szülési szabadság


Szakbarbár # 2005.02.11. 17:50

Azt is mondd meg a munkáltatónak, hogy ez neki egy fillérjébe sem kerül, akkor biztosan nagyobb kedve lesz hozzá:

305/2002. (XII. 27.) Korm. rendelet
(2) Az (1) bekezdésben megjelölt munkáltatók által a munkavállalóik részére

a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 138/A. §-ában, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 89. §-ában, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 96. §-ában biztosított 5 munkanap munkaidő-kedvezmény idejére járó távolléti díj és munkáltatói közteher összege a munkáltató részére a központi költségvetésből kerül megtérítésre

(3) A munkavállaló a munkáltatójának a munkaidő-kedvezmény igényléséhez bemutatja a gyermek születési anyakönyvi kivonat, illetve halva született gyermek esetén a halotti anyakönyvi kivonat eredeti példányát, és írásban nyilatkozik arról, hogy szülői felügyeletet gyakorló vér szerinti vagy örökbefogadó apa, ezt a jogát nem szünetelteti, nem szüntette meg.
(4) A munkáltató a munkaidő-kedvezmény igénybevételéről olyan nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az igénybe vevő nevét, a ténylegesen igénybe vett napok számát, időpontját, a távolléti díj kiszámításának módját, összegét és a számított közterheket. A nyilvántartás mellékleteként a (3) bekezdés szerinti nyilatkozatnak és anyakönyvi kivonat fénymásolatának megőrzése a számviteli bizonylatokra vonatkozó előírások figyelembevételével a munkáltató feladata.
(5) Ha a munkavállaló a munkaidő-kedvezményre jogosító időtartamon belül munkahelyet változtat, az új munkáltatójánál akkor jogosult a munkaidő-kedvezmény igénybevételére, ha igazolja, hogy az előző munkáltatónál a munkaidő-kedvezményt részben vagy egészben még nem vette igénybe. Erről az előző munkáltató a munkavállaló kérésére 3 munkanapon belül köteles igazolást kiadni.
2. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott munkáltatóknak az apákat megillető munkaidő-kedvezménnyel összefüggő költségek megtérítését a Magyar Államkincstárnak az igénylő székhelye vagy telephelye szerint illetékes területi igazgatóságához (a továbbiakban: Igazgatóság) - Budapest területén a Pest Megyei Területi Igazgatósághoz - kell benyújtaniuk. A folyósítás feladatát az Igazgatóság látja el. Az Igazgatóság a benyújtott igényeket felülvizsgálja.
(2) Az Igazgatóság ellenőrzi az apát megillető munkaidő-kedvezmény alapján járó, kifizetett és elszámolt távolléti díj és annak közterheinek jogszerűségét, elszámolását. A jogtalanul, illetve magasabb összegben elszámolt összeg megtérítéséről fizetési meghagyással intézkedik.
3. § Az apákat megillető munkaidő-kedvezménnyel összefüggő költségek megtérítésének forrása a központi költségvetés XXII. Pénzügyminisztérium fejezete.
4. § (1) A családtámogatási kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény végrehajtásáról szóló 223/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 27/A. §-ának (1) bekezdése szerinti elszámolásban kimutatja a tárgyhónapban számfejtett és kifizetett munkaidő-kedvezményre járó távolléti díj összegét és annak közterhét.
(2) A családtámogatási kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató az apát megillető és kifizetett kedvezményre járó távolléti díjat és annak közterhét az erre a célra rendszeresített nyomtatványon félévente - június 30-áig, illetve november 30-áig - benyújtja a székhelye szerinti Igazgatóságnak, amely 15 napon belül gondoskodik a kimutatott összeg átutalásáról.

haszi # 2005.02.04. 18:00

Kedves the big cat!

Elnézést "tudatlanságaimért", (sajnos)semmi közöm a joghoz, így még csak azt sem tudtam, hogy a jogszabályokban nincsenek paragrafusok, illetve, hogy mégis vannak, csak azokat Ti bekezdéseknek hívjátok. Már megérte tanácsot kérnem, mert ezt mindenképpen megtudtam.
Ami pedig az eredeti kérdésemet illeti, köszönöm felvilágosításodat, valóban sokat segítettél, most legalább már tudom, hol kereshetem, illetve mire hivatkozhatok a munkáltatónál!
Üdv: haszi

the big cat # 2005.02.04. 17:10

Az Mtk semmiképen sem rendelekzik erről mert az egy sprotklub.

Az Mt. annál inkább.

Továbbá a magyar jogszabélyokban nincsennek paragrafusok (illetve vannak, csak azokat bekezdéseknek hívjuk, és (1), (2)..stb. jelöljük) A "§" jellel a jogszabályok szakaszait jelöljük.

A keresett hivatkozás pontos helye: a Mt. 138./A § (szakasza)

haszi # 2005.02.04. 16:54

Kedves Mindenki!

Segítségeteket szeretném kérni, és engedjétek meg, hogy idézzek ehhez egy, az Egészségügyi Minisztérium honlapján talált szövegrészletet:

"apák fizetett szabadsága: - gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár. A kedvezmény abban az esetben is megilleti az apát, ha gyermeke halva születik, vagy meghal. A munkaidő-kedvezmény igényléséhez be kell mutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, illetve halva született gyermek esetén a halotti anyakönyvi kivonat eredeti példányát, és írásban nyilatkozni kell arról, hogy ő a szülői felügyeletet gyakorló vér szerinti vagy örökbefogadó apa, ez a joga nem szünetel, illetve nem lett megszüntetve.
Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény"

Hát ennyi az idézet, az én kérdésem pedig a következő: valóban rendelkezik erről az Mtk., vagy csak én nem találtam meg ezt a részt? Elég fontos lenne, és kérem, ha valaki tudja, akkor írja meg, hogy esetleg melyik paragrafus melyik bekezdésében találom? Már csak azért is, mert egy ismerősöm a TB-nél dolgozik, és esküszik, hogy nincs ilyen rendelkezés. Nagyon kíváncsi vagyok, ugyanis nekünk is szükségünk lesz arra a bizonyos öt napra.
Köszönöm előre is!
Üdv: haszi