Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Előrehozott öregségi nyugdíj

szafika # e-mail 2012.11.10. 04:02

Rékács, az előrehozott nyd megszünt 2012. 01. 01-től , a korhatár előtti ellátást utoljára az 52-es pasik kérhették idén , ha megvolt a 42 év munkaviszonyuk ,- tavaly még alkalmazásban voltak ,- kötöttek egyoldalú megállapodást a munkáltatóval , h az idei évben nyd-ba mennek .
Az 53-asoknak sajnos már csak az a lehetőségük maradt, h 63 éves korig dolgozni kellene , hacsak nem változtatnak ezen a törvényen.
A 2 évvel ezelőtti törvény sajnos már nem érvényes idén, de ne legyen igazam !!! Biztosan fog reagálni más is. Sajnálom, h ennél jobbat nem tudtam írni !

Korall54 # e-mail 2012.11.09. 23:36

Lyonee, előrehozott jelölt

Köszönöm a tájékoztatást. Tehát aki korhatár ellőttiben van és közel van a 40 éveshez, az kiegészítheti a jogosultsági idejét. Az említett hölgy nem közszférás, tehát nincs akadálya, hogy tovább dolgozzon.
Más eset: 53-as nő korhatár előttire ment ebben az évben 40,5 szolg. idővel, benne 5 év nappali felsőoktatás. Tovább dolgozik mellette.
Amikor eléri a 41-ik évet, akkor mi van? ( A jogosultságit csak 63 évesen érné el, de akkor egyébként is betölti a korhatárát.)
a.) Ez nála is kiegészítésként figyelembe vehető és újraszámoltathat-e?
b.) Ha kegészítésként figyelembe vehető, mikor számoltathat újra? Azonnal, vagy csak 63 évesen korbetöltéskor?
c.) Az idézett § szerint a korhatár előtti mellett csak az új 365 napot lehet figyelembe venni, nem pedig a tört évet kiegészíteni, és csak korbetöltéskor lehet újraszámoltatni.
Ezt nem tudom, jól értem-e.Idézem a §-t:

(3) Az öregségi nyugdíj (1) vagy (2) bekezdés szerinti folyósítása esetén a nyugdíjas – a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül – a nyugdíjmegállapító szervtől kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ha a korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett. Az öregségi nyugdíj összegét – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdődően – abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb az (1), illetve (2) bekezdés szerint folyósított összegnél.

Üdv: Korall (53-as nö)

Rékács # e-mail 2012.11.09. 20:03

Segítséget szeretnék kérni! Férjemnek 40 év 146 nap szolgálati ideje van. A munkahelye végkielégítéssel felmondott 2009 július 21.ével.ettől az időtől a Munkaügyi Hivatal tartja állományban az ide tartozó különböző fokozatokkal...Az lett mondva, az új rendelkezés szerint, hogy ha be tölti a 60. évét, akkor mehet előre hozott nyugdíjba, de az is elhangzott, ha a 42 évet eléri ilyen módon ...akkor is már...
Szeretném tudni, meg kell-e várni a 60. év betöltését, ne aggy isten megint jön egy új rendelet a szilveszter leple alatt...mert így járt 2 évvel ezelőtt is...ugyan is január 3.-ai születésű
Mi a további teendő?
Köszönöm a segítséget

Lyonee #   2012.11.09. 19:25

Korall
Ha az ismerősöd a közszférában dolgozik, akkor nem biztos, hogy lesz lehetősége még dolgozni az ellátás mellett 2013-ban. 2-3 hónapja volt szó erről, azóta nem olvastam róla. Tudod, itt december végén hozzák meg a fontos törvényeket. Szóval, ezt is tartsátok szem előtt.

Lyonee #   2012.11.09. 19:17

előrehozott jelölt
2011 óta valószínűleg több 3 hónapos szerződést is kötöttek 2012-ben. Egyik sem volt azzal tisztában, hogy, ha folytonos is, de mindegyik új munkaviszony, itt lett elcseszve az egész. Ezt már nem lehet korrigálni.
Anikó jól megdolgoztatott minket, pedig én az első hozzászólásomban írtam, hogy a 365 nap és 0,5% a nyugdíj mellett dolgozókra vonatkozik. Akkor sem jött le neki, hogy ő is nyugdíjas.

Lyonee #   2012.11.09. 18:28

előrehozott jelölt
Az még mindig nem derült ki, hogy egyoldalú nyilatkozat történt, vagy kétoldalú megállapodás, mert hol így, hol úgy írja "nem hiszem el". Határozott idejű szerződésnél nincs is értelme az egyoldalú nyilatkozatnak.

Ha a második eset volt, most már nem tud semmit sem tenni. Segíteni ezen a helyzeten a fórumozók sem tudnak. Hogy egy utólagos manipulációnak a munkáltató részére milyen következményei lennének, nehezen tudja alkalmazott elképzelni.
Most már csak azt tudjuk megmondani, hogyan kellett volna eljárni, ha időben kérik a segítséget, információt.

Korall54 # e-mail 2012.11.09. 17:25

előrehozott jelölt

2010 ősze óta figyeltem én is reszketve, hogy mi lesz, hogy lesz. Én most korhatár előtti vagyok. Mára már elég alaposan kitanultam a témát, sokaknak magyarázok, segítek az ismeretségi körömben.
Természetesen van nekem is véleményem a különböző paragrafusokról, látom, hogy kinek-kinek mennyire hátrányos, illetve, kinek van némi szerencséje a lehetőségeit illetően.
Azért kérdeztelek, mert egy ismerősöm (53-as nő) dec.20-án készül korhatár előttire menni 40 év + 5 hó szolgálati idővel, amiben van neki 39 év 6 hó jogosultsági ideje. Ő azt gondolja, hogy ezután még dolgozik majd mellette 7 hónapot és akkor átvált az akciósra. (Volna is lehetősége dolgozni)
Kérdés, hogy megteheti-e ezt a kiegészítést az ellátás mellett, vagy ez csak azoknak lehetséges, akik tavaly mentek előrehozottba, majd átnevezték korhatár előttire őket, de mellette mégis szerezhettek kiegészítést a 40 éveshez. Ő úgy számol, hogy a 7 hónapnyi + pénz jól jönne neki, aztán pedig nyd.
Kérdés továbbá, hogy ha a fenti taktika lehetséges, akkor kötelező-e az újraszámolás. Igaz, ekkor már 41 év szolg. ideje lenne, ami + 2%, viszont az év végén megállapított ellátása jan-ban emelkedne, legyünk optimisták, kb 4%-kal. Lehet, hogy nem járna jobban az újraszámolással?
Amúgy a 2011. évi CLXVII. Tv 18.§ (3) bekezdése ilyenkor nem érvényes?

Üdv: Korall (53-as nö)

Lyonee #   2012.11.09. 16:36

Ne a 2 napon lovagoljatok, mert semmi értelme. Ha 2 nappal előbb kötik is, az már egy másik jogviszony, ami 2011-ben nem létezett, vagyis nem lehetett 2011-ben megállapodást kötni rá.

Lyonee #   2012.11.09. 16:32

Nem hiszem el
Most akkor döntsd már el, hogy is volt?
"természetesen a megállapodást jóindulatúan megkötötte, amelyben a munkaviszony megszűnését a 60. születésnaphoz kötötte"
"Szóval Ő nyilatkozott a munkáltatójának,”

Már írtam, ez csak határozatlan idejű szerződésnél működik.
A határozott idejű szerződés magától szűnik meg az adott napon. A szerződés lejárta előtti időpontban csak közös megegyezéssel, de egyoldalú nyilatkozattal semmiképpen.
Egy esetben működött volna még. Ha pl. 2011-ben kb. 1 éves szerződést kötnek, és a szerződéskötés utáni időpontban még 2011-ben kötnek kétoldalú megállapodást arról, hogy a jogviszony x napon fog megszűnni, de ennek az időpontnak a szerződés lejárta előtti időpontnak kell lennie. Ez 3 hónapos szerződéssel gyakorlatilag kivitelezhetetlen, legfeljebb, ha januárban, februárban lett volna a 60. születésnapja.

Korall54 # e-mail 2012.11.09. 15:27

Előrehozott jelölt

Hogy-hogy megszüntették a nyd-adat? Nem nevezték át korhatár előtti ellátásra, amely mellett párhuzamosan visszamentél még dolgozni annyit, hogy elérd a női 40 évest?

Üdv: Korall (53-as nö)

sitimaci # e-mail 2012.11.09. 12:07
  • Kedves 'Nem hiszem el'!!!!---Bocsáss meg,de most sem ironizálok amikor azt írom,hogy ÉN SEM HISZEM EL!!!---"Genyó" munkáltató és kettő azaz 2-nap és már éveket csúszik minden!!!!Igazad van,ha egy munkáltató beakar tartani a dolgozónak,akármiért-akárhogyan,az be is tud és be is tart!!! És még valószínű,hogy törvényes és szabályos,de akkor is GENYÓSÁG!!!Bocsáss meg hogy ennél többet nem tudok segíteni,"csak filozofálni",ahogyan egy másik fórumon írták nekem,de gondolom,hogy a véleményem-véleményünk megosztása is,valamilyen formában a segítségedre volt!!!--És kérem azokat akik "filozofálás" nélkül tudnak Neked valamilyen jó tanácsot adni,tegyék meg!!!!!!!!!!!!!!!!--Köszönöm.-Szia-Üdv!!!
sitimaci # e-mail 2012.11.09. 11:56
  • Szia előrehozott jelölt!!!---Jól megírtad,így van ahogyan Te is gondolod,tökéletesen igazad van!!! Senki nem volt a "helyzet magaslatán" azokban az időkben,főleg amikor bevezették a változást!Még van aki most sincs!Amúgy meg,a felmentést szerintem ki lehet hagyni ebből,mert a feleségem munkahelye sem ad felmentést!Dolgoznak és másnap kilépnek,ilyen "egyszerűen" meg van oldva!/Ez komoly és hadd ne írjam,hogy hol!/És gondolom,hogy abban is egyetértünk,hogy a dolgozónak kell főleg figyelni és utána járni mindennek,bármi áron!Legalábbis én így voltam vele!---Szia.-Üdvözöllek!!!
Nem hiszem el # e-mail 2012.11.09. 10:04

Csak ülök, ti meséltek, én bámulok...

És igazat kell adnom annak, aki azt mondja, hogy az ügy több mint tanulságos.
Pedig nincsenek az ügyben rejtélyek, ez a magyar valóság.

 1. Adott a munkáltató, aki munkajogban nem sok mindenhez ért. A munkavállaló szintúgy, és neki nem segít senki, hogy jól értelmezzen. (A Nyufignál is vannak gondok, minden alkalommal mást mondanak, arra meg senki nem figyelmeztet, hogy nagyon figyelje a munkáltató kezét a munkavállaló, mert elcsúszhat, ha nem lesz folyamatos a szerződése. Erról is tudnék mesélni, de az talán a következő bejegyzésem lesz.)
 2. A munkáltatónak egyszer azt mondta valaki, hogy ne kössön határozott idejű munkaszerződést, mert az kötelezettségekkel jár, így ő ezt gyakorolja. Mindig, és mindenkivel. Pedig tudjuk, hogy az akkor hatályos Mt. szerint csak a munkáltató jogos gazdasági érdekeire építve lehetne ezt alkalmazni, mely nem lehet aránytalanul hátrányos a munkavállalónak. És egyszer sem lehetne ilyet kötni, nemhogy háromhavonta, és ezt évekig... No ez a helyzet pont ilyen. Meg sem fordul a munkáltató fejében, hogy mást csináljon. A munkavállaló meg kiszolgáltatott, főleg így nyugdíj előtt, hát elviseli.

Ez még nem is lenne olyan nagy baj, de erről még sokszor nem is értesíti a munkavállalókat, utólag tudják meg csak, hogy kiesett egy-egy napjuk. Ha nem tetszik, akkor kívül tágasabb, holnap nem kell jönni. Ismerős ez valakinek? És hát nyugdíj előtt 20-25 évvel ez még nem is olyan izgalmas.

3. A magyar jogalkotás hihetetlenül alacsony színvonalon teljesít, mert az, aki dec. 11-én hoz egy szabály arra vonatkozóan, hogy valaki 20 nap múlva nem mehet nyugdíjba 42 év után, pedig arra jogosan számított, hát ez gáz lenne egy normális országban, itt a jogalkotónak le kellene tennie a pennát szégyenében. Ezt ugyan látták a politikusok, így létrehozták azt a kiskaput, ami reményt adott sokaknak, de ennek a szabályozását valaki a saját esetére írta meg.
Kérdés: lehet egy jogállamban aszerint szabályozni, hogy a magyar valóságot nem vesszük figyelembe, hogy különbséget teszünk határozatlan és határozott mukaviszonyok között, hogy a munkáltató egyoldalú eljárására bízzuk a nyugdíj kimenetelét, és még sorolhatnám az ügy ellentmondásait...
Ma van méltányossági nyugdíj megállapítására is lehetőség, pedig ott még a 20 év sem kell a nyugdíjhoz. Itt több mint 42 év van, és nem lehet 2 nap jogviszony megszakítás miatt (a normál nyugdíjmegállapításnál ez természetesen indiferens, itt sem valós a megszakítás, csak formális) nyugdíjat megállapítani? Ezt nem hiszem el.

4. Ötletelünk, mindenki jóindulatú, de mindig arra lyukadunk ki, hogy a munkáltató kegyén múlhat a dolog. Ha ő nem hajlandó, akkor nincs semmi. Ajánljunk fel neki pénzt, ingyen munkát, szabadságot, mondjunk le a jogainkról, csak kegyeskedjen valamit megtenni. Pedig nem gondolom, hogy ez normális lenne. Ha ő nem tartotta be a megállapodását, és főleg ha nem rendeltetésszerűen gyakorolja a jogait, akkor miért nem merül fel automatikusan mindenkiben, hogy neki ezt kötelessége megcsinálni, hogy ne legyen mérlegelési lehetősége, mert különben azért büntetik meg, és attól kellene félnie? Ilyen rosszul vagyunk szocializálódva? Pedig a munkáltatónak is ez lenne a jó, mert akkor nem attól kellene félni, hogy megbüntetik, mert módosított, és kijavította a hibáját.

5.„ A munkáltatót miért terhelné felelősség?” - miért kellene neki kártérítést fizetni - így gondoltad Lyonee? Lehet, hogy igazad van. De tényleg? Szerinted az normális, hogy a munkáltató tudattalan (a munkavállalónak bezzeg ismernie kellene a szabályokat) és nem tudja, ha megköt egy megállapodást, akkor azt be kellene tartania. Amikor kiderül hogy tévedett, és ezzel tetemes kárt okozott, akkor meg csak megvonja a vállát, és nem igyekszik a legjobb megoldásra, talán mert fél. De vajon miért fél, ha jogszerűen jár el a munkavállalóival?

6. Szóval sok a tanulság, de még mindig ott tartok, hogy nem látom hogyan lehet ezt jogszerűen, érdekek sérelme nélkül, békésen, indulatok, és félelem nélkül rendezni. Pozitív kimenet nélkül még mindig csak azt tudom tanácsolni a testvéremnek, hogy ne mondjon föl, dolgozzon tovább, amíg hajlandóak foglalkoztatni, hiszen 60 évesen az ember örül, ha adnak neki munkát (azóta is ott dolgozik, mert enni kell, sőt előléptették).

Azt meg még most sem tudom elhinni, hogy 2 nap "formai" megszakítás miatt, 42 év után egy meglévő rossz szabály miatt ne mehessen valaki nyugdíjba. Kell lennie megoldásnak....

sitimaci # e-mail 2012.11.09. 08:28
  • Valószínű,hogy a cég,minden féleképpen egy új szerződést akart csinálni!Kérdés,hogy a dolgozó kérésére,figyelembe véve a nyugdíjba menetelét,megtette volna e azt,hogy a szerződést úgy csinálja,hogy ne legyen ilyen probléma!És miért nem tette ezt meg,ha megtehette volna és tudott a dolgozó nyugdíjba menetelének időpontjáról,és arról,hogy nem lehetnek kieső napok?!--Ez itt a kérdés,amit mi nem tudunk!Vagy mi a fene történhetett itt,ki tudja ezt???--Jó lenne kitalálni,mert érdekes ez az ügy, az biztos!És tanulságul szolgálhat,mások számára is!!!!!!Egyre rejtélyesebb!!--Vagy nem is olyan "bonyolult"???---Üdv.
sitimaci # e-mail 2012.11.09. 07:16

Bocsi Lyonee,az ipszilont elszúrtam,de ez az ügy,hát........!!!!!!Tiszta gáz,főleg annak akinek emiatt még tovább kel güriznie!!!!

sitimaci # e-mail 2012.11.09. 07:14
  • Szia Lionee!---Na jól van,most már végképpen nem értem az egészet és valószínű,hogy más sem és az sem akire ez vonatkozik!!!---Kérdés:--Ki-mit-mikor.miért csinált rosszul? Hol szúrták el-mi volt a hiba?--Hogyan kellett volna csinálni?--És hogyan kel csinálnia másoknak,hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe???---A vállalatnak és a dolgozónak egyaránt! Már csak a tanulság kedvéért is!!!---Üdv.---
Menoire # e-mail 2012.11.08. 23:35

2011.09.01-től lettem nyugdíjas (2011.08.31-én szünt meg a jogviszonyom). (1953.09.01-én születtem). Egy év nyugdíjat a volt munkáltatón ( itt tanítottam 1975.08. 16-tól) fizette a nyugdíjat a nyufig felé. Nem számolta el a 40 éves jubileumi jutalmat. Kérdezem, hogy sikerrel kérhetem e utólag.

Lyonee #   2012.11.08. 23:21

Ha egy szerződés pl. 2012 február 28-ig szól, akkor teljesen értelmetlen a dolgozónak olyan nyilatkozatot adnia, hogy pl. augusztus 5-n kéri a jogviszonya megszüntetését, hisz az februárban megszűnt. A munkáltatót miért terhelné felelősség? Ha netán úgy kötik meg az újabb szerződést, hogy nem marad ki a két nap, az sem lett volna jó, mert az már egy másik jogviszony és nem arra kötötték 2011-ben a szerződést.

A jogszabály alkalmazása csak határozatlan idejű jogviszonynál működik.

Lyonee #   2012.11.08. 19:49

Határozott idejű szerződést a dolgozó sem mondhat fel.
Esetleg kétoldalú megállapodást lehetett volna kötni, hogy a 3 hónap lejárta előtt szűnjön meg a jogviszony. Ha akkor nem tudott nyugdíjba menni, mert nem voltak meg a feltételek, akkor a következő szerződésnek semmi értelme, mert 2011-ben nem annak jogviszonynak a felbontásában állapodtak meg, hiszen az akkor még nem is létezett.

Határozatlan idejű munkaviszonynál lehetett volna ezt meglépni.

LUDANYI52 # e-mail 2012.11.08. 19:31

Szafikának.....Nagy szeretettel köszöntölek Téged és minden fórum látogatót...Ígéretemhez híven szeretnék beszámolnia fejleményekről.....A buzdításodra és a segítségeddel minden papírt beadtam a hivatalnak elindították az előrehozott nyugdíjazási kérelmemet..
A munkáltató korrektül teljesítette minden kérésemet. A 60. születésnapomtól idehaza várhatom az intézet határozatát...Ügyintéző mindent rendben talált...
Nagyon szépen köszönöm , hogy segítettetek...
Tisztelettel. LUDÁNYI52

Ludányi J.

sitimaci # e-mail 2012.11.08. 11:28
--
 • Kedves!!!--Nem is gondoltam ilyesmire!--De ez az egész,olyan"magas" nekem,olyan hihetetlen!Mert ha valaki tudja,hogy nyugdíjba szeretne menni,akkor gondolom,hogy tájékozódott már a menetéről!--Az is elképzelhető,hogy a dolgozó enyhén szólva is,jobban tudja a rá vonatkozó szabályokat,mint a munkaadója!És ez nem kritika a munkaadó felé,mert lehetnek olyan apró szabályok,amiket a munkaadó nem tud!De hogy ezt nem lehetett volna elkerülni megoldani,hát...?!--Akkor talán,úgy kellet volna a szerződést írni,hogy amikor az egyik megszűnt,akkor kezdődött volna a másik!--Minden féleképen,mert hiszen a dolgozó nem lépett ki és már a szerződése végétől,újra -egy új szerződéssel-a vállalat dolgozója megint!!!--Az ONYF. helyesen járt el ezek szerint,na de az is nonszensz hogy egy ilyen ADMINISZTRATÍV probléma miatt ne tudjon elmenni nyugdíjba!!! Ez nem lehet igaz,ez őrület!!!---Valahogy oldjátok meg utólag,ha LEHETSÉGES!!!!!!!!!!!!----
sitimaci # e-mail 2012.11.07. 19:41
  • Kedves Nem hiszem el!---Új hírem van,ez az írásom után jutott a tudomásomra!!!---Mivel a munkahely nem minősül FOLYAMATOS munkarendben foglalkoztatónak,ezért a hétvégi Szombati és Vasárnapi napokat nem tekintheti munkanapnak,még a szerződésben sem!!! Ha folyamatos a munkarend akkor igen,de az más eset!!!---ITT NÁLATOK, ERRE FIGYELNI KELLET VOLNA,mint a testvérednek,mint a munkaadónak,hogy ezt a problémát meglehessen előzni a szerződés időpontját illetően,hogy ne essen ki egyetlen egy nap se,hanem a MUNKASZERZŐDÉS FOLYAMATOS LEGYEN!!!---Azért érdeklődjél még,hogy van e még,lehetőség valamire!!!---ÜDV.
sitimaci # e-mail 2012.11.07. 18:47
--
 • Nem hiszem el----Nem tudok semmit sem hozzá fűzni már ehhez!-A baj az,hogy már le lett adva a hivatalos papír /ok/ az ONYF.-nek ezt kéne újra "megkozmetikázni",és újra beadni,de nem tudom,hogy ez,nem minősül e,szabálytalannak!Felmeri e ezt vállalni megint a munkaadó,megbeszélve a könyvelővel,vagy a vállalati ügyintézővel és a dolgozóval!Újra írni és újra beadni,hétvégi nappal kezdődő új szerződéssel!!!/közvetlen a lejárt szerződés utáni nappal!!!/Hát???? Meg kel beszélni és ha lehet,akkor mehet,ha nem akkor érdemes óvatosnak lenni!!!--Mert nehogy........! És ezért nem biztatlak,nehogy ez legyen a baj--Üdv.
Nem hiszem el # e-mail 2012.11.07. 17:32

Kedves Hozzászólók!

Először is köszönöm, hogy ilyen komolyan foglalkoztok az üggyel így ismeretlenül is.

Sok-sok hasznos ötlet, megoldási lehetőség rajzolódott ki. Nyilván az lenne a legjobb, ha a munkáltató fel merné vállalni a saját tévedését (természetesen a megállapodást jóindulatúan megkötötte, amelyben a munkaviszony megszűnését a 60. születésnaphoz kötötte, és az rendben is lett volna, ha betartja) belátná, és felvállalná a módosítást, de ezt nem meri valamiért, azt gondolván, hogy a munkavállaló úgysem tud tenni semmit, neki meg nem hiányzik egy újabb ellenőrzés. Egyébként a nyufig már ellenőrizte őket az eljárás során, és ők állapították meg, hogy megszakítás van, tehát a jogosultsági feltétel nem áll meg, hiába van több mint 42 év biztosítási jogviszony. Ők nem munkaügyi ellenőrök, hiába látják az előző megállapodást is.

Ezért vagyok bajban, és keresem a konfiktusmentes megoldást. A hozzászólások alapján és a munkáltató nyilatkozatai alapján ezt most nem látom kivitelezhetőnek.

Azt nem tudom még, hogy a munkaügyi bírósághoz forduljunk először, közben fellebbezzünk a nyufighoz, mi lenne a jó sorrend. Mi lehet ilyenkor a fellebbezésben a hivatkozási alap? Tudja ezt valaki?

Ha nem fellebbezünk, és az elutasítás jogerőre emelkedik, akkor egy esetleges munkaügyi rendezés után újra lehet kérelmezni a nyugdíj megállapítását, vagy a munkáltatótól kellene kérni a kártérítést, hiszen több millió kiesett nyugdíjról van szó.

Üdvözlettel Nem hiszem el...

fagyongy55 # e-mail 2012.11.07. 16:01

Egyet értek előrehozottal de a munkáltatónak ebben az esetben is van bejelentési kötelezettsége a tb felé NA ezt kellene neki módosítani, és az a valószínűbb, hogy az előtte lévőt kellene két nappal meghosszabbítani./Azt nem tudom hogy a munkáltatónak ezért jár e bünti de egy jó könyvelő mindent megtud csinálni, természetesen azt a munkaszerződését is újra kellene írni + 2 nappal megtoldva. és ezek után az új mszerződéssel beadni az igényt.Közbe megkérdeztem egy ismerős könyvelöt azt mondta ha visszamenőleges kijelentés javításkor biztos, hogy ellenörzést kapna a cég.Ő inkább azt javasolta,hogy a nyufig jogi osztályához kellene fordulni de lehet személyesen jobb lenne, hogy mivel folyamatosan ott dolgozik és ez hétvége volt mit lehet tenni. Vagy esetleg a szépkornyugdíj.hu oldalon gyors jogi segítséget kérni ez igaz,hogy fizetős.