolgoztál?


Üdvözlettel Veci

Marzi # 2010.11.19. 23:17

Az előzőhöz még hozzá tartozik, hogy a munkahelyemen én vagyok a rangidős, de körülöttem minden kolléganőm nyugdíjba fog menni, mert mindegyik 18 éves korában kezdte a kereső foglalkozását. Érthetetlen! Hogy lehet ilyen rendeletet alkotni! Elkeserítő, hogy az én két gyerekem nem ér annyit a társadalomnak, mint azok gyerekei, akiknek 6 évig nem volt más gondjuk, csak a család!
40 éves koromban még 55 év volt a nyugdíjkorhatár. 50 éves koromban 62, 55 éves koromban 65. Minél öregebb lettem, annál távolodott a nyugdíjba menetel lehetősége! Elfáradtam, az egészségemmel is gond van, és nagyon bíztam benne, hiszen a Fidesz megígérte! De úgy látszik csak a szavazatunk kellett nekik.

A franciáknál nemrég emelték 60-ról 62-re a korhatárt, de fokozatosan, 2018-ig érik el azt is, mégis tüntetések, zavargások vannak a döntés ellen. Mi magyarok meddig tűrjük, hogy úgy bánjanak velünk, mint a birkákkal?
Hogy mernek felettünk pálcát törni? Évtizedek óta hatályos egy törvény. E szerint éltünk és dolgoztunk, és most egyszerre csak kiderül, hogy másképpen kellett volna! Most miniszterek, meg államtitkárok megítélnek bennünket, és eldöntik a sorsunkat.

Bocsánat, ha többeket untattam, de ezeket el kellett mondanom!

Veci # 2010.11.19. 23:15

Annazsu

Nekem úgy rémlik, hogy valamelyik topicban válaszoltam, akkor nem tudtam (most sem), hogy figyelembe veszik-e a korkedvezményt.
Tekintettel arra, hogy a tv. módosításban nem szerepel az előrehozott nyugdíjra vonatkozó módosítás, így ha jól számolom, akkor a szolgálati időd és a korkedvezmény alapján:

  • korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod:64,5-5=59,5 év
  • ettől legkorábban 2 évvel vagyis 57,5 éves szolgálati idővel tudnál előrehozott nyugdíjba menni, max. 8,4 % csökkentéssel a 18/B.§ (3) a) pont alapján:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Te életkorban még nem vagy ott, de várd meg módosítást, mert a 19. §-t sem érinti, ami a korkedvezményt is figyelembe veszi, de nem tudom miként vennék figyelembe a korkedvezmény időtartamát. A 19. §-nál is szolgálati idő szerepel.

Továbbiak az elfogadott és hatályossá váló módosításban várható. Sajnálom, hogy nem tudlak megnyugtatni, de én is csak egy fórumozó vagyok.


Üdvözlettel Veci

Snowhunter # 2010.11.19. 23:13

Édesanyám nevében írok, köszöntöm újként a fórumtársakat!
Sokakkal együtt mi is fel vagyunk háborodva, ritka jól összerakott törvény, hogy az 1952-esek (köztük édesanyám), nem tud nyugdíjba menni)...

Részletek:
Édesanyám 1952-ben született, szakmunkásképzőbe járt (és dolgozott...), majd, még 18éves kora előtt azonnal munkát talált és azóta is (5éves kerülőt leszámítva) ott dolgozik, később munka mellett tanult tovább (és gyereket nevelt, meló+iskola+gyerekek...).
Egy 5hónapos munkanélküli időszakot leszámítva folyamatos a szolgálati jogviszonya.
Három gyereket (közte engem) szült, mind a 9évet itthon töltötte (ahogy a 70-es években oly sokan).
A családcentrikussága miatt most bűnhődik és 99%, hogy 42év feletti szolgálati idővel hamarabb elmehet Bajnai-féle kegyelmi törvénnyel, jövő késő ősszel (az egészségügyi állapota erősen romlik, aggódok is érte, nagyon sok még az az egy év...).
Ez kérem óriási átverés, sok ezer édesanya és család lett megvezetve, hol vagyunk a 24ezres számtól...

Marzi # 2010.11.19. 22:22

Az előterjesztést olvasva tehát előállott az a faramuci helyzet, hogy

  • a húgom, aki 1958-ban született, 18 éves kora óta dolgozik, 2 gyerekkel 6 évig volt otthon gyesen, 58 éves korában, 2016-ban nyugdíjba mehet.
  • én, aki 1954-ben születtem, 4 évig egyetemre jártam, 1977-től, 23 éves korom óta dolgozom, 2 gyerekkel 2 évig voltam otthon, 63 éves koromban lesz 40 éves kereső foglalkozásom, azaz 2017-ben mehetek nyugdíjba. Egy évvel később, mint a 4 évvel fiatalabb testvérem. Neki 34 effektív munkaviszony is elég, nekem 38-at kell produkálnom a nyugdíjhoz. De ugye ezt most, illetve ez után, hisz az idő kerekét már nem lehet visszaforgatni, és az életünket nem lehet másképpen alakítani! Mert most így utólag egy politikus úgy gondolja, hogy az ország részére hasznosabb, a polgár részére pedig megterhelőbb volt a nulla egyetem és 6 év gyes, mint a 4 év egyetem és 2 év gyes. Fel vagyok háborodva!

Nem szeretném, ha bárki félre értené! Örülök, hogy legalább a húgomnak sikerül, és nem kell 65 éves koráig dolgoznia! Nyert 7 évet. Én talán 7 hónapot sem!
Mi lesz az öreg szülőkkel? Mi lesz a hamarosan érkező unokákkal, ha lebetegszenek, és nem mehetnek oviba, iskolába? Mert a nagymamának hajtania kell a nyugdíjra!
És még ez a kormány meri magát meg a rendeleteit családbarátnak nevezni!
Azért megkérdezném ezt az előterjesztő miniszter urat, magyarázza már meg, hogy miért nem a gyes nélkül számított kereső évekhez adják hozzá a gyermekenkénti 3-6 vagy 8 évet, és így nézik, hogy mikor jön össze a 40 év?
Szégyelljék magukat!

mária56 # 2010.11.19. 19:52

Sziasztok, elfáradtam.

Gabicsek # 2010.11.19. 19:33

Sziasztok!
Hát, meglátjuk, pontosan mi lesz, ez még nem a törvény szövege.
Én ugyan bele fogok esni, mert 14 éves korom óta szerencsére sosem voltam munkanélküli (szakmunkásképzőbe sem jártam), dolgozom azóta is rendületlen, gyeden voltam, ami bele fog számítani. Tehát én jól járok, mert mehetek. Nagyon sajnálom, akinek a törvénymódosítás csalódást okoz! Ha viszont optimistán próbálom meg felfogni, azért sokan leszünk, akiknek így nem kell 50 évet (!) dolgozni, mert ha ezt a törvénymódosítást most nem hozzák be, teljes öregségi nyugdíjba csak 10 év múlva mehettem volna. Vannak azért szerintem elég sokan, akik majd így is mehetnek, és ez is több, mint a semmi, tehát ha nem nyújtanak be semmiféle indítványt és marad az eredeti változat.
Biztos gondoljátok, könnyen osztom az észt, de tényleg a legjobb indulattal mondom, lesz, aki legalább elmehet előbb, (most ne számítsuk hozzá, hogy én is), de legalább nekik nem kell 50 évet melózni és rögtön a temetőbe menni.
Én sem értek egyet természetesen azzal, ha a szakmunkás-éveket nem számítják, hiszen keményen dolgoztatok.
Tehát a véleményem az, sajnos nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, de legalább lesz, akinek igen, és ez több, mint a semmi.
Mindenesetre drukkolok minden volt szakmunkás-képzősnek, hogy az évei beleszámítsanak és végre megpihenhessenek.
Miután elvileg én folyamatosan munkaviszonyban álltam, még így sem merek ujjongani, majd ha saját szememmel látom a Magyar Közlönyben, mivel még minden előfordulhat.

vevike # 2010.11.19. 19:05

Monalisa1!

Teljesen tisztában vagyok vele, de a kormány is ahányszor megszólalt ez ügyben, mindig másképpen fogalmazott. De! ő az általa olvasott "munkaanyagra" hivatkozik.

Vevike

vevike # 2010.11.19. 19:00

Mária55!

Ezért keresem a régi törvényt!

Vevike

monalisa1 # 2010.11.19. 18:58

A VDSZ elnökének "a" nyílatkozata nem kormánytájékoztató.

monalisa1 # 2010.11.19. 18:56

A szolgálati idő helyett a munkaviszony kifejezést fogja alkalmazza az új törvény, DE meg kell várni ténylegesen mi is lesz a Magyar Közlönyben?!

vevike # 2010.11.19. 18:55

Kedves Veci!

Most olvasom a hr potálon a VDSZ elnökének nyilatkozatát, ő egyértélműen szolgálati időről beszél, és mindenki számára érdekes lehet, hogy szerinte csak a három gyermeket nevelőknél érvényes a 40 év, a kettőnél, egynél ez több.

Vevike

mária56 # 2010.11.19. 18:54

Vevike
Milyen plussz évekről beszélsz,
Én is 22 éve közalkalmazott vagyok de semmi ilyenről nem hallottam. Veci Te tudsz valamit erről? Nagyon jó ez a fórum, komolyan! Én is elég komolyan tanultam jogot a fősulin de ilyennel nem találkoztam.

vevike # 2010.11.19. 18:47

Kedves Veci!

A nyugdíjtörvény hivatkozik a szolgálati idő számításánál az 1997 előtt érvényes törvényre. Sok helyen próbáltam rákeresni erre, de nem sikerült megtalálnom. Tudnál segíteni ebben? Erre azért is lenne szükségem, mert 1997 előtt nagyon sokan állami cégnél dolgoztunk, azok a munkaviszonyban töltött idők közszolgálatinak, közalkalmazottinak minősültek, ami után ha jól emlékszem plussz évek is jártak - 5 évre +1 év.(Vízművek, építőipari vállalatok, stb.) Ha esetleg mégis az új törvény a szolgálati időre vonatkozik, sokunknál jelentősebben megnőnek ezek az évek. Ráadásul ebben a régi törvényben a gyes, gyed munkaviszonynak minősült, ha fizetésnélküli szabadságon is voltam, annak idején a végkielégítésnél is beszámították, amikor megszűnt a vállalat.

Köszi: vevike

kissmama # 2010.11.19. 18:00

Mária56! Teljesen jogos a felháborodásod,Ez már agyrém amit csinálnak!!!

Annazsu # 2010.11.19. 17:58

Kedves Veci,

Már egszer kérdeztelek....mert nagyon el vagyok veszve a jogszabályok között és úgy látom, te kiismered magad ebben az útvesztőben.
1956 ban születtem. Tavaly, kértem az éveim összeszámolását. Akkor még 62 év volt a nyugdijkorhatár. Én bár csak 54 éves vagyok, de az egyetemmel együtt van 36 évem + még
5 év korkedvezményem (20 év izotópos munka után). Három gyermekem van – azt mondták eddig, ez nálam nem számit.
Van e bármilyen esélyem arra, hogy elmenjek nyugdijba a lehető leghamarabb? (Szükség lenne rám otthon.) A 40 évből kiestem, mert a felsőfokú tanulmányokat kivették, de van e más lehetőségem?
Előre is köszönöm!!!!!

mária56 # 2010.11.19. 17:34

Egy szónak is száz a vége, Nekem az a véleméyem, hogy munkában eltöltött időnek kell venni a szakmunkásképzőt, nem véletlenül számít szolgálati időnek. Teljesen kifacsarnak bennünket, kevés olyan munkahelyet tudok, ahol zombiként alkalmazzák a férfiakat, csak a nőket tudják foglalkoztatni hosszú évekig három műszakban, normába, az Eü.és szociális területről nem is beszélve.Alulfizetve!!! Az idősek otthonaiban fiatal40-50 év közötti rokkantra ivó lakókat majd a 65 éves ápoónő fogja gondozni.Szégyelhetik magukat, még azt a lehetőséget is leveszik tőlünk, hogy méltósággal nyugdíjba vonulhassunk

nomono # 2010.11.19. 17:25

úgy felmérgesedtem, hogy még a vérnyomásom is felment ...

mária56 # 2010.11.19. 17:22

Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de ténylegesen dolgoztunk a szakmunkáspézés alatt, azaz termelő munkát végeztünk még szombaton is, mert akkor még nem volt szabadszombat, 48 órát kellett dolgozni egy héten.

nagyi5 # 2010.11.19. 17:06

Mit gondoltok mért nem emlegetik a szakmunkás sulit, mert nem veszik bele.
Hetek óta ezen problémázunk azt hiszitek ha belevennék akkor most nem vernék a mellüket,hogy lám,lám azis beleszámít "MI MEGIGÉRTÜK"
Munka nélkülit is egy tollvonással kivették.
Majd mehetünk a parlament elé munkát követelni.Mit szólnának ha több ezer koros hölgy ott tüntetne,HOGY MUNKÁT,KENYERET.

zsuzsa 56 # 2010.11.19. 17:01

Lehet ,hogy félre értelmezem de én úgy értem hogy a 32év a ténylegesen munkában töltött időnek meg kell lenni a kedvezmény igénybe vételéhez Ehhez jön hozzá max 8év gyermekgondozási ha van annyi
Esetleg ha nincs akkor a szakmunkás suli (ez ami még nem biztos)
Ez az én értelmezésem csak természetesen