Fizetés nélküli szabadság


Mariann69 # 2010.01.24. 17:20

Kedves Nandy!

Az e-mail-ben leírtak is írásosnak számítanak, ugye? Vagy csak azt tekinti a munkáltató írásosnak, ha ajánlott levélként elküldöm a fizetési szabadság megszüntetésére vonatkozó igényemet?
Egyébként én is úgy gondoltam, hogy január 9-től már szabin vagyok, de a cég nem. Mintha tavaly nem is mondtam volna, hogy visszajönnék!! Igaz az csak szóbeli volt, de mivel kiállították az igazolás, hogy március 1-től dolgozom (tehát kiveszem a szabikat jan.9-től feb. 28-ig) én feltételeztem, hogy egyértelmű volt a szándékom.
Még annyit kérdeznék: származhat-e hátrányom abból, ha részmunkaidőben alkalmaznak? (pl szabadság kifizetésénél mit vesznek figyelembe? Azt hogy előtte 8 órában dolgoztam, vagy azt, hogy majd pl. márciustól 4 v. 6 órában fogok?) Más hátránya lehet-e a részmunkaidős foglalkoztatásnak? (azon kívül, hogy sokkal kevesebbet keresek? :) Nagyon várom válaszod!
Köszönettel:
Mariann

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.25. 08:58

Az e-mail-ben leírtak is írásosnak számítanak, ugye?
Nem.

Mariann69 # 2010.01.25. 10:41

Sajnos még nem kaptam választ arra a kérdésemre, hogy származhat-e hátrányom abból, ha a munkahelyem gyesről visszatérve részmunkaidőben foglalkoztat majd, vagy otthon végezhető munkát kapok? (de ezt pl teljes munkaidőre)
És amit még nem értek: ha részmunkaidőben megyek vissza dolgozni, akkor a szabimat miért a' szerint fizetik. Én eddig 8 órás állásban voltam, a szabadságom is az idő alatt halmozódott fel. A részmunkaidős munkát is csak azért vállalnám, hogy ne csak a gyesből kelljen megélni, ráadásul a mh sem ajánlgat nekem 8 órás lehetőséget.
Tehát most felvetődött, hogy a részmunkaidő vagy az otthoni munka szóba jöhet, mert "még nem találtak megoldást" a munkába állásomra. Mivel ezek nekem is megfelelnének elfogadnám szívesen, de kérlek írjatok, hogy mire figyeljek, nehogy "átvágjanak". Ha elfogadom felmondhatnak a gyes lejárta előtt is? Vagy más hátrányom származhat belőle?
Nagyon kérem, hogy kedd délelőttig válaszoljatok, mert délben utazom át a mh-re megbeszélni a továbbiakat!
Köszönöm mihamarabbi válaszotokat!
Mariann

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.25. 11:23

Ha módosítjátok a munkaszerződést részmunkaidőre, abból az a hátrány háramlik rád, hogy semmi nem kötelezi a munkáltatót, hogy később visszamódosítsa. A másik hátrány, amiről írsz is, hogy a korábbi évek ki nem adott szabadságát a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően érvényes bérrel kell kifizetni. Ez fele annak, mintha teljes munkaidős lennél.

Egyébként szvsz fordítva ülsz a lovon. Ami ebből derül ki:
ráadásul a mh sem ajánlgat nekem 8 órás lehetőséget.
Ez nem ajánlgatás kérdése ugyanis. A munkáltatód köteles a munkaszerződésed szerint foglalkoztatni. Ha nem tud, akkor fizetheti az állásidőt.

Lehetségesek ugyan kompromisszumos megoldások (pl. határozott idejű szerződésmódosítás, amely csak az áthozott szabadság letöltése után lép hatályba), de nincs rá különöseb okod, hogy elfogadd őket. A számodra hátrányos módosításba pedig végképp nem kellene belemenned.

Mariann69 # 2010.01.25. 11:44

Kedves KBS!

Köszi gyors válaszod!
Szimpatikus ez a kompromisszumos megoldás! Már csak azért is, mert a mh-em 23 km-re van, kicsi gyerekek mellől nem szívesen járnék át nap mint nap, ráadásul soha nem éreztem jól magam ott (fél évet dolgoztam, utána terhes lettem és táppénzre kerültem, majd tgyás, gyed). Folyamatosan keresem itt városunkban is a mh-et, de még nem találtam mást. Tehát nem szeretnék oda visszamenni, csak muszáj!!! (a kevés gyes miatt). Ha meg tudnánk egyezni pl. heti 1x átjárásról és itthoni munkavégzésről, az nekem ideális lenne! Csak attól félek, hogy nehogy hátrányom legyen belőle.
Igen, egyébként tisztában vagyok vele, hogy nem kell elfogadnom számomra kedvezőtlen ajánlatot, és hogy az eredeti munkakörömben kell(ene) foglalkoztatniuk, de ezt már közölték, hogy átszervezték a munkákat, tehát nincs már olyan munkakör. :(
Ja, és a "védettség" mindkét esetben (részmunkaidő, vagy távmunka) vonatkozik rám, míg a gyest kapom a Kicsi után?
Nagyon köszönöm eddigi válaszodat és várom ezekre a kérdésekre is!
Mariann

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.25. 12:17

de ezt már közölték, hogy átszervezték a munkákat, tehát nincs már olyan munkakör. :(
Az neked ez esetben jó. Hiszen nem tudnak foglalkoztatni, fizethetik az állásidőt. (40 napra azért foglalkoztathatnak más munkakörben is.)

A felmondási védelem az felmondási védelem. (Az csak akkor szűnne meg, ha nem szerződésmódosítást, hanem új szerződést írnál alá próbaidővel. De ilyet semmiképpen ne tegyél.)

Mariann69 # 2010.01.25. 12:35

Értem és köszönöm gyors válaszodat!
Holnap jelentkezem, mert feltételezem, hogy a személyes megbeszélés után is merül fel kérdésem! :)
Mariann

Zancsa # 2010.03.24. 10:18

Sziasztok!

Ha valaki engedélyezett fizetésnélküli vagy rendes szabiját tölti és ezalatt keresőképtelen állományba kerül, mi a teendő??

Köszi


Ancsa

nandy # 2010.03.24. 11:17

Ha a fizetés nélküli szabadságot nem gyermek/hozzátartozó ápolása stb. miatt kaptad, tehát nem kapsz GYED-et, gyes-t, ápolási díjat, ilyesmit, akkor a biztosítási jogviszonyod a fiz.n. szabi 31. napján megszakadt. Új jogviszonyt pedig nem létesítettél, tehát nem vagy jogosult táppénzre.

Talán meg kellene szakítani a fn. szabit, és akkor a keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadságra járó bért kapnál a munkáltatótól, utána pedig kb. 20-21 nap táppénzt. Ha még ez után is keresőképtelen vagy, már csak méltányossági alapon kérhetsz táppénzt, mert egyébként nem jár.

nandy # 2010.03.24. 11:18

Rendes szabadság esetén pedig a szabadság helyett jár a betegszabadság és a táppénz.

Kicsit konkrétabban nem tudnál kérdezni? Mert így általánosságban regényt lehetne írni.:)

Zancsa # 2010.03.24. 11:49

:) Köszi Nandy, igazad van. Munkáltatói oldalról vagyok érdekelt a dologban. Munkavállaló fizetés nélküli szabadságot kért, mert felnőtt, nagy fiát műtik, ezalatt vált ő is keresőképtelenné. A munkavállaló szóban közölte ezt a tényt, írásban is kérnie kell h meg szeretné szakítani a fizetés nélküli szabiját? (a biztosítás szünetelésének kezdetét, végét Apeh fele jelenteni kell)
A rendes szabadság alatt keresőképtelenné váló munkavállaló esetét elméletben kérdezem csak. Ha lenne ilyen, nem tudnám mi a teendőm, mint munkáltató.

Köszönöm :)


Ancsa

nandy # 2010.03.24. 12:06

Hát ha az alkalmazott bejön, bemutatja az orvosi igazolást (nagyalakú), és kéri írásban, hogy a fn. szabit zárjátok le, akkor úgy kell tenni.
De ha nem kéri, és az orvosi papírokat sem hozza, akkor te bizonylat hiányában nem tudsz bejelenteni, számfejteni :)

Az egésznek az a lényege, hogy a fizetés nélküli szabit bizonyos esetekben kötelezően adni kell a munkavállaló számára (ilyen a közeli hozzátartozó ápolása céljából kapott is). Megszűntetni pedig akkor kell, ha a dolgozó kéri, vagy ha lejárt a törvényben, külön írásos megállapodásban kikötött időtartam.

139. § (1) A munkavállalónak - kérelmére - a tartós (előreláthatólag harminc napot meghaladó) ápolásra vagy gondozásra (a továbbiakban: ápolásra) szoruló közeli hozzátartozója otthoni ápolása céljából az ápolás idejére, de legfeljebb két évre a munkáltató fizetés nélküli szabadságot köteles engedélyezni, ha a munkavállaló az ápolást személyesen végzi. A tartós otthoni ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja.
(2)
Közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, a házastárs egyenes ágbeli rokona, az örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és a nevelőszülő, a testvér, valamint az élettárs.

Ha rendes szabadság időtartama alatt történik, akkor szerintem kötelező szabadság helyett táppénzre venni, ugyanis nem rendelhető el szabadság olyan napra, amikor a dolgozónak egyébként sincs munkavégzési kötelezettsége - márpedig a keresőképtelenség alatt nincs.

nandy # 2010.03.24. 12:10

Bár nem volt kérdés, de azért figyelj arra is, hogy ha ez a dolgozó egybefüggően 30 napnál hosszabb ideig volt/lesz fizetés nélküli szabin, akkor sok minden másképp van.
Pl. arra az időszakra nem jár neki rendes szabadság.
A táppénz esetében pedig más lesz a táppénzalap, és csak annyi napra jár táppénz, ahányat a fn. szabi után dolgozott (esetedben a betegszabadság ideje).

Ja, és a statisztikai állomány átlagából is ki kell venni.

Zancsa # 2010.03.24. 12:16

Köszönöm szépen, sokat segítettél.:)


Ancsa

Menda # 2010.04.02. 11:12

Ha jól tudom, fizetés nélküli szabadság alatt szünetel a biztosítás - meghatározott esetek kivételével - kivéve, ha a4.500,- Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot befizetik a munkavállaló után. Kérdésem az volna, hogy a járulékot kinek kell fizetni, a munkáltatónak, vagy a munkavállalónak. Ha a munkavállalónak kell fizetni, a felek megállapodhatnak-e abban, hogy a munkáltató fizeti helyette?
Előre is köszi a választ.

Dödölle1 # 2010.04.02. 11:50

Menda 2010.04.02. 13:12
Ha jól tudom, fizetés nélküli szabadság alatt szünetel a biztosítás – meghatározott esetek kivételével – kivéve, ha a4.500,– Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot befizetik a munkavállaló után. Kérdésem az volna, hogy a járulékot kinek kell fizetni, a munkáltatónak, vagy a munkavállalónak. Ha a munkavállalónak kell fizetni, a felek megállapodhatnak-e abban, hogy a munkáltató fizeti helyette?
Előre is köszi a választ.
Menda 2010.04.02. 13:12

---------

1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

39.§. (2) Az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a 16. § (1) bekezdésének a)-p) és s)-t) pontja, valamint a 13. § szerint sem jogosult, köteles a 19. § (4) bekezdésében meghatározott egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

(4) A járulékfizetést a kötelezett helyett annak hozzájárulásával más személy vagy szerv is teljesítheti. A járulékfizetés átvállalása az állami adóhatóság jóváhagyásával válik érvényessé.

(5) A járulékfizetés átvállalásáról a (2) bekezdés szerinti kötelezett 15 napon belül bejelentést tesz az állami adóhatóságnak. Ha a járulékfizetést átvállaló személy vagy szerv nem teljesít, az egészségügyi szolgáltatási járulékot a (2) bekezdés szerinti kötelezett köteles megfizetni.

(6) Az állami adóhatóság a (2) bekezdés szerint egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett által az Art. 20. § (6) bekezdése szerint hozzá bejelentett adatokat a bejelentést követő 10 napon belül elektronikus úton megküldi az Egészbiztosítás Alap kezeléséért felelős szerv részére.

nandy # 2010.04.02. 15:26

Ha jól tudom, fizetés nélküli szabadság alatt szünetel a biztosítás ... kivéve, ha a4.500,– Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot befizetik a munkavállaló után.

Ez így nem helyénvaló... A biztosítási jogviszony megszakad, ha 30 napnál hosszabb idejű fizetés nélküli szabadságra megy a dolgozó (kivéve, ha gyed-en stb. van).
A havi 4.950,-Ft eü.szolg. járulékot azért kell fizetni, hogy természetbeni eü. ellátásra jogosult legyen az illető. Klasszikus biztosítási jogviszonyt nem keletkeztet, nem jár utána táppénz, és nem köti össze a biztosítási jogviszonyokat sem.

vfour # 2010.04.05. 17:34

T.Cím! 2010.04.15-től elméletileg engedélyezték számomra az igényelt 3 hónapos fizetés nélküli szabadságot mellékállásom miatt. Közalkalmazottként -mentősként-dolgozom már 2001. április 9. óta. Konkrét kérdésem az lenne, hogy ez alatt a 3 hónap alatt milyen járulékfizetési kötelezettségeim vannak és milyen irányba?! Gondolok így pl.a TB-re, munkavállalói járulékra,magánnyugdíj tagdíjra, stb,... Pontosan mi vonatkozik ez alatt a 3 hónap alatt rám? Úgy hallottam, valamiféle megegyezéssel a munkaadót is lehet kérni, hogy ezeket rendezze! Igaz ez? Ha nem, akkor nekem milyen teendőim vannak, hogy tisztességesen "rendezhessem soraimat"? Mi alapján és honnan lehet a fizetendő összeget, vagy összegeket megtudni?
Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm!

nandy # 2010.04.05. 21:16

Ha a fizetés nélküli szabi alatt lesz másik biztosítási jogviszony, ez lehet akár heti 1 órás munkaviszony is, akkor nem kell eü. szolg. járulékot fizetni.

vfour # 2010.04.07. 06:43

T.Cím! Elfelejtettem említeni, lehet, hogy ez változtathat a dolgon, hogy mellékállásban szellemi szabadfoglalkozású művészként (fafaragó népi iparművész vagyok)dolgozom, aminél a munkáim után csak SZJA-t kell fizetnem!

Menda # 2010.04.07. 06:54

Köszönöm a válaszokat!

csabnagy # 2010.06.12. 07:07

Tisztelt szakerto!

A segitseget szeretnem kerni.
A baratnom, kozeli hozzatartozo gondozasa miatt januar 1-tol fizetetlen szabadsagon van. Nemreg kiderult hogy gyereket varunk.
Az lenne a kerdesem, hogy igy milyen lehetosegek vannak? Ilyen esetben a munkaltato fizeti-e a tb-t? Ha nem akkor utolag be tudjuk-e fizetni? Ilyen esetben lehet-e tappenzt kerni?

Valaszat elore is koszonom.

anne01 # 2010.06.12. 17:57

csabnagy

Kap valamilyen ellátást? (pl. ápolási díj)

Bazs- # 2010.07.20. 20:47

T.Cím!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Egy régebbi hozzászólásban nandy írta, hogy a biztosítási jogviszony megszakad, ha 30 napnál hosszabb idejű fizetés nélküli szabadságra megy a dolgozó (kivéve, ha gyed-en stb. van). Mi történik akkor, ha valaki pl. 25 napig van fn. szabadságon, utána 5 napot dolgozik, majd megint elmegy pl. 25 nap fn. szabadságra ? Ilyenkor hogy alakul a biztosítási jogviszony folytonossága ?
Köszönöm előre is a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.21. 04:49

Rémlik, hogy összeadódik.