GYED,GYES, táppénz


drbjozsef # 2024.04.04. 10:57

Totyi63,

A kérdésem az lenne hogy ha az apuka veszi igénybe a GYESt ő is védett ez idő alatt vagy őt ki lehet rúgni, át lehet helyezni ?

Ha dolgozik mellette, akkor megszüntethető a munkaviszonya, nem "védett". A fizetés nélküli szabadság - amelyre jogosult, de nem kötelező - az, amely alatt nem szüntethetik meg a munkaviszonyát.

Mt. 65. § (1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.
(3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
...

  1. a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság

...
tartama alatt.

drbjozsef # 2024.04.04. 11:13

zedok,

A jogutód nélkül megszűnő munkáltató esetén a feleséged munkaviszonya is megszűnik, ilyenkor nincs "védelem" (nem is lenne értelmezhető).
Ennek ellenére, a GYED járni fog továbbra is, ha a feleséged a GYED-et a munkáltatótól kapta (tb kifizetőhely), akkor ezt jelezni kell az államkincstárnál. A kérelemhez csatolni kell az eredeti GYED megállapító határozatot, és kérni a továbbfolyosítást.

Ebtv.
42/A. §(1) Gyermekgondozási díjra jogosult

  1. a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,
  2. az anya, valamint a 40. § (4) bekezdésében meghatározott személy, aki részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,

és a gyermeket saját háztartásában neveli.