Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


szilerika # 2013.12.06. 19:40

Tisztelt Fórumozó!
A pedagógus előmeneteli rendszerével lenne kérdésem. Mi számít szakmai gyakorlatnak, és mi nem a következő törvény figyelembe vételével:A szakmai gyakorlat időtartamába nem számít be a foglalkoztatási jogviszony esetén a fizetés nélküli szabadság harminc napot meghaladó időtartama, továbbá a jogviszonyban pedagógus-munkakörben eltöltött idő, ha a pedagógus foglalkoztatása nem érte el a munkakörre megállapított heti neveléssel-oktatással lekötött munkaidő huszonöt százalékát.
GYES, GYED,TGYÁS , betegszabadság közül mi számítható bele a szakmai gyakorlatba? Válaszát előre is köszönöm: Erika

milano7 # 2013.12.09. 11:41

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Határozatlan idejű közszolgálati jogviszonyomról november 12-én mondtam le írásban, melyet a munkáltatóm átvett és ráírta, hogy az időpontról később dönt.Kértem, hogy a két hónap helyett dec. 31.-én szűnjön meg a jogviszonyom.November 28-án megüzente a személyzetissel, hogy oké a dec. 31, majd dec. 4-én szintén megüzente, hogy nem oké, ki kell töltenem a két hónapot.Mivel erről írásban nem kaptam semmit, írtam egy újabb levelet, melyben kértem, hogy adjon választ kérelmemre.Levelemre ráfirkálta az alábbi mondatot: " A lemondási idő két hónap." Aláírás , dátum.
Én úgy gondolom ez nem válasz, mert a kérdésem nem ez volt. Azt szeretném megtudni, hogy a munkáltató számára van-e valami időkorlát és forma meghatározva, amelyen belül érdemben válaszolnia kell? Tekinthető-e a válasza érdemi válasznak? Mennyi ideig tarthat bizonytalanságban annak fényében, hogy a jogszabály lehetőséget ad a lemondás esetén is arra, hogy a két hónapnál rövidebb időben is meg lehet állapodni?
Várom válaszát, köszönettel!

pazs # 2013.12.09. 13:14

Megállapodni bármikor lehet. Adott választ a kérdésedre.

pazs # 2013.12.09. 13:15

szilerika: beleszámít a tgyás, a gyednek az első harminc napja és minden táppénz.

Lyonee # 2013.12.09. 16:53

milano7
Ha lemondtál a köztisztviselői jogviszonyodról, akkor a munkáltatónak nincs mérlegelési jogköre. Tudomásul veszi. A lemondási idő 2 hónap, amit le kell dolgozni. Ez nem rövidíthető le, legfeljebb a munkavégzéstől tekint el a munkáltató, ha úgy akarja. Ennél korábbi időpontban a jogviszony megszüntetése csak közös megegyezéssel lehetséges, de te nem ezt kezdeményezted.
A közös megegyezés mindkét fél közös akarata, nemcsak beadunk egy papírt, előtte egyeztetni kell.

milano7 # 2013.12.10. 07:18

Tisztelt Lyonee!
Köszönöm válaszod!A közszolgálati tisztviselőkről szóló tv. 61.§ (2) bekezdése így szól: " A kormánytisztviselő lemondási ideje két hónap. A felek ennél rövidebb időben is megállapodhatnak." Ez ugye nem a közös megegyezés esete, hanem a közszolga lemond, majd kéri, hogy állapodjanak meg rövidebb időben. Nálam ez történt, bocs ha nem fogalmaztam világosan, és a kérdésem is erre az esetre vonatkozott.
Ennek fényében sincs valami válaszadási határidő megszabva a munkáltatónak? Ha úgy dönt akár nem is válaszol? Nyilván a két hónap az alap, de ha kértem a rövidebb időt?
Üdv!

PGabe # 2013.12.10. 08:14

milano7, igen, azt a rövidebb időt hívják közös megegyezésnek Azért közös, mert te kéred, a vezető meg belemegy. Ha te kéred, a vezető nem megy bele, az a lemondás és két hónap.

PGabe # 2013.12.10. 08:14

milano7, igen, azt a rövidebb időt hívják közös megegyezésnek Azért közös, mert te kéred, a vezető meg belemegy. Ha te kéred, a vezető nem megy bele, az a lemondás és két hónap.

milano7 # 2013.12.10. 08:25

PGabe!
Köszi!
Bocs, nem akarok ezen feszülni, de az utóbbi egy évben a munkahelyemen az a 10 ember aki lemondott a jogviszonyáról, megjelölt egy korábbi dátumot, mint a két hónap és huzavona után a munkáltató vagy belement vagy nem. De mindegyik lemondott, mert ehhez ragaszkodott az igazgató, senkivel nem volt hajlandó közös megegyezéssel megszüntetni a munkaviszonyt. Csak az időpontban volt hajlandó egyezkedni, a jogcímen nem.
Csak azért szerettem volna ezt tisztába tenni, mert nem tartom korrektnek a munkáltató eljárását velem szemben.
De azért köszönöm a választ!

PGabe # 2013.12.10. 09:00

Akkor elnevezéstől függetlenül - sajnos, ha keménykedik veled, akkor nem tudsz mit tenni. Az előírás a két hónap, ha nem megy bele, nem tudod rákényszeríteni.
Mint a másik kérdésedben a szabid kiadására sem. Ha jól indokol (nem olyan nehéz), akkor ülhetsz bent az irodában egész decemberben, max kapsz egy kis plusz pénzt az utolsó fizuddal. Ez van.

babecka # 2013.12.11. 13:29

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni. Próbaidő alatt felmondtam közalkalmazotti munkaviszonyomat (óvodapedagógus). Időarányosan (mikor az intézménybe kerültem)kiszámolták, hogy 13 nap szabadságom van erre az évre még. Mikor eljöttem egy újfajta számítási módot adtak át nekem, ami alapján kevesebb szabadságot kell kifizetniük. Vagyis 2,5 hónapra a 46 napból 9,5 nap jár, ebből levonták a kivett szabit, így maradt 6. De kifizetni csak 4-et kell, azt mondták, mert 15 nap továbbképzési napot is időarányosan leosztottak (ez 3 nap lett) és ezt kivonták a szabadságomból. Így a 6 helyett csak 4 jár, ennyit fizetnek ki. Ezt szeretném megérteni, hogy működik, mert soha nem láttam még ilyen kiszámítási módot és sosem vontak még le + napot a szabadságból az elszámolásnál.Mi ez a 15 nap továbbképzési nap? Miért kell ezt levonni, ha nem is voltam továbbképzésen? Jogos ez a számítási és kifizetési mód?
Köszönettel:

Lyonee # 2013.12.11. 16:59

2,5 hónapra 5 nap szabadság jár, és nem 9,5.

A 25 nap pótszabadságból 15 napot lehet munkavégzésre fordítani, ha nevelési idő alatt adják ki a szabadságodat.

Mikor kerültél ide, pontosan?

Lyonee # 2013.12.11. 20:01

Helyesbítem: a szabadság kiszámítása jó, 9,58, ezt 10-re kell kerekíteni.
"30. § (1) Nevelési-oktatási intézményben az Nkt. 3. mellékletében felsorolt pedagógus, óvoda- és iskolapszichológus, valamint a pedagógiai asszisztens, szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő, gyógypedagógiai asszisztens, pszichopedagógus munkakörben foglalkoztatottak jogosultak az nevelő és oktató munkát végzőket megillető pótszabadságra.

(2) A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni:

  1. továbbképzés, foglalkoztatást elősegítő képzés,
  2. a nevelési-oktatási intézmény működési körébe tartozó nevelés, oktatás,
  3. ha a pedagógus szabadságát részben vagy egészben a szorgalmi időben,óvodapedagógus esetében - a június 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszak kivételével - a nevelési évben adják ki.

(3) A pedagógus számára az iskolában az őszi, a téli és a tavaszi szünet munkanapjai tanítás nélküli munkanapok, amelyek idejére a köznevelési intézményben ellátandó feladat is elrendelhető.

(4) A pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a július 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban kell kiadni, annak figyelembevételével, hogy a gyermekek óvodai nevelését a teljes óvodai nevelési évben biztosítani kell. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, a téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni."

Lyonee # 2013.12.11. 20:30

Szerintem jogtalan a pótszabadságot 3 nappal lecsökkenteni, ha nem áll meg a 32.§ (2) c.

"ha a pedagógus szabadságát részben vagy egészben a szorgalmi időben, óvodapedagógus esetében - a június 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszak kivételével - a nevelési évben adják ki."
Azt te tudod, hogy az eddig kivett szabadságod mikor történt. Ha nyári, vagy az őszi szünet ideje alatt, akkor nem teljesül a fenti.

bajszi1982 # 2013.12.13. 10:12

A következő kérdésem volna:
Kormánytisztviselőről van szó, aki pénzügyi és számviteli referens munkakörben dolgozik, I. besorolási osztályban. 2012. január 1-jén lett kinevezve, de nem volt felsőfokú végzettsége, melyre írásban felhívta a munkáltató, hogy két éven belül el kell végezni vagy megkezdenie felsőfokú -szakirányú -tanulmányait. Egyébként van diplomája mint személyügyi szervező. Most le fog telni a két év, vissza lehet e sorolni II. osztályba mivel nincs szakirányú felsőfokú végzettsége?
Köszönöm.


Szeretném megkérdezni, hogy egy szállítási szerz?désben szerepelhet-e olyan, hogy "a szerz?désben nem szabályzott kérdésekben a Ptk adásvételi sze

PGabe # 2013.12.13. 12:47

bajszi1982, most nem volt időm végigbogarászni a régi köztisztviselőkről szóló tv-t és a kapcsolódó jogszabályokat, de nekem gyanús, hogy itt nem csak visszasorolással lesz gond. Feltehetően a munkakörhöz kellene a felsőfokú pénzügyi végzettség, ami az illetőnek nincs, innentől közszférában szerintem necces, hogy betölthet-e egyáltalán ilyen munkakört egy andragógiai papírral a zsebében.
A 2011. CXCIX. tv 41. § pl csak a hivatásos szolgálati és katonai jogviszonyban állók tartalékállomány útján létesíthetnek pl úgy jogviszonyt, hogy nincs még meg a szakirányú végzettség, de két éven belül vállalják annak befejezését(!).
A te esetedre a jogviszony létrejöttekor még az 1992-es törvényt kellett nézni.

bajszi1982 # 2013.12.13. 12:59

PGabe! Hozzáteszem még, hogy a középfokú végzettsége az pénzügyi, mert közgazdasági szakközépiskolai érettségije van. Nálunk a referensek felsőfokú, a munkatársak középfokú végzettségűek.
És ha pénzügyi munkatárs lenne ahhoz jó lenne szerintem a középfokú végzettség, de akkor II. besorolási osztályba lenne, a munkaköre tulajdonképp hasonló maradna. Ilyet lehet?
Köszi!


Szeretném megkérdezni, hogy egy szállítási szerz?désben szerepelhet-e olyan, hogy "a szerz?désben nem szabályzott kérdésekben a Ptk adásvételi sze

bubu72 # 2014.01.06. 07:46

Boldog Új Évet kívánok!

Segítséget szeretnék kérni. Tavaly év elején átvett egy másik hivatal az előző munkahelyemről. Akkor kiderült, hogy a régi helyen egy mégrégebbi munkahelyemen bedolgozott időmet nem vették bele a szolgálati idő számításba. Gyorsan készítettek nekem egy kinevezés módosítást, de 2011. évi hatállyal. Viszont én azon a helyen ahol rosszul számolták el a közszolgálati jogviszonyomat 2007-től dolgozom.
A kérdésem az lenne 2007 és 2011. között így nem keletkezett anyagi károm? Már csak azért is lenne a válasz fontos a számomra, mert egy elszámolási hiba miatt (amit ők rontottak el, fizetéssel számoltak amikor én már tgyász-on voltam, az elszámolás rendben megtörtént, de én egy összegben nem tudtam visszafizetni a hivatalnak a pénzt) most nekem kell fizetnem a régi munkahelyemnek. De ha kiderül, hogy ők itt hibáztak akkor lenne egyezkedési alapom.
Segítséget előre is köszönöm

jumo69 # 2014.01.07. 14:14

Kedves Lyonee!

Szeretném megtudni, hogy a közalkalmazotti jogviszonyba beleszámít-e a Munkaügyi Központnál regisztrált időszak, amikor erre ellátást is fizettek, továbbá tanfolyami képzésen is részt vettem, vagy csak a nyugdíjba számít bele, mint szolgálati idő?

Pelorin # 2014.01.09. 09:17

Tisztelt hozzáértők!

A munkavégzéssel kapcsolatos összeférhetetlenség kapcsán szeretném megtudni, hogy

az igazságügyi szakértői tevékenység tudományos tevékenységnek, illetőleg jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységnek minősül-e?

Köszönöm!

dmrita # 2014.01.10. 09:14

Kedves Fórum!

A következő lenne a kérdésem. Édesanyám idén lesz 25 éve közalkalmazott. A főnöke szerint neki nem jár a jubileumi jutalom, mert 2008-ban, amikor 30 éves munkaviszonya volt (minden egyéb munkahelyét figyelembe véve) ,akkor kapott jutalmat. Valóban így van? Ebben az esetben meg lehet tőle tagadni a közalkalmazotti jubileumi jutalom kifizetését?

Köszönöm a választ.

Lyonee # 2014.01.11. 10:48

jumo69
Nem számít bele.

angyalka78 # 2014.01.27. 07:16

Kedves Segítők!
Új, óvodai gyógytestnevelői állásom megtartásához szeretném segítségüket kérni.
Óvodapedagógusi diplomám 1999-ben szereztem, utána elvégeztem 2010- ben a gyógytestnevelői szakot is, de ezt is az ELTE tanító és Óvóképző karán, mellyel szakvizsgát is kaptam egyben.
2013 novembertől a Nevelési Tanácsadóban kaptam óvodai gyógytestnevelői állást, majd most szóltak hogy a tavalyi törvénymódosítás miatt valószínűleg elbocsátanak minket vagy szerzünk egyetemi tanári diplomát is, mert csak így tarthatunk gyógytestnevelést.

Igyekeztem átböngészni a törvényeket és az alábbiakat találtam ami lehet segítene állásom megtartásához....( ha jól értelmezem , ehhez szeretnék segítséget )

17 § mely szerint óvodában csak óvodapedagógusi végzettséggel lehet dolgozni

127 §1a a munkáltató dönt arról hogy elfogadja-e a főiskolai leckekönyvben levő tantárgy oktatásának módszertanát

( az én esetemben :

  • oktatás technikát tanultam az óvodapedagógusi képzettségem alatt
  • gyakorlatvezetés és elemzés a gyógytestnevelői képzésem alatt illetve
  • könnyített és gyógytestnevelés szervezése és tervezése

.... Ezek elfogadhatóak oktatási módszertannak ?

128 § (1) b, 5 évet adhat a tanulmány meglezdéséig a Munkáltató?

+

128 § (5) gyógypedagógusként alklmazható aki óvónői oklevéllel rendelkezik ( ha ez így van akkor gyógypedagógusként tovább alkalmazhatnak...)

128 § (8) aki pedagógus szakvizsgával rendelkezik azt a bemutatást követő év első munkanapjától kezdődően pedagógusi szakvizsga alapján kell besorolni - ez most az új pedagógusi tábla alapján akkor nem pedagógus 1 hanem magasabb Egyébként a 14 év pedagógusi munkavégzésem is megvan....

Ön lát lehetőséget, hogy megtarthassam állásom ezek alapján ?
Válaszukat nagyon köszönöm!

Janómanó # 2014.01.29. 15:58

Sziasztok

Olyan kérdésem lenne, hogy feleségem hatázott időre volt felvéve, amíg X.Y. kolléganőja gyesről visszajön. Na eztán nejem is terhes lett, majd szült. Gyed közepette kapott egy kinevezés módosítást, hogy írja alá. Azon már mint határozatlan idejű munkavállaló szerepelt, és egy új iskola, mivel megváltozott a fenntartójuk. Azóta is itthon van, most szült megint. Beszélt a sulijával, és azt mondták neki, hogy az a kinevezés módosítás téves, ne foglalkozzon vele, ő nem határozatlan, hanem mint ahogy eredetileg felvették, határozott idejű, és különben is, már visszajött az X.Y. kolléganő, tehát majd kap egy levelet, hogy megszünt a munkaviszonya.
Kérdezem én, az utóljára kapott kinevezés módosítás érvényes vagy sem? Tekinthető "tévedésnek", és még ha esetleg az is volt, jóhiszeműen véltük-e hogy határozatlan? A MÁK-nál is úgy van nyilvántartva, mint határozatlan munkaidejű. Továbbá ha határozatlan munkaidejű, akkor elküldhetik TGYÁS, illetve GYED alatt?
Azért is fájó a kérdés, mert jó szakmája van, gyed alatt megkeresték komoly állásajánlatokkal, amit erre való tekintettel hagyott veszni.
Előre is köszi a sgeítséget.

Bibi 13 # 2014.01.29. 16:30

Van-e még olyan, hogy egy közalkalmazott férfi 62 éves korában elmehet nyugdíjba? Védett korban van -e az 1955-ben született férfi, akinek 40 éves munkaviszonya van.