Munkajogi kérdések.


Zoli8801 # 2018.10.11. 17:14

Kedves Jogászok!

3 havi munkaidőkeretben dolgozom, órabéres elszámolással, megszakítás nélküli, többműszakos munkarendben.
A munkáltatóm a 3 havi munkaidőkeretet 522 órában állapította meg, így fizet túlórát/állásidőt, akármennyi is az általános havi munkaidő.
Jogosultak lennénk távolléti díjra a le nem dolgozott munkaszüneti napokon az órabéres elszámolás miatt?

Tisztelettel:
Nagy Zoltán

Zsox # 2018.10.16. 19:31

Sziasztok

Ha egy adott szakmában elhelyezkedek, de a szakmáról nincs végzettségem (bizonyítvány stb.), csak autodidakta módon megtanultam hosszú évek alatt, akkor a munkáltatónak kötelessége szakmunkás minimálbért fizetnie?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.16. 20:02

Két feltétel együttes megléte kellene: a végzettséged megvan és szükséges is az adott beosztáshoz. Ha a munkáltató végzettség nélkül foglalkoztat, akkor szerintem egyik feltétel sem áll fenn.

Zsox # 2018.10.16. 20:37

Értem. Ezek szerint nem túl szabályos így a foglalkoztatásom? Végzettség nélkül töltöm be az állást, a munkaszerződésemben ez a szakma van megnevezve. Teljes mértékben el tudom látni, csak papírom nincs a végzettségemről.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.17. 05:31

A szerződésben nem "szakma" szerepel, hanem munkakör.

Janek. # 2018.10.20. 19:35

Tisztelt Fórumozók!

Szept 28-án azonnali felmondással megszűnt a munkaviszonyom.

A "kilépő" papírjaimat a mai napig nem kaptam meg, sem a végkielégítésemet, illetve a szabadságmegváltásomat sem.

Felszólítást küldünk a volt cégemnek, de érdemben nem reagáltak.

"Kilépő dokumentumok" híján is próbálok elhelyezkedni, de mikor közlöm, hogy semmilyen papírom nincs, félbeszakad az állásinterjú.

Mit lehet tenni ebben az esetben, hogy hozzájussak a papírokhoz?

Előre is köszönöm a válaszokat!

nonolet # 2018.10.21. 08:19

Hát ne közöld...

Amúgy a kilépő papírok nélkül fel tudnak venni, ha akarnak.

- -

Akkor lépj tovább, munkaügyi per a papírokért.
Illetve "Fizetési meghagyás" a pénzedért.

drbjozsef # 2018.10.21. 08:19

Janek,

a kilépőpapírok hiánya egyáltalán nem akadálya új munkaviszony létesítésének. Ha ilyenért szakad meg az állásinterjú, akkor vagy hülyék, vagy nem is akarnak nagyon foglalkoztatni. Ezeket lehet később is pótolni.

Egyebekben munkaügyi bírósághoz fordulhatsz, pláne, ha már felszólítást is küldtetek. (azt hiszem, fizetési meghagyás itt nem küldhető, mert az a munkaviszony megszűnéséhez kapcsolódó ügy esetén nem lehetséges)

Ági2013 # 2018.10.21. 10:41

Cégemnél kötelező 1 hónapos felmondási idő van. Ha kisétálok és többet nem megyek be mindenféle visszajelzés nélkül akkor annak milyen következményei lehetnek?

drbjozsef # 2018.10.21. 12:47

A törvény szerint is 30 nap a minimális felmondási idő (bár való igaz, hogy a munkáltató felmenthet a munkavégzés alól, akit akar).

Minden olyan kárt érvényesíthet, amit a jogellenes felmondással okoztál neki. Én a helyében igen vastag ceruzával vésném fel ezeket. Egy óra hiányzással is lehet milliárdos kárt okozni adott esetben.

Én nem szórakoznék ezzel.

Robi: # 2018.10.21. 17:03

Tisztelt Fórumozók,

Érdemes e bármilyen jogi lépést kezdeményezni a következő helyzetben:

Vezető beosztásban lévő alkalmazottat próbaideje alatt azonnali hatályú felmondással elbocsájtják. A felmondásnál a munkáltató aláírt példánya ott volt de a munkáltató képviselője nem vett részt.

Indoklást nem kell tenniük írásban, de szóban mégis elhangzik HR részről. Az indoklás több tanúval, és emailel is igazolhatóan valótlan, félrevezető, megalapozatlan információ.
Előzmények:
Valószínűleg "hatalom féltés" vagy korrupciós háttér miatt az új vezető belépése napjától kezdődően minden napos "fúrása", aljasabbnál aljasabb filmekbe illő módszerekkel, megrendezett jelenetekkel, cinkosok bevonásával. Valótlan információval vezették félre a munkáltatót minden naposan annak érdekében, hogy a próbaidő alatt elbocsájtásig jusson az említett új de becsületes vezető.
Nagyobb részük utólag nem bizonyítható, de vannak megcáfolhatatlan bizonyítékok is arra hogy a munkáltatói jog gyakorolóját félrevezették.

Tisztában vagyunk vele, hogy próbaidő alatt az elbocsátás nem támadható, de más irányból megtámadható e a téma, érdemes e vele foglalkozni, vagy el kell engedni? (az ügy részleteitől egyenlőre megkímélnék mindenkit)

Köszönjük előre a válaszokat.

boloske1 # 2018.10.21. 17:24

Sürgősen tanácso(ka)t kérnék az alábbi, szerintem igen speciális problémám megoldásában: egy társasházban dolgozom alkalmazottként, mint gondnok-takarító (a liftek felügyeletét is én látom el). A közös képviselő kórházban van, konkrétan egy pszichiátrián (ebből sejthető, hogy nem beszámítható), de erről semmiféle hivatalos tájékoztatás/papír nincs. Hosszú keresés után most a héten sikerült/sikerülne új munkahelyet találnom. A felmondásomat már odaadtam a Számvizsgáló bizottság elnökének, aki azt át is vette. Tudomásom szerint a munkáltatói jogokat viszont egy személyben a közös képviselő gyakorolja, Ő vállalkozóként látja/látta el a feladatát. A törvény szerint a számvizsgáló bizottság csak ellenőrzési jogkörrel rendelkezik, azaz nem is vehette volna át az elnök a felmondásomat, de ha át is vette, így a felmondás nem érvényes? Teljesen ki vagyok borulva! Több éve keresem a lehetőséget, most egy ilyen helyzet miatt bukjam el? Segítsenek, kérem!!!!

nonolet # 2018.10.21. 21:48

A szerződésed a társasházzal van vagy kivel?

Akivel van annak mondj fel.
Az majd megoldja a papírjaid.

drbjozsef # 2018.10.21. 22:11

boloska,

egyébként meg 4 hozzászólással alattad ott van : a kilépőpapírjaid hiánya nem akadálya annak, hogy máshol elkezdj dolgozni. Anélkül is megkötheted a szerződést, és munkába is állhatsz. Ha akar az új munkahely, ez nem lehet probléma.

boloske1 # 2018.10.22. 05:13

Kedves József és Nonolet! Igen, a szerződésemet a Társasházzal kötöttem, és az akkori szerződésemet az akkori közös képviselő írta alá, de mint írtam, a munkáltatói jogokat a mindenkori közös képviselő gyakorolja egy személyben. Elvileg a papírt csak Ő vehetné át, ami ugye jelen helyzetben lehetetlen. A leendő munkahelyemen nem akadály, ha nem kapom meg a kilépő papírjaimat, de..... Mivel a társasházban vannak folyamatosan végzendő munkáim, legfőképp a 2 lift felügyelete, a konténerek szállításra való előkészítése, azonnali intézkedési kötelezettség pl. csőtörés esetén...stb, így, mivel a Számvizsgáló bizottságnak nincs joga új embert alkalmazni, az elnök szerint (most) nem léphetek ki. De az új munkaadóm a végtelenségig nem fog rám várni. A 30 napos felmondási időt megvárja, de többet nem tud. Tulajdonképpen ami engem leginkább aggaszt, hogy ha a fent leírtak ellenére mondjuk végigragasztom a házat azzal a tace-paoval, hogy az utolsó munkanapom november 16-a, péntek és 19-én hétfőn már az új helyre megyek, akkor engem a későbbiekben érhet-e retorzió, például, hogy engedély nélkül megtagadtam a munkát és elhagytam a munkahelyemet. Mivel a lift veszélyes üzemnek számít. Azaz feljelenthetnek-e például?

drbjozsef # 2018.10.22. 07:51

Nem tudom, én adnék egy felmondást annak, aki most a társasház ügyeit intézi, mondjuk akinek a közös képviselő mellett rendelkezési joga van a társasház számlája felett, ő tekinthető a legközelebbi helyettesítőnek, és átvetetném vele a felmondást aláírással, esetleg elküldeném ajánlott/tértivevényes levélben a felmondást a közös képviselő címére. Az az átvételtől hatályosul - csak átveszi valaki a címén -, vagy kézbesítési fikcióval hatályosul ha nem veszik át.
Csak nem áll meg az élet, ha egy ember kórházban van.

anya56 # 2018.10.22. 11:14

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék az alábbi témában:
Egy munkavállaló 10 éve ugyanannál a cégnél dolgozik munkaviszonyban (nem közalkalmazott), a munkáltatójának pedig több cége is van, melyben ügyvezető. Lehetséges-e hogy a munkáltató az egyik cégéből áthelyezi a másik cégébe a dolgozót úgy, hogy az új cégben az előző cégben eltöltött 10 év folyamatos munkaviszonyként beleszámítson a jogviszonyba? Például: végkielégítésre a 10 évvel együtt lesz-e jogosult? Banki hitel felvételénél ugyanannál a munkáltatónál eltöltött időként veszik figyelembe a 10+x évet? Ha lehetséges, új munkaszerződés kötésére van szükség, vagy elegendő egy munkaszerződés módosítás a munkáltató megváltozásáról (ügyvezető ugyanaz)? Köszönettel.

ObudaFan # 2018.10.22. 11:31

anya56

Közös megegyezéssel természetesen lehetséges, mégpedig új munkaszerződéssel. De hogy a bank ezt hogyan veszi figyelembe, az a banktól függ, ezt tőlük kell megkérdezni.

nonolet # 2018.10.22. 15:41

boloske1

"az elnök szerint (most) nem léphetek ki"

Ehhh.... a rabszolgaság már megszűnt.

-

KELL legyen a házban , aki jogosult INTÉZKEDNI!!! a közös távol létében is.

HA más akkor a KÖZGYŰLÉS!!!!!!! ugyebár.
Hívja össze az elnök.

-

Több lehetőséged is van a felmondásra...

1.
POSTÁN írásban TÉRTIVEVÉNNYEL elküldöd a felmondásod a TÁRSASHÁZNAK címezve.
(adatok a munkaszerződésedből)

Megvárod a tértivevényt.

2.
Ha az elnök átvette tőled, akkor te már védve vagy.

Átvette= a TE példányodra ráírta, hogy:

"Átvettem:" és név, titulus, aláírás ,dátum

- -

Persze a felmondási időd be kell tartanod!!!

Ami alapban 30 nap.
(ha a munkaszerződésed nem mond mást)

A 30 nap onnan kezdődik,, hogy

1.
Ami a tértivevényről kikerül kézbesítési dátumként.

vagy

2.
Amikor az elnök átvette tőled és dátumozta.

nonolet # 2018.10.22. 15:44

Robi:

1.
Nem futunk olyan szekér után ami nem akar felvenni..

2.
Ha az vezető nem volt képes ezeket kivédeni-megelőzni!,
akkor nem igazán nevezhető rátermett, jó vezetőnek.
Jogos a felmondás neki.

3.

Konkrét rágalmazás, becsületsértés estén HA TUDJA bizonyítani, akkor polgári úton lehet fellépni.
De, hogy érdemes-e... az egy másik kérdés.

chadness # 2018.10.24. 08:16

Tisztelt Fórumozók!

Azon célból fogalmazom levelem, hogy információt kérjek, milyen jogi
lépéseket tehetek a jelenlegi helyzetben.
A helyzet leírását igyekszem rövidre fogni, csak a legszükségesebb
információkat közölve:

2015-től kezdve oktatóként dolgozom az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán
Villamosmérnöki Karán. 2018 augusztusáig teljes állásban (műszaki
tanárként), szeptembertől pedig óraadóként, tekintve, hogy ekkor
helyzekedtem el az iparban automatizálási mérnökként.

Az egyetemi (nappali+levelező) oktatáshoz tartozik a nyári távoktatásos
hallgatók laboratóriumi méréseinek elvégzése, amely külön szerződés
szerint történik. A laborok egyik fele nyár elején, másik fele
szeptember elején van megtartva. Sajnálatos módon az egyetem idén nyáron
nem készítette el a munkaszerződéseket időben (még most sem kaptam
kézhez), így értelemszerűen a munkabérek kifizetésével is késedelembe
estek.

A fentivel szorosan összefüggő esemény, hogy az őszi félév elkezdése
óta folyamatosan tartom a laborokat, amiről viszont ugyancsak nincs
szerződésem, és a munkabér utalása sem történt meg október 10.-ig.
Ekkor kezdtem el levelezni az illetékesekkel, akik -egy ember kivételével-
válaszra sem méltattak. A válaszlevélben azt az információt kaptam,
hogy a kancellárián nem írják alá a szerződést, így nem tudják
indítani a kifizetéseket. A többes szám azért indokolt, mert nem én
vagyok az egyedüli oktató / óraadó, aki nem kapta meg a munkabérét...

A levelezéseket elmentettem, valamint tudom igazolni a nemfizetés tényét
bankszámlakivonattal, illetve a laboratóriumi alkalmak megtartásának
tényét, mivel a jegyeket a Neptun rendszerben én adtam a hallgatóknak.

Köszönöm szépen a válaszokat előre is, és további szép napot!

chadness # 2018.10.24. 09:20

drmosza

Köszönöm a választ! Nyilván az lenne a legkézenfekvőbb, hogy nem végzem tovább a tanítást, viszont ez felvet bizonyos morális kérdéseket. Nem lenne szívem a diákokra hárítani az egyetem felsővezetésének hanyagságából adódó problémát, ha más módon is érvényesíthetem az akaratomat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.24. 11:17

A munkaszerződés csak írásban érvényes. De erre az érvénytelenségi okra csak a munkavállaló hivatkozhat, ő is csak 30 napig.
A konkrét esetben ráadásul könnyen lehet, hogy nem is munkaviszony hanem megbízás van vagy esetleg közalkalmazotti jogviszony.

Tényleg, mi a kérdés?

chadness # 2018.10.24. 11:20

Köszönöm a választ!

"Tisztelt Fórumozók!

Azon célból fogalmazom levelem, hogy információt kérjek, milyen jogi
lépéseket tehetek a jelenlegi helyzetben."

...a választ megkaptam drmosza -tól (munkaügyi bíróság) :)

chadness # 2018.10.24. 11:32

Elnézést, hogy felpiszkáltam a lelked, Kovács_Béla_Sándor. Igazán nem állt szándékomban :)