Fizetési meghagyás S.O.S.


Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.20. 13:38

Ott csak a kamatidőszak kezdetét kell tölteni, a végéhez nem kell konkrét időpont. "A kifizetés napjáig".

(Ami egyébként nem is biztos, hogy úgy lesz, hiszen ha közbejön június 30 vagy a Szilveszter, akkor megint más lesz a kamat is.)

Idealista # 2009.04.20. 13:29

Kedes Béla!

Köszönöm gyors válaszát.

Ezt a részt értem. Engem kifejezetten az utolsó sor kitöltése érdekelne. A nyomtatványra rá van íra, hogy a „kifizetés napjáig”. Ezt a sort nem tudom értelmezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.20. 12:42

A kamat általában félévenként változik, hiszen mértéke a Ptk. 301. § szerint a megelőző félév utolsó napján érvényes jegybanki alapkamattal egyezik meg.
A pótlap sorai ezért valahogy így fognak kinézni:

"2007. október 10-étől 2007. december 31-éig 7,75%
2008. január 1-jétől 2008. június 30-áig 8,5%"...
És így tovább. Már ha a főtartozás összeg állandó.

Idealista # 2009.04.20. 12:28

Tisztelt fórumozók!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a fizetési meghagyásos nyomtatvány kamat meghatározási pótlapját hogyan kell értelmezni?

Konkrétan azt nem értem, hogy „...-tól a kifizetés napjáig járó ...% kamatot;” sort hogyan kell kitölteni? Ha tudnám a kifizetés napját, akkor már nem lenne főkövetelés, ami után kamatot kell számítani. Ha meg nem tudom a napot, akkor milyen kamat % írandó be PTK. 301.§ esetén?

Köszönettel,
Idealista

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 12:38

Nem úgy megy az.
Ha a hiányokat valóban pótoltad, akkor a fizetési meghagyást kibocsátja a bíróság. (Elvileg 30 napon belül.) A kötelezettnek 15 napja van rá, hogy fizessen vagy ellentmondjon. Ha nem mond ellent, akkor nem lesz ítélet, a meghagyás lesz jogerős és végrehajtható. Ha ellentmond, akkor nem kell pert indítanod, az eljárás az ellentmondás folytán alakul perré. Ez esetben végzéssel fel fognak hívni az illeték kiegészítésére, érdemi kereset előterjesztésére.

Akár a fizetési meghagyás emelkedik jogerőere, akár jogerős ítélet születik, a végrehajtási lap kiállítását attól a bíróságtól kell kérni, aki a határozatot hozta. De ha az adós gazdálkodó szervezet, akkor az önkéntes teljesítés elmaradása esetén előbb inkasszóval kell próbálkozni.

Meggyvirág # 2009.04.15. 12:30

Február 24-én adtam postára egy fizetési meghagyást. 25-én át is vették, ügyszámot is kapott. Majd március 3-i keltezéssel hiánypótlásra szólítottak fel, amit 11-én teljesítettem is, a bíróság meg 12-én kézhez kapott. Azóta nem tudok semmit az ügyről.
Telefonon érdeklődhetek róla, vagy csak személyesen? (150 km-re van ez a bíróság)

Kapok-e valami tájékoztatást, ha a FMH iránti kérelemet elutasítják? (Szerintem nem fogják, mert kézhezvételtől számított 8 napon belül pótoltam a hiányosságokat.)

Mikorra várható a bírósági ítélet ha nem kifogásolta meg az adós?
A végrehajtást szintén az adós területi végrehajtójához kell benyújtani?
Hol keressem őt (őket)?

Ha megkifogásolta arról mikor várható értesítés? Ebben az esetben hány napom van, hogy perre vigyem az ügyet?

Válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.04.14. 16:33

Egyébként a perköltség az egyetlen, amit a bíróságnak hivatalból meg kell állapítania akkor is, ha kihagytad a formanyomtatványból, hacsak arról külön le nem mondtál.

ügyvédjelölt lány # 2009.04.14. 13:47

Kedves balatoni nyár!

A fizetési meghagyás- formanyomtatvány eleve úgy van szövegezve, hogy bele tudod írni a főkövetelést, eljárási illetéket, valamint a költségeidet, melyeket mind meghagy a bíróság a kötelezettnek, h fizesse meg.

Ha perré alakul, a perköltséget a pervesztes fél viseli, ezt tudod felperesként kérni, de elvileg nem kell, mert per esetében a bíróság úgy is rendelkezik róla.


ügyvédjelölt lány
lawyers.advice@gmail.com

ObudaFan # 2009.04.14. 10:30

Ez esetben a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz kell eljuttatanom a dokumentumokat?

Igen. Egészen pontosan a PKKB Gazdasági Csoportjához a Varsányi Irén utcába.

A jogosult a családi béténk, aminek édesanyám az ügyvezetője. A munkát amiért nem fizetnek viszont én végeztem el anno. Ha esetleg bírósági procedúra lesz az ügyből, akkor meg lehet valahogy oldani, hogy édesanyám kimaradjon a bírósági eljárásból? Nem szeretném ezzel terhelni, magam szeretném vinni az ügyet.

A céget a bíróság előtt a beltagja, a jogtanácsosa, vagy ügyvéd képviselheti. Vagy egy ügyvédet meg kell hatalmazni, vagy be kell lépned üzletvezető beltaggá.

karamazov # 2009.04.14. 10:13

Üdvözletem! Két kérdést szeretnék feltenni, és nagyon megköszönném, ha valaki mielőbb választ tudna adni rá.

Fizetési meghagyást szeretnék benyújtani egy 9. kerületi bt ellen. Ez esetben a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz kell eljuttatanom a dokumentumokat?

A jogosult a családi béténk, aminek édesanyám az ügyvezetője. A munkát amiért nem fizetnek viszont én végeztem el anno. Ha esetleg bírósági procedúra lesz az ügyből, akkor meg lehet valahogy oldani, hogy édesanyám kimaradjon a bírósági eljárásból? Nem szeretném ezzel terhelni, magam szeretném vinni az ügyet.

Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.03.29. 10:01

Elvileg kérés nélkül is, de a biztonság kedvéért célszerű kérni.

balatoni nyár # 2009.03.28. 15:28

Tisztelt Fórumozók!
A fizetési meghagyással kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a nyomtatvány kitöltésekor fizetendő 3000.-Ftot, illetve ha perré alakul, a perköltségeket lehet kérni attól az egyéntől aki tartozik??
Ezt külön kérni kell? Esetleg a nyomtatványon van ilyen rubrika amit ki kell tölteni?
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.03.20. 11:39

Én még formanyomtatványról törölni sose mertem semmit, csak aláhúzom, ami kell, és esetleg áthúzom, ami nem. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.19. 22:47

Na ja, ez ügyben szinte semmit nem lehet garantálni.
A minap láttam olyan fizetési meghagyást, amelyet azért adott vissza a titkár, mert "nem a rendelet mellékletében előírt nyomtatványon" adták be. Ezt a következtetést abból vonta le, hogy ahol a letölthető nyomtatványon "Ft/Euro/más pénznem" van, ott csak a Ft-ot hagyták meg; illetve a kitöltlést segítő technikai megjelöléseket: "Név; székhely", ugyancsak mellőzték.
Egyebekben a beadvány mindenben megfelelt a fizetési meghagyással szembeni tartalmi és formai követelményeknek.

ObudaFan # 2009.03.19. 17:02

A helyedben nem csatolnám, de azt nem lehet garantálni, hogy nem kapsz hiánypótlást.

magic # 2009.03.19. 10:38

Az még jobb:)
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.19. 10:15

Szerintem egyszer se.

magic # 2009.03.19. 09:21

Kedves fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy kis internet szolgáltató cég vagyunk, a nem fizető ügyfeleknek most szeretnénk fizetési meghagyást beadni. Kb. 20 ügyfélről lenne szó. Csatolnom kell a cégkivonatomat minden nyomtatványhoz, vagy elég egyszer?

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2009.03.14. 21:31

De ha az 1. tárgyaláson elismeri a tartozást, hamar megnyered a pert, s a költségeidet is ő viseli.

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2009.03.14. 19:54

Egyezkedni mindig lehet.

Ha meg tudtok egyezni peren kívül ápr. 16-ig, akkor ezt foglaljátok írásba azzal, hogy az adós kifizeti a perrel felmerült költségeidet is.

De a tárgyaláson is köthettek egyezséget, ameylet a bíróság végzéssel jóváhagy, s ez legalább végrehajtható.

A kamat kiszámításához:
Ptk.:
301. § (1) Pénztartozás esetében - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a kötelezett a késedelembe esés időpontjától kezdve akkor is köteles a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamatot fizetni, ha a tartozás egyébként kamatmentes. A kamatfizetési kötelezettség akkor is beáll, ha a kötelezett késedelmét kimenti.

A jegybanki alapkamathoz: www.mnb.hu

Illetéktörvény:
58. § (1) Az illeték a peres eljárás illetékének 10%-a

  1. ha a felperes keresetétől legkésőbb az első tárgyaláson eláll;
  2. ha az első tárgyaláson a per szünetelésére kerül sor, és a per e szünetelés folytán megszűnik;
  3. ha az alperes a követelést az első tárgyaláson azonnal elismeri, vagy az első tárgyalás előtt a követelést teljesíti;
  4. ha a felek az első tárgyaláson egyezséget kötnek;
  5. ha a felek a per megszüntetését az első tárgyaláson közösen kérik.
Györgyi1 # 2009.03.14. 18:09

Fizetési meghagyással kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az adós ellentmondással élt. A biróság kitüzte a tárgyalást április 16-ra. Közben az adós felhivott, hogy rendezni szeretné a tartozását. Nem tudom, mit tegyek, én honnan tudom kiszámitani, hogy mennyivel tartozik? Az eredeti összeg 450.000.- Ft volt, de ebből késedelmesen kifizetett 100.000.- Ft-ot.De ennek is már két éve.Érdemes-e vele egyezkedni? És akkor mi a teendő a birósági tárgyalással? Kell-e nekem fizetnem, ha szüneteletem, vagy megszüntetem a pert?Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.10. 08:25

Eredetileg sem kellett volna melléklet. (Január elseje óta a Pp. igencsak lazán kezeli a dolgot ugyanis.) Csak azt a fizetési meghagyás iránti kérelmet add vissza, amelyiken az illetékbélyeg van, és két további eredeti példányt. Az utóbbi kettőre írd rá: illeték az eredeti példányon bélyegben leróva.
Aláírnod azon az oldalon kell, amelynek a tetején a "Fizetési meghagyás iránti kérelem" a cím. Ne hagyd le a keltezést se.

Meggyvirág # 2009.03.09. 21:22

Bocsánat, még valami.

A példányszám valószínűleg elkerülte a figyelmemet, most olvastam utána és rémlik, már itt is olvastam, hogy mindig eggyel több példányban kell benyújtani a fizetési meghagyés kérelmet, mint ahány érdekelt van az ügyben. (Adós és hitelező esetén 3 példány.)

Minden példányhoz a mellékleteket is csatolnom kellett volna, de ezt nem kérik. Azért küldjem azokat is?

Meggyvirág # 2009.03.09. 21:05

Nekem visszajött a fizetési meghagyásom a bíróságtól az alábbi okok miatt:

"1. A fizetési meghagyásos űrlapot a jogosult lássa el aláírásával.
2. A fizetési meghagyást 3 példányban kell benyújtania a Pp. 93.§ (2) bekezdése alapján, ezért mellékeljen további két példányt."

Erre minden érintett figyeljen oda.

Kérdéseim:

  1. Hol írjam alá, mert erre nem találtam helyet. Minkét oldalt alá kell írnom?
  2. Csak a fizetési meghagyást kaptam vissza, a mellékleteket nem. Az illetékbélyeg le van pecsételve és a pótlásbekérő levélen (igazából VÉGZÉS a neve, nem tudom miért)van már valamilyen szám. (Pk.50.xxx/2009/x. szám) Ez lenne az ügyirat száma? Hivatkozzak erre?

A további két példány is eredeti legyen, vagy jó a másolat?

A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.02.13. 16:58

Ezt mindig az adott esetben kell megítélni.