Dolgozó részéről azonnali felmondás.


Bubbalu # 2016.06.29. 11:28

Tisztelt Szakértő!

Jelenlegi munkáltatóm (aki a volt párom!) közölte, hogy keressek munkahelyet, de a 30 nap felmondási időre igényt tart, illetve csak abban az esetben hajlandó hamarabb elengedni, ha számára megfelelő embert megtalálja és azt betanítom.
A 30 napnál hamarabb lenne állásom kb. 2 héten belül.
Részéről ez "betartás" a magánéleti dolgok miatt.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám a 30 nap előtt megszüntetni a munkaviszonyomat, hogy engem ez ne érjen hátrányosan?
Azonnali felmondás a részemről?
Illetve azt a tanácsot is kaptam, hogy ne vegyem fel a munkát és Ő küldjön el azonnali hatállyal.
Több mint 3 éve dolgozom a cégnél határozatlan idejű jogviszonnyal.
Ha a rendes felmondást választom, akkor köteles-e az arányosan járó szabadságomat (17 nap) természetben kiadni, vagy dönthet-e úgy, hogy dolgoznom kell és pénzben fizeti ki?
Létesíthetek-e az új munkáltatónál munkáltatói jogviszonyt, amíg ennél a cégnél van jogviszonyom?
Attól tartok, hogy a munkában töltött napok alatt megkeseríti az életemet.

A válaszokat előre is köszönöm!

AandreaA # 2016.06.29. 09:49

Tisztelt szakértő!

A következő lenne a kérdésem:

1)közalkalmazott, szabadság idő alatt a vezető helyettest is megkeresheti felmondásával, vagy meg kell várni, hogy a tényleges vezető visszajöjjön dolgozni?

2)Az önk.-hoz tartozik 8 óvoda. Ebből 4-et az én főnököm vezet, de a felmondási idő alatt ezek zárva lesznek.Kérdés: Átrakhatnak-e a másik 4 valamelyikébe, vagy kizárólag csak azokba, amelyik a főnököm alá tartozik?

Azért fontos, mert szabadságom alatt adom be felmondásomat, és ha esetleg v.milyen indokkal visszahívnának dolgozni, mire számíthatok. Ha az ő alá tartozó oviba hívhat csak be, akkor nincs hova behívni, és a szabadságom ideje alatt is telne a felmondási idő.

Előre is köszönöm a választ. Andrea

ObudaFan # 2016.06.28. 16:44

Az a te dontesed, hogy elfogadod-e az azonnali hatályú felmondást, de ez az ok egyebkent nem igazán lehet erre ok. Annak még nézz utána a támogatási feltételekben, hogy téged nem er-e hátrány munkavállalói azonnali hatályú felmondasnal, mert azért gyanús, hogy ez elképzelhető.

Triplee # 2016.06.28. 09:43

Tisztelt Címzett!

A kérdésem a következő, azonnali hatályú felmondással él az egyik munkavállalónk, (indok: megváltozott volna a munkaköre amit nem fogad el, ezért keresett és talált is másik állást) én ezt elfogadhatom tőle? Én nem mondhatok fel neki, mert támogatott, és továbbfoglalkoztatási kötelezettségem van, de személyes összeférhetetlenség miatt nem bánnám ha nem dolgozna többet nálunk.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Anita

ObudaFan # 2016.06.04. 11:19

Attól számít, amikor a munkáltató a felmondást átvette.
Miért kellene erről külön tájékoztatni?

anya0804 # 2016.06.04. 10:21

Ez a 30 nap honnan számít a beadástól vagy a felmondásban írt dátumtól? Írásban vagy szóban ezt nem kellene közölni?

ObudaFan # 2016.06.04. 09:26

Ha nincs eltérő rendelkezés a munkaszerződésben, akkor 30 nap.

anya0804 # 2016.06.04. 08:50

Tisztelt fórumosok!
Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy a felmondás beadását követően köteles-e a munkáltató írásban közölni, hogy mennyi a felmondási időm? Mert 5 napja adtam be és konkrét választ nem kaptam rá, hogy meddig kell még dolgoznom ezen a munkahelyen. illetve, ha nincs rögzítve a felmondási idő akkor is kötelezhetnek rá?
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.05.31. 04:27

Munkaszerződés-modositast nem vagy koteles aláírni. Más kérdés, hogy ha a munkáltató igazolni tudja, hogy ilyen módon a munkakorod felesleges, akkor rendes felmondással élhet, ha nem írod alá.

ObudaFan # 2016.05.31. 04:27

Munkaszerződés-modositast nem vagy koteles aláírni. Más kérdés, hogy ha a munkáltató igazolni tudja, hogy ilyen módon a munkakorod felesleges, akkor rendes felmondással élhet, ha nem írod alá.

Etta S. # 2016.05.30. 15:47

"A rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni.
Teljes napi munkaidő esetén naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el."

Nálam ez a kétszázötven óra már bőven teljesült, hiszen a gyakorlatban 0-24 készenlétben kell lennem, hétvégén és ünnepnapokon is, ill. szabadságom alatt is elértek. (mivel hogy nincs szakszerű helyettesítésem...)
Pénteken amúgy nem vettem fel a telefont munkaidő után és ezt hétfőn már szóvá is tették, de csak mosolyogtam.

Nem tudom hogy a "kedves" munkáltató tehet-e olyan merészséget, hogy fél év munkaviszony után "kitalálja", hogy átírja a munkaszerződésemben a munkarendet pl. folyamatosra. Gondolom mint diszponens, a munkáltatónak eleve tudnia kellett volna hogy ez a munkakör nem fix munkarendet követel. És ha lépéseket tesz a szerződés ezen irányú módosítására, akkor nekem - mint laikus munkavállalónak - valószínűleg jogom van azt mondani, hogy sajnálom de ne fél év munkaviszony után gondold ki hogy a munkaköröm tulajdonképpen nem fix munkarendű.

Köszönöm az eddigi segítséget is.

AandreaA # 2016.05.30. 10:48

Köszönöm a választ :-)

ObudaFan # 2016.05.30. 09:44

AandreaA

Attól még az kiadott szabadság marad. Más kérdés, hogy a kiadott szabadságot általában is megszakíthatja a munkáltató fontos okból, márpedig a munkaviszony megszűnése előtt ezt esetleg könnyen meg tudja indokolni a munkáltató.

ObudaFan # 2016.05.30. 09:42

Etta S.

A rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni.

Teljes napi munkaidő esetén naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el

AandreaA # 2016.05.30. 09:03

Sziasztok!

Korábban már írtam, és köszönöm az eddigi válaszokat. :-)
Lenne még egy kérdésem felmondással kapcsolatban.

Párom jelenleg a szabadságát tölti, és ezalatt az idő alatt be fogja nyújtani a felmondását. Azt már megtudtam tőletek, hogy szabadság alatt is fel lehet mondani.
A kérdésem:
A felmondást követően, a már kiadott szabadság folytatódhat, vagy akkor az érvénytelen, és be kell mennie dolgozni?

Azért kérdezem, mert a szabadsága akkor telne le, amikor a felmondási idő is. Tehát igazából csak a papírokért kellene visszamennie.

Köszönöm a segítséget, Andi

Etta S. # 2016.05.30. 07:15

"Mt. rendkívüli munkavégzésre vonatkozó szabályai szerint lehet jogszerűnek, vagy jogszerűtlennek tekinteni."

Gondolom ha jogszerű, akkor ezt valamilyen írásos formában kellene a munkáltatónak lefektetni. Nem hiszem hogy a rendkívüli munkavégzésről írásban nem kell tájékoztatni a munkavállalót, különösen ha ez a rendkívüli rendszeres és szorosan a munkához tartozik.

Pl. egy tűzoltó nem hiszem hogy olyan munkaszerződést kap, amiben a munkarendnél az van feltüntetve hogy hétfő- péntek 8-16 és ennyi.

Nem beszélve az alapbéren felüli pótlékokról.

ObudaFan # 2016.05.30. 05:34

Azért a munkakör meg van nevezve a munkaszerződésedben. Ez akkor is kötelez téged, ha nincs külön munkaköri leírás.
A 16 órás távozásokat pedig az Mt. rendkívüli munkavégzésre vonatkozó szabályai szerint lehet jogszerűnek, vagy jogszerűtlennek tekinteni.

Etta S. # 2016.05.29. 19:31

Szóbeli utasítást kaptam arra, hogy elérhetőnek kell lennem.

Ha jól értelmeztem a szavaidat, akkor munkajogi szempontból semmi hátrányom nem lesz abból, ha 16 óra 00 perckor távozom a munkahelyről és ezt követően nem állok a cég rendelkezésére.

És ilyen szempontból akár kártyázhatnék is munkaidőben, hiszen nincs munkaköri leírásom és nem tudnák számonkérni tőlem, hogy pl. miért nem követem nyomon az útkorlátozásokat. Azért nem, mert tulajdonképpen nem is tudom hogy nekem ez a feladataim közé tartozik.

Vagyis laikus nyelvre lefordítva: ha visszafogom a becsületes, minőségi munkamorálomat, még akár kedvezően is járhatok?

Immaculata # 2016.05.29. 16:15

Nem mondhatsz fel azonnaliként, mert papírod sincs arról, hogy így kell cselekedned.
Úgy tűnik, hogy mindezt önként teszed.

Etta S. # 2016.05.29. 10:46

Sziasztok!

Fél éve dolgozom egy szállítmányozással foglalkozó cégnél mint diszponens. Korábban nem végeztem hasonló jellegű munkát.
Munkaszerződésemben a munkarendem hétfő-péntek 8-16 óra. Szerződésben rögzített munkaköri leírásom nincs.

A valóságban a munkarendem 0-24, hétköznap, hétvégén, ünnepnap. Természetesen nem minden nap keresnek 16 óra után munkából kifolyólag, de készenlétben kell lennem és inkább a "keresnek és dolgozom" a jellemző szituáció.

Munkaszerződésemben sem készenlétre, sem ügyeletre vonatkozó munkarendi ill. bérpótléki kitétel nem szerepel, vagyis csak alapbérként meghatározott fizetést kapok.

Munkaköri feladataimra vonatkozóan - mint fentebb említettem- írásban nem kaptam eligazítás. Jelenleg az asztalomra kerülnek pl. a hatóságok által kollégák részére kiállított számlák kezelése is. Laikusként azt mondom, ez nem a diszponens feladata lenne.

Félelmem egyrészt az, hogy a cég felelősségre von majd egy esetleges hibáért, miközben én magam nem vagyok tisztában azzal, tulajdonképpen miért is tartozom felelőséggel, vagyis mire kell ügyelnem.

Másik félelmem, hogy ha pl. egy szerda este 18 órás iskolai rendezvény (ahol a gyerekem szerepel és én jelen kívánok lenni) alkalmával nem veszem fel a telefont vagy nem nézek rá az emailekre, elmarasztalható vagyok-e megtagadott munkavégzés miatt.

Mindezek figyelembevételével döntenék az azonnali hatályú felmondás mellett és kérném ki a véleményeteket, hogy élhetek-e ezzel és ha igen, mi szerepeljen benne indokként.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Zsolti08 # 2016.05.25. 10:53

Ez így van, kedvezmény, de elég nehéz úgy dolgozni hogy ellehetetlenítik a munkát. Ezért szeretnék a lehető leghamarabb távozni ha lehet azonnali hatállyal felmondani. Milyen indokkal tehetem ezt meg?
Van rá lehetőségem?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.25. 10:48

Már az is kedvezmény, hogy csak a felét kell letöltened a felmondási időnek.

Zsolti08 # 2016.05.25. 10:22

Sziasztok,

Egy hónapja a munkáltató tudomására jutott hogy egyik beosztottammal kapcsolatom van (semmilyen belső szabályozás nem tiltja). Ekkor azt a javaslatot tette hogy a nyári karbantartásokig dolgozzak jelenlegi munkakörömbe majd közös megegyezéssel váljunk el.
Természetesen ezt nem akartam megvárni ezért beadtam egy kérelmet hogy szüntesse meg a munkaviszonyom hónap végén és a felmondási időtől tekintsen el.
Ma kaptam rá választ, hogy a felmondási idő felét le kell töltsem és az utódom be kell tanítsam. A szabadságra nem mehetek.
Mivel nem szeretném az utódom oktatgatni és kezdenék az új helyen hogy tudnék szabadulni mielőbb?
Hogy tudnék azonnali hatállyal felmondani hogy az jogilag megállja a helyet?

Segítségét előre is köszönöm, Zsolt

AandreaA # 2016.05.25. 09:14

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! :-)

capisca # 2016.05.25. 08:54

Szabadság alatt is bele lehet nyújtani a felmondást?

Igen.

Amennyiben előtte adja be felmondását, a felmondási időbe beletartozik a szabadság?

Igen.

Esetleg köteles megvárni a szabadság végét?

Nem.