Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)


hunfrakk # 2011.08.15. 15:13

szerencsejáték, majdhogynem oroszrulett a devizahitel

a nyilvántartás történt devizában

(persze némi devizatartaléka van a banknak, de az töredéke a kihelyezett hiteleknek)

ObudaFan # 2011.08.15. 15:06

Meg a kölcsönvevőnek is számolnia kellett vele. Hogy remélte, hogy nem lesz ekkora árfolyam-ingadozás, az már nem jogi kategória.
Nyilván nem látok bele egy bank könyvelésében sem, de ekkora lakossági eladósodás mellett nem nagyon hiszem, hogy csak nyilvántartva lett volna ez CHF-ben.
Nyilván mindenki maga dönti el, hogy milyen perindítással szeretne megkockáztatni egy kis plusz perköltséget magának, én a magam részéről ezen az alapon biztosan nem indítanék pert, ha CHF-kölcsönöm lenne, mert esélytelennek látom.

Ycal # 2011.08.15. 15:00

"Nem tudta, de a feleknek racionálisan számolni kellett akár ekkora változással is, ha ez nem is volt valószínű."

OK.

De akkor ha számolt vele valahol , le kell, hogy legyen írva, ha ez igaz, akkor veled nem osztotta meg ezen tudását és 210.(1) Tévedésben voltál a bank hibájából.

Bocs, de a hülyítést hagyjuk, azt sok helyen olvastam.

A kölcsön szerződés lakáscélra CHF-ben történő nyilvántartással.
Tehát csak a nyilvántartás történik CHF-ben.

ObudaFan # 2011.08.15. 14:48

Nem tudta, de a feleknek racionálisan számolni kellett akár ekkora változással is, ha ez nem is volt valószínű. Viszont ennél adósi szempontból még nagyobb baj, hogy ha valami csoda folytán egy bíróság érvénytelennek tekintené ezen az alapon ezeket a szerződéseket, annak akkor sem az lenne a jogkövetkezménye, amit szeretnél. A kölcsön ugyanis forintban lett folyósítva neked. A banknak viszont CHF-ben kell visszafizetnie. Ezért nem állítható helyre az eredeti állapot.

hunfrakk # 2011.08.15. 14:47

meg lehetne támadni a konstrukciót
de nem erre a szakaszra hivatkozással

Ycal # 2011.08.15. 14:40

Ezzel, arra célzol, hogy a bank tudta, hogy a CHF 70%-ot fog emelkedni, miközben a szerződésben 5%-ot már nagyarányú emelkedésnek ítél meg?
Ha a bankt tudta, de nem tájékoztatott, akkor 210.(1)
De mint az OTP-s főguru tegnap kifejtette, ilyen mértékű emelkedésről a banknek nem volt tudomása.
A kölcsön forintban lett folyósítva CHF alapú elszámolással, akkor ki lehet szállni belőle tartozás nélkül?

ObudaFan # 2011.08.15. 14:22

Szerintem nem fog menni. Túl azon, hogy szerintem nem volt közös téves feltevésről szó, a jogkövetkezmény sem az lesz, amit szeretnél. A kölcsönt ugyanis megkapta a kölcsönvevő, és az CHF-ben lett finanszírozva. Így az eredeti állapot nem állítható helyre, az ítélethozatalig hatályossá kell nyilvánítani a szerződést még az érvénytelenség esetleges megállapítása esetén is, és máris nem nyert semmit a kölcsönvevő.

Ycal # 2011.08.15. 14:17

A közös téves feltevés: A CHF nem fog 270 FT-ig drágulni.

210. § (1) Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette.
(3) Ha a felek a szerződéskötéskor ugyanabban a téves feltevésben voltak, a szerződést bármelyikük megtámadhatja.

III. A téves feltevés
E jogcímen a megtámadásra csak a felek azonos tartalmú, közös téves feltevése vezethet. A feltevés tartalmi kereteit illetően azonban semmilyen korlátozás nincs, az bármilyen körülményre vagy tényre vonatkozhat. A megtámadás jogának e helyütt nem külön nevesített feltétele, hogy a téves feltevés valamely lényeges kérdés tekintetében álljon fenn. Ez a kívánalom azonban a gyakorlatban mégis érvényesül, hiszen csak olyan téves feltevés alkalmas az érvénytelenség jogkövetkezményének kiváltására, amely az ügyletkötési akaratra hatással volt, s ekként nyilvánvalóan nem lényegtelen.
A téves feltevés már fennálló tényre, jövőbeli körülményre egyaránt vonatkozhat.

  • Gyakori, hogy a tévesnek bizonyuló közös feltevés a szolgáltatés minőségét, tulajdonságát érinti. Ilyenkor a

fél a jogérvényesítési határidőket, az elérhető jogkövetkezményeket számba véve szabadon dönthet a hibás teljesítés miatt vagy a szerződés megtámadására irányuló igény, illetve mindkettő együttes érvényesítéséről.

Forrás: www.bfvk.hu/…_1959_IV.pdf

Üdv:Ycal