Tértivevényes levél ?


Zoz982 # 2005.12.01. 13:57

Nos, először is. Tértivevényes levelek csomagolását, címzését, és az átvételi elismervény csatolását, nem a posta végzi! Ugyancsak téves az az állítás is, hogy a boríték meghatározott részére kell a tértivevényt felerősíteni. Ezt egyrészt anno földhivatalbeni postázói tevékenységemből fakadóan tudom, másrészt édesanyám postavezető. Ha a tértivevényes levél hivatalos szervtől érkezik, a tértivevényen szerepelni kell a levél tartalmának. Ez általában csak egy ügyiratszám, de ha csatolt dokumentumot is tartalmaz a levél, az ugyancsak fel van tűntetve. A postai alkalmazott (kézbesítő) semmilyen felelősséggel nem tartozik a kézbesített küldemény tartalmáért. Az átvevőt terheli az a feladat, hogy a tértivevény aláírása előtt ellenőrizze, hogy minden stimmel-e. Ugyanis az aláírás megtörténte után az átvevő elismeri, hogy a tértivevényen szereplő adatok helyesek, és az ott megjelölt levelet/csekket stb. hiánytalanul átvette. Persze, a gyakorlatban másképp megy ez. Mindenki siet, postás csenget, levél átad, hamar aláír, tértivevény letép, visszaad, viszont látásra. Mert ugye ki gondolná, hogy ilyen is megtörténhet. Sajnos azt kell mondjam, amennyiben hivatali levélről van szó, és a tértivevényen szerepelt a hiányzó dokumentum is, az ügy lényegében esélytelen. A hivatalnál kikeresik a visszaérkezett tértivevényt, ami hiteltérdemlően bizonyítja, hogy mindent átvett az illető, és ezt lobogtatva a bíróságon pert nyernek. Sajnos ez ilyen.

Két Lotti # 2005.11.30. 09:18

Ó ez régi trükk!!!! Aki megkapja, annak kell bizonyítania, hogy nem volt benne a levél, csak az üres borítékot nyitotta fel. Ügyes.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

ObudaFan # 2005.11.29. 20:49

79/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet, de kár elolvasni szerintem.

kőkorszaki # 2005.11.29. 17:29

Nem mindegy, hogy hivatalos szervektől kaptál levelet /pld. önkormzat, bíróság stb./
vagy más címektől, mondjuk magán címektől.
A kézbesítésről egy 2004/.....? sz. korm. rendelet rendelkezik. /most a pontos számát nem tudom/

obsitos # 2005.11.29. 16:44

A tértivevény a boríték átvételét igazolja vissza a feladónak.
Nagy a valószínűsége hogy a mellékletet elfejeltették a borítékba tenni., ő azt mondja Te meg az ellenkezőjét.
Ha pótolható a melléklet postafordultával csak külde egy másikat.

ObudaFan # 2005.11.29. 16:28

Ha ebből (jog)vita lesz, akkor bővel elég az, hogy most nem hajlandók újra elküldeni. Ennek nyilván nem lenne akadálya.

Kérdező # 2005.11.29. 16:18

Én sem gondolom, hogy a posta szórakozott,bár ahogy nézem egy tűzőgépkapcsot nem túl bonyolult eltávolítani és pótolni, tehát ezt én nem nevezném valami biztos dolognak.
Az egész tértivevényes dolgot nem értem,
ezek szerint a tértivevény csak a boríték átvételét jelenti, az esetleges tartalmát nem.


Kérdező

obsitos # 2005.11.29. 15:44

Tértivevényes levél felvételekor a postai alkalmazott a vevényt mindig a boríték felső pereménél kapcsolja a borítékhoz - bármekkora is a boríték -, így abból "elveszni" semmi sem tud. Tehát vagy belerakták a boríték feladásakor a mellékletet vagy nem...

Kérdező # 2005.11.29. 12:28

Sziasztok !

Kaptam egy tértivevényes levelet, melyben a levél végén jeleznek egy mellékletet, ami nem volt a borítékban. Jeleztem a hiány tényét a feladónak és kértem a pótlásra,de csak kötik az ebet a karóhoz, hogy Õk belerakták a borítékba. Ilyenkor mi van szerintetek ?
Ennyi erővel egy üres borítékot is kaphatnék tértivevényesen és mutogathatják hogy elküldtek akármit.


Kérdező