Tanulmányi szerződés felmondás - lehet így?


kaktuszka78 # 2015.05.28. 12:50

Kedves Mindenki!

Tavaly decemberben államvizsgáztam, a képzést a munkáltatóm támogatta.
Nyelvvizsga hiányában diplomát nem, csak igazolást kaptam a sikeres záróvizsgáról.
Munkáltatóm ezt az igazolást nem fogadta el, a támogatás visszatérítését követeli.
A kérdésem az lenne, hogy jogos-e ez a követelése? A tanulmányi szerződésemben nem az szerepel, hogy az oklevelét bemutatja, hanem, hogy a "tanulmányait lezáró vizsgakötelezettségeinek eleget tesz".
Érdemes Munkaügyi Bírósághoz fordulnom ebben az esetben?
Köszönöm

anzsiee # 2015.04.01. 18:04

Üdvözlöm!

Történetem tavaly augusztus 24-el kezdődött,amikor aláírtam egy képzési szerződést.Becsatlakoztattak volna egy 1 éves tanfolyamba aminek novemberben lett volna a záró vizsgája. Ezt a képzési szerződést körültekintés nélkül október 23-án email formájában lemondtam mivel kiderült,hogy 1 hónap múlva november végén megszűnik a munkaviszonyom ezáltal létfenntartásunk a gyermekemmel is veszélybe került. A szerződésben foglalt főbb részek az én kötelezettségemre nézve a tanfolyami és vizsgadíj befizetése.A foglalkozásokról való távolmaradás és a jelenléti ív alá nem írása sem mentesíti a résztvevőt a fizetési kötelezettség alól.Itt megjegyezném egyszer sem voltam bent. A tanfolyamról való kimaradás esetén a kérelem benyújtásáig számított időarányos képzési díjat de min. a teljes oktatási díj 30%-át és az átvett jegyzetek árát a résztvevőnek meg kell fizetnie. Ezek után a mai nappal kaptam egy behajtó cégtől ezen képzési szerződésre hivatkozva hogy bizonyos pénzösszeget szeretne behajtani rajtam. Kérdésem az lenne ha most esetleg írásban megküldöm a felnőttképző felé a felmondásom az jó ötlet e vagy menjek ügyvédhez és vele írassak valami megdönthetetlent? ha egyáltalán lehet e olyat olyan törvényekre hivatkozva? Nagyon várom mielőbbi válaszát mert sajnos helyzetem azóta sem javult és semmiképp nem tudom rendezni az összeget még részletekben sem főleg meg egy olyan dologért amiből nem vettem ki semmi fejlődésemre szolgálót. Köszönöm. Tisztelettel: Z.A.

menkecs # 2014.02.04. 15:27

Kedves Fórumozók!

A munkáltatómmal angol nyelvtanfolyamra készülök tanulmányi szerződést kötni.
Véleményetek szerint egy 60 órás tanfolyam 70%-ának kifizetéséért cserébe arányos-e a tanfolyam vége után 7 hónap további munkaviszony előírása ahhoz, hogy ne kelljen a pénzt visszafizetnem? Illetve jogilag az is rendben van-e, hogy ha a tanfolyam alatt megszüntetem a munkaviszonyomat, akkor azt a pénzt is meg kell térítenem a munkáltató részére, amit az oktatásomra még ki sem fizetett?
Segítségeteket előre is köszönöm.

Konora # 2013.11.22. 17:04

Tisztelt Cím!

Munkáltatóm 2012.04. hóban tanulmányi szerződést kötött velem. Az iskolát sikeresen befejeztem 2013.06 hóban. A tanulmányi szerzőség a képzési idővel megegyező ideig szóló munkakötelezettséget ír elő. Most családi okok miatt sajnos fel kell mondanom a munkahelyemen, mert a munkát semmilyen formában már nem tudom folytatni. Hogyan tudnám a szerződésemet megszüntetni, hogy ne kelljen visszafizetnem a még maradék 9 hónapot (a ledolgozandó időből)?
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.08. 13:51

A munkáltató többféle hivatkozással is követelheti a támogatás visszafizetését. Először is az ilyen szerződésekben szinte mindig szerepel a tanulmányok várható befejezése. Ha két éves határidőt a munkavállaló három évvel túllépi, az bizony lényeges szerződésszegés.
De konkrét határidő híján is megteheti, hogy megfelelő határidővel - mondjuk három hónap - felhív a diploma bemutatására, ha ennek nem teszel eleget, eláll a szerződéstől.
Valamint ott van az az egyszerű hivatkozás is, hogy "a támogatásban részesülő nem a megfelelő eredményességgel végzi a tanulmányait". Aligha vitathatnád ezt eredményesen.

siluru # 2013.11.07. 18:51

Üdv mindenkinek!
Olyan kérdésem lenne, hogy a cég ahol dolgozok kötött velem tanulmányi szerződést 2 évre, a főiskolai tanulmányaim alatt. 2010-ben végeztem sikeresen. A diploma kiadásának a feltétele a sikeres nyelvvizsga megszerzése, mely folyamatban van, de sajnos még nincs meg. A munkáltatóm most kitalálta azt, hogy dec 31-ig amennyiben nem teljesítem a nyelvvizsgát felmondja a szerződést. Én ezt nem fogadtam el, mivel a szerződésben nem szerepel időpont arra vonatkozólag, hogy meddig kell teljesítenem a vizsgát. Erre most felbontották a szerződést és természetesen a pénzt kérni fogják vissza, gondolom. Tud valaki segíteni abban, hogy jogos-e az, hogy egyoldalúan felbontották a szerződést, lehet e valamit tenni ellene? Előre is köszi a segítséget.

kran # 2013.11.06. 22:24

köszönöm a hozzászólók segítségét, úgy néz ki, ogy a volt munkáltatóm visszafizeti az oktatási költség címén levont összeget, szóval megoldódott a helyzet.

wers # 2013.11.04. 14:09

köszönöm, szomorú vagyok, ez esetben nem megy mindenki tanfolyamra

ObudaFan # 2013.11.04. 14:04

Szerintem itt pont nem lehet.

wers # 2013.11.04. 13:11

Kérdésem, ti hogyan válekedtek:
Szerkezet lakatos brigád, 10 fős. Változnak a törvényi előírások bizonyos tevékenység végzésére, el kell végezniük egy tanfolyamot, és vizsgázni kell.
A 10 főből kettőnek meg van ez a vizsgája, többen pedig szeretnék elvégezni, mert addig csak más részfeladatokat tudnak elvégezni. Nem mindenki akarja elvégezni, és mi sem akarjuk mindekinek finanszírozni a tanfolyamot csak a lejobb szakembereknek.

Köthetünk tanulmányi szerződsést, vagy ez már a "munkáltató kötelezi" kategória?

wers # 2013.11.04. 12:57

Szerintem ott sikerült elbaltázni, hogy a tanulmányi szerződést a tanulmány megkezdése előtt lett volna szerencsés megkötni. Ehhez nem kell, hogy munkaviszony létrejöjjön.
Munkáltató bizonyos végzettséggel, képesítéssel rendelkezőt akar alkalmazni, ez nem azt jelenti, hogy kötelezi a munkavállalót, hanem azt, hogy ez az alkalmazás feltétele.
Ha nincs, akkor a rendes munkáltató vállalja ennek költségeit, de ehhez feltételeket szab. Ha ezeket a feltételeket nem vállalja, akkor keressen más munkahelyet, munkáltató mást vesz fel.

Vagy rosszul értelmezem?

ObudaFan # 2013.11.03. 11:30

Ez majdnem jogos, de a leendő munkáltató már teljesítette a szolgáltatását, mire a szerződés megkötésre került.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.02. 14:54

Jó. De akkor mire köt tanulmányi szerződést az a "nem munkáltató"? Olyan képzésre, amelyet a munkavállaló már el is végzett? Mégis hogyan? Mi az ő szolgáltatása? Hol van akkor az a szerződés, amelyet a leendő munkavállaló a képző szervvel kötött?

Továbbra sem hiszem, hogy szerinted ez rendben van.

ObudaFan # 2013.11.02. 13:03

Szerintem a munkáltató általi kötelezésről csak fennálló munkaviszony esetén lehet beszélni. Szerintem teljes mértékben eltér ettől az az eset, ha a foglalkoztatás, a munkaszerződés megkötése feltétele egy bizonyos végzettség megszerzése.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.02. 12:55

Ha lehet egy már elvégzett képzésre utólag tanulmányi szerződést kötni, akkor úgy is lehet tekinteni, hogy mégis csak a munkáltató kötelezte az elvégzésére a munkavállalót. Hiszen a munkaszerződés feltételéül szabta .

Szerintem te is tudod, hogy nincs ez rendben sehogyse.

ObudaFan # 2013.11.02. 12:41

Szerintem nem, még enm is álltál munkaviszonyban, amikor megkezdted.

kran # 2013.11.01. 22:50

és ez kötelezésnek számít? elnézést, ha ez esetleg egy jogban jártas embernek evidens, de én sajnos laikus vagyok :( illetve a törvény munkavállalóról beszél, én pedig a tréning idején még nem voltam az, amikor meg aláírtam a szerződést, akkor meg már elvégeztem a tréninget.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.01. 07:49

Nem lehet tanulmányi szerződést kötni olyan képzésre, amelyre a munkáltató kötelezte a munkavállalót. Ami nem jelenti azt, hogy a munkaviszony megszűnése esetére ne vállalhatná a munkavállaló bizonyos költségek megfizetését. Mondjuk, bérből levonni elvileg a jogos követelést sem lehet. (De a gyakorlatban nagyon is. Mi az hogy?!)

kran # 2013.10.31. 23:15

Üdv,

Kérdésem az lenne, hogy a következő helyzetben jogosan vonta e le tőlem a munkáltató a tanulmányok költségét:

2013.06.17-én elkezdtem egy tréninget egy távközlési cégnél, mert ennek a cégnek a partnere csak úgy foglalkoztat, hogy ezt a két hetes tréninget elvégzi a leendő munkavállaló. A sikeres vizsgára 2013.07.02-án sor került. 2013.07.09-én íratták velem alá a tanulmányi szerződést, illetve külön a munkaszerződésemet. A munkakör betöltésének feltétele a vizsga sikeressége, de én abban is kételkedem, hogy a munkáltató részéről valóban történt pénzügyi teljesítés a tréninget tartó cég felé, bár ez talán mellékes is. A tanulmányi szerződésben 12 hónapot írtak elő, mint kötelezően a munkáltatónál eltöltendő idő. Több probléma miatt (pl. fizetés egy része számlára, másik része feketén, borítékban...) a próbaidő alatt felmondtam, 2013.09.30-án. A munkabéremből, csak a bejelentett részt kaptam meg "papíron", ez a minimálbér, 64000 Ft lett volna, de ebből levonták az oktatás költségét, 35000 Ft-ot, és már csak a fennmaradó részt kaptam kézhez. Egy munkaügyi perben sikerülhet e az összeget visszakövetelnem a munkáltatótól?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

AlterEgg # 2013.10.30. 14:49

monalisa1: ez a része igazából engem nem érdekel. Főképp, hogy a cég több személy tanulmányát támogatja 8ugyanolyan végzettséget adókat, mint amire én is csinálok), de csak az enyém került megszüntetésre. Nem, nem tettem rossz fát a tűzre, sőt senkivel sem lettem haragba, ezért is meglepő.
Ami viszont roppant mód bosszant, hogy mindezt évközben találták ki, ami eléggé aljas dolog, és amit mások főztek ki, azt nekem kell megennem.

Indokot ugye nem adtak, de azt is tudom, hogy semeddig nem tart vélt vagy valós okokat (ki)találni.
Egy szóval: gerinctelenség.

monalisa1 # 2013.10.25. 12:52

Valószínűleg mégsem lesz szükségük arra a tudásra amit megszerezhetnél.

ObudaFan # 2013.10.25. 12:05

Amennyiben a teljesítést választom, akkor mi történik? Laikusként kérdezem. Köteles a cég kifizetni a tandíjam? Az egészet ami hátra van, vagy csak az aktuális félévet?

Mindig az aktuálisat.

AlterEgg # 2013.10.22. 18:34

Bocsánat, de néhány mondatszerkesztési hibát az előbb elkövettem.

AlterEgg # 2013.10.22. 18:31

Kovács_Béla_Sándor: először is köszönöm.
Amennyiben a teljesítést választom, akkor mi történik? Laikusként kérdezem. Köteles a cég kifizetni a tandíjam? Az egészet ami hátra van, vagy csak az aktuális félévet? Gondolom ez nem ennyire egyszerű.
Indokot egyébként találhat a cég, főképp hogy pár hónapja vezető csere volt, aki azt hangsúlyozza, hogy rosszul megy a cégnek. Tehát igen, hivatkozhat a "rosszul mennek a dolgok" mondatra, de gondolom ezt azért egy peres ügynél alá is kellene támasztani a cégnek.

Egyébként már azzal is előrébb lennék, ha ezt a félévem kifizetné, mert azért az gerinctelenség, hogy október 15-én találják mindezt ki, amikor már javában benne vagyok a szemeszternek.

Amitől ellenben tartok, hogyha ennek az ügynek neki megyek, akkor lehet elérem a tandíj kifizetését, viszont elveszítem a munkám. Lehet nem most, hanem mondjuk 2 hónap múlva, valamilyen kitalált indokkal.
Persze innentől kezdve az ember már nem szívesen dolgozik egy olyan helyen, ahol nem képesek az ember szemébe nézni, és úgy közölni a dolgokat, de meg kell becsülni azt, ami van, főképp ilyen telített munkaerőpiacon.

hunfrakk: a tanulmányi szerződésem konkrétan nem rendelkezik hogy, a munkáltató mit tehet, ez le van rendezve nagyjából annyival, hogy az MT ide vonatkozó paragrafusai a mérvadóak. Igazából amik ki vannak hangsúlyozva, azok az én kötelezettségeim.

hunfrakk # 2013.10.22. 18:12

A tanulmányi szerződés hogyan rendelkezik?
Lehetővé teszi a munkáltató részéről az indokolás nélküli bármikor előterjeszthető rendes felmondást?