haszonélvezet kontra jelzálog


ObudaFan # 2006.06.05. 16:41

A haszonélvezet megszűnik. A tulajdonosnak megmarad a különbözet, viszont a haszonélvezőnek is lehet megtérítési igénye.

pisty # 2006.06.05. 14:42

Köszönet a gyors válaszokért. A Vht. 137.§ (1) -ből tényleg nem sokat értettem. Köszönet ObudaFun! Igen a haszonélvezet a hitel jelzáloga után került rá. Tehát haszonélvezőnek megszűnik a haszonélvezete??
Ez tulajdonképpen úgy fog menni, hogy a bank eladja a házat. Az ő pénze(a jelzálog összege) és az eladási ár közötti összeg megmarad a tulajdonosnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.02. 05:52

Igen, a haszonélvezet későbbi, hiszen az a válás után létesült.

ObudaFan # 2006.06.01. 21:20

Csak hogy a kérdező is értse a választ: ha az édesapa adóstárs volt, vagy ha a haszonélvezet későbbi, mint a jelzálogjog (vagy ha mindkettő így van), akkor nem marad fenn a haszonélvezet.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.06.01. 11:51

Vht.
137. § (1) A végrehajtás alá vont ingatlant megszerző új tulajdonos tulajdonjogát csak a következő jogok terhelhetik:

  1. a telki szolgalom,
  2. a közérdekű használati jog,
  3. az ingatlannyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti jog,
  4. a törvényen alapuló haszonélvezeti jog akkor is, ha nincs az ingatlannyilvántartásba bejegyezve.

(2) Nem terheli az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog - függetlenül attól, hogy az ingatlan-nyilvántartásba be van-e jegyezve -, ha annak jogosultja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséért felelős, vagy ha azt a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel létesítették.

pisty # 2006.06.01. 11:39

Sziasztok!

Hatalmas gonddal küzdök. Ugyanis szüleim válása után édesanyám utjait erőssítem testvéremmel s szüleim egyetlen közös ingatlanuk érdekes megosztása miatt aggódom.
Az ingatlan ugyanis ugy lett megosztva válláskor, hogy apámnak a holtig tartó haszonélvezet, anyámnak a tulajdonjog maradt. A vállás előtt viszont 15Millió forintig jelzáloggal volt terhelve az ingatlan. Amely hitel törlesztőrészletét édesanyámmal törlesztgetjük a vállás óta. A kérdés az, ha a hitelt nem fizetjük és megbeszéljük a bankkal, hogy értékesítse az ingatlant akkor a később apámnak bejegyzett haszonélvezeti jog megmarad vagy édesapám aki él most a jogával utcára kerül??

Hozzáértők válaszát előrre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Pisti