GYED,GYES, táppénz


nandy # 2008.11.02. 10:52

Hópihe: mit értesz azon, hogy "felszámolnak"?

A céget számolják fel? Az nem megy két hónap alatt, úgyhogy kapni fogod a GYED-et is, bár lehet, hogy már csak passzívat.
Ami azt jelenti, hogy nem áll mögötte biztosítási jogviszony, tehát az alapján nem leszel jogosult újból táppénzre, GYED-re.

nandy # 2008.11.02. 10:50

ellababa:

Meglesz az a 180 nap.
Egyrészt azért, mert novembertől júliusig van 8 hónap, másrészt azért, mert a 180 nap biztosítási időbe bele kell számítani a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejét.

Tehát jár a TGYÁs és a GYED is.

(A GYES egyébként alanyi jogon jár, ha egyébként GYEDre, TGYÁSra nem lennél jogosult)

mazsicc # 2008.11.01. 22:32

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, van-e valakinek ötlete mit tehetnék.
A volt férjem jelenleg gyed-en van a 2. házasságából született gyermekével. Ami önmagában nem lenn baj, de a gyereket beadták bölcsödébe, apa feketén dolgozik, így továbbra is a gyed-ből kapom a gyerektartást.
Úgy tudom gyed mellett nem lehet beadni a bölcsibe, de lehet tévedek.

vicak # 2008.11.01. 21:09

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg GYED-en vagyok, ami 2009. februárjában jár le. Szeretnék visszamenni dolgozni, de a munkáltatóm nem venne vissza. Mik a jogaim ebben az esetben?

hópihe # 2008.11.01. 17:26

Tisztelt szakértő!
Az ügyben szeretnék segítséget kérni,hogy 28hetes terhes vagyok,jan.26-ra vagyok kiírva,és december 1-től táppénzre szeretnék menni.A gondom az lenne,hogy a munkahelyemen,két választási lehetőséget ajánlottak fel:az egyik,hogy fél év után visszamegyek dolgozni,amit nem akarok mert a gyerek két éves koráig otthon szeretnék vele maradni.A másik lehetőség meghogy:felszámolnak.De ha felszámolnak akkor a tgyás után nem kapok gyedet.és ugy tudom hogy felsem mondthatnak.Szóval szeretnék tisztába lenni a dolgokkal,milyen jogaim -lehetőségeim vannak.
Mielőbbi válaszát várom!Hópihe.

ellababa # 2008.11.01. 12:08

TISZTELT FÓRUM!

AZT SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI H JÚLIUSRA VAGYOK KIÍRVA SZÜLÉSRE H KAPOK E GYEST VAGY GYEDET,MERT NYÁRON VÉGEZTEM AZ EGYETEMEN ÉS CSAK MOST KEZDEK EL NOVEMBERBEN DOLGOZNI.EDDIG AZ ISKOLA FIZETTE A TB-M MOST PEDIG A MUNKAHELYEM FOGJA,CSAK ATTÓL FÉLEK H NEM LESZ MEG A 180 NAPOM SZÜLÉSIG.

KÖSZÖNÖM ELŐRE IS A VÁLASZT!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.31. 14:44

Nem kell ehhez még bíróság. Hétfőn bemész dolgozni, aláírod a jelenléti ívet. Ha nem tudnak munkát adni, akkor kérd, hogy adják írásba, hogy határozatlan időre felmentenek a munkavágzés alól. Ha nem hajlandók írásab adni, akkor kénytelen vagy elüldögélni a munkaidő végéig. Ezt minden munkanap.
Ha aztán a fizetéskor nincs pénz, na, akkor már lehet a bírósághoz fordulni.

A szabadságokat meg 30 napon belül el kell kezdeni kiadni. Jobban járnának, ha rögtön hétfőtől kiadnák.

Borcsa # 2008.10.31. 13:44

Sziasztok!
Sokat olvasgattam itt a fórumok között, rájöttem, biztos nekem van igazam, mégsem tudok dűlőre jutni a munkáltatómmal.
Még júl-ban közöltem írásban a cégemmel, hogy szept. 21-ével, a GYED lejárta után, GYES mellett meg kívánom szüntetni a fizetés nélküli szabadságomat, és mennék vissza dolgozni. Kértem, tájékoztassanak a lehetőségekről. Aug. 18-án találkoztunk, akkor "felajánlotta" a közös megegyezést a munkaviszonyom megszüntetésére, azzal, hogy a szabadságokat megváltják. Persze, hogy nem fogadtam el, hisz míg kapom a GYESt, felmondási tilalom alá esek, így még legalább egy évig alkalmazniuk kéne. Ezzel kezdődött a huzavona közöttünk, mert ugye rendes felmondással nem tudnak kirúgni, én a közös megegyezést ilyen feltételek mellett nem fogadtam el (mondtam nekik, hogy fizessenek a szabik mellé még felmondási időt és végkielégítést - és sztem még így is korrekt voltam, persze nekik ez szóba sem jöhet!), és azóta folyamatosan valami hülye indokot találnak arra, hogy nem kötelesek visszavenni, amíg kapom a GYESt. Úgy érzem, ez már csak szélmalomharc, privát levelezéssel úgysem fogom elérni, hogy rendezzék a munkaviszonyomat. Akkor nem marad más, mint a bíróság?
Vagy van más módja is annak, hogy betartsák a törvényi szabályozást?
Előre is köszönöm a választ: Borcsa

nandy # 2008.10.31. 11:17

andy72:

A munkáltató köteles foglalkoztatni akkor és addig, amikor és amíg te kéred.

Járni fog majd táppénz (csak korlátozottan), GYED, TGYÁS is.

nandy # 2008.10.31. 11:16

Nem kell, max. lehet. Onnantól passzív GYED-et fogsz kapni, ami azt jelenti, hogy nem keletkeztett biztosítási jogviszonyt.

dalmata # 2008.10.30. 19:40

Tisztelt Szakértő!
Ha gyed alatt lejár a munkaszerződés azt meg kell hosszabbitani?
Köszönettel dalmata

Orgonavirág # 2008.10.30. 15:27

Valójában már nem akarok dolgozni a jelen állás szerint (az baj?). Mivel tavasszal jeleztem a munkahelyemnek, hogy ha írnak egy papírt a bölcsinek, hogy visszavárnak, akkor ősztől munkába tudok állni, október 6-án kezdett volna a kisfiam a bölcsiben, és okt végétől dolgoztam volna. Munkahelyem emberhiány miatt sürgette visszajövetelem (a velem egy szinten levő kolléganőm kilépett), a gyesem csak jövő márciusban jár le. De mivel pont okt elején tudtam meg, hogy újra terhes vagyok, így nem akartam már bölcsibe adni a fiam, hanem meg akartam beszélni a munkahellyel, hogy középhosszú távon én már megint nem vagyok beszámítható, de fordításokat vállalnék, + heti 1-2 nap munkát, hogy ne legyenek annyira szorult helyzetben, cserébe, hogy táppánzen vagyok, és ők fizetik az egyharmadát, tehát végül is ingyen dolgoztam volna!!! Mire ők begalydultak, és nem akarják kiadni a szabiaim, arra hivatkozva, hogy lehet, hogy meg fog szűnni a cég, és maradjak csak gyesen, akkor legalább biztos a helyzetem. És azt is közölték, hogy nem tudnak nekem semmilyen munkát adni, és nem is tudtak volna, ha nem vagyok terhes, akkor sem, csak azt nem értem, mikor mondták volna ezt meg, amikor már beszoktattam a "kényszermegoldás-bölcsibe" a gyerekem, vagy mikor, amikor tavasz óta meg volt beszélve. A közvetlen főnököm most 3 ember helyett dolgozik, túlórában, hétvégén is, mivel se én, sem az elment kolleganőm helyére nem vettek fel senkit, reménykedve, hogy addig kihúzzák, amíg visszamegyek. Hosszú lett, de ez az én történetem, és van benne tanulság is, sok. Miért voltam őszinte? Kiveszem a szabiaim, a gyereket nem adom bölcsibe a hátuk mögött, és azt mondom utána, hogy hoppá. És ki az a hülye, aki ingyen akar dolgozni, csak hogy ne haragudjon a táppénzért a cég?
Ezért van most annyi kínom.
(Az előző táppénzes kérdésemre nem kaptam még választ...) És elnézést az időrablásért:
Egy Becsületes Totálidióta

andy72 # 2008.10.30. 14:31

Tisztelt szakértő!
Még annyi lenne a kérdésem az előző levelemhez visszacsatolván, hogy 2009.június-ra vagyok kiírva , milyen juttatást fogok kapni, Gyedet vagy Gyes-t? 2002. július óta folyamatos munkaviszonyom van.
Andrea

andy72 # 2008.10.30. 14:22

Tisztelt szakértő!
Novemberben tölti be a kislányom a 2. életévét. Eddig Gyed-et kaptam, most Gyes-en leszek még egy évig. A napokban derült ki, hogy 2 hónapos kismama vagyok újra. Mivel a Gyes összege jóval kevesebb mint amennyit eddig Gyed-et kaptam, ezért megfordult a fejemben hogy visszamennék dolgozni, mert ugye a Gyed-ből nemtudunk megélni. Nemtudom hogy a munkáltatóm így terhesen visszavenne-e, vagy köteles-e visszavenni a gyermek megszületéséig. Mit javasol?
Köszönöm a válaszát!!
Andrea

andy72 # 2008.10.30. 14:21

Tisztelt szakértő!
Novemberben tölti be a kislányom a 2. életévét. Eddig Gyed-et kaptam, most Gyes-en leszek még egy évig. A napokban derült ki, hogy 2 hónapos kismama vagyok újra. Mivel a Gyes összege jóval kevesebb mint amennyit eddig Gyed-et kaptam, ezért megfordult a fejemben hogy visszamennék dolgozni, mert ugye a Gyed-ből nemtudunk megélni. Nemtudom hogy a munkáltatóm így terhesen visszavenne-e, vagy köteles-e visszavenni a gyermek megszületéséig. Mit javasol?
Köszönöm a válaszát!!
Andrea

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.29. 21:31

Az egy év a folyamatos táppénz maximális ideje.

Ivibaba18 # 2008.10.29. 20:26

Kedves Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az egy év táppénz csak egy betegségre vonatkozik, vagy egy év után mésik bajjal lehetünk e még táppénzen?
Röviden: Apukámnak október elején lejárt az egy év táppénze.Most kivette a szabadságait.Kétszer már megmütötték a vállát de csak kontár munkát végeztek.Váll meszesedés a baj, de ők a kulcscsont és a vállcsontot találkozásánál tisztogatták mind a kétszer.Ráadásul a lefaragás közben a váll forgójához bepotyogott egy egy cm-es darab és ezért már emelni sem tudja a kezét az édesapám.Felkerestünk egy váll specialistát aki, elvállalta a helyreállító mütétetés a régi bajokaz is helyrehozza(meszesedés a forgókon, szalagszakadások).Az oep.nél azt mondtáh, hogy mivel más diagnózis kerül a papírjára mint ami eddig volt, mehet megint táppénzre.A munkahelyén viszont azt mondták, hogy az egy év az egy év.Ha letelt az idő vagy visszamegy dolgozni, vagy elküldik.
Akkor most mi az igazság?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: P.H.

yoldmal # 2008.10.29. 18:34

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi ügyben kérném segítségét:
2008. június 1-e óta dolgozom, határozatlan idejű a munkaviszonyom, előtte Angliában dolgoztam. 2009. júniusára várom első gyermekemet, 2009. januárjától szeretnék táppénzre menni. Ebben az esetben a jelenlegi jövedelmem százalékéban mekkora összegű táppénzre számíthatok? 2008-ban lesz 180 nap biztosítotti időszakom, tehát ha jól értem a táppénzt ez alapján fogják kiszámolni a június 1 és december 31 közötti időszakra vonatkozó átlagkeresetem alapján? Befolyásolja-e a későbbi GYED összegét,hogy 2009 január és július között dolgozom vagy táppénzen vagyok?

Előre is köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.29. 14:57

Te valójában nem is akarsz dolgozni?

Orgonavirág # 2008.10.29. 14:37

Hová lett a topik, amibe eddig írtam, kész rejtély (Gyes alatt szabadságon), de szeretném Nandynak és KBS-nak megköszönni a segítséget. Mivel a munkáltatóm megijedt, hogy közben így kikupáltam magam a témában, mondta, hogy jó, írjam meg levélben az igényeim (profi időhúzásából már csak ennyire futotta). De félek, ez még így sem lesz sima ügy, még azt is képes volt a fejemhez vágni, hogy nem ő mondta, hogy szüljek.
Újabb felmerült kérdés: gyesen vagyok, a gyes megtartása mellett kiveszem a szabiaim (31 nap állítólag), utána még a gyes mellett ugyanannyi nap táppénz is jár, de utána ha lemondom a gyest, még maradhatok táppénzen 2. gyermekem születéséig (májusig)? Jól gondolom, így megy ez?

A munkaügyis szerint idénre nem jár nekem a 15 nap betegszabadság, mert az csak a ledolgozott napok után jár, igyaz ez?

Előre is köszönöm válaszukat!

norcaborca # 2008.10.29. 11:08

Kedves szakértő.Köszönöm válaszát,de ez idő alatt kiderült,hogy terhes vagyok.Úgyhogy szeretnék kérdezni.Ha most szólok a munkahelyemen,hogy terhes vagyok,a táppénzt akkor kapok ha lejár a gyed(dec.6.)?Hallottam olyat,hogy a férjem igénybe tudja venni a gyest,ha én terhes vagyok.Ez is így van?Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.28. 07:29

Nem kell kérdezned, mikortól mehetsz dolgozni - egyszerűen bejelented, hogy ekkor és ekkor megszünteted a fizetsé nélküli szabadságot. Kötelességük ezt tudomásul venni.
Nem kötelező írásban közölnöd a bejelentést, de vita esetén a szóbeli közlést sokkal nehezebb bizonyítani.

Szóval jelentsd be, hogy megszüntetted a fizetés nélkülis szabadságot, szíveskedjenek kiadni az előző években ki nem adott rendes szabadságot, annak leteltét követően pedig a hatályos munkaszerződésed szerint foglalkoztassanak. A többivel egyelőre ne törődj; ha gond van, csak szólj. Itt leszünk.

Juló # 2008.10.28. 05:36

Tisztelt Szakértő!

Gyesen vagyok jelenleg ,nyáron jeleztem mennék vissza dolgozni de csak szóban október 10 től akkor úgy is volt mehetek.Még időbe vagyok ha most írok nekik hogy mennék dolgozni ,hiába mondták nem vesznek vissza?Igy a szabikat se adták meg.
Most kérdeztem melyik naptól kezdhetek ,meg hogy gyes mellett megyek vissza jeleztem.Az volt a válasz nem tudnak vissza venni ,mivel vettek fel helyettem embert ,meg nem jól áll a cég,próbáljak meg máshol munkát találni erre az időre .

Kötelező írásba jeleznem hogy dolgozni szeretnék ???
Kötelező vissza venniük ,és alkalmazni a gyes alatt ugyan abba a munkakörbe??? Nem lehet kifogás ,hogy nem jól áll a cég + vettek fel helyettem embert??

És még annyit említettek ha letelik a 3 év ugye a gyes akkor se biztos hogy vissza tudnak venni ,mert lehet addigra eladják a céget.

Mit tegyek kihez forduljak ,ügyvédhez??
Mivel járok jobban ha most kivárom a 3. évemet és akkor mondanak fel akkor talán végkielégítést kapok mást nem, addig elmegyek máshova dolgozni ?Vagy most elmegyek ügyvédhez és esetleg kifizetik a kiesett hónapjaimat ?Mivel számítottam rá hogy mehetek vissza dolgozni.Arra gondoltam mivel van munka helyem és mondták hogy vissza várnak meg ,hogy mehetek bíztam bennük,és most hogy hívtam őket melyik nap kezdhetek meg hogy gyes mellett dolgoznék egyből nem kellek???a cég ez egy Kft. 2002.09.01.dolgozok náluk és 2006 .10.09. születet a kis fiam,29 éves vagyok.
Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.27. 15:22
  1. Igaz.
  2. Nem lehet a szabadságot pénzben megváltani. (Kivéve a munkaviszony megszűnését.)
  3. Ha beleegyezel. Egyébként a szabadságot kettőnél több részletben kiadni nem lehet. (A korábbi évekről megmaradt szabadságokra szerintem még ez sem igaz. Azokat egyben kell kiadni.)
Médea # 2008.10.27. 15:09

Segítség!!!

A következőkben szeretnék segítséget kérni:
2008.05.15. óta GYES-en vagyok. 2008.szept. 2-től heti 20 órában visszamentem munkahelyemre dolgozni hétfőtől csüt-ig napi 5órában. A kérdéseim:

  1. igaz-e munkáltatómnak az az állítása, miszerint a kivett szabadnapjaim így, napi 5órás munka mellett is egész (8 órás) szabadnapnak számítanak?
  2. a munkáltatóm szerint az idei év végéig 42 szabadnapom van (amit nem is vitatok), felajánlotta ennek esetleges kifizetését. A gondom az, hogy a mostani, heti 20órás bérezésem alapján akarja megváltani, igaza van?

Szerintem a 42 szabadnapom a 8órás bejelentett eddigi munkaviszonyom után jár. Ennyiből, ha a GYES mellett 8 órában megyek vissza dolgozni, akkor a 8órás munkabérrel kalkulálva váltaná meg ugyanazt a 42 napot??
3. Kérése még, hogy heti 4-5 órával (napi 1) kevesebbet dolgozzak, így hetente 1-1 szabadnapot ugyancsak kiadottnak tekintene. Megteheti?
Köszönöm: GLM