egyesület alapítása


tiszazozi # 2012.09.06. 16:55

Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2012.09.06. 09:11

Nem összeférhetetlen.
Az alapszabályt is ismerni kellene, de az e-mail fokozott biztonságú elektronikus aláírás hiányában nem okirat.

tiszazozi # 2012.09.05. 14:10

Tisztelt cím.Az lenne a kérdésem hogy ha egy sport egyesület elnöke E-mail-ben az elnökségi tagoknak elküldve,lemond elnöki posztjáról az hivatalosnak tekinthető-e?A másik kérdésem,hogy nem össze férhetetlen-e,hogy az egyesületi elnök az magát és feleségét alkalmazza edzőnek?Köszönöm válaszát.

Mary65 # 2012.06.13. 08:27

Tisztelt Cím!

Segítségüket szeretném kérni abban,hogy milyen formátumban tudnánk működni legelőnyösebben - egy néptánc csoportról és dalkörről van szó - úgy, hogy pályázni szeretnénk pénzösszegekre, ruhára stb, ill. az esetleges támogatásokat a támogatóink el tudnák számolni, még egy fontos szempontok az anyagiak: alapítási költségek ill. a havi könyvelések, jelentések stb. Alkalmazott ill. semmilyen formában bér fizetés, teljesen szabadidős tevékenységről van szó.
A segítségüket tisztelettel megköszönve!

ObudaFan # 2012.05.16. 09:29

Lehet.

G4bor # 2012.05.16. 01:47

Tisztelt Szakértők!

Egy jelenleg magánszemély által üzemeltetett és fenntartott weboldal üzemeltetését és fenntartását szeretnénk megoldani szervezet formájában. Nem célunk a profit, egyedül az oldal fenntartásához szükséges összeget szeretnénk adományok útján összegyűjteni. Ezért nem gondolkodunk cégalapításon, hanem egyesület formájában szeretnénk megoldani (amennyiben lehetséges). Maga a weboldal egy tartalom és kereső szolgáltató oldal (torrentoldal). A kérdésem, hogy lehet-e ennyire specifikus az egyesület célja? Ha nem, akkor milyen formát ajánlanak, hogy átvegyük az oldal üzemeltetését?

ObudaFan # 2012.02.07. 13:33
0725peter # 2012.02.06. 16:57

Kedves ObudaFan!

Köszönöm válaszod.
Az "új szabály" alatt melyik törvényt kell érteni?
Ebben tudnál még segíteni, tekintettel az 1. hozzászólásom 2. kérdésére?

Köszönettel:
Péter

ObudaFan # 2012.02.06. 06:57

Ez nem igazán választás kérdése: egyesületként kell tovább működni, különben meg fog szűnni a jogi személyiség. Közhasznú minősítést az új szabály szerint 2 év működés után lehet elérni, de ez egy már működő szervezet, így, ha a feltételeknek megfelel, szerintem lehetséges. A vezető jogviszonyát az egyesület és a vezető megválaszthatja a törvény keretei között, nyilván munkaviszony, vagy tartós megbízás jöhet szóba elsődlegesen. Természetesen lehetnek az egyesületnek más munkavállalói, megbízottjai is.

0725peter # 2012.02.05. 16:20

Sziasztok!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni.

Volt egy egyház, de az új törvény alapján már nem ismerik el annak. Tevékenységét folytatná, milyen formát válasszon?
Tevékenység: vallási tevékenység, lelkigondozás, ifjúsági misszió. Bevételei nagy részét adományok teszik ki, templomhoz hasonló perselyezés. Emellett indulna pályázatokon, és olyan tevékenységeket is végezne, mint pl. lelki, vallási és szabadidős témákban íródott könyvek rendszeres árusítása.
Van egy vezető (lelkipásztor), aki fő állásban a társaságot vezeti. Őt a tagság rendszeres (havi) járandóságban, fizetésben részesítené.

Kérdések:

  1. Alapításkor kaphat-e azonnal közhasznú/kiemelten közhasznú minősítést az egyesület? Ha nem, mikor leghamarabb?
  2. Hol, mely jogszabály(ok)ban lehet megnézni, hogy pontosan milyen tevékenység minősül(het) közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznúnak? Jogtárban ugyanis nem találom a 1997. évi CLVI. Törvény a közhasznú szervezetekről jogszabályt, valószínűleg azért, mert nem hatályos már. Az 1989. II. tv hatályos-e még, és annak, illetve a Ptk.-nak mely fejezetei, paragrafusai szólnak az egyesületekről?
  3. Legalább 10 taggal alakulhat. Van egy vezető, aki fő állásban az egyesületet vezeti. Ő is tag. Őt az egyesület rendszeres járandóságban részesítené. Ez milyen (biztosítási) jogviszonynak minősül, és járulékok, SZJA szempontjából milyen jogügylet?
  4. Az egyesületnek lehet-e alkalmazottja (munkaviszony), illetve bízhat-e meg magánszemélyt?
  5. Ha igen, akkor szakképzési terheli-e a bért/megbízási díjat (sima, közhasznú, kiemelkedően közhasznú forma esetén)?
  6. Ha ez az egyesület alapvetően vallási, lelki gondozói és hasonló tevékenységekkel foglalkozik, de emellett lelki, vallási témájú könyveket is rendszeresen árul (amelyeket nem ő írt, hanem maga is beszerzett), akkor ez vállalkozási tevékenységnek minősül-e?
  7. Vállalkozási tevékenység mindenképpen TAO-zik vagy csak akkor, ha a mértéke meghaladja az összes bevétel 10%-át?
  8. Ha várhatóan lesz vállalkozási (adóköteles) bevétel, akkor mindenképp ÁFA-alanyiságot kell kérni (eltekintve attól, hogy 5 MFt alatt lehet alanyi mentes)?
  9. Jól gondolom, hogy ha ÁFA-alany, akkor csak azok után a vállalkozási tevékenységei után vonhatja le (igényelheti vissza) az ÁFA-t, amelyek adóköteles tevékenységhez kapcsolódnak? Tehát, ha pl. vesz az egyesület hangszereket azzal a céllal, hogy az alkalmakon a saját zenekara a közösséget zenével szórakoztassa, akkor ennek ÁFA-ja levonható-e?
  10. Milyen könyvelést kell vezetnie?
  11. A fő bevételi forrást az adományok jelentenék, ez azonban persellyel menne, mint a templomban. Tagok, nem tag magánszemélyek és jogi személyek is adakoznának és nem adócsökkentési céllal. Ebben az esetben valahogy mehet-e ennek a könyvelése anélkül, hogy az összegek mellé kellene írni, hogy kitől jött és mennyi. Ez működhet-e, hogyan kell könyvelni?

Köszönettel:
Péter

joseph # 2012.01.11. 15:52

Köszönöm a gyors választ!

Ezek szerint jól gondoltam... :(

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.11. 15:31

Nagyon úgy tűnik.

joseph # 2012.01.11. 15:20

Üdvözletem mindenkinek!

Azt szeretném megtudni, hogy jól értelmezem-e az új "civil törvény" 34. § (2) bekezdését, mely szerint:

2011. évi CLXXV. törvény "34. § (2) A közhasznú nyilvántartásba vételre irányuló kérelmet előterjesztő szervezetnek két egymást követő lezárt üzleti évben meg kell felelnie az e törvény 32. §-ában foglalt követelményeknek, amelyet a bíróság a nyilvántartás és a beszámoló adatai alapján állapít meg."

Ez azt jelenti, hogy a korábbi szabályozástól eltérően az egyesület alapításakor nem lehet kérni a közhasznú fokozatot?
Azt csak már a legalább két éve működő egyesületek kérhetik?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv: Joseph

ObudaFan # 2012.01.02. 09:37

Az egyesület alapítvánnyá átalakulni nem tud, és alapítványba beolvadni sem.

euska # 2012.01.02. 08:50

Tiszteletem,és BUÉK :)
Az elmúlt néhány hétben a környezetünkben pánik szerűen alakultak át az egyesületek - vagy olvadtak be már működő - alapítványokba. Mivel nem vagyok jártak ebben a témában, de egyesületi tagként érint a dolog, érdeklődnék, hogy mi lehet ennek az oka. Nálunk is aktuális kérdés lesz a közgyűlésen, és szeretnék tájékozottan hozzá szólni a témához.
Milyen új elvárások vannak az egyesülettel szemben, ami ellehetetleníti az eddigi egyesületi működést a továbbiakban, jogutódként az új alapítvány tovább viszi é az egyesület eddig megszerzett közhasznúságát, stb... ???
A választ előre is köszönöm, addig is próbálok minél többet olvasni :)

xita # 2011.12.14. 15:32

Meg volt tartva az egyesület közgyűlése, döntés volt az alapszabály megváltoztatásáról, az egyesület nevének és székhelyének megváltoztatásáról, valamint új tisztségviselők megválasztásáról is.

Kérdés: Mi van olyankor, ha 60 napon belül nincs bejelentve a Bíróságnak a változás????

xita # 2011.12.13. 18:28

Meg volt az egyesület közgyűlése, döntés volt az alapszabály megváltoztatásáról, az egyesület nevének és székhelyének megváltoztatásáról, valamint új tisztségviselők megválasztásáról is.

Kérdés: Mi van olyankor, ha 60 napon belül nincs bejelentve a Bíróságnak a változás????

ObudaFan # 2011.09.21. 14:04

Legalább 10 tagnak ki kell mondani a megalakulást, el kell fogadni az 1989. évi II. törvénynek és a 2004. évi I. törvénynek megfelelő alapszabályt, dönteni kell a tisztségviselők személyéről és a tagdíj mértékéről. Ezt követően a nyilvántartásba vételi kérelem formanyomtatványát az alapszabállyal, az alakuló közgyűlés jelenléti ívével és jegyzőkönyvével, a székhelynyilatkozattal és a tisztségviselők összeférhetetlenségi nyilatkozatot is tartalmazó elfogadó nyilatkozatával együtt a székhely szerint illetékes megyei/fővárosi bírósághoz kell benyújtani.

packo # 2011.09.21. 07:41

Tiszteletem!

Érdeklődni szeretnék hogy egy kézilabda egyesület alapításához mit kell beszerezni,hogy és mit csináljunk?

ObudaFan # 2011.07.14. 10:34

Egyáltalán mit szeretnétek csinálni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.14. 08:57

Azért a vállalkozás meg az egyesület két egészen különböző dolog...

kaviki88 # 2011.07.14. 08:54

Kedves szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire érdemes mostanában közhasznú egyesületet alapítani.
Van-e ennek jövője?
Tényleg csökkennek a pályázati lehetőségek?

Vagy elég, ha egyéni vállalkozóként tevékenykedünk közhasznú dolgokkal?
Ha önök nem tudnak erre válaszolni, akkor hol érdeklődhetnék?
Én szeretnék egyesületként tovább működni, a társam(aki e.vállalkozóként viszi a munkánkat) le akar beszélni róla (megjegyzem ismeri az egyesületekkel kapcsolatos összes dolgot: két egyesületet is sikeresen működtet...)
Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2009.08.24. 17:26

Nincs mit.

Lurkó # 2009.08.24. 15:44

Tisztelt Szakértő!

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

Köszönettel és tisztelettel:
Lurkó

ObudaFan # 2009.08.21. 12:12

Abszolút bírófüggő. Szerintem első körben spórold meg azt a 4000 Ft-ot, aztán legfeljebb hiánypótlásra becsatolod, ha kell.