Gyorshajtás?


gerbera317 # 2018.05.29. 20:31

A szabályok pedig azt írják, hogy a gépjárművezetőknek mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően megválasztott sebességgel kell haladniuk az úton
Te ezt nagyon nem érted. Jót írsz, de nagyon rosszul magyarázod, illetve helytelen következtetést vonsz le belőle.
Én befejeztem.

Szomorú örökös # 2018.05.29. 19:19

drbjozsef

Te most akkor nem értelmezed, hanem újrakonstruálod a KRESZ-t? Lakott terület, vagy lakott területen kívül.

Ha már így kötekedsz, akkor ám legyen! Egészen pontosan a tábla megnevezése:

Helynévtábla (133. ábra); a tábla jelentősebb hely, folyó stb. nevét tünteti fel;

Azért ez nem ilyen egyszerű, mert egy szimpla helynév táblával jelzett lakott település mellett ha elhaladsz, akkor ott szinte sohasem 90 km/h a megengedett sebesség, hanem a kérdező által nem betartott 60 km/h a többnyire meglévő. Ezt vitathatod, csak nem érdemes.

Szomorú örökös # 2018.05.29. 19:14

gerbera317

Ezt a relatív gyorshajtásos téveszmédet pedig felejtsd el! Ha ez így működne, a rendőr bárkit, bármikor, bárhol, bármire hivatkozva megbüntethetne.

Azért ez nem így működik. De te is leírtad, hogy ha baleset lenne belőle, akkor a szakértő állapíthatná meg. De nyilván balesetnek kell bekövetkezni inkább, mint hogy mindenki kicsit körültekintőbben és óvatosabban haladjon, ha azt a helyzet úgy kívánja.

Egyébként érdekes, ha leesik a hó vagy jegesedik az út, a jelenleg kihelyezett tábla szerint akkor is szerinted 90 km/h-val lehetne haladni, de valljuk be, az első kanyarban felcsavarodna a kérdező a fára.

Azért vannak a szabályok, hogy tudhasssuk, miket kell betartani, és hogy biztonságban érezhessük magunkat, ha betartjuk őket.

A szabályok pedig azt írják, hogy a gépjárművezetőknek mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően megválasztott sebességgel kell haladniuk az úton. És akkor neked is leírom: a 90 km/h a maximálisan elérhető sebesség egy sima országúton, ami nem azt jelenti, hogy addig tapossuk minden esetben a pedált, amíg a mutató el nem éri a 90 km/h-t, ugyanis nem „kötelező legkisebb sebességről” van szó.

Vadsuhanc # 2018.05.29. 14:07

Kedves drbjozsef!

Visszakérdeznék. KRESZ melyik pontja határozza meg, hogy mi a főjelzés, azt milyen magasságban kell elhelyezni. Melyik pontja határozza meg, hogy a jelzőtábláknak mekkora a mérete és pontosan milyen színűnek kell lennie, egy oszlopon mennyi tilalmi tábla helyezhető el.

A táblák kihelyezésének rendjét hol szabályozza a KRESZ ? Pld hová kötelező kitenni? hmm?

drbjozsef # 2018.05.29. 12:46

Igen, az nem ragadt meg, hogy két minisztérium is megjelöli és előírja a rendeleteiben, elnézésedet kérem, ez tényleg az én hibám, így viszont ezzel még jobban csökkent az értéke, ez esetben javítanám is magam: dupla muhaha.

Mindenesetre, amit eddig linkeltél, az a GKM rendelet PONT NEM EZT ÍRJA ELŐ, de ha van két másik, amelyik igen, akkor azt tedd meg légyszíves, hogy adsz hozzá linket. Melyikek azok?

Vadsuhanc # 2018.05.29. 11:43

Kedves drbjozsef!

Én sajnálom, hogy nem tudod mit jelent az, hogy egy miniszteri rendelet meghatározza, hogy mi alapján kell a közlekedési táblákat elhelyezni.

Neked csak az ragadt meg, hogy egy útügyi előírás , de az nem hogy két minisztérium is megjelöli ás előírja a rendeletében ( miniszteri rendelet ), hogy ez alapján kell a táblákat kihelyezni és ez a szabályozás.

És lehet muhaházni.......

wers # 2018.05.29. 11:21

Megtalálom???? El sem veszett.

alfateam # 2018.05.29. 10:54

Bármiről legyen sző, Te azonnal megtalálod önmagad....

wers # 2018.05.29. 10:43

:)) ez egyre jobb lesz (kettőre meg méginkább, indulhatok haza)

alfateam # 2018.05.29. 09:33

Jó, hát-ez így rendben is van...:))

drbjozsef # 2018.05.29. 09:22

Magyar Útügyi társaság

Muhahaha. És ki rágja a gittet?

drbjozsef # 2018.05.29. 09:20

Ja, hogy „útügyi előírás”.

Bocs, akkor nincs több kérdésem. Akkor már inkább a KRESZ doktor.

drbjozsef # 2018.05.29. 09:19

Kedves Vadsuhanc,

kérlek, konkretizáld, melyik részéből van a leírásod, mert a citált 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet-ben nem találom.

Talán az én figyelmetlenségem.

Az 5. fejezetben (5. A jelzőtáblák elhelyezése az út mentén) dettó az van leírva, mint a KRESZ-ben, és egy szó sincs benn olyan, amit te idéztél.

Csak a biztonság kedvéért, a mai napon hatályos :

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Vadsuhanc # 2018.05.29. 09:05

Kedves alfateam !

Szó nincsen KRESZ doktorról. A véleményemet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet szerint az NFM 16/2017. rendelete alapján a Magyar Útügyi társaság által kidolgozott útügyi előírásból merítettem, amely a " jelző táblák megtervezése, alkalmazása és megnevezése címen fut.

Tisztelettel.

GubElek # 2018.05.29. 08:47

Hol látsz ebben olyat, hogy:

"„.."A tábla egy forgalmi sávra vonatkozása esetén a forgalmi sáv felett vagy csak a menetirány szerinti bal oldalra vonatkozása esetén az úttest menetirány szerinti bal oldalon helyeznek el.,," ”

GubElek # 2018.05.29. 08:44

"A közúti jelzőtáblákra vonatkozó közös rendelkezések

10. § (1) A közúti jelzőtáblák a járművezetők részére

  1. az útvonal típusát jelzik,
  2. az elsőbbséget szabályozzák,
  3. utasítást adnak,
  4. tilalmat, illetőleg korlátozást jeleznek,
  5. veszélyt jeleznek, vagy
  6. tájékoztatást adnak.

(2) A jelzőtábla alatt kiegészítő tábla adhat útmutatást a jelzőtábla jelzésének értelmezésére.

(3) * A jelzőtáblákat - a (4)-(7) bekezdésben említett kivétellel - az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a bal oldalon, vagy az úttest felett megismételhetik. A jelzőtábla jelzése - a (4) és (5) bekezdésben említett kivétellel - a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik.

(4) Ahol a menetirány szerinti jobb oldalon útburkolati jellel jelölt két vagy több forgalmi sáv van, a forgalmi sáv felett elhelyezett jelzőtábla jelzése az alatta levő forgalmi sávban közlekedő járművekre vonatkozik.

(5) A fényjelző készülékkel együtt (alatta vagy felette) elhelyezett kötelező haladási irányt jelző tábla jelzése azokra a járművekre vonatkozik, amelyekre a fényjelző készülék jelzése irányadó.

(6) A megállási és a várakozási tilalmat, valamint a várakozóhelyet jelző táblát az úttest mellett, menetirány szerint a jobb és a bal oldalon egyaránt elhelyezhetik. E jelzőtáblák hatálya az úttestnek arra az oldalára terjed ki, amelyik mellett azokat elhelyezték.

(7) * A megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó méretű jármű vagy járműszerelvény kíséretét - külön jogszabály alapján - ellátó járművön, kíséret közben elhelyezhető fényt kibocsátó vagy megvilágított jelzésű jelzőtábla. Az így elhelyezett jelzőtábla rendelkezésének a kísérő és kísért jármű (járműszerelvény) mellett történő elhaladás közben kell eleget tenni.

(8) * A fény kibocsátására alkalmas jelzőtáblán a jelzőtábla fehér és fekete jelzései egymással felcserélt színekkel is megjelenhetnek.

(9) * A közúti jelzőtáblák az észlelést elősegítő sárga vagy fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők.

(10) * Az utasítást adó jelzőtáblán és a járművek forgalmára vonatkozó tilalmi jelzőtáblán, a kötelező legkisebb, illetve a megengedett legnagyobb sebességre utaló felirat a sebességet km/órában határozza meg."

alfateam # 2018.05.29. 08:44

„.."A tábla egy forgalmi sávra vonatkozása esetén a forgalmi sáv felett vagy csak a menetirány szerinti bal oldalra vonatkozása esetén az úttest menetirány szerinti bal oldalon helyeznek el.,,"
Ez a KRESZ-doktor véleménye, A KRESZ mit jogszabályt idézd ide!

Vadsuhanc # 2018.05.29. 08:22

Kedves drbjozsef!

A menetirány szerint jobb oldalon kihelyezett tábla azt jelzi, hogy a tábla után az úton ( az egész út szélességében ) teljes szélességében mennyi a megengedett sebesség.

.."A tábla egy forgalmi sávra vonatkozása esetén a forgalmi sáv felett vagy csak a menetirány szerinti bal oldalra vonatkozása esetén az úttest menetirány szerinti bal oldalon helyeznek el.,,"

Érdeklődve várom a további kérdésed.

nonolet # 2018.05.29. 07:42

És ha egy táblát ellopnak, az még nem jogosít fel senkit arra, hogy ott gyorsabban hajtson

Irkálsz marhaságokat gondolkodás helyett.

Mivel ... pedig de!!! feljogosítja.

pl.
HA a másik oldalit is és ellopják.
Vagy ki sincs rakva eleve a másik oldali.

Szerinted: honnan kéne tudni, hogy ott VOLT egy 60-as tábla.

Mondtam: dobd el jogsid és ne vezess!
Mert segghülye vagy a kresz-hez közlekedéshez ...
(is)

drbjozsef # 2018.05.29. 07:17

Vadsuhanc,

Te most komolyan, minden parodisztikus élc és cinikus kacsintás nélkül azt állítod, hogy ha csak bal oldalra van kitéve egy sebességkorlátozó tábla, akkor az a bal oldali sávra vonatkozik? Ugye, nem? Csak mókázol, na.

Ezek alapján, ha csak jobb oldalra teszik ki a 60-as táblát, akkor simán előzhetek 90-nel a bal sávban? Mert hát abban a sávban akkor meg az a megengedett, nemdebár?

Na ne már.

drbjozsef # 2018.05.29. 07:13

Egyszerűen a tábla egyértelműen jelzi, hogy egy lakott területrész mellett haladok el,

Be szép új fogalom, "területrész". :DDD

Te most akkor nem értelmezed, hanem újrakonstruálod a KRESZ-t? Az se rossz, de csak magadnak, másra nem fog vonatkozni.

Lakott terület, vagy lakott területen kívül.

gerbera317 # 2018.05.29. 07:09

"amelyet akár simán meg is fog magyarázni a rendőrség, ha akar."
Nem fogják megmagyarázni. A jogszabály betűje számít, e tekintetben pedig tévedett az intézkedő rendőr. A másodfok helyre fogja tenni a tévedését. S ha az sem, akkor majd a bíróság.
Ezt a relatív gyorshajtásos téveszmédet pedig felejtsd el! Ha ez így működne, a rendőr bárkit, bármikor, bárhol, bármire hivatkozva megbüntethetne. Senki nem érezhetné magát biztonságban! Azért vannak a szabályok, hogy tudhasssuk, miket kell betartani, és hogy biztonságban érezhessük magunkat, ha betartjuk őket.

Szomorú örökös # 2018.05.29. 06:44

gerbera317

A közlekedési szabályszegést nem ilyen szubjektív módon vizsgálják.

Nem hinném, hogy szubjektív lennék. Egyszerűen a tábla egyértelműen jelzi, hogy egy lakott területrész mellett haladok el, ráadásul ott egy 60 km/h sebességkorlátozást jelző tábla a baloldalon, amelyet akár simán meg is fog magyarázni a rendőrség, ha akar. Mint jeleztem, nagy valószínűséggel jobboldalról nem ők távolították el hivatalosan, hanem elveszhetett az a tábla - teszem azt ellopták - hiszen másik irányból mindkét oldalon ott van, ergo nem ők elsősorban a hibásak érte, de hogy a közútkezelő hamarosan ki fogja ismét helyezni, az egészen biztos, már most borítékolom. És ha egy táblát ellopnak, az még nem jogosít fel senkit arra, hogy ott gyorsabban hajtson vagy figyelmetlenebbül vezessen, főleg hogy a megismételt másik tábla a baloldalon bizony valamilyen szinten jelzi ezt.

Egyébként erre még a relatív gyorshajtást is simán ráhúzhatják, igaz akkor már a közigazgatási bírság nem játszik nagy valószínűséggel, hanem szabálysértésként fogják minősíteni, amiből vagy lesz ügy, vagy nem. Egy jó ügyvéddel nagy valószínűséggel ezt simán meg lehetne úszni, de ahogy jelezte a kérdező, hogy nincs ennyi pénzük bírságra, így sajnos jó ügyvédre sem lesz nagy valószínűséggel. Hidd el, én méhecskének szurkolok, de azért leírtam néhány gondolatot azzal kapcsolatban, hogy mire is számíthat.

Vadsuhanc # 2018.05.29. 06:38

Ha Pilismarót felől érkezett a következő a helyzet.

Amennyiben a saját sávjában maradt és a felezővonalat nem lépte át, akkor nem követett el szabálysértést. A bal oldalon lévő 60-as tábla azt jelzi, hogy a szembejövő sávban az a megengedett sebesség. ( lsd a szembejövet kitett sebességkorlátozó tábla )

Tehát bár hülyén hangzik saját sávjában haladva Pilismarót felől érkezve 90 km/h a megengedett sebesség, ha pld előz vagy kikerül úgy, hogy a felezővonalat átlépi akkor csaj 60 km/h.

Ezért kérdeztem az elején, hogy nem-e előzött. HA nem lépte át a felezővonalat akkor nem követett el szabálysértést, mivel abban a sávban nincs korlátozás csak a szembejövő sávban.

gerbera317 # 2018.05.29. 06:15

A közlekedési szabályszegést nem ilyen szubjektív módon vizsgálják. Hanem igenis a jogszabály betűje szerint. Felejtsd el, amiket leírtál.