Fizetési meghagyás S.O.S.


ObudaFan # 2014.09.10. 18:53

HA elektronikus úton adtad be, akkor a MOKK rendszerében minden adatot bármikor meg tudsz nézni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.10. 16:56

A fizetési meghagyásra is vonatkozik az ítélkezési szünet. Így aztán a július 5. után kibocsátott fizetési meghagyásokkal szemben nem 15 napja lesz a kötelezettnek ellentmondani, hanem sokkal több. Mondjuk, így is eltelt már azért. De lehet, hogy éppen csak.

celeron # 2014.09.10. 16:03

Köszönöm a válaszokat.
Nem vagyok türelmetlen,csak érdeklődtem,mivel régóta várom.. Nyár közepén adtuk be a kérelmet,közben szabadságolás ügyvédnél,karbantartás a MOKK-nál,stb... :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.10. 15:54

Bocsánat, pontosítok: az egy dolog, hogy a posta kivitte másnap a címzettnek. De ha a postás nem találja otthon a címzett, akkor értesítőt hagy, a címzettnek meg van vagy tíz napja, hogy érte menjen a postára. Úgyhogy nagyon is létezhet, hogy a MOKK egy hete postázta a meghagyást, a kötelezett pedig még nem vette át.
De egyébként az, hogy a közjegyző nem tud a kézbesítésről, nem jelenti azt, hogy nem történt meg. Lehet, hogy csak a tértivevény nem ért még vissza.

Mindig ilyen türelmetlen vagy?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.10. 15:51

Egy nap. (De ne keverd össze a keltezést a postázással.)

celeron # 2014.09.10. 15:25

Értem, és az létezik, hogy a kibocsátás után 1 héttel sem kapta még meg a címzett? Mennyi idő átlagosan, míg kézhez kapja?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.09. 16:57

Semennyi. Mert hogy a kettő egy és ugyanaz a dolog.

celeron # 2014.09.09. 15:27

Tisztelt fórum!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a közjegyző fizetési meghagyás kibocsátása és annak postázása között mennyi idő telik el?

Köszönöm!

Pici78 # 2014.09.07. 09:15

"A követelés kevesebb, mint 200 ezer forint?"

Ez miért fontos, van jelentősége????
Én most 240e HUf összegre gondoltam, de persze ezen változtathatok még.

"A munkaviszony megszüntetése jogellenesen

Munkáltató által

Leggyakrabban akkor, ... elmulasztják az írásba foglalást.
Ha a bíróság megállapítja a jogellenes megszüntetést a munkavállaló kérheti az eredeti munkakörbe való visszahelyezését. Meg kell téríteni a munkavállaló elmaradt munkabérét (egyéb járandóságait) és felmerült kárát. Nem kell megtéríteni azt a kárt, ami máshonnan megtérült. Ha nem kéri a visszahelyezést, vagy azt a bíróság mellőzi, akkor a munkáltató minimum 2, maximum 12 havi átlagkeresetének megfelelő összeg megfizetésére kötelezhető

...

Eljárás a munkaviszony megszüntetésekor

A munkaviszony megszűnése és megszűntetése esetén mindkét félnek kötelezettségei vannak.

Munkáltató:

  • fizetési kötelezettség: az utolsó munkában töltött napon kiadja a munkabért és egyéb járandóságot, szabadságmegváltást.
  • Igazolás-kiadási kötelezettség : például.szja, tb igazolás, munkanélküli járadék megállapításához szükséges igazolólap,

Az igazolás tartalma :
◦a munkavállaló személyi adatai
◦TAJ száma
◦a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát
◦a munkabérből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, annak jogosultságát
◦a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát
◦fel kell tüntetni, ha emelt szintű végkielégítésben részesült.

Igazolni kell, hogy a bérét jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozás nem terheli. Ha magánnyugdíj-pénztári tag volt, annak adatait is.
Ha a munkavállaló kéri köteles működési igazolványt kiállítani. (megszűntetéskor, vagy ezt követő egy éven belül kérheti) Tartalmazza a betöltött munkakört és a munkavállaló kérésére a munka értékelését is."

Forrás: http://www.milegyek.hu/cikk.php?…

E fent felsoroltak közül semmilyen kötelezettségének nem tett eleget. Utolsó nap be se jött a munkáltatóm, hanem írt magának egy közös megegyezést... Nem tudom, kivel egyezett meg, velem nem, az biztos.
Szerintem a cége nem jogutód nélkül szűnt meg, tehát a munkaviszonyom nem szűnt meg automatikusan. Szerintem. Szerintetek? Ezt honnan tudom megállapítani?

Az ügyfélkapú felületén is látszik, hogy még mindig be vagyok jelentve, akkor a NAV felé is fizetnie kell utánam a cégnek, vagy ezt rosszul tudom?

kuntakinte # 2014.09.06. 14:13

Tisztelt Obudafun! Én akkor nem is adhatok be fizetési meghagyást a volt menyem ellen? A Követelés másfél millió forint. Igen be adhatja a fiam is De volt feleség avval érvel, hogy ő ott hagyott mindent a lakásba( egy szobabútor, ágy, fotel összérték nincs 50 ezer Ft) továbbá a lakás el lett adva mivel a fiam nem tudott fizetni két jelzáloghitelt plusz a gyerektartást.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 13:08

Megpróbálni meglehet. De rémlik, hogy egy másik rovatban kifejtettem, miért nem meglapozott ez a követelés szerintem.

Pici78 # 2014.09.04. 13:05

Köszönöm az eddigi válaszokat, figyelmet, jó itt lenni a fórumon...
Munkáltatóm március vége előtt egy héttel felmondott. Szóban. Eladta kft-jét és külföldre távozott, elérhetetlen. Kft azóta megvan, az új tulaj rendezte volna a március havi bért, de csak a felét adta volna oda, ami fehéren megillet engem, de én nem fogadtam el a 60eHUF-ot, amit ráadásul csak akkor adott volna oda a kft új tulajdonosa, ha aláírom azt a közös megegyezéses papírt, amit korábbi dátumozással még az előző tulaj irt alá. Én kértem a teljes "szürke" munkabéremet (120e HUF), de az új tulaj azt mondta, hogy 60e HUF vagy semmi. Én akkor otthagytam és elmentem az ügyvédemhez, (akibe titokban szerelmes is vagyok, és arra gondoltam, hogy nekem megér még 60e HUF-ot is az, hogy őt láthassam. Ez volt ugyebár tavasszal, szerencsére azóta az ügyvédem iránt érzett lángolásom már alább hagyott, hiszen ez a reménytelen szerelem kategória volt, mely számomra nagyon gyötredelmes volt, még sírtam is sokat, mert én neki nem jelentek semmit, pedig nekem ő sokat jelent....)aki megírta nekem a fmh-t ingyen, még az 5e HUF illetéket sem kérte volna el, szerintem, de én odaadtam neki. De ezen felül semmit sem kért. Időközben a fmh jogerőre emelkedett, mert átvették ugyan, de nem reagáltak rá, és már át is utalt nekem a végrehajtó 130e HUF-ot. Tehát nem is 120e HUF-ot hanem 130e HUF-ot.DE!!! Azóta sem mondott fel a kft. és arra gondoltam, hogy ismét felkeresem az ügyvédemet, hogy írjon még egy fmh-t, de most már ápr-máj-jún-júl, esetleg aug hónapokra, én 240e HUF-ra gondoltam, hátha ez is sikerül...

Tehát nem arra az összegre kérem a fmh-t, ami már végre is lett hajtva!

Elnézést, hogy ilyen bő lére eresztettem a mondandómat!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.03. 16:13

Ha. Mert fennmarad a perindítás hatálya. De van ilyen szabály a vh-lapra is?

ObudaFan # 2014.09.03. 14:36

Egy idézés kibocsátása nélkül elutasított kereset sem szakítja meg az elévülést.

Szerintem még az is megszakítja, ha 30 napon belül hiánytalanul beadod.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.03. 13:32

Hát ha nem kért semmit, akkor elég a "köszönöm".

Ha arra a követelésre kérsz fizetési meghagyást, amiről már van egy jogerős és végrehajtható határozat, akkor az kidobott pénz. A kolléga ezt nem mondta?

A követelés kevesebb, mint 200 ezer forint?

Pici78 # 2014.09.03. 13:14

Pedig mindenképpen csinálok még egy fmh-t.5000Ft-on kivül, amit az államnnak fizetek, még mit illik adni?Ügyvédemnemkértsemmitelromlotta gépem elnézést

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.03. 05:25

A másodikkal kapcsolatban - analogice - vannak kételyeim. Egy idézés kibocsátása nélkül elutasított kereset sem szakítja meg az elévülést.

Joanna # 2014.09.02. 21:26

Nagyon köszönöm a hipergyors választ!

ObudaFan # 2014.09.02. 21:23

Az esetemben az okt.8 vagy az okt.15-től számít az 5 év?

Okt. 8.

Illetve, ha az illető 2005. január 4-én (minden további történés nélkül, tehát nem az én felszólításomra) csak úgy önszántából küldött nekem a bankszámlámra egy részösszeget, akkor ez módosít-e valamit ezen az 5 éven?

Nem. Végrehajtható határozat esetén kizárólag végrehajtási cselekmény szakítja meg az elévülést.

Mi történik akkor, ha a végrehajtást kérő lapot úgy adom be, hogy hiányzik róla az adós anyja neve vagy születési dátuma? Ezek valamelyike elvileg kötelező elem. Gondolom, visszadobják hiánypótlásra. De akkor már ezzel megoldottam ezt az elévülési problémát, vagy nem?

Szerintem igen.

Joanna # 2014.09.02. 21:00

Köszönöm szépen a választ. Ez rossz hír. :( Valószínűleg nem lesz időm be is szerezni az adós személyes adatait, és még ki is tölteni ezt a végrehajtást kérő lapot, ami szerintem nagyon durvának tűnik, így hozzáértés nélkül.

  • Az esetemben az okt.8 vagy az okt.15-től számít az 5 év?
  • Illetve, ha az illető 2005. január 4-én (minden további történés nélkül, tehát nem az én felszólításomra) csak úgy önszántából küldött nekem a bankszámlámra egy részösszeget, akkor ez módosít-e valamit ezen az 5 éven?
  • Mi történik akkor, ha a végrehajtást kérő lapot úgy adom be, hogy hiányzik róla az adós anyja neve vagy születési dátuma? Ezek valamelyike elvileg kötelező elem. Gondolom, visszadobják hiánypótlásra. De akkor már ezzel megoldottam ezt az elévülési problémát, vagy nem?

Köszönettel: Anna

kepton # 2014.09.02. 14:43

Az elévülési idő 5 év.

Joanna # 2014.09.02. 09:26

Kedves Fórumozók!
Azt gondoltam, hogy egyszerű a kérdésem, de a bíróságot is hiba hívtam fel, 4 helyre kapcsoltak, és még mindig nem érzem úgy, hogy okosabb lettem.
Van egy 2009.10.08-án jogerős és végrehajtható fizetési meghagyásom, a záradékban alatta mégegy dátummal, ami 2009.10.15., ez valami keltezés lehet, nem tudom. Sok helyen a neten olvastam olyat, hogy a fizetési meghagyás 10 évig hajtható be, de pár éve beszéltem a behajtóval telefonon, és úgy rémlik, mintha ő 5 évet mondott volna. Vagy esetleg megváltozott volna azóta? Ha megváltozott,a régiekre is vonatkozik-e a változás? Mi a helyzet, sietnem kell a végrehajtási lap beadásával, vagy van még 5 évem?
Kérem, csak olyanok írjanak, akik biztosak abban, amit válaszolnak.
Köszönettel: Anna

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.02. 04:32

A munkavállaló bizonyára nem végzett munkát a szóbeli felmondás után, munkára nem is jelentkezett. Akkor pedig a munkáltató egy újabb fizetési meghagyással szemben sikeresen védekezhet a régi Ptk. 218. § (3) bekezdés második mondatára hivatkozva.
A szerződésnek a megszabott alak mellőzésével történt megszüntetése vagy felbontása is érvényes, ha az annak megfelelő tényleges állapot a felek egyező akaratából létrejött.
Ugyanez az új Ptk.-ban 6:49. § (1).

ObudaFan # 2014.09.01. 21:18

Hát, szerintem a szóbeli felmondás ugyan érvénytelen, de azt is 30 napon belül lehetett volna megtámadni. De ha nem utaltál a szóbeli felmondásra az előző fmh-ban, akkor nem biztos, hogy akár annak a megtörténtét is tudná igazolni a munkáltató.

Pici78 # 2014.09.01. 16:06

Üdv. mindenkinek!
Munkáltatóm (nevezzük kft-nek) szóban felmondott márciusban, irásban nem, kilépési papirokat sem adott, azóta sem, fizetést sem. Fizetési meghagyásomat, melyben utolsó havi béremet követeltem, átvette, de nem mondott ellent. azóta jogerőre emelkedett és be is lett hajtva. viszont a munkaviszonyom jogilag még mindig létezik, irányadó munkarend nincs, papirjaimat sem adta vissza. hagyhatok-e újabb fizetési meghagyást, ápr.máj., jún., júl. hónapokra?