Próbaidő alatti üzemi balesetet után azonnali felmondás


monoszkop # 2017.04.18. 09:40

Sajnos azonban van egy nagyon fontos tény ebben a dologban, hogy a Tűzoltóság jegyzőkönyvezett olyan tényeket melyek a vállalat hanyagságára volt visszavezethető mely akár emberi életet is követelhetett volna.

Ezzel kapcsolatban a tűzoltóság megteszi a szükséges intézkedéseket...

Tehát akkor a lényege a dolognak az, hogy az MT. nem különbözteti meg azt, hogy valaki saját hibájából lásd otthoni sérülés, munkahelyen való teázgatás közbeni leforrázás stb., vagy a rendszeres munkavégzéssel összefüggő a vállalati hanyagság okán kigyulladó és az oltása közben megsérülő személyről és táppénzről van szó. Ettől függetlenül ők élhetnek az azonnali elbocsátás lehetőségével.

Az Mt. nem tartalmaz olyan rendelkezést, hogy "a vállalati hanyagság okán kigyulladó és az oltása közben megsérülő, illetve keresőképtelenné váló személy" jogviszonyát próbaidő alatt, indokolás nélkül nem lehet megszüntetni. A munkáltató kártérítési felelősségét az Mt. XIII. fejezete szabályozza.

Selections # 2017.04.18. 08:45

Köszönöm azonban ezzel tisztában voltam mivel az tudvalevő volt, hogy számukra sokkal egyszerűbb próbaidő alatt megválni tőlem mint sem belekerülni a számukra rosszabb helyzetbe amikor már csak rendes felmondással tudott volna megválni tőlem.

Sajnos azonban van egy nagyon fontos tény ebben a dologban, hogy a Tűzoltóság jegyzőkönyvezett olyan tényeket melyek a vállalat hanyagságára volt visszavezethető mely akár emberi életet is követelhetett volna. De szerencsére ez nem következett be.

Tehát akkor a lényege a dolognak az, hogy az MT. nem különbözteti meg azt, hogy valaki saját hibájából lásd otthoni sérülés, munkahelyen való teázgatás közbeni leforrázás stb., vagy a rendszeres munkavégzéssel összefüggő a vállalati hanyagság okán kigyulladó és az oltása közben megsérülő személyről és táppénzről van szó. Ettől függetlenül ők élhetnek az azonnali elbocsátás lehetőségével.

Állami finanszírozású vállalat révén nemigazán sok beleszólási lehetőségem van a próbaidő mértékébe sőt egyáltalán a munkaszerződésben foglaltakra. Mondhatni vagy elfogadod vagy elmész máshova dolgozni, egyezkedésre mód és opció nincs, nem volt.

monoszkop # 2017.04.18. 07:29

A kérdésekre a választ az Mt. alábbi két szakasza tartalmazza.

Mt. 79. § (1) Azonnali hatályú felmondással – indokolás nélkül – megszüntetheti a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt.

Tehát jogszerű.

Mt. 55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól keresőképtelenségének ideje alatt.

(Ha jól értem Ön nem élt ezzel a jogával...)

egyáltalán nem vették figyelembe azt a tényt, hogy a munkavállaló a munkavégzéssel összefüggő meghibásodás okán keletkezett tűz oltása közben sérült meg és ebből adódóan került baleseti táppénzre

Figyelembe vették, hiszen a baleset körülményeit kivizsgálták, a Munkabaleseti jegyzőkönyvet felvették, a baleset üzemiségéről határozatban döntöttek, a 100%-os mártékű baleseti táppénzt a munkaviszony megszűnése után is folyamatosan kapja.

A próbaidő intézményének a lényege, hogy mielőtt a felek tartósan elköteleznék magukat kipróbálják, hogy a másik fél megfelel-e az elvárásaiknak. Ha nem -a próbaidő tartama alatt- indokolás és kötöttség nélkül megválhatnak egymástól... (Az Mt. különben lehetővé teszi azt is, hogy a felek ne kössenek ki próbaidőt, vagy annak tartama 3 hónapnál rövidebb legyen. Önök nem éltek ezzel a lehetőséggel...)

Selections # 2017.04.17. 22:55

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni mivel egy olyan kaotikus helyzetbe kerültem mely megoldása számos olyan kérdést vet fel melyre eddig sehol sem találtam választ.

A munkaviszonyom kezdetén 3 hónapos próbaidőt kötött ki a vállalat, a 3 hónap / 90 nap letelte előtt pontosan 1 héttel korábban került megszüntetésre a munkaviszonyom.

Mindez úgy, hogy a felmondást megelőző 2 héttel korábban egy munkahelyi baleset pontosabban tűz miatt megsérültem ami közben a vállalat érdekébe és tulajdonába tartozó munkaeszközt mentettem. A munkahelyi balesetet követően baleseti táppénzre kerültem a felépülés érdekében.

A kérdésem jelen esetben az lenne, hogy mennyire jogszerű az, hogy a próbaidő alatt egy a vállalat munkaeszközében keletkezett tűz miatt megsérült munkavállalótól olyan módon szabadul meg mintha az indoklás nélküli próbaidő alatti felmondás gyakorlatát alkalmaznák.

Véleményem szerint jelen esetben egyáltalán nem vették figyelembe azt a tényt, hogy a munkavállaló a munkavégzéssel összefüggő meghibásodás okán keletkezett tűz oltása közben sérült meg és ebből adódóan került baleseti táppénzre.

Az mindösszesen már csak egy mellékes tény, hogy a felmondás okán a béremelés és számos egyéb juttatástól is elestem mely a próbaidőt meghaladva járt volna, így ettől is elestem.

Arról a tényről nem is beszélve, hogy mivel jelenleg is táppénzen vagyok gyakorlatilag a táppénz időtartama alatt ugráltattak a saját érdekükben, hogy a felmondás napján azonnal menjek be és írjam alá a papírokat. Ez mennyire jogszerű?

Más kiegészítő tény, hogy számos esetben pontatlanul és hiányosan kerültek elszámolásra a munkaidők is, és számos olyan feltétel is felmerült a munkavégzés közben mely számos egyéb baleset bekövetkeztét is magában hordozta, így a bekövetkezett baleset akár hónapokkal korábban is megtörténhetett volna.

Bízok abban, hogy annak ellenére, hogy szándékosan nem konkrét időpontokat és megnevezés nélküli vállalatot munkaeszközt írok is többé kevésbé megérthető a problémám és a vele kapcsolatos kérdéseim. Köszönöm a segítséget!