munkaviszony kezdete


kispali2 # 2005.06.17. 11:10

Köszönöm a türelmet, a választ, és ... abbahagyom.

Számomra informatívak voltak a válaszok, - komolyan - mert így gondolom számomra azok a megválaszolandó kérdések merülnek fel, vagy tisztultak le, hogy:

  • Németo-ban létezik-é a kb. ~személyi alapbér' fogalom;
  • ha igen, a minimális tarifabérek akként értendőek-e (s ezáltal az fölülírja-e helyből az itthon írott munkaszerződés e részét);
  • ... valamint, hogy formailag vki jogszerűen kiküldöttnek tekintendő-e, ha a munkaviszonya a céggel eleve csak a kiküldetés helyén tartózkodásakor (külföldön) létesül .

Köszönöm s válaszokat, és a türelmet.

the big cat # 2005.06.17. 10:55

Mo-i kiküldetés keretében a litván a kollega bérének a magyar minimálbérrendelkezésknek kell megfelenie. Mo-on a minimálbért személyi alapbérként kell érteni. nem tudjuk, hogy a kategória egyáltalán létezik-e Litvániában, így az mindig egy okos kis vita tárgya lehet, hogy mi értendő ebbe bele, és mi nem. Az biztos, hogy valamiféle pótlékok nélküli keresetet kell érteni rajta, leginkább a munkaszerződésben meghatározott béralapot, alapbért, vagy hasonlót.

kispali2 # 2005.06.17. 10:36

Világos, világos, ... és köszönöm a türelmet, meg a választ is.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy amit az imént "bérrendelkezések" szó alatt írsz, azokba beleérted a személyi alapbért is?

(Mert ha igen, úgy az számomra azt jelenti, hogy pl. a Mo-ra tartósan kiküldött litván alkalmazottnak akkor nem csak a bére, hanem a személyi alapbére is (~automatikusan) a Mo-i minimálbér, akkor is, ha a litván céggeli szerződésében személyi alapbérként a (kevesebb) litván min.bér van megjelölve. Ezt jól értem?)

Türelmed nagyon köszönöm. Tényleg.

the big cat # 2005.06.17. 10:21

Mint mondtam tökmindegy, hogy hol, és mikor kötötték a szerződést, ha valaki kiküldetésben dolgozik, akkor rá a kiküldő és a kiküldetés országa közül a kedevzőbb minimális bérrendelkezések vonatkoznak a kiküldetés időszakára. Legalábbis, ha valaki Mo-on van kiküldetében külföldről. Úgy sejtem ez igaz az összes EU országra, de nem ismerem a német munkajogi szabályokat.

kispali2 # 2005.06.17. 10:12

Köszönöm szépen, de ~mégegyszer-utoljára:

Úgy gondolom, értem amit írsz, de amit írsz, az a személyi alapbér meghatározására is igaz?
Ez ugyebár - gondolom én laikusan - a külföldi kiküldetéses munkaviszonyoknál kap(hat) hangsúlyt, és ott is talán csak akkor, ha időben és térben is elválik a munkaszerződés-kötés, és a munkaviszony-'életbelépés' pillanata.

Szerinted a legalább egy pillanatnyi itthoni foglalkoztatás, vagy itthoni munkaviszonyban lét szükséges eleme annak, hogy mint itthonról kiküldöttnek lehessen a jog szerint megállapítani az itthoni min.bér szerinti személyi alapbért, vagy ezt teljesen tévút, és téves nézet?

Tehát, ha itthon kötödik munkaszerződés, a személyi alapbér itthoni minimálbérkénti megjelölésével, de a dolgozó napok multán a szerződésnek megfelelően külföldön áll munkába, ahol a min-bér jóval magasabb, és a munkaszerződésben bele van írva, hogy a munkaviszony (dátummal megjelölve) a kiküldetési munkafelvétel napjával indul, úgy az érdemben támadható-e? ... azon az alapon, hogy a munkaviszony keletkezése pillanatában a munkavégzés helye szerinti minimálbérnél kevesebbet jelöl meg a munkaszerződés személyi alpbérként?

Szerintem érted mit szeretnék kérdezni, ha lehet kérem szépen írd meg a véleményed, ha nagyon badarság, vagy botorság is amit írtam, ha lehet akkor is.
Köszönöm, mindenképp.

the big cat # 2005.06.17. 09:38

Akármi is legyen a munkaszerződésben, a mindenkori minimálbér allati bér nem fizethető. És mindig az aminimálbér érvényes, ami az adott munakvégzésre irányadó jogszabályok előírnak, így mind időbeli, mind területi hatályt figyelembe kell venni.

kispali2 # 2005.06.17. 09:09

Választ köszönöm, de ha még kérdhetek:

A személyi alapbér jog szerinti meghatározásánál a munkaszerződés datálása, vagy a munkaviszony kezdete pillanatábani jogi szabályozás szerinti minimálbér az alsó korlát?
(OK, hogy a hazai minimálbér mindig~életbelépteti magát, mint min. személyi alapbér, ez világos, de - elvben - lehet más ok is amiért fölvetődhet a kérdés.)

Ha - mondjuk - Európár szemléljük, lehet mondani, hogy a minimálbérek térben és időben változnak, ami ... gondolom ... igaz.

Ennyiben a személyi alapbér jog szerinti meghatározásánál a munkaszerződés datálása helye, vagy a munkaviszony-kezdetkori munkábalépés helye szerinti jog a releváns?

Reményeim szerint kérdésemnek lehet értelme, mert feltételezésem szerint, noha nyilvánvaló, hogy a pl. Németországban foglalkoztató magyar cégek azért vesznek fel itthon munkavállalókat, mert itthoin jóval kisebba minimálbér, s miután felvette őket, kiküldi őket, amit meg is tehet, ez gondolom jogszerű, főképp, ha a kiküldetés előtt volt itthon legalább egyetlen pillanat, amíg alkalmazva volt a dolgozó.
Ha nem volt ilyen pillanat, akkor viszont lehet-e azt mondani, hogy az egész valójában a kiküldetés helye szerinti magasabb személyi alapbérszint kikerülésére irányult?
(Vannak/lehetnek azért helyzetek, amikor nem mindegy, hogy mennyi a személyi alapbér, és így mennyi az elszámolási alap).

Hát, köszönöm, ha kaphatok (esetleg akár kicsit kifejtőbb) választ.
Az előzőeket is mindenképp köszönöm.
Köszönet.

the big cat # 2005.06.16. 17:54

A rövid válasz, hogy igen, és általában el is válik, hiszen előbb kötsz munkaszerződést, mint ahogy belépsz.

kispali2 # 2005.06.16. 08:37

Munkaviszony kezdete, és a munkaszerződés aláírása elválhat-e egymástól?
Elképzelhető-e, hogy ma (Csütörtökön) aláírok egy munkaszerződést, de a munkaviszonyom csak a jövő héten (Hétfőn) kezdődik?
Ilyenkor valójában érvényes munkaszerződést kötök, ami érvényes, csak ... később lép hatályba?
Vagy érvényes, és hatályos is a szerződés, de az szerint a munkaviszonyom egy későbbi időponttól indul? (bele van írva, hogy X.hóY. napjával alkalmaz)

Egészet azért kérdem, mert ... EU-n belüli kiküldetéses munkaviszonynál, ha itthon írom alá a munkaszerződést, amiben itthoni minimálbér szerepel mint személyi alapbér, - ugyanakkor a munkaviszonyom pár nap múlva akkor indul, amikor külföldön felveszem a munkát (ez van a szerződésben), akkor ... kérdésként vetődhet fel, hogy ... miért nem a kinti állam minimálbére a személyi alapbérem, hiszen ott alacsonyabb bérért, mint az ottani minimálbér, nem alkalmazhatna.

Ennyiben számít az, hogy hol kötődik meg a munkaszerződés? Vagy az ideje számít? Vagy a foglalkoztatás, az alkalmazás, a munkaviszony kezdete számít, hogy a munkaviszony kezdetekor hol, merre léptem munkába, és az azon hely joga alapjáni minimálbér számít? , s a z lesz - akár kötelező jelleggel - a személyi alapbérem alsó határa? (még ha a munkaszerződésem mást is mond? ... hiszen akkor a szerződésem megkerüli ezt az ottani minimálbér-ügyi szabályozást, és ezért jogsértő?)

Hogyan van ez?

Köszönöm, ha pár gondolatot kaphatok.