van - e elővásárlási jog végrehajtási során?


Ligetlakó # 2006.12.20. 21:43

Mégegyszer köszi mindenkinek, ez a PK. 9. úgy tűnik egyértelművé tette a helyzetet.

ObudaFan # 2006.12.20. 19:46

Az indokolás majdnem indifferens, a PK rendelkező része így szól:

VI. Végrehajtási árverés esetén a tulajdonostársakat elôvásárlási jog nem illeti meg.

Kivétel természetesen a közös tulajdon megosztása, mert abban az esetben a Ptk. közvetlenül teremti meg az elővásárlási jogot.

Ha tehát a végrehajtás alapja közös tulajdon megszüntetésii ítélet, akkor volt elővásárlási jog. Ha nem, akkor nem.

guba # 2006.12.20. 18:36

"Ennek indoka az, hogy vh.árverés esetében nem a tulajdonostárs az eladó."

Az elővásárlási jog intézményét nem az eladó, hanem a vevő érdekében alkotta a jogalkotó. Feltételezem, hogy ezt az indoklást nem tartalmazza a PK.9.VI. pontja.
Az idézett VI. pont pedig az adós és az árverési vevő érdekét szolgálja olyan értelemben, hogy nem engedi meg, hogy valaki az elővásárlási jogával visszaéljen. Ha ui. az elővásárlási jog jogosultja nem él a jogával árverésen kívül, amikor még piaci áron kellene megvásárolnia az ingatlant, akkor később az árverés során - már feltételezhetően jóval alcsonyabb árnál - sem teheti.
Az idézett pont álláspontom szerint nem mond ellent annak, hogy a kérdezőt megillette volna az elővásárlási jog. Az árverés a végrehajtási eljárásban csak egy értékesítési lehetőség. Törvényen alapuló dologi jogot nem lehet szerződéssel alapított joggal überelni.

hagyma # 2006.12.20. 12:07

A PK.9.VI.pontja szerint:
végrehajtási árverés esetében a tulajdonostársakat elővásárlási jog nem illeti meg.

Ennek indoka az, hogy vh.árverés esetében nem a tulajdonostárs az eladó.Az elidegenités az ő akaratától függetlenül történik.
Nem vonatkozik ez a közös tulajdon árverés utján való megszüntetésére,de esetedben ha jól értem, nem erről van szó.

guba # 2006.12.20. 09:19

Ez tévedés, az igénypert megindíthatod akkor is, ha az ingatlant már elárverezték – amennyiben a tudomást szerzéstől számítva a rendelk. álló határidőn belül vagy –és ha be voltál jegyezve az ingatlannyilvántartásban mint tulajdonostárs, akkor az eredeti állapot helyreállításának lesz helye. Ez esetben ui. a rosszhiszeműség nyilvánvaló, a törvény alapján kötelesek lettek volna téged az értékesítés előtt megkínálni.

Ligetlakó # 2006.12.20. 09:04

Köszönöm a további hozzászólásokat is, sokat tanulok belőle.
A helyzet azonban az, hogy már nincs foglalás, nincs végrehajtás. Véletlenül derült ki most, hogy a tul. társ hányadát a végrehajtó elárverezte. A tul. lapon már más tulajdonos szerepel.
Utána kérdeztem és azt mondják, hogy az igényper ilyenkor már késő, mert az a végrehajtás alá vont ingatlan kivonása érdekében történik, itt pedig a végrehajtás már megtörtént, az ingatlant eladták.
Lehet, hogy én nem értem jól amit tanácsoltok, de akkor légyszi magyarázzátok el...

guba # 2006.12.20. 08:37

Nem az árverési vevővel szemben kell megindítanod, hanem a végrehajtást kérővel szemben, annál a helyi bíróságnál amelynek területén a foglalás történt.

_Lala_ # 2006.12.19. 23:29

Van-e erre határidő?

Van. A vételi ajánlat alapján a tudomásszerzéstől számított, a vételi ajánlatban megjelölt "megfelelő" időn belül kell jelezned a vételi szándékodat. Amennyiben a vételi ajánlatot számodra nem kézbesítették, hanem máshonnan értesültél róla, akkor is áll ez a kötelezettséged; ekkor nyilván a "megfelelő" idő mennyiségén lehet vitatkozni utóbb... Tipikusan 15-30 napot szokás adni, ha vételi ajánlatot közölnek, így ha ezen belül vagy, akkor okés.

Azt is fontos tudni, hogy ha időben jelzed a szándékot, az nem feltétlenül elég: ha biztosra akarsz menni, akkor pl. letétbe helyezed a vételárat, így nem hivatkozhatnak arra, hogy nem volt komoly a vételi szándék.

Ligetlakó # 2006.12.19. 20:55

Köszi szépen. A helyzet az, hogy a végrehajtó már el is árverezte (még múlt év során), én viszont csak most szereztem erről tudomást. Nem értesítettek sem a végrehajtásról, sem az árverésről.
Ezek szerint igénypert kell indítanom az árverési vevővel szemben? Van-e erre határidő? Ilyenkor mit kell kérnem, talán az árverés alapján megkötött szerződés semmisségének megállapítását?

guba # 2006.12.19. 09:40

A közös tulajdon tárgyára vonatkozóan törvényen alapuló elővásárlási jogod van, amely a végrehajtás alá vont résztulajdon esetében is megillet. Amennyiben a tulajdonostársaddal meg tudtok egyezni a becsértékben, és másnak nincsen az ingatlannyilvántartásban bejegyzett joga, valamint a vételár fedezi a végrehajtási eljárás költségeit és a végrehajtást kérő követelését, akkor árverésen kívül is eladható az ingatlan.

A végrehajtást kérő ellen indíthatsz igénypert.

Ligetlakó # 2006.12.18. 22:11

Kérdésem lényege a címben szerepel.Mint egy ingatlan társtulajdonosa rendelkezem-e elővásárlási joggal, ha a tulajdonostárs tulajdonrészét elárverezi a végrehajtó.
Ha igen, akkor erre fel kell-e hívnia a figyelmet?
He igen, és megszegte az elővásárlási jogomat, mit tehetek: pert indíthatok, vagy végrehajtási ifogást kell-e benyújtanom?

Az eligazítást előre is köszi, gondolom Nektek ez pofonegyszerű...