Szabsértés - fegyvertartás


Laclac # 2008.09.05. 10:29

A segítségeteket szeretném kérni:
A rendőrség házkutatást tartott (más okból kifolyólag, mint később kiderült, tévesen) megkérdezték h tartok-e lfegyvert.Tartok,gáz-risztót és a bejárati ajtonál lévő szekrényben van.
Megbüntettek 25e Ft-ra és a fegyver elkobzására, mondván megsértettem a tartásra vonatkozó szab-at(külön fegyver-lőszer, jól zárható helyen tárolni).
Kifogásoltam: mondván arra, h rendőrség, gyere ki! felszólításban nem voltam biztos h valóban rendőrök mondták, így a fegyvert összeszereltem és a bejárati ajtó melletti szekrénybe tettem, hogy baj esetén elérjem. Egyébként a szabályoknak megfelelően tartom.
A bíróság nem fogadta el, csak a büntit csökkentette 10 e-re.
Érdemes-e tárgyalást kérnem, mondván a felróhatóság hiányzik, hiszen csak arra készültem, h valaki jogtalanul be akar jönni és a fegyvert azért helyeztem úgy h a kezem ügyében legyen. (Az meg egyenesen nem életszerű h "vészhelyzetben" rohangáljon az ember összeszerelni). Tanu van h elzárva szoktam tárolni.
(Se a pénzt nem akarom kifizetni, se pedig nem hagyom veszni a jó pár tízezrest érő gáz-riasztót). Mit tehetek ennek érdekében?
Köszönöm

ObudaFan # 2008.09.05. 11:32

A szabálysértést elkövetted. Legfeljebb enyhítő körülmény lehet , hogy nem folyamatosan követted el. Ugyanakkor lehet, hogy ez az enyhítő körülmény elég ahhoz, hogy csak egy figyelmeztetést kapj. A tárgyalás tartása iránti kérelem meg úgysem kerül semmibe.

Főlökött # 2008.09.05. 15:08

Tisztelettel

Kimegy a hatóság, ellenőrizni, s megint úgy van, megvan a folytonosság.

Le vagyon írva a fegyvertartáskor a fegyver - lőszer elhelyezésének rendje. Aki nem tartja be, és ezt ellenőrzés során, illetőleg észleli a hatóság ( bármilyen körülmény folytán ), attól megvonják az engedélyt és bevonják a fegyvert is.

Kétséges a további folytatás, 50-50% ra dotálnám, hogy olcsóbban - vagy jobban megvágják az embert. Bíró - kedve - szigorúsága függvénye, hogy milyen ítélet születhet, ha esetleg továbbmennénk. Esetlegesen rossz környékre, ilyenekre hivatkozva....

Javaslat, rendezni a mostani állapotot, teljesen és továbblépni.

------------------
  • Lökött
ObudaFan # 2008.09.05. 16:52

Speciel tárgyalás tartása iránti kérelem esetén vagy ez marad, vagy kisebb lesz a büntetés. Súlyosítási tlalom van ugyanis. A bíróság az eljárás alá vont személy terhére a szabálysértési hatóság határozatában megállapított rendelkezéseknél hátrányosabb rendelkezést csak akkor hozhat, ha a tárgyaláson új bizonyíték merül fel, és ennek alapján a bíróság olyan új tényt állapít meg, amelynek folytán súlyosabb minősítést kell alkalmazni, vagy jelentős mértékben súlyosabb büntetést kell kiszabni. Ez pedig itt nem merül fel.

ObudaFan # 2008.09.05. 16:58

Ja, bocs, itt már volt egy enyhítés bírói szakban. Akkor az elméleti esélye valóban megvan a "visszasúlyosításnak", de nem hiszem.

Laclac # 2008.09.08. 10:04

Köszönöm szépen az eddigi reagálásokat! De:
elsiklottatok azon, hogy

  1. azért raktam a fiókba, mert nem tudtam, hogy ki kiabál kintről; bárki rossz szándékkal közelíthetett ezért felkészültem az esetleges támadásra. Ez önmagában már büntetendő? Támadás esetén pedig szólítsam fel az elkövetőt, hogy: várj egy picit míg összeszerelem a pisztolyt?
  2. tanúm van arra, hogy egyébként elzártan tartottam, az előírásoknak megfelelően.

Így árnyaltabbá tettem a helyzetet? Esetleg ezeket figyelembe veszi majd (uis eldöntöttem, hogy mindenképpen kérem a tárgyalást, nem hagyom veszni) a bíró? Elérhetem-e, hogy ne kelljen fizetnem ill. visszakapjam a fegyvert? Uis tényleg rossz környéken élek (nem mondom ki, uis ki tudjátok találni kikről van szó).
Köszönöm

ObudaFan # 2008.09.08. 20:50

Nem siklottunk el.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.09. 08:03

A kérdezőnek: ne kérjen tárgyalást. Amit itt leírt, hogy miért tartotta az ajtó mellett az eszközt, azt meg pláne ne mondja el senkinek, és legfőképp a hatóságnak ne.
Mert ez a körülmény bizony tényállásszerű lehet, és a szankciója nem 10 ezer.

ObudaFan # 2008.09.09. 19:37

Azért ne túlozzunk. Az jogos védelmi helyzet lett volna.

gaberiusz # 2008.09.15. 17:37

sokkoló tartásáért kaphat valaki büntetést?ugy hogy nem használta és előse vette?de a rendörök elvették tőle.

Feri29 # 2008.09.15. 21:16

Szvsz otthon tartani lehet, közterületen viselni nem.

Mondjuk forgalmazni sem lehet, illetve turista forgalomban vámkezelni sem, így kérdéses, hogy hogyan juthat hozzá legálisan valaki. Nem tudom, hogy az EU-ból történő behozatal esetén mi a helyzet...