Esetmegoldás


Segitsegkero2016 # 2016.02.11. 20:38

Ma kértem a bíróságtól a 8 napos hiánypótlási idő meghosszabbításár. Ez miként működik? Mikortól indul a hosszabbítás? Ezt engedélyezik majd külön, és erről értesítenek? Eddig még szerencsére nem volt nagyon részem bírósági ügyekben. Előre is köszönöm segítségüket.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.07. 23:43

A pert el fogod veszteni. Épp azért, mert nincs olyan jogod, amelynek védelmében a megállapítási keresetet benyújthattad volna.

Segitsegkero2016 # 2016.02.07. 18:20

Üdvözlöm! Köszönöm válaszát, nem találom az uj forum nyitása lehetőséget. A nyolc nap határidőm hamarosan letelik.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.07. 07:01

helyt adott a panaszomnak, viszont kérte, hogy az idézés időpontjának kitűzéséhez, jelöljem meg pontosan, mely jogaimat kívánom érvényesíteni.
:) Ezek szerint dehogy is adott helyt a panaszodnak.

Kérlek, nyiss egy új rovatot, itt komoly dolgokról van (lenne) szó.

Segitsegkero2016 # 2016.02.06. 20:01

Üdv. mindenkinek! Én perrel kapcsolatban szeretnék információt kapni. A helyi vízmű jogtalanul követel tőlem több száz ezer forintot. A tartozást már kétszer bíróságra adták, de a bíróság mind a két alkalommal elutasította a keresetüket. Most legújabb hóbortjuk ként, behajtóval fenyegetőznek. Ezt én nem hagytam annyiban, és bepereltem őket. A bíróság helyt adott a panaszomnak, viszont kérte, hogy az idézés időpontjának kitűzéséhez, jelöljem meg pontosan, mely jogaimat kívánom érvényesíteni. Ebben kérném a segítségüket, hogy melyeket érvényesíthetném, 8 napon belül válaszoljak nekik. . A vízmű előző két perét elutasította anélkül a bíróság, hogy beidéztek volna, mert amiket kaptam papírokat, részletesen leírta a bíróság, hogy a vízmű terjessze elő bizonyítékait, hogy mely összegekkel tartozok én nekik, de ezeket a bíróság nem fogadta el és a pereket mindkét esetben jogerősen megszüntette. Én valójában a vízműnek nem tartozok

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.06. 12:09

Naná, hogy a banki ügyintézésre gondolok.
És ne befolyásold a fórumtagokat, én se tettem. :)

guba" # 2016.02.06. 12:06

Nem annyira meglepő ez, rengeteg hasonló csalás van: http://totalbike.hu/…hirdetessel/

Ha a banki ügyintézésre gondolsz, az valóban szokatlan, de - mivel álláspontom szerint a kár a csalással keletkezett - kevésbé lényeges.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 21:28

Kinek mit kellett bizonyítania; ezt eredményesen tette-e, és mit ítél a bíróság?

(Ja, még mielőtt valaki rákérdezne: nem fantáziálok, az eset szóról szóra valós.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 21:27

A fent írt okiratokon kívül a perben rendelkezésre állt még a felek számlaszerződése, az átutalás időpontjában hatályos üzletszabályzat (ÁSZF), és néhány, a szomszédasszony által a banki ügyintézőnek küldött e-mail nyomata.
Az utóbbiban egy angliai bankszámlaszám, és annak jogosultjának neve szerepelt, továbbá az a megjegyzés: "És akkor még ma teljesül az átutalás? Ez jó hír."

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 21:23

Azt, hogy az adatokat pontosítani kellett a felperes felróható magatartásának minősítette, amire a felperes előnyök szerzése végett nem hivatkozhat.

A bíróság tanúként meghallgatta a szomszédasszonyt. A szomszédasszony elmondta, hogy azért segített a felperesnek eladó traktort keresni és az eladóval tárgyalni, mert a felperesnek nincs internet hozzáférése és nem tud angolul. Elmondta, hogy tulajdonképpen csak tolmácsolt, az elektronikus levélváltások során minden választ az alperessel egyeztetett, mindig a felperes nyilatkozatát továbbította az eladónak.
Úgy emlékezett, hogy a banki ügyintézővel úgy került kapcsolatba, hogy egyszer a felperes az ő jelenlétében felhívta telefonon, átadta neki a telefont, és ekkor ő az ügyintézőnek megmondta az e-mailcímét. Hozzátette, hogy ő banki ügyintézővel kifejezetten közölte, hogy a bankszámla feletti rendelkezésre semmiféle felhatalmazása nincs.
A tanú meghallgatása során kijelentette, hogy csakis olyan e-mailt küldött a banki ügyintézőnek, amelyet a felperes előzetesen jóváhagyott. Majd kérdésre megváltoztatta a nyilatkozatát, és azt mondta, nem tudja kizárni, hogy volt olyan e-mail is, amelyről csak utólag tájékoztatta a felperest. A bizonytalanságát az azóta eltelt hosszú idővel magyarázta.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 21:21

Állította, hogy a július 30-ai átutalásról csak utólag értesült a szomszédasszonyától, és amikor eree módja volt, azonnal megpróbálta leállíttatni a szabálytalan utalást. Előadta, hogy a "visszautalási kérelemnek" a címét és a szövegét is az alperesi bank ügyintézője diktálta, azt ígérve, hogy így vissza fogja kapni a pénzt, ahogyan az az első utalásnál történt, és így a szomszédasszonyát sem keveri bajba.
Hivatkozott rá, hogy amikor nyilvánvalóvá vált számára, hogy az alperesi bank az ügyintéző ígérete ellenére nem tudja visszaszerezni a pénzt; a néhány nappal később kelt panaszbejelentőben már a valóságnak megfelelően adta elő a történteket: az átutalásra ő nem adott megbízást, ő a szomszédasszonynak erre felhatalmazást nem adott, ő a szomszédasszony e-mailjéről nem is tudott.

Az alperes ellenkérelmében állította, hogy nem szegett szerződést. Az alperes állította, hogy a július 30-ai utalás csak az előző "pontosítása" volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 21:20

A szerződés és az ÁSZF szerint ugyanis a számla felett csak a felperes rendelkezhet, meghatalmazást csak teljes bizonyító erejű magánokiratban vagy közokiratban adhat. Továbbá a felek megállapodtak, hogy átutalási megbízást csak az alperes által rendszeresített nyomtatványon, a megbízást adó személyének azonosítása mellett adható.

A felperes állította, hogy a július 30-ai átutalásra a szerződés által megkívánt formában megbízást nem adott. Sőt állította, hogy semmilyen formában nem adott ilyen megbízást. Állította, hogy a szomszédasszonyának sem a szerződés által megkívánt formában, sem máshogyan megbízást nem adott a számlája feletti rendelkezésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 21:19

A felperes panaszt tett az alperesi banknál a bankszámlaszerződés illetve az ÁSZF-ként minősülő szabályzatok megsértése miatt. Kérte az összegnek a jóváírását a számláján. Az alperes elutasította a kérést, arra hivatkozva, hogy ők a felperes megbízását teljesítették.
A felperes feljelentést is tett csalás miatt, a rendőrség a nyomozást rövid idő múlva lezárta, mivel attól "eredmény nem várható".

A felperes keresetet nyújtott be az alperes bankkal szemben,. amelyben kérte, hogy a bíróság az alperest kötelezze szerződésszegéssel okozott kár megtérítése címén 4700 eurónak megfelelő forintösszeg megtérítésére. Kérte továbbá az alperes marasztalását a törvényes késedelmi kamatra és a perköltségekre. A szerződésszegést a felperes az átutalási megbízásra vonatkozó szabályos súlyos megszegésében látta.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 21:17

Július 30-a pénteki nap volt, a felperes hátfőn reggel nyitáskor megjelent az alperesi bank fiókjában, és kérte a banki ügyintézőt, hogy az átutalást ne eszközölje. A banki ügyintéző közölte, hogy az átutalás már megtörtént. Javasolta, hogy a felperes írjon egy kérelmet, amelyben mint első alkalommal, visszakéri az összeget az angliai banktól - az alperesi bank közbenjárásával. Ebben a "visszautalási kérelemben" a felperes a "részemről a ... számlaszámra utalt" kifejezést használta, és azzal indokolta, hogy a "traktor vásárlása nem jött létre".
Az angliai bank postafordultával közölte, hogy nem tudja az összeget visszautalni, mert azt a kedvezményezett már felvette.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 21:16

Az eladó az átutalásról értesülve közölte, hogy a megadott bankszámlán nagyon lassan - két-három hét alatt - írják jóvá az összeget, célszerűbb lenne, ha egy másikra utalnának inkább. Az eladó elfogadta az ajánlatot.
A felperes szabályos átutalási megbízására az alperesi bank a megadott (újabb) angliai bankszámlaszámra, a megjelölt (újabb) kedvezményezett javára 2015. július 26-án elutalta a 4700 eurót. Az alperesi banki ügyintéző a felperestől úgymond szükség esetére megkapott e-mailcímen értesítette a felperes szomszédasszonyát, hogy az angliai bank visszaküldte a pénzt, mert a megadott számla fölött nem a megnevezett kedvezményezett rendelkezik. A szomszédasszony ezt közölte az eladóval, aki értetlenségét fejezte ki, de megadott a (változatlan) számlaszámhoz egy másik kedvezményezettet. A szomszédasszony ezt a nevet e-mailben továbbította az alperesi bank ügyintézőjének, aki immár az új nevet megjelölve 2013. július 30-án ismét elutalta az összeget

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 21:14

Akinek van kedve, elgondolhatna a következő eseten. (Előre szólok, hosszú lesz.)

A felperes traktort akart vásárolni. Mivel úgy értesült, hogy külföldön olcsón lehet hozzájutni, megkérte a perben nem fél szomszédasszonyát, hogy az interneten keressen neki megfelelő ajánlatokat. A szomszédasszony segítségére azért volt szükség, mert a felperesnek nincs internet hozzáférése, nem is ért a kezeléséhez, és idegen nyelveket sem tud. A szomszédasszony talált megfelelőnek látszó ajánlatot, a felperes hozzájárulásával elektronikus levelezés útján megegyezett az eladóval. Az eladónak szánt e-mailek a szomszédasszony címéről, de a felperes nevét megjelölve mentek el. 2013. július 11-én a felperes szabályos átutalási megbízást adott az alperes banknak, hogy az általuk kezelt számlájáról 5000 eurót a traktor eladója által megadott angliai bankszámlára utaljanak át.