Gyorshajtás?


Szomorú örökös # 2018.05.24. 20:43

nonolet

Nem a kiegészítő tábla volt a lényeg, hanem maga a háromszög tábla alapból. Az bizony "Gyermekek" tábla és ha semmi kiegészítő tábla alatta, akkor is 30 km/h a megengedett sebesség az elhaladásra mellette. Én ezt a mai napig betartom, kivéve pl. Mélykúton, ahol 40-es korlátozó tábla írja ezt gyakorlatilag felül, mert ugyebár ott „a jelzésekből más következik”. ;-)

Ja, és csak úgy mellékesen megemlítem, hogy ne menj el vizsgáztatónak. Az ilyen jogszabályt szóról szóra megkövetelő majmok valószínűleg mindenkit megbuktatának és senkinek nem lehetne így jogsija Magyarországon. És amit írtál, az természetesen nem a tábla alatt szerepel közvetlenül, hanem jóval arrébb, a 26. § magyarázza mindezt meg. Lehet egy jogász ezen könnyedén eligazodik, de egy átlag embernek lehet nem ennyire egyszerű. És ha még elsőre nem is találja meg, azért nem kell lehülyézni, lemarházni. De hát te nonolet vagy és már mindenki ismeri itt a mosatlan szájú bunkó stílusodat.

És képzeld, vezetek, éppen évi 20 ezer km-t. Tavaly special éppen Bajorországot jártam meg a legkisebb veszélyhelyzet nélkül. ;-)

Abban viszont egyetértünk, hogy a kérdező eléggé érdekesen látja, mivel egy éppen 30 éves KRESZ könyv alapján akarja felülbírálni a rendőri döntést, holott ez a szabály kb. 5 éve létezik.

Szomorú örökös # 2018.05.24. 19:07

méhecske

A gyalogosok táblánál fokozottan kell számolni az úttesten gyalogosok megjelenésével. Talán nem véletlen, hogy ennek sebességkorlátozással is nyomatékot adtak, amit te nem tartottál be. Viszont a „Gyerekek” tábla mellett kiegészítés nélkül is automatikusan sebességkorlátozás van tudtommal.

Ha ilyen tábla volt, akkor az bizony azt jelenti:

http://cdn.delmagyar.hu/…332394/2.jpg

Ennél a táblánál 2013-ban jött a változás, hogy lakott területen belül 30 km/h sebességre kell lelassítani mellette. Ha jól tudom - de ez nem biztos - lakott területen kívül mindenféle korlátozó tábla nélkül is 60 km/h sebességkorlátozást rendeltek el.

Azt, viszont hogy ez a szabályozás még most is életben van-e vagy eltörölték, azt nem tudom sajnos.

Cowboy.No1 (törölt felhasználó) # 2018.05.24. 18:58

Miota kell KRESZ oktatason paragrafusokat ismerni nonolet agyhalott? Ott nem jogasz kepzes folyik, te faszkalap! Ennyire nem lehet hulye valaki, mint ez.

méhecske # 2018.05.24. 18:38

nonolet

Ki vagy Te?

Remélem, hamarosan kitiltanak innen.
Ez ma már nem az első szemtelen hozzászólásod.

méhecske # 2018.05.24. 18:05

Kedves gerbera317!

Köszönöm a választ! Ha lehet még annyi kérésem: konkrétan melyik törvényi szabályozásból van az idézett paragrafus? Szeretnem megvétózni az egészet.
Nem vagyok ügyvéd, sem jogász. Távol áll tőlem a titkolózás. Nem találtam pontos választ a neten, ezért mertem itt érdeklődni és segítséget kérni.
Sajnos ma kaptuk a büntetést, de már a helyszínen éreztük, hogy ez nem lesz ok. Le akartam fotózni, végül nem tettem meg. Viszont a police.hu-n ott van a fotó a helyszínről is.
1988-as kresz könyvet találtam itthon, de abban nem egyértelmű a dolog.
"Ne szórakozzál itt,lécci..." Ezt nem igazán értem.

gerbera317 # 2018.05.24. 12:44

Van elképzelésem, de nem akarok senkit befolyásolni.
Mi ez a titkolózás? Provokálni akarod a fórumot?

10. § (3) A jelzőtáblákat az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a bal oldalon, vagy az úttest felett megismételhetik. A jelzőtábla jelzése a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik. (Ez alól van kivétel, de a sebességet korlátozó táblák éppen nem képeznek kivételt.)

A fenti szabályból kitűnik, hogy az úttest felett vagy a bal oldalon elhelyezett tábla csak akkor hatályos, ha az a jobboldalon elhelyezett tábla megismétlése. Ennek hiányában hatálytalan.
Ne szórakozzál itt, lécci...

méhecske # 2018.05.24. 12:32

Tisztelt fórumozók!

A tények: lakott területen kívül, 90km/h a sebességhatár. Kétirányú forgalom, 1-1 sáv. Az út jobb oldalán "Gyalogosok" tábla. Az út bal oldalán megismételve a "Gyalogosok" tábla, de már kiegészítve egy 60km/h sebességkorlátozással.
Kérdésem: lehet-e itt büntetni gyorshajtásért?
Van elképzelésem, de nem akarok senkit befolyásolni.

Köszönettel