Munkáltatói jogutódlás vagy más!????


waiting # 2005.06.19. 18:01

Ez a téma sajnos már egy körbe rágott csont!
Az viszont elég furcsa ebben a hülye helyzetben, hogy miért éri meg egy cégnek fizetni egy bizonyos összeget a vállalkozónak, hogy átvegye a dolgozóit, ha a munkavállalóknak 1 évig nem változik semmi. Amit persze nehéz elhinni, hiszen akkor ez az anyacégnek plussz költségébe kerül, vagyis (hol itt a megtakarítás!?) (Hát persze, hogy a mvállalók végkielégítésén.)
Nos a jogász szerint egy év után esetleg ha el leszel küldve akkor is csak a MT. szerinti végkielégítés jár, de ha nem vagy résen még az sem. Nagyon "munkaerő kölcsönzés" kinézetű ez az egész! Nekünk mvállalóknak nem is szabadna ebből az egészből semmit észrevenni, de nálunk már elmondták mi miért nem jár vagy hogyan próbálják kompenzálni. Semmi nem biztos, csak a kiszervezés! Úgy-hogy mi elszántak vagyunk!
Biztos vagy benne, hogy "munkáltatói jogutódlás" valóban az?!

T-Com # 2005.06.13. 16:19

Sziasztok.

Nálunk is ugyan ez a helyzet csak éppen más az időpont. Nem azonos a cég véletlenül?
Itt még az is megfűszerezi a dolgokat,hogy a szakszervezet a munkáltató oldalán van.
A KSZ. januárban lejár, de 1 évig megkapunk mindent.A KSZ. újrakötése a vállalkozónál szinte kizárt.16 éve dolgozom a cégnél ez az első munkahelyem A munkáltatói jogutódlással hány hónap végkielégítést kaphatok ha a vállalkozó elküld?
Ez nálunk jelen pillanatban 100 embert érint.
Létezik az ma magyarországon,hogy mint egy pórázos kutyát csak átad a munkáltató és nem tehetünk semmit?

waiting # 2005.06.05. 21:07

Kértünk tájékoztatót, írtunk levelet az illetékes embernek, aki egy semmit mondó válaszlevélben lerázott minket, mondván nem tud még válaszolni, mert nem kezdődtek el az érdembeni tárgyalások. Aztán dolgozói fórum következett, ahol folyamatosan mellébeszéltek, kikerülték az egyenes válaszadást. Ma viszont megtudtam, hogy már egy bizonyos vállalkozóval aláírtak valamit, amiről állítólag a kiszervezésünk előtt egy héttel majd az érdekképviseletet értesítik. Már csak pár hét van hátra és senki, semmit nem mond. Persze ha van mit eltitkolni, nyilván arra nagyon fognak vigyázni, hogy ne jusson a tudomásunkra. Szerintem írásban velünk csak annyit fognak közölni, hogy x időtől xy kft-hez tartozunk és pont. Erre mit lehet lépni? Honnan fogjuk tudni mi szerepel a megállapodásban? Ezt kérhetjük, hogy mutassák meg?

the big cat # 2005.06.05. 17:07

Nagyon nehéz az ügyet megítélni, mert egy határmezsgyén mozog. A munkáltató nyilván munkáltatói jogutódlásnak akarja érteni, viszont ha ez van, akkro minden megy tovább ahogy eddig volt, minden juttaás, ami szerződött jár, és a KSZ is érvényben marad.

Ismerni kellene a pontos szerződést a munkáltatód, és az új Kft között, uyganis annak tartalam dönti el, hogy munkáltatói jogutódlás van-e vagy sem. ha az a szerződés munakerőkölcsönzésre szól, akkro ez nem lehet munkáltatói jogitudlás, csak a ti beleegyezésetekkel, és munakszerződésmódosítással.

waiting # 2005.06.05. 16:47

Kedves the big cat!

Folytatódik a kiszervezésünk körüli kálváriánk és most, hogy több infót tudunk még inkább úgy látjuk csőbe akarnak húznak minket! Magam és kollégáim nevében szeretném kikérni a véleményed a következő dologban. Mint már tudod egy múlti cégnél dolgozunk, ahol hamarosan kiszervezésre kerülünk, egy olyan kft-hez aki jelenleg munkaerő kölcsönzéssel is foglalkozik, (cégünk felé is kölcsönöz) tehát ez a kft alakit egy másik kft-t, ahová állítólag -
  • munkáltatói jogutódlással (outcourcing)--- tovább adnak minket. Állítólag 1 évig még érvényben marad a Ksz. és kapjuk azokat a juttatásokat amit alanyi jogon (ebbe mi tartozik bele? azt nem tudjuk pontosan) jár és a munka törvénykönyve elő ír, de a jogelőd és a jogutód között 5 évre kötnének valamilyen szerződést. Azt tudjuk, hogy több olyan juttatástól is elesünk amit eddig cégesként kaptunk, de már a kft-nél nem fog járni mert arra hivatkoznak, hogy az csak a céges dolgozóknak jár. (Vagyis mégis csak rosszabbul járunk anyagilag) Kértük a szakszervezetet, hogy a munkáltatótól kérjen, minden olyan kérdésben tájékoztatást, amely a munkavállalók munkaviszonnyal összegfüggő gazdasági és szociális érdekeivel kapcsolatos. Erre a mai napig nem kaptunk választ, holott erre a Mt. által biztosított joga van a szakszervezetnek. Sajnos úgy vettük észre, hogy a szakszervezetünk nem elég erős, nem a dolgozók jogait védi igazán. (A szakszervezet állítólag kért írásos tájékoztatást, de a cég nem volt erre hajlandó) Mint a dolgozói fórumon megtudtuk, a cég a vállalkozónak átutalja a dolgozók után járó járandóságokat, (ami persze csak részben van így, hiszen már nem cégesként meg vonnak egy csomó mindent) de azt már senki nem fogja felügyelni, hogy a dolgozók felé ebből mennyit juttat a kft. A vezetőnk erre a kérdésünkre azt mondta erre nincs jogunk, a kft dönti el hogyan gazdálkodik. A Ksz. által biztosított 1 év is elég bizonytalannak tűnik, a további 4 pedig
teljesen átláthatatlan. Igazából nem értjük, ha a cégünk vezetői azt mondják munkáltatói jogutódlásnál nem ér minket semmilyen hátrány, ugyan azt a munkát és ugyan ott fogjuk végezni ahol, és amit eddig végeztünk, és anyagiakban sem csorbulunk, de magyarázkodások közepette elmondták mi az ami már nem fog járni! Ezek szerint mégis csak csorbulunk! Elgondolkodtató akkor miért szerveznek ki. Valószínűnek tartjuk, hogy a későbbi végkielégítésünket (többen 15-30 éve dolgozunk a cégnél) így akarják költségmegtakarításként megspórolni. Olyan részen dolgozunk ahol a munka folyamatosan csökkenőben van. Mi történik akkor ha a régi munkáltató azt mondja az új munkáltatónak a kft-nek, hogy mondjuk már csak fele annyi pénzt ad mint eddig mert nincs szüksége annyi emberre? Valószínű akkor a kft végkielégítés nélkül utcára rakja a dolgozót, hiszen egy év után már a ksz. sem véd minket. Úgy érezzük ez elég méltánytalan eljárás a velünk szemben, akik éveken át becsülettel toltuk a cég szekerét, melynek kapcsán vezetőink learatták ennek a gyümölcsét, és mi a kifacsartak pedig a szemétbe kerülünk. Azt a szakszervezet is elismerte, hogy a mi helyzetünk más az eddig kiszervezésre kerülőkkel szemben, mivel eddig többnyire jól működő másik vállalatokhoz kerültek a kiszervezettek, biztos és jól szervezett érdekképviseleti háttérrel. A pár éve működő kft kis létszámmal dolgozik, és egyáltalán nem rendelkeznek dolgozói érdekképviseletekkel. Ezért úgy érezzük egy év elteltével ki leszünk szolgáltatva, és egy esetleges elküldésnél, még a hosszú évek után járó végkielégítéstől is el fogunk esni. Állítólag nem történik szerződés kötés a dolgozókkal, csak a szakszervezetet tájékoztatják egy héttel a kiszervezés előtt. Ami már hamarosan be is fog következni. Úgy tudjuk, hogy az érdekképviseletek és a munkáltató jó néhány dologban nem ért egyet, de ebben az esetben állítólag nekik nincs döntési jogunk, csak javaslatot tehetnek, ezt pedig vagy elfogadják vagy nem! Milyen jogunk van nekünk munkavállalóknak? Mire kell odafigyelnünk? Egyáltalán van e bármilyen más választási lehetőségünk? Kérhetünk-e bármilyen jogorvoslatot? Fordulhatunk-e munkaügyi bírósághoz? Nagyon el vagyunk keseredve. Tisztelettel várom sürgős válaszod. Kérlek írj mielőbb nagyon érdekel a véleményed. Köszönöm előre is! Akíra