Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


Bibi61 # 2013.08.27. 10:57

Tisztelt Szerkesztők!
Gyógytestnevelő tanárként dolgozom eddig Iskolai intézményben s jelenleg szeptemberől Pedagógiai Szakszolgálat keretein belül fogunk létezni.
Az a kérdésem hogy pedagógus szakvizsgával egyenértékűnek számít e a Gyógytestnevelői diplomám melyet biológia-testnevelés szak /1984. után végeztem a TF-en 2003-bans a végzettségem szerint okleveles gyógytestnevelő /egyetemi szint/ .A közoktatási törvény 128§(8) szerint értelmezhető ez a végzettség szakvizsgával egyenértékűnek amennyiben a munkakör ellátáshoz szükséges végzettség?Fontos lenne tudni az alakuló új képzési rendszer miatt.
Köszönöm a választ.

Timi8 # 2013.08.27. 13:26

Tisztelt Hozzáértők!

Jelenleg GYED-en vagyok kisfiammal. Januárban tesó születik, a GYED alatt. Pedagógusként érdekel, hogy jár-e a béremelés nekem is és a következő GYED-et az alapján számolják ki vagy csak akkor kapom meg, ha visszamentem dolgozni.

Likopin # 2013.08.27. 15:05

A problémám a következő rendelkezem Intenzív Alapfokú Pedagógiai tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítvánnyal amit 1991-ben állítottak ki . A képzési idő 1 éves volt és heti két alkalommal történő elfoglaltságot jelentett. Abban az időben az üzemi oktatók és szakoktatók, /képesítés nélküli pedagógusok/ középfokú végzettség mellett ezen pedagógiai bizonyítvány birtokában foglalkozhattak szakmunkástanulók gyakorlati képzésével. A mostani munkahelyemen ahol szintén szakmunkástanulók gyakorlati képzésével foglalkozom az Oktatási Hivatal megállapítása szerint nem jó a pedagógiai végzettségem,felsőfokú szakképesítéssel és mester vizsgával rendelkezem és azt ajánlották végezzem el a Pedagógiai asszisztens képzést. Azt szeretném Önöktől kérni van-e lehetőség a régi bizonyítványomat megfeleltetni a mai OKJ-s pedagógiai asszisztens képzésre. Nem tudom kihez fordulhatnék ez ügyben? Van-e jogszabály ami a régi végzettségek érvényességét napjainkban sem vitatja?
Köszönöm, előre is a segítséget!

Vaki # 2013.08.28. 08:25

Elnézést, hogy anonim kérdezek!
Köztisztviselőt lehet-e koötelezni önkéntes hétvégi munkára, amihez még a jutalom adást is feltételül szabták.
Ennél konkrétabban nem merek írni.

brage # 2013.08.30. 15:25

Jó napot, annyit szeretnék kérdezni, hogy ha én aug.16-tól tanítok,tehát tanár vagyok határozott idejű szerződéssel, ami 1 évre szól, van-e lehetőségem felmondani a szerződés lejárta előtt bármikor. Van-e esetleg tanároknál próbaidő? Kell-e kártérítést fizetnem?Válaszát előre is köszönöm.

piroskatica # 2013.09.01. 05:03

Tisztelt Fórumozók!Várom a segítségeteket!20évet dolgoztam óvodánk nemzetiségi csoportjában nemzetiségi óvónőként.Most a beleegyezésem nélkül áttettek egy nem nemzetiségi csoportba,ezért elvették a nemzetiségi pótlékomat(ez jogos).Kértem a munkáltatómtól új munkaköri leírást,mert a feladataim részben megváltoztak,ezt megtagadták.Ezután utasítottak arra,hogy ebben a csoportban is tartsak nyelvi foglalkozást.Én ezt megtagadtam,mert van olyan szülő aki ebbe nem egyezett bele.Felajánlottam,hogy azoknak ,akik szeretnék tartok nyelvi foglalkozást délutánonként,viszont,akkor vagy kössenek velem erre megbízási szerződést vagy fizessenek nyelvpótlékot a nemzetiségi helyett.Mindkettőt megtagadták.Kérdésem:mire kötelezhet a munkáltatóm evvel kapcsolatban,illetve,hogy kell-e új munkaköri leírást kapnom?Valamint,hogy jogos volt-e az,hogy egy nem nemzetiségi csoportba tettek át?Köszönöm.

ABAnna # 2013.09.01. 08:04

Tisztelt Szakértő!

Sok év kihagyás után általános iskolában fogok tanítani. A szerződéskötés előtt pár nappal vagyok és a besorolásomat nem tudták megmondani, mert nem vagyok egyszerű eset. Tanítottam 1 tanévet 1984-85 és utána 2001-ig Maléves voltam. Ez állami cég volt, köztisztviselők voltunk. Aztán 2001-2006 főállású anya voltam. Azóta saját cégben fizetem a járulékaimat. Milyen besorolásba kerülök? Szakvizsgám is van - bár azt mondták, ez már nem számít semmit...Köszönöm a választ.

OKinga79 # 2013.09.02. 13:21

Tisztelt Szakértő!

6 hónapig közfoglalkoztatottként dolgoztam iktatóként az egyik fővárosi polgármesteri hivatalban. 2013.07.01-jével kineveztek, besoroltak főiskolai végzettségem és szolgálati időm alapján vezető főtanácsosnak + nyelvvizsga pótlék, bruttó 225ezer forint. Próbaidőm 6 hónap.
2013.08.15-én behívott a személyügy, hogy tévedett, mivel csak iktatok, nem lehetek vezető főtanácsos, átsorolt, lettem főelőadó, bruttó 149.000 forinttal. Megkérdezte, hogy ezt nem fogadom-e el, keresek-e másik munkát.Aláírtam, mivel tudom, hogy próbaidő alatt indoklás nélkül is felmondhatnak.
A kinevezésem módosításán az szerepel, hogy besorol 2013.07.01. hatállyal....kelt 2013.08.15-én. Szerintem ez jogellenes. Értem, hogy mivel valóban ügykezelő vagyok, nem illet meg a vezető főtanácsos cím, de ha az ügykezelőnek adható az alapilletmény maximum 6szorosa, akkor miért nem maradt meg a bérem? Úgy érzem, félrevezettek és bírósághoz is fordulnék. Tudna informálni, mit tehetek, hogy visszakapjam eredeti béremet illetve kb. mennyi egy ilyen per költsége, mennyit nyerhetek vele?
mivel már 2013.08.03án megkaptam az első fizetésem, illetve az augusztusi bérem bérjegyzékén is a nettó 149.000, azaz az első kinevezésem szerinti összeg szerepel, a személyügyis vissza akarja fizetetteni velem a különbséget, ezt végképp igazságtalannak tartom, hiszen nem én tévedtem.

Várom válaszát.

Köszönettel

Kinga

nemethanna100 # 2013.09.03. 20:30

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem a következő lenne: iskolánkban ( közgazdasági szakközépiskola )foglalkoztatható-e közgazdász tanárként az a személy, akinek a következő végzettségei vannak:

  • Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon –

agrármérnök

  • mérlegképes könyvelő
  • adótanácsadó
  • Berzsenyi Dániel Főiskola –rendszerinformatikus OKJ
  • Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán, mérnöktanári

szakon, kiegészítő képzésben – mérnöktanár

  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar –

közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga
Köszönettel várom a választ:
N.A.

Szvena # 2013.09.04. 18:48

Tisztelt Szakértők!

Pályakezdőként 2010. szeptember 1-től 2013. február 22-ig határozatlan idejű részmunkaidős szerződéssel dolgoztam óvodapedagógusként. 2013. február 22 után 2013. augusztus 31-ig felemelték az óraszámomat teljes munkaidőre, ezt most ismételten le akarják csökkenteni részmunkaidőre. Előtte az óvodavezető az én csoportomban töltötte a heti 1 kötelező napját. Azaz töltötte volna, de nekem kellett helyettesíteni. Ha beírtam 1 hónapon belül minden hétre a heti 1 helyettesítést, akkor tőlem kevesebb fizetést utaltak túlóra szám túllépésre hivatkozva. Összevont telephelyű óvoda vagyunk, most áthelyeztek másik telephelyre azzal a kijelentéssel, hogy teljes munkaidős állást kell betöltenem. Nyugdíjba ment az akinek a helyére kerültem, és ő teljes munkaidős állásból ment el nyugdíjba. A kérdésemre, hogy miért nem maradhatok teljes munkaidőben, azt a választ kaptam kaptam, hogy majd a jegyzővel megbeszéli az óvodavezető. Tényleg van joguk így dobálózni a munkaidőmmel, és tényleg a jegyző dönti el, hogy milyen munkaidőben dolgozhatok? Nagyon örülnék, ha lenne valami megoldás a helyzetre, mert részmunkaidős nettól 72 ezer forintból kifizetni a havi 50 ezer forintos hitelt és még megélni nem egyszerű. Még 2 fizetésből sem. Előre is köszönöm a válaszukat.

Egy elkeseredett óvodapedagógus

hanni # 2013.09.06. 14:58

Kedves Szakértők!

Sürgősen meg kellene tudnom, hogy a pedagógiai asszisztens képzéssel pedagógiai szakképzettséget lehet-e szerezni, vagy csak pedagógiai szakképesítést. Ez a 2015-ös béremelés miatt fontos, mert hárman fontolgatjuk, hogy elvégzenénk, ha ezzel megszerezhetnénk azt a bizonyos pedagógiai szakképzettséget, ami a törvény szerint béremelést jelentene két év múlva ebben a munkakörben. Óráink maradtak a jelentkezésre, hogy becsatlakozzunk még tanfolyamra a régi árak mellett. Ha nem veszik annak ezt a képzettséget, akkor feleslegesen ölnénk bele a pénzünket, mert maradna az a minimálbér, amiből most is tengődünk...nem tiszta előttünk, hogy mi a különbség a szakképzettség és a szakképesítés között...ezzel vajon érdemes lenne-e foglalkozni, mert akkor más munkakörbe is kellene kerülnünk, és nem szeretnénk pórul járni. Én óvodatitkár vagyok most, minimálbérért, érettségivel ügyintéző szakmával, és két érettségizett kolléganőm van, dajka állásban. Inkább váltanánk, ha estélyt kapnánk a minimálbérből való kijutásra, mert nem látunk most jelenleg kiutat, hogy valaha is megváltoztatnák most azt a besorolást, hogy A_E-ig szakmai minimálbér...:(

nana80 # 2013.09.08. 08:08

Kedves Szakértő!!

Segítségét szeretném kérni.
2002.ben szereztem tanítói diplomát, ezidáig is dolgoztam 9 évet de nem közalkalmazottként.
Most felvettek egy iskolába , s a kérdésem az lenne hogy minden munkaviszony beszámit besoroláskor vagy F1ről kezdek..
Köszönettel!

ggyörgyi # 2013.09.11. 14:51

Tisztelt Szakértő!
Tavaly januárban 14 év munkaviszony után csoportos létszámleépítés keretében közalkalmazotti munkaviszonyomat felmentéssel megszüntették, majd 4 hónap felmondási idő után kifizették a végkielégítésemet. Állásfelajánlás nem történt, mert "sem a munkáltató, sem a fenntartó esetében felajánlható betöltetlen munkakör" nem volt. Most, másfél évvel később felvettek valakit ugyanabba a pozícióba(kulturális intézményről és speciális művészeti munkakörről van szó). Úgy tudom, hogy a csoportos létszámleépítés után az addig általam betöltött státusz is megszűnt. Szeretném tudni, hogy élhetek-e még jogorvoslati kérelemmel, avagy másfél év távlatában a kérdés elavult?
Segítségét előre is köszönöm.

Spas12 # 2013.09.18. 08:04

Kedves Fórumozók!

Kjt. kinevezéssel kapcsolatos a kérdésem.

Ha egy határozatlan idejű tanári (közalkalmazotti) állás lett meghirdetve, de az iskolaigazgató csak határozott idejű szerződést hajlandó kötni a pályázóval, akkor mire hivatkozva lehet ezt a szerződést betámadni? Ptk. 210. § szerinti megtévesztés (és ez alapján relatív érvénytelenség) szóba jöhet?

Ha nem, milyen jogszabályhely lehet alkalmazható?

Előre is köszönöm!

Médi72 # 2013.09.28. 14:09

Tisztelt Szakértő!

Testnevelő tanárként dolgozok több, mint 16 éve egy iskolai intézményben, ahol a gyógytestnevelés órákat is én tartom heti 3 órában 2005 óta. Jelenleg ezek az órák benne vannak a heti 26 óra kötelező óraszámomban. Az a kérdésem, hogy pedagógus szakvizsgával egyenértékűnek számít-e a gyógytestnevelő tanári egyetemi diplomám, amelyet a matematika-testnevelés szak és a TF testnevelés kiegészítő szak elvégzése után a Semmelweis Egyetemen 2004-ben szereztem. Szeretném tudni, hogy 2014. januárjától kérvényezhetem-e a minősítésemet és így Pedagógus II. kategóriába való átsorolásomat 2015-től ezek alapján?!

Válaszát előre is köszönöm!

pacsika # 2013.10.13. 18:09

Tisztelt Szakértő!

Korábban - 16 éven keresztül - közalkalmazott voltam, pár hete azonban köztisztviselőként dolgozom. 1-es besorolásban vagyok, de nem tudom, hogy alap- vagy szakvizsga elvégzésére kötelezhetnek, illetve, hogy mennyi időn belül kell majd ennek megfelelnem. Ami még fontos lehet, hogy határozott idejű szerződéssel vettek fel, 3 évre.
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

csillagg13 # 2013.10.14. 09:29

Tisztelt Szakértő!

Elnézésüket kérem a zavarásért.
2013.09.01.-től a bérnövekmény mértéke a 256/2013 /VII.5./ Kormányrendelet 3.§-a alapján a 4.számú mellékletben szereplő összeggel kellett volna bérnövekmény támogatást kapnom,mely az Én esetemben 105.820.-Ft / 350.000.-Ft alatti bér,szakorvos,I fizetési osztály, 12.fokozat / ezzel szemben viszont csak 40.000.-Ft bérnövekményt kaptam.
Az lenne a kérdésem,hogy a kapott összeg az esetemben helytálló-e?
Válaszukat és segítségüket előre is megköszönve.

Egy elkeseredett anya # 2013.10.18. 20:54

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy bíróságon dolgozó gépíró, adminisztrátori munkakör az köztisztviselő vagy közalkalmazotti munkaviszonynak számít?

Válaszukat előre is köszönöm.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.19. 06:02

Egyik besorolású sem. Szerintem az e).

997. évi LXVIII. törvény

az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról

2. § (1) A szolgálati viszony alanyai az igazságügyi szerv és az igazságügyi alkalmazott.
(2) Igazságügyi alkalmazott:

  1. a bírósági fogalmazó és a bírósági titkár,

b)

  1. az igazságügyi szakértő és a szakértőjelölt,
  2. a tisztviselő,
  3. az írnok,
  4. a fizikai dolgozó.
Lyonee # 2013.10.19. 13:42

Szolgálati jogviszony, mint az előttem szóló is írta. Ha most közalkalmazott vagy, akkor a korábbi szolgálati jogviszonyodat közalkalmazottinak kell elfogadni. Jubileumi jutalom megállapításánál ez fontos lehet.

Egy elkeseredett anya # 2013.10.20. 16:09

Lyonee! Köszönöm válaszod. Ez a szolgálati jogviszony jobb, mint a közalkalmazotti? Arra lennék kíváncsi, hogy munkabér és egyéb kedvezmények szempontjából a jövőben melyik a kedvezőbb? Most közalkalmazottként dolgozom, s nem tudom, hogy érdemes-e váltani.
Fizetésként ugyanannyit ígértek, mint amennyit most keresek.
Előre is köszönöm válaszodat.
Mónika

piroskatica # 2013.10.21. 06:37

Tisztelt Szakértők!
Óvodánknak nincsen vezetője,csak vezető-helyettest neveztek ki egy évre.Több kérdésem is lenne:

  • jogszerű-e így a működésünk
  • ha a kinevezési és átsorolási okmányainkon a munkáltatói jogkör gyakorlójaként óvodavezető szerepel,de nekünk csak helyettesünk van,akkor ő aláírhatja-e a papírjainkat?

Másik kérdésem:az önkormányzat a fenntartónk,ott szeptemberben visszasoroltak,amikor az új bértábla készült,F7-ből,Ped.I-6-ba.Kértem eredeti fizetési fokozatom visszaállítását,de azt mondták az nem jogos,mert szerintük jogtalan volt,hogy a 120óra továbbképzés meglétekor hamarabb soroltak át.A kormány hivatalos oldaláról letöltöttem az erre vonatkozó állásfoglalást,de szerintük ez nem mérvadó.Mit tehetek?
Köszönettel:katica

Lyonee # 2013.10.22. 13:20

Nincs összehasonlítási alapom, hogy én erre választ adjak. Arról nem is beszélve, hogy az egyes munkahelyek közözött is az egyes területeken belül nagy különbségek vannak.

közétkeztető # 2013.10.24. 07:22

Garantált a 2013-as minimum bér mindenkinek, vagy nem? Mi van most a kompenzációval? Laikus vagyok a közalkalmazotti bérszámításban, de most úgy érzem, lehet, hogy valami nincs rendben az én béremmel. A kolléganőimnek (szakács, konyhai kisegítő) az alap besorolás szerinti illetményüket kiegészítették a 114 e-re, van, akinek ezen felül, kompenzáció is szerepel a bérjegyzékén. Ők a B” kategóriába tartoznak, és így, a múlt évhez képest kicsit több az idei bruttó, és a nettó bérük is. Sajnos nekem kevesebb. Nem értem, hogy miért a tavalyi minimum és garantált összegek szerepelnek még most is az én bérjegyzékemen. Esetleg, ha 6000-et hozzáadok a munkáltatóiból, kijöhet a 114 e, de mért nem jár anélkül nekem is? Nem tudatták sem előre, sem azóta, hogy érdeklődtem erről, hogy miért így számolnak nálam, és miért nincs már kompenzáció. Ha netán nem lenne, vagy vissza vonná a munkáltatóm az általa adott illetmény összeget, akkor most 108-e-t keresnék? Kevesebbet, mint akit most vesznek fel kisegítőnek? Legalább nem kellett volna értesíteni róla, ha valamiért csökkentik a bért? Nagyon kellemetlen helyzet volt, amikor érdeklődtem, mert olyan volt, mintha jogtalanul követelőznék, azt mondták, így is kapok 21100 forintot pluszban. A közalkalmazott nem tehet arról szerintem, hogy ennyivel az országos bérminimum szint alatti a bértáblája. Már csak itt merek információt kérni. Ha tévedek, elnézést fogok kérni, de hátha volna mit keresnem mégis.
2012-es bérjegyzékem:
garantált illetmény: 86900
munkáltatói döntés : 10000
minimálbérre kieg: 6100
gar. bérmin. kieg: 15000
komp. 2.§(4) bek: 8500
öszes bérjel járand: 126500
2013-as bérjegyzékem:
garantált illetmény: 86900
munkáltatói döntés : 10000
minimálbérre kieg: 6100
gar. bérmin. kieg: 15000
öszes bérjel járand: 118000
Élelmezés vezető vagyok önkormányzati konyhán 14 éve.
Iskoláim: -élelmezésvezető OKJ 52 6601 01

  • élelmiszer ipari menedzser technológus szakirány OKJ 55 6222 01 (erre kaptam a +10-et átsorolás helyett 2008-ban), D5 a besorolásom

(ezen kívül: pénzügyi és számviteli ügyintéző, ECDL)
Családi kedvezmény járt és jár nekem egy középiskolás gyermekem után.
Előre és tisztelettel köszönöm a választ. Jó munkát, szép napokat

agiii_ca # 2013.11.30. 13:21

Kedves Fórum!

Nem tudom, hogy jó csoportban érdeklődöm-e, de nem találtam ennél közelebbi csoportot!

Rokonom jelenleg munkavállalóként dolgozik a rendőrségen, diszpécsernék.
A kérdésem az lenne, hogy így (is?!) van-e lehetőség a rendőrség keretein belül letenni a jogosítványt?!

Azt az információt kapta, hogy a www.magyarorszag.hu-n olvashat erről információt, ill. ha nem zárja ki jogszabály, akkor erre van lehetőség, de sajnos nem találtunk semmi ilyesmit. Lehet hogy mi voltunk felszínesek.

Válaszukat előre is köszönöm!