Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.17. 17:04
píter84 # 2013.04.19. 16:15

Kedves fórumozók!

Az iránt érdeklődnék, hogy kötelező-e kiírni álláspályázatot köztisztviselői jogviszonynál.
Ugyanis rengeteg ismerősöm, úgy került járási hivatalokhoz (népegészségügyi szakigazgatási szerv), hogy semmiféle álláshirdetés, álláspályázat nem történt, nem volt látható.

Köszönöm válaszukat!

bettina10 # 2013.04.19. 21:06

Szép estét!
Segítséget kérnék. Egészségügyi intézményben dolgoztam közalkalmazotti E 8-as bértábla szerinti besorolásban, majd négy éve egy magán cégnél helyezkedtem el. Kérdések az lenne, hogy amennyiben megint közalkalmazott szeretnék lenni a létra alsó fokára kerülök vissza, vagy onnan folytatom ahol négy évvel ezelőtt voltam? Köszönöm

ttani # 2013.06.24. 17:32

Szép napot!

Olyan kérdésem lenne, hogy:
32 éve óvodában dolgozó óvónő, aki többször töltött be vezetői posztot régebben, és ismét megpályázza a vezetői posztot. 3 dolgozó van, 2 óvónő és 1 dajka. Kinek van joga elolvasni a pályázatot elbírálás előtt, a pályáztató engedélye nélkül, ha a dajkán kívül mindkét óvónő (az egyik megbízott vezető) pályázó? Mi történik akkor amennyiben az egyik pályázó pályázatát sokszorosítják és azt kívülállóknak kiadják?

a választ előre is köszönöm

totyogoka # 2013.06.27. 03:50

Segítsetek! Köszönöm!

Ki és honnan tudja megmondani Nekem , hogy mi számít közalkalmazotti jogviszonynak?
1973.augusztus 01.-én kezdtem dolgozni Állami csecsemő Otthonban. 1976 május 04-től egy Fővárosi Bölcsödében , ahonnan Gyesre mentem 5 évre a két gyermekemmel majd ismét ide tértem vissza a gyes után 1981-ben.
A 30 éves jubileumi jutalmamat 2009.-ben kaptam meg ahol az van feltüntetve , hogy közalkalmazotti jogviszony kezdete 1979 január.
Hol tudok utánna nézni , hogy az előző időket miért nem számították közalkalmazotti jogviszonynak?
Köszönöm a választ!

mosza (törölt felhasználó) # 2013.06.27. 05:03

Leginkább a Kjt. (Gugli jó barát, de az adott foglalkoztatónak tudnia kell, mi számít közalkalmazotti jogviszonynak,...vagy nem? :)

87/A. § (1)E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni

  1. az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,
  2. a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban töltött időt,

c)a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény, valamint 2010. július 6. és 2012. február 29. között a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény hatálya alá tartozó szervnél munkaviszonyban, kormánytisztviselői jogviszonyban töltött időt,

  1. a szolgálati jogviszony időtartamát, továbbá
  2. a bíróságnál és ügyészségnél szolgálati viszonyban, munkaviszonyban, valamint
  3. a hivatásos nevelő szülői jogviszonyban,
  4. az e törvény, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény vagy a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervnél ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban,
  5. az állami vezetői szolgálati jogviszonyban

töltött időt.

(2) Ha jogszabály, kormányhatározat vagy a bíróság jogerős ítélete alapján megállapítható, hogy a munkaviszony megszüntetésére a közalkalmazott politikai vagy vallási meggyőződése, továbbá munkavállalói érdek-képviseleti szervezethez való tartozása, illetve ezzel összefüggő tevékenysége miatt került sor, a munkaviszony megszüntetésétől 1990. május 2-áig a munkaviszonyban nem töltött időtartamot az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időbe be kell számítani.

(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

  1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,
  2. az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát, továbbá

c)438 a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatban, illetve a polgári szolgálatban, valamint

d)az (1) bekezdés f) pontja alá nem tartozó foglalkoztatónál ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban eltöltött időt.

(4) A (3) bekezdéstől eltérően a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számításakor figyelmen kívül kell hagyni a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak, illetve a polgári szolgálatnak azt a tartamát, amely e § rendelkezése szerint egyébként közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül.

(5) Ha a közalkalmazotti jogviszony megállapításakor azonos időtartamra több jogviszony vehető figyelembe, közülük erre az időre csak egy jogviszony számítható be.

dani76 # 2013.07.03. 18:33

Kedves Fórumozók!

Közalkalmazott vagyok, s e mellett ugyanannál a "cégnél" egy projektben is dolgoztam, ahol helyettesítési díjat kaptam egy pozícióra. A projekt lezárult, de a helyettesítési díjam nem vonták meg - vélhetőleg feledékenységből. A helyettesítési díj megállapításának papírján az szerepel szó szerint, hogy visszavonásig érvényes. (Az összeg a bérem kb. 35%-a.)
S akkor a kérdéseim:
Utólag, miután kifizették nekem, visszamenőleg visszakövetelhetik-e? Mi a jogi felelősségem, hogy nem teszem szóvá?

Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2013.07.03. 21:58

Ha elvégződött az adott munka - és újabb feladatot nem adtak, a jogtalanul felvett pénzt vissza kell fizetni. (Minél később szólsz annál többet kell visszafizetni...)
Próbálj kérni ujabb munkát és az eddigi többlet kifizetést annak díjazásába beszámíttatni.

miklos123 # 2013.07.30. 10:39

Tisztelt Hozzáértők!
Közalkalmazott vagyok. A munkahelyemen átszervezés történik: hasonló néven és tartalommal létrejött az új egység, két hónap múlva megszűnik az eddigi. Akiket nem tartanak meg, azok vélhetőleg maradnak a régiben, a többi átmegy.
Mi történik ilyenkor? Felmentésre számítok. Viszont a felmentési idő töltése alatt fog megszűnni alattam az a szervezeti egység, ahol eddig dolgoztam.
Ezt az egészet nem értem, felmentés alatt az áthelyezésnek sincs sok értelme, talán nem is lehet.
Tisztelettel: Miklós

hanni # 2013.08.01. 09:34

Tisztelt Hozzáértők!

A következő lenne a kérdésem, mert nem látok tisztán a naponta kavargó zűrzavaros tájékoztatásban:
Óvodaitkárként 2013. szeptember 01-től oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő alkalmazott vagyok Jelenlegi bérem D/10, ami egyenlő a pályakezdő szakmunkás dajka vérével, vagyis egységesen B1-E végéig mindenki szakmai minimálbéres, ami nem tesz megkülönböztetést a szakmunkásképző és szakközépiskolai érettségi között.
Úgy nézett ki, hogy ez már sajnos évekig így is marad. Most közzétettek egy új közalkalmazotti bértáblát a kormány oldalán, ami KÖZALKALMAZOTTI bértáblaként a régi D 1-14 ig 114.000 Ft-os fizetést mutat, az új terv szerint pedig középiskolai végzettség esetén már pl. D 10-ben 191.615 Ft. Ugyanakkor a végén bejelti, hogy ezzel kiszámíthatóak a pedagógus bérek. Most azon megy a szócsata, hogy középiskolai végzettségű pedagógiai munkát végzőknek is adnak béremelést, valószínű, erre vonatkozik a táblázat (tudomásom szerint pedagógusi munkára csak főiskolai vagy egyetemi pedagógiai végzettséggel vettek fel embereket törvény szerint...) Akkor ez most KÖZALKALMAZOTTI bértábla, mert akkor mint nevelő-oktató munkát segítő engem is érintene, vagy PEDAGÓGUSI bértábla, amiben nem tudom, hogyan szerepelhet D végzettségű alkalmazott, hiszen nincs pedagógusi végzettsége főiskola nélkül... kérném segítsen valaki értelmezni ezt a mostani bértáblát, mert sajnos nagyon nem mindegy, mennyi a fizetésem. Jelenleg 77 ezer Ft a netto bérem és hatalmas az anyagi és munkaügyi felelősségem, pedig egyformán keresek az eljáróval, aki szakmunkás.. :(

hanni # 2013.08.01. 09:35

előző hozzászólásomban helyesen
: bérével

Lyonee # 2013.08.01. 13:52

Azokra pedagógus munkakörben dolgozókra vonatkozik, akiknek nincs felsőfokú végzettsége. A KLIK köznevelési intézményeiben, az óvodákban, és az egyházi és magánfenntartású intézményekben 3 200 fő
pedagógus nem rendelkezik főiskolai vagy egyetemi végzettséggel.

hanni # 2013.08.01. 17:55

Köszönöm a választ, csak azt nem értem, ha ugyanabban az ágazatban lévő emberek VÉGZETTSÉG szerinti besorolása mindenkire vonatkozik, akkor miért különböztetik meg a VÉGZETTSÉGET nem a betöltött munkakört? Hiszen a közalkalmazotti bértábla betüjei nem a munkakör szerint vannak felsorolva, hanem végzettség szerint. 1993-ban kezdtem közalkalmazottként, akkor is volt szakközepes óvónő, ugyanabban a kategóriában, mint én: D-ben, csak nekem az óvodatitkári munkakörhöz kellett az érettségi. Nem a munkaköre, hanem a végzettsége a besorolás mérvadója, az pedig a mindenkori közalk. bértábla alapján fizetett. Most is van közalkalmazotti bértábla, ők ugranak egy MÁSIK D-be, ugyanolyan középiskolai végzettséggel, mi pedig ragadunk a D-ben a szakmunkásképzőt végzettekkel? A mi érettségink és munkánk az nem a közalkalmazotti D, csak a pedagógusi munkát végző D-je? Szerintem pedig a D-hez kötött munkakörök nem változtak, akármi a betöltött feladat, akkor a bérek is a megállapított D-hez kötődnek nem? Vagy új bértáblát csinálnak 2300 embernek, aki nem végzete el a főiskolát, csak "pedagógusi" munkát végez? Bocsánat az indulatomért, két éve keresek annyit, mint az eljárónk, aki szakmunkás. A felelősségem, az állandó szakmai top-on lévő követelményszint, a pénzügyi elszámolási kötelezettség és az érte kapott 77.000 Ft a számlámon nappali közgazdasági érettségivel és ehhez kapcsolódó 3 szakmával nincs arányban vele...

irisz_28 # 2013.08.02. 06:37

Kedves fórumozók!

Egy gyakorlott munkaügyestől szeretném megtudni, hogy a külföldi munkavégzés ideje beleszámít-e a közalkalmazotti besorolás megállapításánál? Korábban olyan véleményt hallottam, hogy az uniós csatlakozás utáni idők számítanak bele. Ez igaz lehet illetve van erre valamilyen jogszabály?
Ezen kívül még az sem világos előttem, hogy a fizetés nélküli szabadság idejét levonják a besoroláshoz ill. jubileumi jutalomhoz kiszámolt időből?
Köszönöm a segítséget.

Gianni.hu # 2013.08.06. 13:08

Üdvözletem !

Kérdésem, hogy a 2011. évi CXCIX. törvény hatálya tartozó köztisztviselő lehet e kft. tagja ? Végezhet e személyes közreműködést a cég tevékenységében?

totyogoka # 2013.08.08. 07:08

Segítsen aki tud!
Hol tudnék utána nézni illetve érdeklődni , hogy egykori munkahelyemen a Fővárosi Fotó Vállaltnál annó közalkalmazott voltam-e vagy sem.
Azóta ez a munkahely teljesen meg szűnt.

erikauvad # 2013.08.15. 20:37

Kedves szakértők!
Lehet, hogy kérdésemmel itt nem jó helyen járok, de egy próbát megér.
Tehát, férjem szociális intézményben dolgozik, munkaköri leírásában "fejlesztő pedagógus" szerepel. Végzettsége tanító (főiskolai végzettség), valamint pedagógiai asszisztens (felsőfokú végzettség).
Önök szerint jár neki a pedagógus béremelés?
Az intézményben erre választ nem tudtak adni.
Köszönettel

Lyonee # 2013.08.15. 22:48

Szerintem nem.

„(9) A 64-65. §-ban foglaltakat alkalmazni kell

  1. a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézményben pedagógiai szakértő, pedagógiai

előadó munkakörben,

  1. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó

intézményben pedagógus-munkakörben
foglalkoztatott tekintetében is.”

és majd 2014. szept-től

  1. a nevelési-oktatási intézményben nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben

pedagógus szakképzettséggel rendelkező,

tájékozatlan # 2013.08.19. 18:21

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék segítséget kérni.
Közalkalmazott vagyok. Szeptembertől új munkahelyre mennék, ezért kértem (írásban) jelenlegi főnökömtől, hogy közös megegyezéssel szüntesse meg a munkaviszonyomat.
Épp éves szabadságom töltöm, de a vezető azt mondta, nem lehetek szabadságon, be kell menjek dolgozni. Még két hét volt ekkor a szabadságomból. Az első héten nem tudtam bemenni, mert előre szervezett dolgom volt. Erre íratott velem egy papírt, hogy én kérem a fizetés nélküli szabadságot arra a hétre (5 nappal korábbi dátumot íratott rá). A következő hétre be kell mennem dolgozni. Mindezt úgy, hogy a szabadságot előre megbeszéltük, ki van írva. És az óvodában mások vannak beosztva dolgozni, én szabadságra vagyok kiírva, tehát semmi indok nincs rá, hogy megszakítsam a szabadságom).
A közös megegyezés még nincs megírva, nincs semmi aláírva, csak fenyegetve vagyok, ha a feltételeit nem teljesítem, akkor majd ő mond fel nekem és nem tudok majd szeptemberben munkába állni az új munkahelyemen. Így jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok, szerintem nem így kéne lennie.
Szeretném megkérdezni, hogy jogszerűen járt el a főnököm? Mit kellene tartalmaznia egy közös megegyezésnek, mik az erre vonatkozó szabályok? (Úgy tudom, hogy a két fél közös megegyezésén múlik, de a vezető a munkáltató általi felmondás szabályait alkalmazza végig)
Létezik még az a szabály, hogy fizetés nélküli szabadságot csak akkor lehet kivenni, ha már nincs az éves szabadságból?
A segítő válaszokat előre is köszönöm.

tájékozatlan # 2013.08.21. 19:02

Kedves Fórumozók!
Az előző hozzászólásomra tudna valaki valami tanácsot adni? SÜRGŐS lenne.
Köszönöm.

brigitakacs # 2013.08.22. 14:39

Tisztelt Szakértők!

Elég speciális helyzetben vagyok, azt hiszem, sürgős tanácsra, segítségre van szükségem!
Jelenleg GYES-en vagyok, határozatlan idejű munkaviszonyom van egy budapesti iskolában.Lehetőségem volna szept.1-től egy helyi (lakhelyem nem Bp.) iskolában dolgozni, ami miatt megszakítanám a GYES-emet.
A gondom az, hogy a TGYÁS, GYED alatt felgyűlt szabadságomat a jelenlegi munkáltatóm nem tudja/akarja kifizetni, az új pedig nem tudná kiadni(áthelyezéssel kerülnék át).
A régi helyemen már nincs annyi idő, hogy kivegyek ennyi szabadságot, az új pedig nem tud alkalmazni,úgy, hogy rögtön x hónap szabadságot kellene kiadnia. Mindkét iskola próbál segíteni, de nem jutunk sehova.
Kérdésem az volna, hogy ilyen esetben mégis mit lehet tenni, hogy mindenki jól járjon? (Elvileg nagyon egyszerű lenne, hiszen a ugyanaz marad a munkáltatóm, KLIK,csak nem Pesten, hanem egy vidéki iskolában dolgoznék.
Szeretnék munkába állni, de senki nem tud segíteni.
Közalkalmazottak esetén a pótszabadságokat is kötelesek kiadni GYES után? Vagy csak az alap szabadságokat?
Mivel nyári szünet van, az ügyintézés konkrétan megszűnt...senkit nem érek el telefonon, aki segíteni tudna, akikkel tudtam beszélni, mindenki mást mondott...
Nem szeretném, ha x nap szabadságom(és annak kifizetése) elveszne, (és úgy tudom, hogy nem is mondhatok le erről semmilyen formában) de szeretnék dolgozni úgy, hogy a munkaviszonyom folyamatos maradjon! Hiszen most minden iskola a KLIIK-hez tartozik, elviekben ez működne is, gyakorlatilag senki nem mond semmit és 1 hét múlva tanévkezdés! Hab a tortán, hogy a gyerekem bölcsődei elhelyezése is ettől függ, nem fognak helyet fenntartani neki, ha nem tudok igazolást vinni (teltház).
Ha konkrét segítséget nem is tudnak adni, legalább tanácsot, hogy kihez forduljak!

Küszönöm szépen!

Lyonee # 2013.08.23. 08:34

Mivel a munkáltatód mindkét esetben a KLIK, ezért nem lehet gond a szabadság kérdése. Szerintem. Keresd fel a tankerületi vezetőt, ha ő nem tud segíteni, akkor pedig telefonon, vagy személyesen keresd fel Arankát, a fő munkáltatódat, illetve a szakmai helyettesét.
http://klik.gov.hu/?…

Itt sok mindent megtalálsz. Pl.
Jogi és Személyügyi Főosztály 06-1-795-4167
A tankerületek is és az előző főosztály is a szakmai elnökhelyettes alá tartoznak a hierarchiában. Működési szabályzat 33.oldal.
Ha sikerül valamit intézned, írd meg nekünk.

brigitakacs # 2013.08.23. 12:49

Kedves Lyonee!

Sajnos pont a szabadságom a gond.
A régi helyemen nem tudok kivenni 32, vagy 68napot (még erre sem kaptam a KLIK-től választ), mert kvázi 1hét van vissza szeptemberig, az új munkáltatómnak pedig emberre van szüksége 1-től, nem tud kiadni nekem x nap szabit....két szék közé fogok pottyanni.
a KLIK-nél senki nem veszi fel a telefont, emailre 2hete nem reagál senki semmit!
Beszéltem a tankerülettel, nem tudtak semmit. Kb.:(
Köszönöm a hsz-edet!

Lyonee # 2013.08.24. 08:37

Tudom, hogy a szabadság a gond, de nem szabadna, hogy problémát okozzon, mert a KIK a munkáltatód.
Éppen erről írtam, hogy majd ők megmondják, illetve utasítják az iskolákat, hogy mi a teendő. A szabadság kifizetése az egyedüli lehetőség, ha szeptemberben szeretnél kezdeni. A jövő héten talán sikerrel jársz, elkezdődik a tanév előkészítése. Csak felveszi valaki a telefont.
Hogy a tankerület nem tudott segíteni, egyáltalán nem lepett meg. Nekik kötelességük ilyen esetben segíteni, vagyis egy szinttel feljebb vinni a problémát, csak ez idő... Azért ajánlottam a telefont.
Keresgélj még a KLIK honlapján, ha nem is az illetékest hívod, csak elirányít a megfelelő emberhez.

brigitakacs # 2013.08.24. 18:14

Köszönöm, mindenképpen próbálkozom...ez természetes, csak nem térek napirendre, hogy ilyen létezik...AKAROK dolgozni és nem tud/akar segíteni senki, mert nyár van(???)...
Persze, kifizetés....az, hogy én szeptembertől akarok, az gondolom egyéni problémám, miért nem találtam ki előbb (azért, mert nem volt álláshirdetés egész nyáron, csak augusztus közepétől)...a régi munkáltatóm (vagyis a jelenlegi) miért fizetne, ha el akarok menni, az új meg miért fizetni, majd keres olyat, akinek nem kell fizetni...ennyit arról, hogy könnyebb lesz GYES-ről munkába visszatérni....