Munkaviszony létesítés keresőképtelenség ideje alatt?


Szakbarbár # 2005.02.15. 16:43

Ha parázol, akkor fizesd az 1/3-ot, de előtte legyél kell legalább 1 nap munkaviszony a már részletezettek miatt.

Egyébként olyanokat tudnék neked mesélni a témában, hogy - ilyen hozzáállással - attól igazán beteg lennél. De a sokkal életszerűtlenebb dolgokból sem volt még gond. Tudom,hogy mit lehet megjátszani és mit nem, ezt nyugodtan.

turiet # 2005.02.14. 16:41

Kedves Szakbarbár.
Ez nem törvényellenes? Mi történik a való életben így, hogy ezt életszerűen meg lehet magyarázni? Nem fogja azt mondani az OEP, hogy a táppénzszabályok kijátszása? Egyébként 4 különböző tb-s dolgozót kérdeztem meg, és egyik sem tudta. Az OEP-et nem lehet valahogy erről nyilatkoztatni? Vagy jobb, ha nem firtatjuk?

turiet # 2005.02.14. 16:12

Köszi the big cat.
Egy ismerősöm azt mondta, hogy keresőképtelenség alatt nem lehet új munkaviszonyt létesíteni. "Nem igazából tudom ehinni, hogy van olyan munkáltató, aki munkaszerződést köt fél évig betegállománnyal kezdő emberrel, hogy munka nélkül fizethessen neki." Ha a TB is ezen a véleményen van, akkor ez nem tűnik jó megoldásnak! Volt-e már valakinek hasonló problémája?

Szakbarbár # 2005.02.11. 17:34

Miért akarnád a táppénz 1/3-át fizetni a saját cégben? Merítsd ki a 3 hónapot passzívként, aztán létesíts munkaviszonyt 1 hétre a Kft-ben és utána megint 3 hónap passzív táppénz. Ha még mindig beteg vagy, akkor ezt el lehet mégegyszer játszani.
Egyébként az FPEP (egészségbiztosító) azon a véleményen van, hogy a biztosítás azzal jön létre, hogy csinálsz valami járulékköteleset egy járulékfizetést megalapozó jogviszonyban. Nem tudom, mennyire van igazuk, de egyszer egy munkajogi jogutódlás alatt épp keresőképtelen dolgozó ügyében ezt írták.

the big cat # 2005.02.10. 10:15

Lehet, de dolgozni nem lehet. A munakviszony táppénzzel indul.

turiet # 2005.02.10. 08:33

Kérdésem, hogy lehet-e érvényesen munkaviszonyt létesíteni táppénzes (keresőképtelen) állomány ideje alatt?
Munkahelyem jan. 3-án felmondott (jogalap nélkül) február 16-ra. Január 17-én keresőképtelenné váltam, betegségem előreláthatóan több, mint 8 hónapig fog tartani. Az érvényes szabályok szerint passzív jogon még három hónapig kaphatok táppénzt a munkaviszony megszűnése után. A jogalap nélküli felmondást Munkaügyi Bíróságon megtámadtam, (egyezkedést a munkahelyem elutasította) de a per várhatóan több évig el fog húzódni. Módom volna (saját Kft-mmel) munkaviszonyt létesíteni, így teljes keresőképtelenségem idejére megkapnám a táppénzt. Nem szeretnék törvénytelen dolgot csinálni, ezért kérem a segítségeteket, hogy milyen lehetőségeim vannak?
Sajnos a három hónap passzív táppénz lejárta után nem fogok tudni még munkát végezni, így úgy érzem, teljesen kiestem a szociális hálóból. A családunk így jövedelem nélkül marad.