Életjáradéki szerződés


nonolet # 2018.02.27. 14:32

Csuklósbusz

Egyszerű a helyzet: per, teher és igénymentesen történt a vétel?

HA igen, akkor ez az ELADÓ gondja, oldja meg!

Önként vagy perben kényszerítve a megoldásra.
Az okozott károkért is ő felel...

- -

Bentlakó nélkül vetted birtokba?!
Akkor rövid úton elzavarod vagy kirakatod a rendőrrel a bentlakót, ha nem távozik a felszólításodra.
MÁR rögtön az első találkozáskor!!!! hisz nem engedted be oda.
Azaz csakis önkényes beköltőző lehet....

Bentlakóval vetted birtokba?!
Akkor, ha jogcíme!!! van ott lakni szabályos felmondással rakhatod ki csak.
Ha a felmondásra nem távozik, akkor majd kiürítési perben.

Más a felmondás módja és ideje, ha a jogcíme

  • szívességi használó

mint akkor, ha

  • bérlő

Nem kell a felmondás, ha jogcím nélküli a bentlakó.
Akkor elég csak egy felszólítás a távozásra, de határidővel.
Utána a kiürítési per, ha nem távozik önként a határidőig.

ObudaFan # 2018.02.27. 12:27

Az eltartás az biztosan nem lehet kötelezettsége a vevőnek. A haszonélvezet nem jön létre bejegyzés nélkül. Viszont maga a bentlakás lehet problémás, mert a vevőnek azért csak meg kellene néznie a vétel előtt az ingatlant, ha jóhiszemű vevőként szeretne a tulajdoni lapban bízva vásárolni.

Csuklósbusz # 2018.02.27. 12:15

Végülis egyszerű a kérdés.

Ha veszel egy házat tiszta tulajdoni lappal akkor utólag létezik hogy a bentlakó olyan életjáradék szerződést mutat fel ami alapján nem lehet kitenni, sőt még tartsa is el a vevő?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.27. 11:48

Ugye, érzed, hogy ez egy kicsit zavaros? Szerintem tisztázd magadban, mit is akarsz kérdezni. Még az se biztos, hogy a megfelelő rovatban vagy.

Csuklósbusz # 2018.02.27. 11:22

Adott egy életjáradéki szerződés mely szerint az eltartottat haszonélvezeti jog illeti meg illetve minden rezsit fizetnek helyette.
De ez nincs bejegyezve az ingatlan nyilvántartásba. Az ingatlant eladták, az új tulaj 1/1 teljesen tiszta tulajdoni lappal, de viszont nem akar rezsit fizetni az új tulaj.

Tehát ha veszünk egy házat aminek tiszta a tulajdoni lapja akkor gondolom senki után nem vagyunk kötelesek rezsit fizetni nem? Hiába lobogtat utólag egy életjáradék szerződést amit nem velünk kötött.

ObudaFan # 2016.10.05. 16:04

Azért arról számos kuriai döntés van, hogy önmagában azért még nem feltétlenül ervenytelen egy ilyen szerződés, mert végstádiumban beteggel kötötték.

limma # 2016.10.05. 08:31

Azért az is érdekes, hogy 30 évig együtt lakott a volt férjével. Pedig úgy látszik vagyonos a nő családja, több ingatlan stb. külön élhettek volna, csak eszerint mégis volt valami érzelmi kötelék.

Bea1 # 2016.10.05. 07:15

Azt nem, de azt, hogy színlelt, azt ennyiből is meg lehet, szerintem. Sajna, sok esetben az utolsó pillanatba kapcsolnak az emberek, holott nyílván ez esetben is megköthették volna 10 évvel ezelőtt is jogszerűen. Most meg próbálkoznak támadhatóan.

Burn Out # 2016.10.05. 05:49

Bea: miért nem lehetne végstádiumú beteggel tartási szerződést kötni? Te ennyiből meg tudtad állapítani, hogy esetleg előtte évekig, évtizedekig ápolta, gondozta?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.05. 05:14

Butaságokat beszélsz. Megint.

Bea1 # 2016.10.05. 01:46

"Halála előtt pár nappal, egy "családbarát" ügyvéddel gyorsan csináltattak egy eltartási szerződést melyben a volt férj volt megnevezve kedvezményezettnek."

"Megjegyzem, hogy a lányom ekkor már nem kommunikált. (mindvégig mellette voltam)."

Itt az ügyvéd felelőssége is felmerül... vagy bárki a fórumról kötne eltartásit egy végstádiumú beteggel a halálos ágyán?

Gondolom, ez esetben akkor vissza is van dátumozva.

Az eltartás része a varrás, főzés, fürdetés... ha kell. Ezt nem a kórház végezte?

Eltartási szerződés ezerszer jobban támadható, mint az életjáradék-szerződés.

Ne hagyja magát, pláne, ha a gyermeke is ezt akarná.

Ne a szerződést író ügyvéddel beszéljen, hanem keressen egy másikat, aki nem érdekelt az ügyben.

ObudaFan # 2016.10.04. 16:14

Mondjuk o akkor is ezt fogja mondani, ha támadható egyébként.
A szülő kötelesrészre jogosult, ha torvenyes orokos lenne.

Saraanyuka # 2016.10.04. 15:51

Kedves ObudaFan!

Köszönöm az információkat!
Pontosítás.

Volt férj (akivel egy adott címen laktak 30 éve) eltartási szerződést kötött, melyben az összes ingatlan szerepel.

Beszéltem azóta azzal az ügyvéddel aki ezt a szerződést írta, és azt mondta, hogy a szerződése nem megtámadható, és kvázi mindent a volt férj fog örökölni.

A köteles rész az anyukának is jár?

ObudaFan # 2016.09.29. 22:14

Ami biztos, hogy Ön kötelesrészre jogosult.
Az is elképzelhető, hogy a szerződés egyébként ezen túl is támadható, különösen, ha már nem volt meg a szükséges beszámítási képessége a lányának, de erről ennyi információ alapján nem lehet állást foglalni.

Saraanyuka # 2016.09.29. 16:10

Kedves Ügyvédek!

Idősebb korú anyuka vagyok, és a következő lenne a kérdésem.
Szeptember elején vesztettem el lányomat, daganatos betegségből kifolyólag. Gyermek és férj nem volt, elviekben az örökség visszaszáll ilyenkor a szülőre.
A lányom együtt lakott a volt férjével 30 éve már, de nem volt közöttük semmilyen papír forma szerinti szerződés.
Halála előtt pár nappal, egy "családbarát" ügyvéddel gyorsan csináltattak egy eltartási szerződést melyben a volt férj volt megnevezve kedvezményezettnek. Megjegyzem, hogy a lányom ekkor már nem kommunikált. (mindvégig mellette voltam).
A hagyatéki eljárás megkezdését október 7.-ére tűzték ki.
A volt férj szerint, nekem mint anyukának csak a hagyatéki tárgyaláson kell majd megjelennem.
Nem tudom, ilyenkor mi történik az ingóságokkal, ékszer, festmény, bútor, autó, stb.?
Érvényes e egy pár napra szóló eltartási szerződés?
Ez megtámadható e?
A nagy gond az az, hogy a lányom nevére volt íratva - 2 éve, a külföldön lévő ingatlan is, amiben jelenleg én lakom. Ezt azért tettük, hogy esetleg engem, mint idősebb anyukát ne csaphasson be senki.
Kérem segítsenek egy két jótanáccsal, vagy esetleg egy olyan ügyvédi lehetőséggel, amit igénybe vehetek.
Köszönöm válaszukat, Sára Temesvárról.

kreznerich # 2015.04.30. 19:10

Kérdésem a következő lenne:

  • Azt olvastam valahol, hogy Magyarországon az életjáradék 2015. január 1-i hatállyal tilos, azzal a kivétellel, hogy életjáradéki szerződést ezen időponttól már csak biztosítók köthetnek.
  • Ez a tiltás a magánszemélyeket is eltiltja attól, hogy idős emberekkel életjáradéki szerződést kössenek vagy csak a jogi személyeket érintően létező ez a szűkítés (hogy csak biztosítók szerződhetnek)?
  • Magánszemélyként szeretnék életjáradéki szerződést kötni, de most nem tudom, hogy tehetem e.

Köszönettel!

ObudaFan # 2015.04.23. 16:48

Kérdésem a következő lenne: amennyiben nem tudunk egyezségi megállapodást kötni és az eljárás az eredeti terv szerint folytatódik, akkor a felek kölcsönös kielégítése alatt az értendő, hogy az eddig megfizetett életjáradék és rezsiköltség összegeket is vissza kell fizetni?

Ez így nem minden esetben igaz, a bíróág az összes körülmény figyelembe vétele mellett határozza meg a visszatéritendő összeget.

Dr.Attika # 2015.04.23. 14:58

Kedves Vesperlyn!

Ez a tipikus jogi barkácsolás esete. Ha a kötelezett nem teljesíti a járadék fizetési kötelezettségét, akkor nem egyezkedni kell, hanem a szerződés megszüntetését kell kérni a bíróságtól. Majd a bíróság eldönti, hogy mennyivel tartozik a kötelezett és megszünteti a szerződést. persze bizonyítani kell, hogy mennyit fizettek. Ebbe az un. rezsiköltség is beletartozik.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.23. 14:28

Igen.
Úgy kértél valamit a keresetben, hogy azt sem tudtad, mit kérsz? Bátor...

VesperLynn # 2015.04.23. 13:53

Kedves Fórumlakók!

Kérlek osszátok meg velem véleményeteket az alábbi ügyben.
Életjáradéki szerződés megszüntetése tárgyában keresetet nyújtottam be édesapám nevében (az eljárás folyamán én képviselem őt). Minderre azért került sor, mert kötelezettek már hosszú idő óta nem teljesítik szerződésben foglalt kötelezettségüket (életjáradék és az ingatlan rezsiköltségének fizetése), a hivatalos fizetési felszólításokat figyelmem kívül hagyják. A szerződés tárgyát képező ingatlan a szerződés aláírásával a tulajdonukba került, használati jog alapján életvitelszerűen édesapám lakja. Kötelezettek arra hivatkozva, hogy már "eleget fizettünk" és "nem tudjuk két lakás rezsijét fizetni" indokok alapján úgy döntöttek, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása mellett kivárják a szerződés természetes úton történő megszűnését. A bíróság kérésére egy utolsó kísérletet teszek a jogviszony rendezésére, egyezségi megállapodást kötünk velük, amelyről már eleve tudható hogy nem lesz betartva, a szerződés előbb-utóbb megszüntetésre kerül.
Kérdésem a következő lenne: amennyiben nem tudunk egyezségi megállapodást kötni és az eljárás az eredeti terv szerint folytatódik, akkor a felek kölcsönös kielégítése alatt az értendő, hogy az eddig megfizetett életjáradék és rezsiköltség összegeket is vissza kell fizetni?

Támogató gondolataitokat előre is megköszönöm!

ObudaFan # 2015.04.09. 22:01

Jól gondolod.
Igazolható módon költs rá.

11Kérdezősködő11 # 2015.04.09. 08:37

Üdvözletem!
Ha életjáradéki szerződést kötök, akkor az Apeh rögtön illetékel, ha pedig örökösödésit, akkor a hagyaték megnyílásakor, ha jól gondolom? Ha közben költök a házra (öröklési szerződés esetén), akkor majd a felújított házra vetik ki az illetéket? Lehet ez ellen tenni valamit? fotók, állapotfelmérés, stb.

legszi # 2010.10.18. 08:22

Köszönöm válaszát.

Átgondolom a dolgot újra...

Grád András # 2010.10.09. 19:16

Kedves Legszi!

Amennyiben megköti az életjáradéki szerződést a szülőkkel, az ingatlan az Ön tulajdonába kerül, a gyermek meg legfeljebb az egyéb ingatlanokat és ingóságokat örökli, ha vannak, ha nincsenek, akkor meg semmit sem. Vagyis lényegében ne szépítsünk, kisemmizheti ezzel a gyermeket. Viszont a szerződést elvben úgy is megkötheti, hogy egyúttal kötelezettséget vállal a gyermek eltartásáról, elhelyezéséről is a szülők halála után. Ez szép emberbaráti cselekedet, de lehet, hogy nem éri meg így megkötni a szerződést. Döntenie Önnek, Önöknek kell. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

legszi # 2010.10.09. 08:17

Tisztelt Fórumozók!

Lakik a házban a mi emeletünkön egy idős házaspár, egy felnőtt "gyerekkel", aki magát egyedül ellátni nem képes. Szeretnék az idős házaspárral életjáradéki szerződést kötni, de nem tudom, hogy ha létrejön a szerződés, mi lesz a gyermekükkel.Ilyenkor mit lehet tenni? Semmiképpen nem szeretném a gyermeket kisemmizni, ha tudnám, hogy a lakást és magát képes lenne fent tartani, de szinte 100%, hogy ez nem lehetséges. Mi történik, ha megkötjük a szerződést?
Hallott esetleg hasonló esetről valaki?
( A gyermek bizonyos mértékben szellemileg fogyatékos.)

Előre is köszönöm a választ.