Szavatosság, jótállás, garancia, fogyasztóvédelem


Povi # 2022.05.30. 21:56

Érdeklődni szeretnék....
Egy motoros kaput szeretnék csináltatni, kaptam is árajánlatot, és meg is csinálná az illető. Azt mondta az anyagra, így az kapumozgató elektronikára is adjak neki pénzt, majd ő beszerzi! Nekem ez meg is felelne, de felmerült bennem, hogy egy 200000-es kapumotorra hogy lesz nekem garanciám? Ha x cég y egyéni vállalkozónak eladja z terméket, amit nálam beszerelnek. Nekem úgy tűnik ehhez jogilag nem lesz semmi közöm, ha valami baj lesz vele, csak y jóindulatára leszek utalva?
Mik a szabályok, az én nevemre kellene megvennie?
Előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2022.05.31. 02:35

Povi

felmerült bennem, hogy egy 200000-es kapumotorra hogy lesz nekem garanciám?.....Nekem úgy tűnik ehhez jogilag nem lesz semmi közöm, ha valami baj lesz vele, csak y jóindulatára leszek utalva

A garanciát a szerelő fogja vállalni, nála reklamálhatsz, ha garanciális probléma merül fel. Hogy ő utána kinél érvényesíti, az már az ő gondja. Lényeg, hogy legyen pontos számla róla. Sok esetben előfordulhat, hogy trükköznek így, ha a gyártó több év garanciát ad rá, mint amennyit így a vállalkozó bevállal. Nálad egyáltalán nem biztos, hogy ez a helyzet, max. a vállalkozó az anyagot kedvezményesebben kapja, mint amennyiért eladja neked. De az sem biztos, hogy nem-e épp a kedvezményt is továbbadja - az én autószerelőm is ilyen - ezért kell neki megvennie, hogy éljen a kedvezmény.

drbjozsef # 2022.05.31. 04:52

Povi,

Szerinted a bolt, ahol a szerelőd megvenné ezt, az hogy szerzi be? Megvásárolja valahol, mondjuk a nagykerben. A nagyker hol szerzi be? Megvásárolja mondjuk a gyár szerződőtt partnerétől. No és ő hol szerzi be? Megveszi a gyártól.

A te szavatosságodat ez nem befolyásolja. Te vagy a végfelhasználó, nálad helyezik üzembe, ott lesz a szvatosság és/vagy a jótállás érvényesíthető.

Povi # 2022.05.31. 07:30

Szomorú örökös,

Köszönöm a hozzászólásod!
Puhatolóztam, körülnéztem, 3-4%-kal olcsóbban tudnám a kapumotort neten megrendelni!
Amit írsz, hogy kedvezmény és annak az érvényesítése, ezek szerint nálam biztos nem játszik!
Ezt írod : "Lényeg, hogy legyen pontos számla róla."
Vagyis a kivitelező számlát kell hogy adjon a motorról, pontos típus szerint? Vagy a nevemre veszi?
Beszéltem vele, valamit arról hadovált, hogy csak a munkadíjat számlázná ki, ha az anyagszámlával úgysem tudok mit kezdeni, mert neki jobb lenne valami keretátlépés...... nem is értettem.

drbjózsef,

Köszönöm a hozzászólásod!
Amit írtál értem, de akkor szerinted is a fent írtak a lényeg, hogy a nevemre, címemre kiállított számla kell a motorról?
Vagy esetleg még egy számlán külön tételként a motor és a beszerelés munkadíja?

drbjozsef # 2022.05.31. 07:44

Povi,

Szerződési szabadság van.

Ha akarod megveszed magadnak az alkatrészt, és megbízol valaki a beszerelésével. Ez esetben a te nevedre szól az alkatrész számla. Ha gond van, akkor szerelési probléma esetén értelemszerűen a szerelőhöz fordulhatsz a szavatossági igényeddel, de ha a termékkel van gond, akkor ahhoz, aki eladta neked.

Ha akarod megbízol valakit, hogy építsen neked egy komplett kaput. Ő beszerzi az alkatrészeket, és be is építi. Ez esetben bármilyen probléma lép fel, hozzá kell fordulnod, ha a beépített termék hibásodik meg, akkor is, és neki kell kicserélnie. Aztán hogy ő hogyan rendezi le a hibás terméket azzal, akitől vette, az legyen az ő baja. Ilyen esetben az alkatrészről nincs külön számla a nevedre, de nem is kell.

Muk # 2022.07.23. 03:09

Tisztelt Jogász!
Eladtam a 16 éves autóm, ami az eladás pillanatában hibátlan volt. Megtekintett, kipróbált állapotban vitte el a vevő, aki vétel után 1,5 órával később hívott, hogy megállt alatta az autó, ami már szerelőnél van (nem szakszervízben) aki szétszedte a kocsi motorját, vezérműlánc szakadása van és állítása szerint használhatatlan az autó, mert kopott a motor és fizessek az 1 millióért eladott autóért 800.000.-ft javítási díjat! Amit állít, semmi előjele nem volt. A kérdesem az lenne, hogy ha a jelenlétem nélkül szeszedték szét a kocsi motorját, nem szakszervízben, érvényesítheti-e a vevő a szavatosságát, hiszen azt se tudom valós-e amit állít, illetve szeretném a véleményét kérni az ügyről. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.23. 07:26

Azon nem múlik. Egyiken sem.

drbjozsef # 2022.07.23. 07:32

Muk,

Jogi szempontból : ha nem zártad ki a szerződésben a szavatosságot (amit megtehettél volna, és ajánlott is lett volna), akkor 1 év szavatosságot kell vállalnod az olyan hibákért, amelyek már a vásárlás pillanatában is fennálltak, függetlenül attól, hogy esetleg nem is tudtál róla.
A jó dolog esetedben, hogy ezt a vevőnek kell bizonyítania. Ráadásul első körben, ha hibát észlel, javítást kellett volna kérnie, és csak ha elutasítod, akkor szereltethette volna szét, szóval nem áll amúgy sem jó, pláne, hogy a szétszerelés után jogvita esetén a szakértő már nem sok mindent tud majd mondani arról, hogy a vásárláskor lehetett-e hiba.

Nem jogi szempontból ez a legtipikusabb, legtetvesebb lehúzás, amivel próbálkoznak. Egymilliós vételárra 800ezer javítási költség, és még az autót is megtartanák, mi? Sima bűnözők. Bármibe lefogadom, hogy ha odaállítanál hirtelen, hogy most megnéznéd az autót, egyáltalán nincs is szétszerelve...

Ha eléggé biztos vagy benne, hogy jól működött az autó az eladáskor, akkor mondd azt neki, hogy a szavatossági igényét nyújtsa be neked írásban. Aztán arra válaszolhatsz egy tértis levélben, amiben elutasítod a szavatossági igényét, és leírod a fentieket : az autó jól működött, nem kértek javítást sem, nem kellett volna megbontaniuk, csókpusziviszlát.

Ha akarnak, pert indíthatnak. Nem túl valószínű, hogy fognak. (Megjegyzem : másfél óra alatt ki se lehet bontani és megvizsgálni rendesen egy motort).

Amit kockáztatsz : (szerintem) csekély eséllyel azt, hogy vissza kell venned az autót, kifizetni a költségeiket és a perköltséget is. Nagyon nagy eséllyel viszont nem indítanak pert bíróságon, enélkül pedig nem tudják érvényesíteni az igényüket. Dönteni neked kell.

Természetesen nem ismerem az autót, látatlanban nem mondhat senki neked esélyeket, azokat neked kell tudnod az autód ismeretében.

drbjozsef # 2022.07.23. 07:34

Muk,

egyébként az autós fórumcsoportban van több ilyen topik, olvasgass vissza bennük. Találsz kísértetiesen hasonló eseteket benne, nem is egyet...

Majordomus # 2022.07.23. 10:48

Ez inkább a balekkereső topicba illik.

Megpróbálnak megvezetni!

Ajánld fel hogy visszaveszed az autót és visszaadod a pénzt.

Ha a költségekre hivatkozik,mondd hogy inditson pert ! Nem fog.

Megpróbálnak lehúzni,jellemzően kisebbségi bűnözés Magyarországon.

drbjozsef # 2022.07.23. 11:07

Ajánld fel hogy visszaveszed az autót és visszaadod a pénzt.
Egy már - legalábbis állításuk szerint - atomjaira szedett autót? Soha.

r.istvan # 2022.11.21. 19:44

Tisztelt Jogász!

Az ügyem egy kicsit előrehaladott állapotban van, sokadik bírósági tárgyaláson vagyok túl és még mindig nincs vége, ezért egy kérdéssel fordulnék Önökhöz.
Vásároltunk egy gépjárművel, mely képekkel bizonyíthatóan rozsdamentes állapotúként lett eladva, majd a megvétel után kb 1,5 hónappal a rozsda letúrta a festéket, és volt, ahol ki is lyukadt.
Az igazságügyi szakértői vélemény szerint, az eladás pillanatában már fennállt a rozsdásodás, de nem tekinthető rejtett hibának, mivel festékréteg vastagság mérővel megállapítható lett volna a javítás helye.
Igaz, hogy a rozsdát nem mutatta volna ki, de annak lehetőségére utalt volna.
Van-e esetleg jogorvoslat, hogy ez rejtett hiba, amit előlem az eladó határozottan eltitkolt.
Köszönöm!
r.istvan

drbjozsef # 2022.11.21. 20:28

képekkel bizonyíthatóan rozsdamentes állapotúként lett eladva,
Ez alatt mit értesz?

Van képed az autóról, amin nem rozsdás (hiszen le volt festve), vagy azt, hogy az eladó kifejezetten rozsdamentesnek hirdette, tehát mondjuk ez a "kép" a hirdetési screenshot például?

drbjozsef # 2022.11.21. 20:30

Egyébként ez milyen korú és futásteljesítményű autó volt?
A típus egyébként köztudottan hajlamos a rozsdásodásra (mint mondjuk a Mazda néhány szériája) ?

Majordomus # 2022.11.21. 21:15

És mi a kereset tárgya,értékcsökkenés vagy elállás a vételtől?

drbjozsef # 2022.11.22. 05:32

amit előlem az eladó határozottan eltitkolt.
Ja, hogy akkor nem rozsdamentesen hirdette.

Ez mindenképpen rejtett hiba, a kérdés az, hogy a szavatosság körébe tartozik-e vagy nem.

Ebben nemigen fogunk tudni segíteni, több tárgyalás után szerintem te is tudod már, hogy az a hiba, ami az elvárható kellő gondosság mellett felismerhető, vagy felismerhető kellett volna legyen, az nem tartozik a szavatosság körébe.
Eseted határeset szerintem, kérdés, hogyan fogja értékelni a bíró az ügy ismeretében ezt. Mi nem ismerjük a részleteket, esélyünk sincs megtippelni, kinek a javára dönt. Egyfelől igen, ha megvizsgáltatod az autót, vagy viszel a vásárláshoz egy szakértőt, vagy csak egy rétegmérőt, akkor jó eséllyel kiszúrod, és rá tudtál volna kérdezni, és akár az adásvételibe is íratni a hibát az eladóval - ez esetben nem lenne kérdés, hogy hibásan teljesít, ha ott írásban azt állította volna, hogy az autó rozsdamentes. Másfelől egy mezei vevőnek már nem biztos, hogy a kellő gondosságba beletartozik a rétegmérő használata. Hajlok rá, hogy a mai viszonyok között, amikor köztudott mi megy az autópiacon, mindenki a saját sorsát és zsebét kísérti, ha bemondásra, ráadásul írásos rögzítés nélkül hiszi el, hogy az összegányolt tákolmány amúgy egy tökéletes állapotú gyöngyszem.

Ha az a kérdés, van jogorvoslat, persze, a döntés után fellebbezhetsz.
Az, hogy annak van-e esélye, az más kérdés. Új tény nélkül nemigen.

gylab # 2022.11.22. 08:04

Nekem azért egy kicsit furcsa, hogy egy vevőnek arra kell felkészülnie, hogy át akarják verni, és hazudni fognak neki a termékről, és az már egy elvárható gondosság, hogy ezt észrevegye.
Csak egy kérdés: ha a festékkel eltakarták a rozsdát, az egyértelműen egy értéket nagyban csökkentő szakszerűtlen javítás (ha a szándékosságot nem is feltételezzük), amiről az eladónak kellett tudnia. Ez sem alapozza meg a vevő igényét?
Gondolom, ha a szándékosság is bizonyítható, az meg már csalás.

drbjozsef # 2022.11.22. 17:21

Nekem azért egy kicsit furcsa, hogy egy vevőnek arra kell felkészülnie, hogy át akarják verni, és hazudni fognak neki a termékről, és az már egy elvárható gondosság, hogy ezt észrevegye.
Nekem az a furcsa, hogy ez valakinek furcsa. Ellenérdekű felek, nyilván egy steril, ideális világban persze kölcsönösen előnyös üzletet kellene kötni, de hát ez nagyon nem az a világ.
Nem az az elvárható gondosság, hogy észrevedd, hogy át akarnak verni. Az az elvárható gondosság, hogy HA az átverés szemmel, vagy egyszerű eszközökkel is észrevehető, AKKOR elvárás az, hogy vedd észre, mert ha nem, elveszíted a szavatosság érvényesítésének jogát. Persze, ez nem egy egzakt szabály, mindig vizsgálják a körülményeket.

Csak egy kérdés: ha a festékkel eltakarták a rozsdát, az egyértelműen egy értéket nagyban csökkentő szakszerűtlen javítás (ha a szándékosságot nem is feltételezzük), amiről az eladónak kellett tudnia. Ez sem alapozza meg a vevő igényét?
Attól függ, mennyire jól csinálják, mennyire észrevehető, de manapság egy rétegmérő használata többmillió forintos tárgy vásárlása előtt, vagy egy hozzáértő felkérése az talán már elvárható. Aki ennyire sem hajlandó, az magára vessen, ha átverik. De mondom, ez határeset, lehet, hogy a bíróság sem így fogja gondolni. Minden eset más. Mondjuk egy 15+ éves 200ezer+ km futással más elbírálás alá eshet, mind egy páréves alig futott. Nem ugyanarra kell számítani. Minden eset más.

TomCat # 2022.11.29. 08:15

Tisztelt Jogász!

Én a két magánszemély közötti, jótállás iránti polgári per menetéről szeretnék kérdezni.
Megvették öreg autómat, de a vevő perrel fenyegetett meg szóban (hozzáteszem indokolatlanul). Azóta nem tudom mi történik, és aggaszt.

  1. Elsőnek nem kellene írásban kérnie valamilyen igényét (jótállás, javítás, visszavétel), amit írásban elfogadok vagy elutasítok? Rögtön mehet a bírósághoz?
  2. Ha pert indított, azt mikor tudom meg, rögtön küldenek róla hivatalos tájékoztatást?
  3. Mennyi idő múlva kell majd védekeznem, mikorra készüljek?
  4. Írásban megkapom a vádakat amire írásban kell válaszolni majd? Vagy mint a filmekben a tárgyalóban kell majd szónokolni? :-)

Köszönöm! Tom.

TomCat # 2022.11.29. 08:26

Vagyis inkább szavatosság ez ugye, ha két magánszemély között jön létre ?!

drbjozsef # 2022.11.29. 09:22

Elsőnek nem kellene írásban kérnie valamilyen igényét (jótállás, javítás, visszavétel), amit írásban elfogadok vagy elutasítok? Rögtön mehet a bírósághoz?
De, meg kell keresnie előtte, és igazolnia, hogy elutasítottad az igényét. Ennek a szokásos módja az írásbeliség, de nem kötelező, lehet tanú, vagy hangfelvétel is elvileg, de azért igazából az írásbeli elutasítás az igazi.

Ha pert indított, azt mikor tudom meg, rögtön küldenek róla hivatalos tájékoztatást?
Ha a bíróság befogadja a keresetét, akkor majd értesítenek. Nem rögtön. Eleve 30 nap amíg vizsgálják, utána lehet, hogy hiánypótlásra szólítják fel a felperest, szóval eltelik egy kis idő, mire te értesülsz.

Mennyi idő múlva kell majd védekeznem, mikorra készüljek?
Ha alkalmas a kereset a perre, akkor jön a perfelvételi szakasz, és felszólítanak, hogy 45 napon belül add be az ellenkeresetedet.

Írásban megkapom a vádakat amire írásban kell válaszolni majd?
Igen, a felszólítással együtt természetesen megkapod, hogy mire kell válaszolnod.

Vagy mint a filmekben a tárgyalóban kell majd szónokolni? :-)
Ha tárgyalásig jut az ügy, akkor igen, szónokolhatsz majd.
(bár a bírók nem szeretik a sok dumát és okoskodást)

Egyébként igen, ez szavatossági kérdés.

drbjozsef # 2022.11.29. 09:25

Megvették öreg autómat, de a vevő perrel fenyegetett meg szóban (hozzáteszem indokolatlanul). Azóta nem tudom mi történik, és aggaszt.

Ha indokolatlanul, akkor nincs miért aggódnod. De honnan tudod, hogy indokolatlan?
Jó, többnyire az, és próbálkoznak a lehúzással, de minden további nélkül lehet olyan hibája egy öreg autónak, ami már a vásárláskor is megvolt, de mondjuk csak utána okoz hibát.
A te szerencséd, hogy ezt a vevőnek kell bizonyítania, és jópár kivétel is van.

Egyébként, csak megjegyzem, hátha később még jól jön, hogy magánszemélyek közötti adásvételnél a szavatosság teljesen kizárható a szerződésben.

TomCat # 2022.11.29. 10:31

Köszönöm szépen!

"Ennek a szokásos módja az írásbeliség, de nem kötelező, lehet tanú, vagy hangfelvétel is elvileg, de azért igazából az írásbeli elutasítás az igazi."
De ugye nem titkos hangfelvétel? Pl. egy telefonbeszélgetés amit engedélyem nélkül esetleg felvett?

drbjozsef # 2022.11.29. 10:58

De ugye nem titkos hangfelvétel? Pl. egy telefonbeszélgetés amit engedélyem nélkül esetleg felvett?
Nem, az nem nagyon.
Fel lehet egyébként azt is használni a bíróság előtt, a bíró elfogadhatja, ha szükséges, de akkor is legfeljebb olyan esetben, amikor más módon az igazság nem igazolható.
Egy szavatossági igény nem ilyen, annak igénylését tudnia kell igazolnia ilyen nélkül is, leginkább egy tértivevényes levéllel.

Ha ezek ilyen gyanús figurák voltak, akkor ne izgulj, nem fognak pereskedni. Megpróbálnak mindenkit lehúzni, de ha nem megy, nem erőltetik, főleg nem peres úton.

Szomorú örökös # 2022.11.29. 14:33

Tomcat

De ugye nem titkos hangfelvétel? Pl. egy telefonbeszélgetés amit engedélyem nélkül esetleg felvett?

Hát ha egy ilyen beszélgetés alkalmával esetleg elszóltad magad, akkor ahogy drbjozsef is írta, van esélye a bukásnak.
De ha nincs semmi titkolni valód a vevő előtt, akkor egyáltalán mi félnivalód lehetne?