TGYÁS jogosultság


anne01 # 2014.02.13. 07:48

Vikimama

Ez úgy működik, hogy a tgyást megigényled a szülés napjától, a munkáltatód leigazolja, hogy a szerződésed lejártáig a teljes keresetedet megkapod és ezért erre az időszakra tgyást nem fogsz kapni. Az majd csak a hátralévő időre fog járni. Mivel még biztosítási jogviszony alatt igényelsz tgyást, a gyed is járni fog.

Vikimama # 2014.02.12. 14:14

Kedves Nandy!

Köszi a választ, meg a megerősítést, a tgyással biztosan nem lesz gond.
A gyed viszont nem ilyen egyszerű, mert "sajnos" tényleg a teljes keresetemet megadja a mh-em a szülési szabi első 4 hónapjában (az én esetemben max 2 hónapra, mert utána lejár a szerződésem), és ez az én gondom. Mert a tájékoztatók szerint ebben az esetben a jogosultsági feltételek fennállása esetén sem jár a tgyás arra az időszakra, amikor a teljes fizut megkapom. És ez a jogviszonyom lejártáig így lesz elvileg. Ezért kérdezem, hogy a gyed szempontjából ha már megigényeltem a tgyást x napon, elgkésőbb a szülés napján, még aktív jogviszonyban, csak a teljes bér nem folyosítják, akkor ez belefér a fennálló jogviszony = a tgyás folyósítása alatt megszűnt jogviszony-ba, mert ekkor jár a gyed a fizum szerint, vagy sem, mert akkor nem is jár egyáltalán gyed, ha jól olvastam (passzív jogon igényelt tgyás esetén gyed-re nem leszek jogosult)?
Köszi, Vikimama

ttimsi # 2014.02.12. 09:26

Kedves Szakértő!

Sok napi számolgatás böngészés után arra jutottam, hogy egyedül nem találok választ a kérdéseimre, ezért szeretnék segítséget kérni. Két kérdésem lenne:

1. 5 év folyamatos munkaviszony után 2013. május 17 -től Tgyáson voltam, tanárként dolgoztam egy alapítványi iskolában, majd június 04-én megszületett a kislányom, a kiszámolt bruttó Tgyás 141.140 Ft /hó azaz bruttó 4550 Ft/nap. Még októberben megigényeltem az iskolában a Gyedet. Közben fenntartó váltás volt, egyházi iskola lettünk és már nem kifizetőhely, ezért az OEP számfejt nekem. Kisebb zűrök és késedelmek után most februárban megkaptam visszamenőleg a november 01-től a Gyedet.Napi 5733 Ft 177.725 Ft bruttó összeg, amiből nettó 101.530Ft-ot kaptam.A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetséges hogy a bruttó összegek ennyire különböznek, nem a 2012-ben szerzett jövedelmem 70 %-a kellene legyen mind a kettő? Az éves jövedelmem egyébként 2012-ben 2.487.759 Ft volt.
A másik kérdésem is pénzel kapcsolatos lenne. A férjem közalkalmazottként dolgozik, rendszergazda egy iskolában. Tavaly 13500Ft bérkompenzációt kapott havonta. Idén januártól változtattunk és most ő vette igénybe a családi adókedvezményt, de valamiért csak 500 Ft bérkompenzációt kapott. A munkahelyén nem tudtak választ adni, hogy miért. Talán az adókedvezmény miatt? A két juttatást nem lehet egyszerre érvényesíteni?Vagy valahogyan befolyásolja ez az összeget? Arra gondoltunk megint én venném inkább igénybe az adókedvezményt, csak nem tudom,az én gyedem mellett a teljes összeget tudom-e érvényesíteni, illetve megoldja-e a problémát? Nagyon szépen köszönöm előre is a választ.
Tisztelettel: ttimsi

nandy # 2014.02.11. 22:46

A másik, amire kitértél, az az ellátások ÖSSZEGE.

igen, jól olvastad, 2013.07.15-től kezdődően már csak a fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelem a mérvadó (korábbi munkahelyek nem).

TGYÁS alapja így az a jövedelem lesz, amit a mostani munkahelyedről kaptál. Az a 121 nap, idei és tavalyi is. De ezt a 121 napi jövedelmet 121-gyel fogják osztani, úgy állapítják meg a napi átlagodat. Tehát önmagában az, hogy nincs 180 bérezett napod, még nem rontja le teljesen az ellátások alapját, összegét.
Nagyon egyszerűen számolva, ha tavaly és idén is kerestél mondjuk bruttó 250.000 forintot, akkor az alapján számolják ki a 70%-ot.

A 180 bérezett napnak annyiban van jelentősége, hogy 180 nap hiányában a TGYÁS összege legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet, 2014-ben max. bruttó 142.100,-Ft (101.500 x 2 x 0.7)

nandy # 2014.02.11. 22:39

Kedves Vikimama, nagyon beleestél az útmutatók, jogszabályok értelmezésébe, és ezzel jól összekeverted saját magad is.
Legközelebb ne tedd :)

Tehát a lényeg:
TGYÁS/GYED JOGOSULTSÁGHOZ szükséges, hogy egyrészt a szülést megelőző két évben legalább 365 nap biztosításban töltött idő legyen - ez nálad fennál, ne is ragozzuk tovább.
A másik lényeges feltétel (kissé leegyszerűsítve), hogy a szülés napján legyen biztosítási jogviszonyod. Nálad ez is meglesz.

A TGYÁS (más néven: szülési szabadság) a szülés napjától, de legkorábban azelőtt 28. naptól jár. Tehát nem kell ahhoz megszűnnie a munkaviszonyodnak, hogy járjon, sőt... Isten őrizz!!

Semmiképpen sem leszel jogosult a teljes keresetedre, hiszen szülési szabin leszel, legkésőbb a szülés napjától.

A továbbiakat nem magyaráznám -ha megengeded-, mert csak túlbonyolítanánk az egészet.
A lényeg az, hogy amennyiben szept. 23-án vagy azt megelőzően történik a szülés, akkor minden ellátás járni fog.

Vikimama # 2014.02.10. 15:50

Tisztelt Szakértő!

Kissé el vagyok veszve a TGYÁS és GYED számítás szabályainak változása miatt, ezért kérem a segítségét.
Több mint 10 éve folyamatos a biztosítási jogviszonyom. 2004. július közepétől 2013. szeptember 22-ig dolgoztam határozatlan idejű munkaszerződéssel köztisztviselőként az előző, „A” munkahelyen. 2013. szeptember 23-a óta dolgozom határozott idejű munkaszerződéssel egy nem állami, „B” munkahelyen. Mindkét helyen a minimálbér kétszeresét meghaladó volt a bruttó bérem összege.
Közben kiderült, hogy kisbabát várok. 2014. január 22-e óta táppénzen vagyok, nem elképzelhetetlen, hogy a kisbaba születéséig táppénzt fog az orvosom javasolni. A baba várhatóan szeptember elején fog születni.
Ha táppénzen kell maradnom, akkor a jelenlegi, „B” munkahelyemen eddig 121 nap bérezett napom van, abból 100 nap 2013-ban. A szabályok alapján szükség van 180 naptári nap bérezett napra, valahol azt olvastam, hogy az új szabályok szerint, ha munkahelyváltás volt, akkor az aktuális munkahelyen. De azt is olvastam, hogy ha folyamatos volt a biztosítási jogviszony, akkor nem szükséges a 180 nap, a jelenlegi béremet fogják alapul venni. Jól értelmeztem?
További kérdések merülnek fel a GYED-del kapcsolatban.
A szerződésem legutóbbi módosítása alapján a jelenlegi munkaszerződésem 2014. szeptember 23-án lejár. A baba addig biztosan megszületik, tehát elvileg még érvényes biztosítási jogviszonyban tudnám igényelni a TGYÁS-t. Kérdésem, hogy jól tudom-e, hogy ebben az esetben jogosult lennék GYED-re, illetve, hogy ha táppénzen kell maradnom a baba születéséig, akkor is a maximális GYED járna a jelenlegi munkahelyemen kapott bér alapján?
Bonyolítja azonban ezt az a tény, hogy a jelenlegi szerződésem szerint a szülési szabadság első 4 hónapjában a teljes béremre vagyok jogosult (bár ez ugye kevesebbet fog jelenteni az én esetemben, mert szept. 23-án lejár a szerződésem). Viszont az OEP GYED tájékoztatója szerint jár a GYED elvileg, ha a biztosítási jogviszony a TGYÁS folyósítása alatt szűnik meg. Az én esetemben viszont ha jól értelmezem, szept. 23-ig nem fog járni a TGYÁS, tehát folyósítani sem fogják, mivel a teljes keresetemre leszek jogosult. Ettől még megigényelhetem korábban a TGYÁS-t, hogy még biztosítotti jogviszonyban igényeljem, és így jogosult leszek GYED-re is, vagy nem, mert a folyósítást nem kezdik meg, és a biztosítási jogviszonyom közben megszűnik? És, ha csak szept. 24-től leszek TGYÁS-ra jogosult, de erre a dátumra ezt már korábban megigénylem, akkor még az úgy számít, hogy a biztosítási jogviszony alatt igényeltem, vagy nem számít, mert a folyósítás a megszűnés napján kezdődik? Pl. az lehet megoldás, ha mondjuk még szept. 23-a előtti X dátumtól lemondok a szerződésem szerint nekem járó teljes keresetről (ilyet lehet-e?) és ugyanattól a dátumtól igénylem a TGYÁS-t? Vagy bármi más mód van, hogy GYED-re is jogosult legyek a jelenlegi bérem alapján? ? Köszönöm a segítséget.

Dödölle1 # 2014.02.10. 11:09

szilva0114 # e-mail 2014.02.06. 19:26

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg GYED-en vagyok itthon kisfiammal, aki 2013.07.17-én született. Szeretnénk mellé egy kis testvért is.
Folyamatos 10 éves biztosítotti munkaviszonyom van. A brutto bérem mielőtt elmentem szülni, 242.500,- huf volt. Első kisfiam mellett, szinte a rendes fizetésemet kaptam a TGYÁS alatt, GYED-nek pedig a max.-ot kapom brutto 137.200,- huf-ot.
Kérdésem az lenne, milyen TGYÁS-ra számíthatok, mi alapján fogják kiszámolni, ha a 2. gyermek az első kisfiam 2. életévének betöltése előtt (gyed alatt), illetve ha utána (gyes alatt) születik?
Nem mennék vissza dolgozni közben, tehát a 180 ledolgozott napom nem lenne meg.
Ilyenkor a minimálbér 2x-esét veszik vagy a 2.baba születése előtti 1 évet veszik alapul (tehát a gyedet)?

Illetve a GYED extra miatt az első kisfiam után is folytatólagosan járna a GYED vagy a GYES, attól függően mikor születne a 2. baba?
Válaszukat előre is köszönöm, Szilvia

Jelenleg GYED-en vagyok itthon kisfiammal, aki 2013.07.17-én született. Szeretnénk mellé egy kis testvért is.
Folyamatos 10 éves biztosítotti munkaviszonyom van. A brutto bérem mielőtt elmentem szülni, 242.500,- huf volt. Első kisfiam mellett, szinte a rendes fizetésemet kaptam a TGYÁS alatt, GYED-nek pedig a max.-ot kapom brutto 137.200,- huf-ot.
Kérdésem az lenne, milyen TGYÁS-ra számíthatok, mi alapján fogják kiszámolni, ha a 2. gyermek az első kisfiam 2. életévének betöltése előtt (gyed alatt), illetve ha utána (gyes alatt) születik?

A tgys ellátást a 242.500,- huf figyelembevételével, de mivel nincs 180 bérezett napja a 2015-ben érvényes minimálbér kétszeresének 30-ad részének a korlátozásával fogják megállapítani. (Ha 2015-ben maradna a mostani minimálbér úgy 1015002=203.000/3070% lenne az 1 napi tgys összege)

Nem mennék vissza dolgozni közben, tehát a 180 ledolgozott napom nem lenne meg.
Ilyenkor a minimálbér 2x-esét veszik vagy a 2.baba születése előtti 1 évet veszik alapul (tehát a gyedet)?

A minimálbér 2x-esét! A gyed összege soha nem alapja egy másik táppénznek, tgys-nek, gyed-nek!

Illetve a GYED extra miatt az első kisfiam után is folytatólagosan járna a GYED vagy a GYES, attól függően mikor születne a 2. baba?

Igen! A régire kaphatná a gyed-et vagy a gyes-t, az újra pedig a tgys-t.

Dödölle1 # 2014.02.10. 11:01

Borsy75 # e-mail 2014.02.05. 18:24

Tisztelt Szakértő.

Január 31.én lejárt a szerződésem a cégnél és nem hosszabbítottak(3 év és 4 hónapig voltam a cégnél). Február 3 tól munkanélkülin vagyok. A 90 nap munkanélküli május 3.án jár le. Én május 4re vagyok kiírva.

A kérdésem:

Ha a szülés előtt 28 nappal szeretném igényelni a Tgyást, akkor elvileg a szülés idején biztosított leszek,így járni fog nekem a Gyed?
Vagy ha nem igénylem előbb a Tgyást akkor is jár a Gyed ha a munkanélküli lejárta után pár nappal szülök? Mert ott ugye lenne pár nap kieső idő.
Tudna nekem tanácsot adni,hogy mi lenne számomra a legjobb megoldás?
És ha esetleg előbb igénylem a Tgyást,akkor a munkanélküliben kell ezt valahogy jeleznem?
A TB-nél kaptam egy papírt ami a Tgyás igényléshez kell. Ott meg kell adni a gyermek születési idejét és a nevét. Ha előbb igénylem 28 nappal, akkor szülés idejére a várható szülés időpontját kell beírni?

Segítségét előre is köszönöm.

T. Borsy75!

A kérdéseit a TB (helyesem Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv) ügyintézőjének kellett volna feltennie akkor, amikor a nyomtatványt kapta. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezen ügyintézőknek ez a dolguk, ezért kapják a fizetésüket, ugyanakkor Ők a legilletékesebbek ezen kérdések megválaszolására.

Ha a szülés előtt 28 nappal szeretném igényelni a Tgyást, akkor elvileg a szülés idején biztosított leszek,így járni fog nekem a Gyed?

Nem, Ön a szüléskor már nem biztosított. Ön írta, hogy a biztosítása 05.03-án jár le és 05.04-én, az ezt követő napon fog szülni!

Igen,ha a szülés előtt 28 nappal szeretné igényelni a Tgyást, akkor jogosult lesz tgys-re.

Igen,ha a szülés előtt 28 nappal igényeli a Tgyást, akkor jogosult lesz GYED-re, feltéve, hogy ettől a naptól szünetelteti az álláskeresési járadék folyósítását.

Vagy ha nem igénylem előbb a Tgyást akkor is jár a Gyed ha a munkanélküli lejárta után pár nappal szülök? Mert ott ugye lenne pár nap kieső idő.

Nem, akkor már nem lesz jogosult GYED-re!

És ha esetleg előbb igénylem a Tgyást,akkor a munkanélküliben kell ezt valahogy jeleznem?

Igen, szóban, valamint a nagyalakú, terhesállományba vételről szóló orvosi igazolás, vagy a terhesgondozási kiskönyv bemutatásával, egyben kérve, hogy az igényléshez szükséges Foglalkoztatói igazolást a m.ügyi központ állítsa ki.

Ha előbb igénylem 28 nappal, akkor szülés idejére a várható szülés időpontját kell beírni?

Igen.

Dödölle1 # 2014.02.10. 10:45

Adria Eszter # e-mail 2014.02.06. 19:55

Tisztelt szakértő!

Első gyermekem 2013. márciusában született, jelenleg GYED-en vagyok vele. Második gyermekemet 2014. június hónapra várom. Azt szeretném megtudni, hogy mi lesz az alapja a TGYÁS számításának: az eredeti munkabérem, vagy a 2013-as évben kapott jövedelmeim (bér, TGYÁS,GYED) átlaga? Gyermekvállalás előtt 8 éves folyamatos munkaviszonyom volt.
Köszönöm válaszát!

Tételezve, hogy a jogviszonya jelenleg is fennáll, a 2014.júniusban, a szülés napjával induló tgys alapja a 2013.01.01-től 2014.júniusig (szülést megelőző napig) elért pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedeleme lesz.

1 napi összege pedig ennek a 70%-a lesz.

Mivel az irányadó időszakban nincs 180 bérezett napja korlátot képez a minimálbér kétszeresének 30-ad része.

1 napi bruttó tgys=bér (pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem) osztva annyi naptári nappal, ahány naptári napra azt kapta, az így kijött összeget korlátozni kell a minimálbér kétszeresének 30-ad részében, azaz hiába jön ki egy magas összeg pl. napi 9.000 Ft. a tgys alapja nem lehet több, mint a minimálbér (101.500 Ft) kétszeresének a 30-ad része.

A tgys és a GYED összege soha nem alapja egy következő tgys, vagy gyed ellátásnak, azaz a tgys és gyed összegét nem veszik figyelembe egy újabb tgys és gyed kiszámításakor.

Dödölle1 # 2014.02.10. 10:37

vader II.

1 napi bruttó tgys=bér (pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem) osztva annyi naptári nappal, ahány naptári napra azt kapta, az így kijött összeget korlátozni kell a minimálbér kétszeresének 30-ad részében, azaz hiába jön ki egy magas összeg pl. napi 9.000 Ft. a tgys alapja nem lehet több, mint a minimálbér (101.500 Ft) kétszeresének a 30-ad része.

Dödölle1 # 2014.02.10. 10:33

vader # e-mail 2014.02.07. 13:27

Tisztelt Szakértő!

Párom GYED-en van április elejéig (akkor jár le a 2 év) és úgy néz ki jön kistesó év vége felé.
A maximális GYED-et anno sajnos nem kapta meg, de közel volt hozzá.
Az lenne a kérdésem, az új TGYÁS majd GYED számításnál (utóbbi 2015-ben lesz kiszámolva ugye) okozhat-e hátrányt ha most áprilisban visszamegy dolgozni úgy hogy kiveszi a 40 nap szabiját majd elmegy betegállományba a TGYÁS-ig? Műtőben dolgozik, ott várandósan nem lehet azaz valóban dolgozni nem tud.
Ilyen esetben mi alapján számolják majd most 2014 végén a TGYÁS-t és mi alapján lesz megállapítva a 2015-ös GYED? A sima szabit egyébként ilyenkor miből állapítják meg?
Amúgy ha maradna GYES-en (ami egyébként anyagi csőd...) akkor máshogyan számolnának mindent?

Ha tudnak segíteni azt nagyon megköszönném.
Tud valaki esetleg olyan TB-GYED-stb szakértőt aki óradíjért tud esetleg konkrétan segíteni, kiszámolni stb?

T.Vader!

Önre is vonatkozik az előző válaszom egy része, azaz ha a felesége állami kórház műtőjében dolgozik, úgy nagy valószínűséggel a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodája tud a kérdéseire teljeskörű és ingyenes választ adni. Ha nem boldogul az ügyintézővel forduljon írásban az irodavezetőhöz, vagy az igazgatóhoz.

Ezévi szülés esetén a tgys alapja a tényleges jövedelme lesz. Ha 40 napra kap bért (szabadságos bért), úgy ezen 40 napi béréből számolják ki az ellátást. Kérdés még, hogy az orvos "8"-as, vagy "9"-es betegségi kóddal veszi-e fel "táppénzre", mert az előbbi esetén a 15 munkanapra járó "70%-os" mértékű betegszabadságos bér is a tgys alapját képezi.

1 napi bruttó tgys=bér (pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem) osztva annyi naptári nappal, ahány naptári napra azt kapta szorozva 70%-kal.

Dödölle1 # 2014.02.10. 10:22

tothe 2014.02.06. 16:40

Tisztelt fórumozók!

2011.07.25-tól tgyás-on, ,majd 2013.07.26-ig gyeden, jelenleg gyesen vagyok.
Második babám 2014.04.26 körül várható.
Mivel tanár vagyok és az első gyerekre vonatkozó járandóságok alapja az akkori szerződéskori bérem volt, 2013.09.01-tól ez a bér egy központilag emelt bér. Nem tudom, hogy az emelt bér, vagy a régi bérem, vagy a minimumbér vagy mi lesz a tgyás-om, de leginkább a gyed-em alapja.
Szüléskor még gyesen leszek.
Sajnos a hivatalokban is tévelygő válaszokat kapok.
Kérem szíves segítségüket.Köszönöm.

tothe 2014.02.08. 15:54

Szeretném kérdezni valakitől, hol tudom a kérdésemre kapott válasz olvasni?

Kedves Tóthné!

A válaszokat itt, azat ott olvashatja ahol azt feltette, feltéve hogy van olyan fórumozó, aki válaszol rá.

Ha és amennyiben a GYED, valamint a GYES mellett az újabb szülésig nem dolgozik a tgys alapja a szüléskor érvényes (szeptemberben megemelt) szerződés (kinevezés) szerinti bére lesz, ami ha több, mint a minimálbér (101.500. Ft) kétszerese, úgy abból csak legfeljebb ezen bér (a minimálbér kétszerese) vehető figyelembe.

Példa: Ha az ön szsz-i bére 200.000 Ft/hó/bruttó, úgy a tgys összege: 200.000/30*70%=1 napi bruttó tgys összeg.

Példa: Ha az ön szsz-i bére 300.000 Ft/hó/bruttó, úgy a tgys összege: 203.000/30*70%=1 napi bruttó tgys összeg.

Amennyiben Ön állami iskolában tanár úgy az illetményét (munkabér) a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodája számfejti.

Tekintettel arra, hogy a Magyar Államkincstár egyben központi TB kifizetőhely az Ön TB ellátásait is ők állapítják meg, illetve folyósítják.

Sajnálatos, ha az erre kiképzett, jólfizetett kormánytisztviselők "tévelygő válaszokat" adnak.

Ezzel kapcsolatban -különös tekintettel a közigazgatás szolgáltató jellegére, melyre a Kormány nagy hangsúlyt fektet- írásban panasszal élhet a területileg illetékes Magyar Államkincstár igazgatójánál, vagy illetmény-számfejtési irodavezetőjénél.

Az Önt megillető ellátások kiszámítására és összegére vonatkozó kérdéseit is ezen közigazgatási szervnek teheti fel. Amennyiben szóban (telefonon) nem kap kielégítő választ, úgy célszerű írásban, az igazgatónak címezve benyújtani.

Dvmona # 2014.02.08. 17:45

Tisztelt Szakértő!

Április közepe fele érkezik első gyermekünk. Határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem 5 éve. Január 2-tól vagyok táppénzen. Előző évi bérem az első 8 hónapban kb bruttó 130000 Ft volt, a következő 4 hónapban bruttó 201000 Ft. Kérdésem a következő lenne: érdemes igénybe vennem a TGYÁS-t a szülés előtt 28 nappal vagy majd a szülés napjától? A táppénz vagy a Gyed összege lesz-e magasabb? A családi adókedvezményt jelenleg én veszem igénybe, a szülés után viszont a párom veszi majd igénybe. Segítségét előre is nagyon köszönöm!

tothe # 2014.02.08. 14:54

Szeretném kérdezni valakitől, hol tudom a kérdésemre kapott válasz olvasni?

Borsy75 # 2014.02.07. 13:30

T. Szerkesztő.

Azt szeretném kérdezni,hogy mikor kapok választ a kérdésemre? 2 napja írtam és még nem volt semmi reagálás. Nagy szükségem lenne a segítségre.

Előre is köszönöm a választ.

vader # 2014.02.07. 12:27

Tisztelt Szakértő!

Párom GYED-en van április elejéig (akkor jár le a 2 év) és úgy néz ki jön kistesó év vége felé.
A maximális GYED-et anno sajnos nem kapta meg, de közel volt hozzá.
Az lenne a kérdésem, az új TGYÁS majd GYED számításnál (utóbbi 2015-ben lesz kiszámolva ugye) okozhat-e hátrányt ha most áprilisban visszamegy dolgozni úgy hogy kiveszi a 40 nap szabiját majd elmegy betegállományba a TGYÁS-ig? Műtőben dolgozik, ott várandósan nem lehet azaz valóban dolgozni nem tud.
Ilyen esetben mi alapján számolják majd most 2014 végén a TGYÁS-t és mi alapján lesz megállapítva a 2015-ös GYED? A sima szabit egyébként ilyenkor miből állapítják meg?
Amúgy ha maradna GYES-en (ami egyébként anyagi csőd...) akkor máshogyan számolnának mindent?

Ha tudnak segíteni azt nagyon megköszönném.
Tud valaki esetleg olyan TB-GYED-stb szakértőt aki óradíjért tud esetleg konkrétan segíteni, kiszámolni stb?

Adria Eszter # 2014.02.06. 18:55

Tisztelt szakértő!

Első gyermekem 2013. márciusában született, jelenleg GYED-en vagyok vele. Második gyermekemet 2014. június hónapra várom. Azt szeretném megtudni, hogy mi lesz az alapja a TGYÁS számításának: az eredeti munkabérem, vagy a 2013-as évben kapott jövedelmeim (bér, TGYÁS,GYED) átlaga? Gyermekvállalás előtt 8 éves folyamatos munkaviszonyom volt.
Köszönöm válaszát!

szilva0114 # 2014.02.06. 18:26

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg GYED-en vagyok itthon kisfiammal, aki 2013.07.17-én született. Szeretnénk mellé egy kis testvért is.
Folyamatos 10 éves biztosítotti munkaviszonyom van. A brutto bérem mielőtt elmentem szülni, 242.500,- huf volt. Első kisfiam mellett, szinte a rendes fizetésemet kaptam a TGYÁS alatt, GYED-nek pedig a max.-ot kapom brutto 137.200,- huf-ot.
Kérdésem az lenne, milyen TGYÁS-ra számíthatok, mi alapján fogják kiszámolni, ha a 2. gyermek az első kisfiam 2. életévének betöltése előtt (gyed alatt), illetve ha utána (gyes alatt) születik?
Nem mennék vissza dolgozni közben, tehát a 180 ledolgozott napom nem lenne meg.
Ilyenkor a minimálbér 2x-esét veszik vagy a 2.baba születése előtti 1 évet veszik alapul (tehát a gyedet)?

Illetve a GYED extra miatt az első kisfiam után is folytatólagosan járna a GYED vagy a GYES, attól függően mikor születne a 2. baba?
Válaszukat előre is köszönöm, Szilvia

tothe # 2014.02.06. 15:40

Tisztelt fórumozók!

2011.07.25-tól tgyás-on, ,majd 2013.07.26-ig gyeden, jelenleg gyesen vagyok.
Második babám 2014.04.26 körül várható.
Mivel tanár vagyok és az első gyerekre vonatkozó járandóságok alapja az akkori szerződéskori bérem volt, 2013.09.01-tól ez a bér egy központilag emelt bér. Nem tudom, hogy az emelt bér, vagy a régi bérem, vagy a minimumbér vagy mi lesz a tgyás-om, de leginkább a gyed-em alapja.
Szüléskor még gyesen leszek.
Sajnos a hivatalokban is tévelygő váűlaszokat kapok.
Kérem szíves segítségüket.Köszönöm.

Borsy75 # 2014.02.05. 17:24

Tisztelt Szakértő.

Január 31.én lejárt a szerződésem a cégnél és nem hosszabbítottak(3 év és 4 hónapig voltam a cégnél). Február 3 tól munkanélkülin vagyok. A 90 nap munkanélküli május 3.án jár le. Én május 4re vagyok kiírva.

A kérdésem:

  • Ha a szülés előtt 28 nappal szeretném igényelni a Tgyást, akkor elvileg a szülés idején biztosított leszek,így járni fog nekem a Gyed?
  • Vagy ha nem igénylem előbb a Tgyást akkor is jár a Gyed ha a munkanélküli lejárta után pár nappal szülök? Mert ott ugye lenne pár nap kieső idő.
  • Tudna nekem tanácsot adni,hogy mi lenne számomra a legjobb megoldás?
  • És ha esetleg előbb igénylem a Tgyást,akkor a munkanélküliben kell ezt valahogy jeleznem?
  • A TB-nél kaptam egy papírt ami a Tgyás igényléshez kell. Ott meg kell adni a gyermek születési idejét és a nevét. Ha előbb igénylem 28 nappal, akkor szülés idejére a várható szülés időpontját kell beírni?

Segítségét előre is köszönöm.

NyGAgi # 2014.02.04. 17:59

Tisztelt Szakértő!

A kiskönyv ezen rovatában szülés várható ideje is két dátum szerepel 2014.09.02. és pirossal felette az orvos pecsétjével a 2014.08.07. Válaszát köszönöm!

gacsikis # 2014.02.04. 14:29

Tisztelt szerkesztő!

2013 06 21 óta van folyamatos munkaviszonyom! Első gyermekemet várom! kérdé az lenne hogy október elejére vagyok kiírva hogy jogosult vagyok-e TGYÁS-re, és táppénz alatt van-e biztosításom. Munka viszony előtt önkormányzat álta a tb-met. Terhesség alatt megszüntethetik a munkaviszonyom??
Köszöm segítségét!!

Dödölle1 # 2014.02.04. 11:02

Hajnika85 # e-mail 2014.02.03. 18:24

Tisztelt Szakértő!

Első gyermekemet várom 2014. augusztus 16-ára vagyok kiírva, és abban kérném a segítségét, hogy mely időszaktól számolják a tgyást, és a gyed-et. a szülés napjától visszamenőleg 180 nap, vagy a 2013-as teljes évet veszik alapul a számításkor.
(5 éve folyamatos munkaviszonyom van).
Segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel
L. Hajnalka

Amennyiben 5 éve ugyanott dolgozik és 2013-ban volt legalább 180 pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme (magyarul vagy egyáltalán nem volt, vagy csak kevés kieső ideje -pl. táppénz, igazolatlan hiányzás stb.- volt 2013-ban a 2014-es tgys alapja 2013-as jövedelme lesz.

2014. augusztusi szülésnél viszont a GYED 2015-ben indul, így amennyiben 2014-ban volt (lesz) legalább 180 pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme a GYED alapja a 2014-ben elért bére(pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme) lesz.

Hajnika85 # 2014.02.03. 17:24

Tisztelt Szakértő!

Első gyermekemet várom 2014. augusztus 16-ára vagyok kiírva, és abban kérném a segítségét, hogy mely időszaktól számolják a tgyást, és a gyed-et. a szülés napjától visszamenőleg 180 nap, vagy a 2013-as teljes évet veszik alapul a számításkor.
(5 éve folyamatos munkaviszonyom van).
Segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel
L. Hajnalka

Dödölle1 # 2014.02.03. 15:19

csuti1973 # e-mail 2014.01.11. 17:28

Tisztelt Jogi Fórum!

2013 10.07-ig 10 éves folyamatos munkaviszonyom volt.
2013 10.08-tól 2014 01.08-ig álláskeresési járadékot kaptam.

2014 01.11-től van új munkaviszonyom.

Közben babát várok.Szülés várható ideje 2014 06.30.

Orvosom szerint veszélyeztett terhes leszek cca 1 hónap múlva.

Kérdésem,hogy mi lesz a táppénz,tgyás,gyed alapja?

Válaszát előre is köszönöm!

A táppénz alapja a jelenlegi jogviszonyban elért keresete lesz. (Ha "sokat keres" korlát a minimálbér kétszeresének 30-ad része)

A TGYS és GYED ellátást az új és a régi szabály alapján is ki kell számolni és amelyik a kedvezőbb azzal kell segélyezni.

Régi szabály: A 2013-as évi bére alapján számolják ki az ellátásokat.

Új szabály: Csak a jelen jogviszonyában elért bére alapján számolják ki az ellátásokat.

A megállapított összegről minden esetben egyszerűsített határozatot kell kapnia az elbírálást követően.

Magát az eljárást itt találja: Ebtv., azaz a kötelező egészségbiztosításról szóló 1997.évi LXXXIII. törvény 40-42/D szakaszai (§)