Munkaidö keret


Kilis # 2005.06.15. 07:11

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne, mivel ezen a téren sajnálatosan kevés informácioval rendelkezek, tehát, az uj munkahelyemen a munkálatom 6 órás munkaidövel szretne bejelnteni, minimálbérre, a kérdésem annyi lenne, hogy milyen negativumok érhetnek emiatt a jövöben, ha esetleg megszünne a munkaviszonyom...

the big cat # 2005.06.12. 11:29

Nem. kolektív szerződést csak szakszervezet köthet.

A 2 hónapos munkaidőkeretet csak kolektív szerződés bővítheti ki. Ehehz meg szakszervezet kell. Pont, a kör bezárult.

kazi79 # 2005.06.12. 08:28

Szia!

Tehát nincs szakszervezet nálunk, tehát nincs kollektív szerződésünk sem. Lehet-e egyedi megállapodások alapján kolleketív szerződést kötni?

Milyen lehetőségünk van arra, hogy a 8-hetes munkaidőkeret kibővítésére sor kerüljön? Nem tudunk vele jól, hatákonyan dolgozni. ezért keressük a lehetőséget az éves keret bevezetésére.

kazi79 # 2005.06.10. 09:29

Szia!

A baj az, hogy nincs nálunk szakszervezet, ahhoz túl kicsik vagyunk.

eza baj, se szakszervezet, se egyedi megállapodás nem ad lehetőséget??

Kála # 2005.06.10. 05:17

Szia!
Köthettek kollektív szerződést, ha működik nálatok szakszervezet - ugyanis kollektív szerződéskötési joga a szakszervezetnek (több szakszervezetnek), valamint a munkáltatónak (illetve munkáltatói érdekképviseleti szervezetnek, vagy több munkáltatónak van).
Értelemszerűen egy kollektív szerződésben nem csak a munkáltató érdekeit szolgáló intézkedések lennének, hanem a munkavállalóknak az érdekeit is szolgálnia kellene, aszerint ahogy a két fél meg tudott egyezni.

kazi79 # 2005.06.09. 20:41

Szia!

Na most lehet, hogy rosszul fogalmaztam!

Köthetünk-e kollektív szerződést mi is? Kivel kell ebben az esetben megállapodnunk? Ha a munkavállallókkal, akkor hány %-kukkal?

Mi csakis az éves normál munkaóraszámoit kívánjuk kihasználni, csak egy kicsit jobban, mint eddig! A túlóra-kifizetéseinket akarnánk csökkenteni!

Minden attól függ, hogy lehet-e kollektív szerződést kötnünk. Ha igen, akkor jó, ha nem akkor mit csinálhatunk? így nem tudunk versenyképesek lenni!!!
Előre is köszönöm!

Kála # 2005.06.07. 07:35

Szia!
Elméletben, miután a munkaidőről szóló rész az Mt. 3. részében van, lehetőség lenne az eltérésre, DE csak a munkavállaló javára.
Na, most az éves munkaidő keret mindennek mondható, csak olyannak nem, ami a munkavállaló érdekeit szolgálná.
Szóval, kössetek kollektív szerződést.

Ja, és még valami: az éves munkaidő keret nem alapoz meg túlmunkát! Tehát attól, hogy keretben lennétek, továbbra is csak a jogszabály szerinti túlórát vehetnétek igénybe.

kazi79 # 2005.06.07. 06:31

Szia!

Még akkor sem jöhet szóba, ha minden egyes dolgozóval megállapodunk a keretről?
Egyébként közlekedésépítő cég vagyunk, a zavartalan forgalom biztosítása végett kerülhet sor túlmunkára.

így sem menne?

Kála # 2005.06.06. 18:08

Szia!
Ott a gond, hogy éves munkaidő keretet csak kollektív szerződés állapíthat meg, ráadásul az is csak akkor, ha:
készenléti jellegű munkakörben
megszakítás nélküli, illetve
többműszakos munkarendben foglalkoztatott, vagy
idénymunkát végző munkavállalról van szó.
Magyarán, ha nálatok nincs KSZ, akkor az éves munkaidő keret nem jöhet szóba.

kazi79 # 2005.06.06. 13:47

Kedves Kála!

Mi egy kis építőipari vállalkozás vagyunk, 50 fő alatti foglalkoztatotti létszámmal.
Szeretnénk bevezetni az éves munkaidőkeretet, de sajnos nem igazán tudjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Az én elképzelésem az volna, hogy a rendes heti 40 órára jutó órabérét kapja meg mindenki, minden hónapban, mintha havibéres volna, az óráit meg gyűjtse mindenki, ősszel leegyeztetjük, hogy mennyi jött össze, aztán év végére kinullázzák magukat a dolgozók.
Be lehet-e vezetni nálunk július 1-től féléves munkaidőkeretet? Nincs kollektív szerződésünk, így erről meg kell állapodnunk minden dolgozóval?
Mivel lehet kizárni azt, hogy az év végi óraszám-csökkentő időszakban ne menjenek el táppénzre és növeljék az éves óraszámot újra?

lesznek további kérdéseim is, de ezek jobbára a kapott válaszoktól függenek!

Előre is köszönöm!

Arifiú30 # 2005.05.25. 19:55

Szia !

A két hónapot csak példaként említettem. tényleg éves m.keret van nálunk, és az elmúlt évben is az volt. Év végén a munkavállalok 95 %-nak +80 óra munkavégézése gyült össze (vagyis 10 szombati napon történt munkavégzés) Ezt 50 %-os potlékkal fizették ki. Ha nincs keret, akkor ez 8*100% pótlék. Erre gondoltam. Vagyis nem a megrendelések kiegyensúlyozására használják, hanem a túlmunka potlék csökkentésére.
Ennyi.
Azért köszönöm.

Kála # 2005.05.25. 12:22

Szia!
A munkaidő keretet nem órákban kell megadni - az órák csak abban a vonatkozásban jönnek képbe, ahogy azt korábban is írtam: a napi 8 órának a munkaidőkeret átlagában kell meglennie.

Azt írtad korábban, hogy éves munkaidőkeret van nálatok, akkor nem kell kéthavonta munkaidő-keretet "hirdetnie" a munkáltatónak.

A munkaidő-keret alkalmazása egy munkaszervezési módszer, aminek az a lényege, hogy ha egy időben esetleg többet is dolgozol, mint a napi 8 óra, akkor a máskor kevesebbet - hiszen értelemszerűen csak így tud kiegyenlítődni a munkaidő-keret átlagában. A kereten való túlcsúszások nem lehetnek rendszeresek és nagy mértékűek, mert azzal a jogintézmény elveszti a lényegét. Esetenként viszont előfordulhat ilyen.

Arifiú30 # 2005.05.25. 12:10

Szia !

Éppen ez a lényeg! A munkaidö keretnél órákról beszélünk.
A munkaidö keretet órában kell megadni. Ha azt mondom, hogy 2 havi munkaidö keretet hírdetek, akkor garantálnia kell a cégnek, hogy a 2 hónap alatt (1742)348 órát fog velem dolgoztatni. Ha nem dolgozom le ezt a óraszámot, mert a cég nem tud munkát biztosítani, akkor a fenmaradó óraszámot 100% -os munkanapként kell kifizetnie. Amennyiben meg többet dolgozom az elöírt óraszámnál, akkor a kereten felül esö órákat 50%-ban kell kifizetnie.
A munka jellege egyébként heti 5
8 óra. De ha a munkáltató látja, hogy a következö 2 hónapban a vevöi megrendelések miatt magasabb lesz a termelési igény, ezáltal több lesz a ledolgozandó órák száma, akkor m.keretet hírdet és így csak a munkaidö keret végén fizeti ki a plussz órákat, akkor is csak 50%-al. Ha ezt nem tenné, akkor minden hónap végén a túlmunkavégzés szabályai szerint el kellene számolnia 100%-os pótlékokkal. Nem tudom elég világosan fogalmaztam -e meg, mindenesetre igyekeztem.

Kála # 2005.05.25. 07:46

Szia!
A munkaidő keret lényege, hogy ha a munkáltató tudja, hogy a munka jellege olyan, ami egyenlőtlen elosztású munkavégzést tesz szükségessé, akkor ahhoz tudja igazítani a munkavállalók tevékenységét.
A munkaidő keret vagy éves vagy féléves, havi stb., tehát itt nem órákról beszélünk.

Arifiú30 # 2005.05.25. 06:59

Szia Kála!

Elöször is, köszönöm válaszod.

Hétfö reggel 06-ig, vagy a hétföi munkakezdésig, többmüszakos munkarend esetén 14.00-ig kell számolni a pihenö idöt?Ebben az esetben megvan a 48 óra pihenöidö. Mint mondtam, a munkáltatónak érdeke, hogy munkaidö keret legyen, föleg akkor, ha látja, hogy a munkaidö keretes idöszakban biztosan többletmunka lesz, de ezt csak 50%-al kell majd kifizetnie és nem 100% pótlékkal.
Pl: munkaidö keret 500 óra, de a munkáltató már a keret kihírdetése elött tudja, hogy a vevöi megrendelések miatt a 600 óra munkavégzésre lesz szükség. Ha nem jelent munkaidö keretet, akkor a +100 órát 100%-os pótlékkal kell kifizetnie, ha hírdet, akkor csak a munkaidö keret végén a +100 órát 50 %-al. Megsporolt 50% minden egyéb intézkedés nélkül. Ez lenne a munkaidö keret lényege?

Kála # 2005.05.25. 05:23

Szia!
A pihenőidő szombat 14.00-hétfő 6.00-ig kell, hogy meglegyen.
A munkaidő-keret elméletben kizárja a túlórát, hiszen az lenne a lényege, hogy a keret átlagában legyen meg a napi 8 óra. Nyilván, ha keletkezett többlet, azt ki kell fizetni, mégpedig a munkaidő-keret végén (hiszen eddigre derül ki, hogy volt-e egyáltalán többlet vagy sem).

Arifiú30 # 2005.05.24. 18:56

Sziasztok !

Egy kis felvílágosítást kérnék munkaidö keretben való foglalkoztatással kapcsolatban.

Nálunk jelenleg éves munkaidö keret van, de nem ez a lényeg (KSz engedi). A munkaidö keretben a heti pihenöidö mértékére lennék kiváncsi. Pontosabban arra, hogy a heti pihenöidö mettöl-meddig tart? Napi 8 óra munkavégzés 6 napon keresztül 06-14.00-ig.A vasárnap mindig szabad. A heti két pihenönapot,illetve a 48 óra megszakítás nélküli pihenöidö kiadását szombat 14.00-töl vasárnap 24.00-ig kell biztosítani, vagy hétfön munkakezdésig? Vagyis a heti pihenöidö hétfö 00.01-töl vasárnap 24.00-ig tart, vagy hétfö reggel munkakezdéstöl (06.00-tól) következö hét hétfö reggel 06-ig? Vagy 168 óra mindegy mikortól kezdödik? Heti 48 órát dolgozunk (6*8 óra)és a heti +8 óra munkavégzés (mely mindig szombatra esik) által a munkaidö keret végére plussz órák keletkeznek. A törvény azt mondja, hogy a munkaidö kereten felüli óraszámot 50%-os pótlékkal kel kifizetni. Igen ám, ez helyes is lenne, ha a plussz órákat a hétközi munkavégzés közben "gyüjtötték " volna a munkavállalók (pl:12 órázás) De itt inkább alkalmazza a szombati munkavégzést, hiszen ez egyébként is annyiba kerül mint a hétközi munkavégzés, söt ezt csak év végén kell kifizetni , illetve a munkaidö keret végén.
Ezzel a lépéssel a munkáltató kikerüli a 100% túlmunka kifizetés szabályait. Ha a pihenöidö nincs meg a heti elszámoláskor, akkor a szombati munkavégzésért vagy plussz napot, vagy túlnunkát (100%-os pótlékot) kell fizetnie.

Ez nekem nem smakkol. Mindenképpen munkaidö keretet hírdet, hiszen ha mást nem is, de a pótlékok 50%-át megsporolja. Rendben van ez így?

Elöre is köszönöm,

Arifiú