Készfizető kezesség SOS


megabela # 2010.02.05. 09:38

Kedves fórumozók, dr. Hudson!

Az ügy azért ettől egy kicsit árnyaltabb. A jelenlegi állás szerint a mama és a papa nyugdíjából a bíróság mindenképpen letiltotta volna a 33-33%-ot,tehát fizetnünk mindenképpen kell. Csak az nem mindegy, hogy meddig és kinek. Leültünk megbeszélni a bank vezetőjével, vázoltuk neki a helyzetet, és ki tudtunk alkudni egy viszonylag kedvező kamattal terhelt hitelt erre az összegre. Ehhez számára elegndő volt a mama és a papa nyugdíjszelvénye, meg hogy hozzájuk irányítjuk a nyugdíjat, amiből egyből leveszik a törlesztőrészletet. A havi törlesztőrészlet megegyezik az amúgy is letiltásra kerülő összeg nagyságával. Nem kellett sem adóstársnak, sem kezesnek semmit aláírni.
A mama meg a papa innentől gazdálkodhat a megmaradt nyugdíjából, amiből eddig sem tudtak megélni, úgyhogy "csak" az eltartásuk marad rajtunk, gyerekeken, meg a ház rezsije.
A kérdésem a következő:
Mivel most tisztáztuk ezt a kezesi hitelt, perelhetem a Baráttól az ingatlanát. Amennyiben a bíróság nem tudja elérni ezt az illetőt, és a sorozatos felszólítások ellenére sem jelenik meg a tárgyalásokon, a bíróság egyszer csak kiondja, hogy az adós tulajdonában lévő ház mostantól a kezeseké? És ez mennyi időt vesz igénybe? Lejátszódhat néhány hónap alatt, vagy esetleg évekig is elhúzódhat? És gondolom a perköltséget is nekem kell fizetnem, amit mellesleg szintén perelhetek a Baráttól, de ez is reménytelen. Plusz a közüzemi tartozások, és így talán kijövök nullára.

Köszönöm a segítségeteket!

Megabela

dr.Hudson # 2010.02.05. 01:04

Kedves Megabela!

Az "A" verzióra van egy mondás a csalánnal kapcsolatban, de nem ismertetem..., mindössze annyit, hogy A verzió elég suicid jellegű.

Szerintem nem teljesen jó taktikát választottatok:

  • Ha, ahogyan írtad, "egyik ingatlan sem ér annyit, mint amennyi a jelzálog rajta" mondat igaz, akkor nagyjából nincs értelme halasztással próbálkozni, mivel az A, B, C ingatlanok ki fognak esni a hitelbiztosítékok köréből. Ebből kifolyólag következik egy negyedik ingatlan, amelyik feltételezem: a D lesz. Ha az a tied(tietek), akkor erről neked kellene dönteni.
  • Logikusan, ha Mama-papa beteg, I. szülött fiúk hitele is a bedőlés szélén áll (már így is te fizeted A-t és B-t), akkor öngyilkos dolog a nyakadba venni C-t is.

Ennek egy következménye van: a bank nyer egy kis időt és a Te életed is, meg persze D ingatlant is.

Ha mégis így döntenél, akkor a két ügyletet el kell egymástól választani.

  1. Te Mama-Papa kötelezettek helyébe vagy melléjük lépsz, ha a bank megengedi, és felveszel X kölcsönt, amelyhez D ingatlant jelzálogjoggal terhelik meg. Ebből kifizeted a C. ingatlanon lévő hitelt, így barát újra szabad ember lesz, nem beszélve Mama-Papáról.
  2. Az 1 -es fejében te nyilván igényt tartanál C ingatlanra, amelynek a kialkudott vételárát befolyásolni fogja a hitel összege, és az egyéb Per- teher költségek. Ha ezután még követelésed lesz, akkor azt baráttal szemben perelheted.

Mivel nekem úgy tűnik, hogy Barát egyenes, becsületes állampolgár a közüzemi tartozások szerintem rád maradnak.

üdv
dr. Hudson

megabela # 2010.02.04. 21:53

Tisztelt Fórumozók!
Nagy csalódás volt a bírósági tárgyalás, a lényeg, hogy a Tesó ügyvéd halasztással élt (megegyezett a bankkal, hogy hitelt veszünk fel), magyarul kiválasztottuk a lehető legrosszabb megoldást a kezesség kiváltására.
Viszont ezáltal újabb kérdések vetődnek fel:
Milyen költségek merülnek fel, mire megkaphatjuk az adóstól a tartozást? (pénz, ingatlan, és ingóság) (-ügyvédi kiadások, végrehajtási kiadások, pereskedési költségek, stb)
Mekkora esélye van, hogy sikerrel járunk egyáltalán?
Abban az esetben, ha csak az ingatlan az egyetlen vagyontárgya, és ez átkerül a birtokunkba, nekünk kell-e kifizetni a házon fennálló százezres nagyságrendű közüzemi tartozásokat?
Köszönöm a segítségeteket előre is!
MegaBela

megabela # 2010.02.03. 16:33

Tisztelettel!

Köszönöm szépen a válaszokat és akkor ezek szerint nagyságrendileg jól látom a dolgot.

Mondjuk még mindig nem tudom mi lesz, de a lényeg, hogy köszike mégegyszer.

Üdv.:

megabela

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.02. 22:09

A helyzet, sajnos, annál is rosszabb. Minden további nélkül végrehajtás alá vonható a kezesek tulajdonában lévő ingatlan. Ha az esetleges árverésen befolyó összeg nem fedezné valamennyi (tehát a jelzáloggal biztosított és a kezesként vállalt) tartozást, akkor a maradékra tiltják tovább a nyugdíjat. (A felmondott jelzálogos kölcsön miatt úszhat a B ingatlan is.)
Ha a végrehajtó nagyon méltányos, akkor talán el lehet vele hitetni, hogy az árverésből semmi nem jutna erre a kölcsönre, tehát felesleges. Ehhez, persze, az kell, hogy valóban ne nagyon érjen többet az a ház olyan 4 milliónál, és nem ártana a méltányosságát a letilthatónál nagyobb havi törlesztés vállalásával gerjeszteni.

viliwilliams # 2010.02.02. 21:16

Megabela!

D!!!!!!!

Menekülj! Vissza se nézz!!! :):)

Aláírás: A 2. szülött lány párja.

eSZeM # 2010.02.02. 19:56

Előrebocsátom: laikusként szólok hozzá.

A eset: Semmi esetre se vegyél fel hitelt a saját nevedre, néha a jogászok is mondanak marhaságokat.

B eset: Nem fognak jelzálogot bejegyezni és várni, ha van letiltható jövedelem. Ha pedig jelzálogot jegyeznek be, akkor árvereznek is, de a másik jelzálogterhelés miatt ez kétséges. Erre a hírre esetleg a másik Bank is begőzöl és egy összegben vissza akarja majd fizettetni a hitelt a B ingatlan tulajdonosával.

C eset: viszonylag a legjobb megoldás.

A D-t nem kommentálom.

E eset: Papa és Mama fizeti a hitelt, a jogász rokon pedig felköti a gatyáját és utánajár hogyan lehetne az üresen maradt ingatlant polgári peres úton megszerezni az eredeti adóstól. Plusz végrehajtó útján felkutatni az illetőt és valamilyen formában visszaszerezni legalább a pénz egy részét.

Ismétlem, az A a legrosszabb megoldás szerintem, semmiképpen ne!

megabela # 2010.02.02. 18:53

Tisztelt Fórumozók, Kedves KBS!

Nem vagyok jogász, ezért nem biztos, hogy megfelelően fogalmazok, ezért elnézést kérek, de elég szörnyű helyzetbe került a családunk és szeretnék tanácsot kérni, hogy legalább milyen irányba induljak el. Átolvasva a fórumot, próbáltam értelmezni a helyzetemet.

Adott három ingatlan, „A”, „B”, és „C”.
„A” ingatlan tulajdonosa Papa és Mama 50-50%-ban. „B” ingatlan tulajdonosa az ő Fiuk, akik mind az „A”, mind a „B” ingatlanra együttesen 3,2 M Ft-ra hitelt vett fel jelzálog bejegyzéssel. Időben ezután „C” tulajdonosa, nevezzük „Barátnak” a saját ingatlanjára felújítási kölcsönt vett fel 2,0 M Ft értékben (jelzálog bejegyezve az ingatlanára) és készfizető kezesként felkérték a Mamát és a Papát, akik természetesen belementek.
Nem kell mondanom a Barát nem fizette a részleteket, majd tavaly körül a jött a felszólítás a Papának, Mamának, hogy fizessenek. Ekkor a Papa Tesója, aki jogász „ellenmondással” élt, hogy a készfizető kezesség esetén a Baráton kezdjék meg a behajtást. Természetesen mint erről a weboldalról megtudtam ez nem így van, sőt a bíróság is így tudja mivel csütörtökön lesz a bírósági tárgyalás, mert nem fogadta el az ellenvetést. A tartozás jelenleg 2,3 M Ft
Még néhány adalék:
Papa, Mama 100%-os rokkantak, nyugdíjuk van (54000, 80000), nincs munkájuk. Mindezeken túl alapból el vannak adósodva havi hiteleik fejenként minimum 20-30000 Ft. (BAR lista)
Egyik ingatlan sem ér annyit, mint amennyi a jelzálog rajta.
A Barát elköltözött a lakásából ott áll üresen leveleit nem veszi át, nincs keresete, nincs senkije. Az ingatlan jelenlegi piaci értéke nem több 500-800 E ft-nál!!!
Most jövök én a képben a Papának és a Mamának az elsőszülött lányát vettem el feleségül. Jelenleg én fizetem az „A” lakás rezsijét, Én adtam kölcsön a „B” lakás tulajdonosának (akik szintén a behajtás határán vannak, BAR lista). és természetesen a napi étkezés is gondot jelent nekik. (sajnos az ital is problémát jelent).
Tehát jelenlegi helyzetben mit tegyek:
A eset. A vegyek fel hitelt és fizessem ki a tartozást, melyet a most olvasottak alapján nem fogok visszakapni soha. Ezt a Tesó jogász javasolta, miszerint havi 60000 Ft-os részletet vegyek fel a semmiért.
B eset: vagyis a Papa és a Mama nyugdíjából vonjanak az életük végéig annak 33%-át. (17800 Ft, 26400 Ft) (amit felszámolva kb. 4 éven keresztül történik meg), a helyzet hasonló kifizettél 2,3 és nincs semmid, mert behajthatatlan az összeg és az Ingatlan értéktelen a Baráttól.
Ennek az esetnek, ha jól tudom, lehet-e olyan variánsa, hogy a Bank jelzálogot jegyez be az „A” ingatlanra, és ekkor nem vonnak a nyugdíjból. Ekkor viszont ugye ez az összeg az örökösödés során „száll” rám? Ugye ne felejtsük el hogy van a házon most is 3,2 M Ft jelzálog.
C eset: menekülés, felajánljuk az ingatlant a banknak fedezetül, és így ne vonjon a nyugdíjból semmit a Papa és a Mama pedig hozzánk költözik. :)
D eset: elválok és itt hagyom ezt az egészet.
E eset: valami amire nem gondoltam.

Segítsetek légyszíves, tényleg el vagyok keseredve.
Még kérdés, oda mehetek e a bíróságra és elmesélhetem-e a fenti sztorit, mivel sem a Barát, sem a Papa, sem a Mama nem lesz ott!!! Számít-e a háttértörténet, vagy sem.

Segítségeteket előre is köszi, és bocsi a hosszú történetért, de úgy gondoltam hogy így kaptok teljesebb képet a dologról.

Megabela

guba # 2010.02.02. 09:54

Mindenki a saját kockázatára szerződik alapvetően. A párod szülei is, meg a bankok is. Ha elfogad egy vagyontalan kezest, akkor felvállalja annak kockázatát, hogy tőle csak gombot, meg babszemet lehet végrehajtás alá vonni. A kezes nem védekezhet azzal, de kérem nekem már akkor sem volt semmim, amikor kötelezettséget vállaltam.
Ha nincsen reális esély rá, hogy belátható időn belül tudja törleszteni pénzben, akkor nyúlnak az ingatlanhoz.

viliwilliams # 2010.02.02. 08:40

Tisztelt Guba!

Tehát ha jól értem akkor a bankok teljesen saját hatáskörben elfogadhatnak (mindenféle törvényi szabályozás nélkül) bárkit adósuknak? Még akkor is, ha az egyértelmű, hogy fizetni nem fog tudni?
Nem lehet a hitelügyintéző felelősségét feszegetni?
Még egy kérdés felmerült:
A banki behajtásban mi a sorrend? Amíg tudják vonni a nyugdíjból 16500-16500 Forintosával addig nem nyúlnak az ingatlanhoz, vagy van esély az ingatlan árverezésre is (akár úgy is, hogy az ingatlanon egy másik banknak nagyobb jelzáloga van mint a piaci érték)?

guba # 2010.02.02. 07:50

A párod szülei nyilván cselekvőképes emberek, akik maguk hoznak döntéseket a dologi viszonyaik körében, tehát amikor kezesnek vállalkoztak, akkor első sorban nekik maguknak kellet volna mérlegelniük, hogy mit is vállalnak. A bankok többféle módon törekednek biztosítani a követeléseiket, az adósok és kezesek egyetemlegesen felelnek, a velük szemben való fellépés sikere a jogosult rizikója.

viliwilliams # 2010.02.01. 20:18

Tisztelt fórumozók!

Abban kérném segítségüket, hogy párom szülei sajnos aláírtak egy készfizető kezességet 2 mill. Ft értékben ami nyilván be is dőlt.
A kérdés az lenne, hogy egy bankkal szemben mennyire lehet helytálló egy olyan per, melyben azt kérdőjelezzük meg, hogy két rokkantnyugdíjas (kb 50000-50000 Ft nyugdíjú) nyugdíjast nem is fogadhattak volna el hitelbírálatkor kezesnek úgy, hogy igaz, hogy van egy 3 mill. Ft piaci értékű ingatlanjuk ami 3,5 milliónyi jelzáloggal terhelt volt, de ez mellet 1 mill. ft értékű hitelük is volt a kezesség aláírásának pillanatában is.

Köszönöm segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.28. 07:39

Ha fizet helyettük, akkor az adósok ingatlan tulajdonából visszakövetelheti-e majd a kifizetett részleteket perrel?
Mondjuk úgy, hogy joga van követelni a megtérítését annak, amit ő fizetett helyettük.

bongyi # 2010.01.27. 16:33

Köszöntök Mindenkit!
Jelzáloghitellel terhelt ingatlan, plusz készfizetői kezességet vállalt idős rokonom a lánya és veje ingatlanvásárlásához 2,5 milliós kölcsön felvételhez. Néhány hónapja akadozik a törlesztés adósok részéről. Kérdésem lenne, hogy mit tegyen a néni, fizessen helyettük folyamatosan, vagy várja a banki felszólítást meg. Kérte a banktól, hogy a lakásáról a jelzáloghitelt helyezzék át szerződés módosítással az adóstársak ingatlanára. Mivel az adós gyerekei nem írják ezt alá kérésére, nem tudnak mit tenni velük. Ha fizet helyettük, akkor az adósok ingatlan tulajdonából visszakövetelheti-e majd a kifizetett részleteket perrel? Fizetési felszólítást a bíróságra adott, ami perré alakult, mert adósok azzal mondtak ellent, hogy a szülő vállalta ezt, és nem tartoznak visszafizetni. Adósok ingatlan tulajdonára terheléssel megítéli a bíróság számára a pénze visszakövetelést?

guba # 2009.12.09. 17:20

A jogosult bármelyiktől behajthatja akár a teljes tartozást,(de mindkettőtől nyilván nem hajthatja be a teljes összeget) amennyiben sikeres, mindkét kezes követelheti az adóstól, amit teljesített.

Roland666 # 2009.12.09. 16:12

Sziasztok egy kérdésem ketten elmentünk kezesnek a páciens nem fizetett jöttek afelszólitások most küldtek olyan okiratot a bíróságról, hogy bérletiltás 500000ft ról van szó amit megkell fizetni ilyenkor mindkét kezesnek külön 500000ft kell visszafizetni vagy csak magát a fenálló tartozést amely elosztódik a két kezesre?????

PraetorLXXVI # 2009.12.01. 13:28

Tisztelt KBS!

És mi van akkor, ha mondjuk egy részletet megfizet - ergo van hajlandósága? Akkor is megáll a csalás?

nandy # 2009.11.25. 12:52

Kötve hiszem, hogy egy vagyontalan és jövedelemmel sem rendelkező embert elfogadtak kezesnek... Szerintem a hitel felvételekor még volt valamije, legalábbis papíron biztosan.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.25. 11:37

Akkor nem kell kezességet vállalni. Megjegyzem, az a bank is elég hülye, amelyik téged elfogad kezesnek.
(Még melleslegebb jegyzem meg, hogy ha a kezesség vállalásakor sem volt esélyed a törlesztésre, az akár a csalás bűncselekményének a gyanúját is felveti.)

Unoémi # 2009.11.25. 08:54

Köszönöm! Nem tudtam, hogy mi történik így velem, hogy esélyem nincs a törlesztésre.

monalisa1 # 2009.11.24. 22:08

Mo.-on már rég nincs az adósok börtöne "műintézmény", pedig de szükség lenne rá!...

Ez rád nem vonatkozik, mert a tartozásról nem tehetsz.

Majd születik egy jogerős bírói itélet, annak alapján egyszer kimegy hozzád a végrehajtó, aztán egyenlőre ad acta az ügy.

Azonban természetesen az adósság nem fog elévülni - arról a végrehajtó gondokodik majd: évente hivatalos levélben felszólít fizetésre, így az 5 év elévülési idő rendre megszakad - kezdődik újra előlről.

Tehát ha majd valamikor lesz saját lakásod, autód, de mindezek előtt munkahelyed/fizetésed, nos annak 33%-ra a végrehajtó lecsap majd - egálig. (Vagy a majdani nyugdíjadból...)

A probléma külön az, hogy egy adósság a kamatok és a járulékos költségek miatt nagyon gyorsan megnövekedhet.

Tudjad: részletfizetés kérhető, megegyezés szerinti havi befizetések.

"Mona"
laikus hozzászóló

Unoémi # 2009.11.24. 21:43

Jó estét!

Kézfizető kezes vagyok egy felszámolás alatt lévő kft.-nél (Szechenyi kártya). Nincs miből kifizetnem, nincs bejelentett jövedelmem, ingatlanom, autóm se, személyi hitelkártya tartozásom van. Elképzelhető, hogy börtömbe kerülök? Segítségüket előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.22. 16:23

Felmondhatja azt a szerződést a bank és kérheti a teljes összeg egy összegben való megfizetését?
Ha végrehajtás alá kerül az ingatlan, akkor igen. De akkor meg is teszik.

moncsa8005 # 2009.11.22. 15:53

Üdvözlök Mindenkit.

Hát elég bonyolult kérdésben szeretném a segítségeteket kérni.
Először is adott a férjem nővére aki kezesnek kérte fel a férjemet a sógoromat és anyósomat plusz még anyósom házát is megterheltette hogy 2,5 mft kölcsönhöz jusson.
Sajnos Ők ezt be vállalták, most persze nem fizet a bank felé a sógornőm így a kezeseket értesítette a bank.
Ha nem fizetünk közösen akkor az anyai házat viszi a bank. Mi van abban az esetben ha ez a ház általunk is megvan terhelve 4,5 mft-tal. Milyen módom hat ez ki a mi kölcsönünkre ami normálisan van fizetve? Felmondhatja azt a szerződést a bank és kérheti a teljes összeg egy összegben való megfizetését?
Mit tehetek hogy az említett szituációból a lehető legjobban jöjjünk ki. 25 év futam időről beszélve fizethetek 25 évig? Az adósnak sem lakása sem munkahelye nincs már van valami mód az ő felelőségre vonására?

Köszönettel: Mónika

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.17. 14:17

Ahogy nandy mondta, sokkal korábban kellett volna kérdezned. Most édesanyádat perelhetnéd, de még abban a perben is nagyon rosszak lennének az esélyeid - plusz ha megnyernéd, nem lesz miből végrehajtani.

Ha figyeltél, akkor már mondtam, hogy mi az egyetlen, amit a sikernek legalább közepes esélyével megtehetnél.