Lopás - bírósági tárgyalás


Traffic # 2008.09.09. 18:19

T. Zsakos_Frodo!

  1. Nem képvisel senki téged személyesen, nem muszáj ügyvédet meghatalmazni, csak akkor, ha úgy érzed, hogy jogi támaszra van szükséged. Tanú az, akinek a történtekről tudomása van. Ez azt jelenti, hogy csak te tudod elmondani, hogy mit vittek el tőled, mikor volt még meg az eltulajdonított dolog, stb.
  2. Azt, amit az előbb írtam. No meg azt, hogy mi is történt, hogyan vetted észre, hogy betörtek, ekkor mit csináltál, stb.
  3. Igen, ő az első sorban fog ülni, vádlottnak fogja szólítani a bíró.
  4. Erre nincs lehetőség, a bíró saját lelkiismerete és a jogszabályok előírásait betartva dönt a büntetés mértékéről.
  5. kis érték: 20.001 - 200.000.- forint

    nagy érték: 200.001 - 2.000.000.- forint

    jelentős érték: 2.000.001 - 50.000.000.- forint

    különösen nagy érték: 50 - 500 millió forint

    különösen jelentős érték: 500 millió felett

  6. Mert túlterhelt a nyomozó hatóság, az ügyészség és a bíróság is. Igen, előfordul, hogy további bűncselekményeket követ el.
  7. Fentebb írtam, hogy mi alapján dönt a bíró. A sértettnek minden büntetés kevés, az elkövetőenek pedig bármilyen büntetés sok.
Zsakos_Frodo # 2008.09.09. 14:40

Sziasztok!

Tavaly betörtek a lakásomba. A tettest szerencsére elkapták és bírósági tárgyalás lesz, ahova tanúként "kaptam meghívást". Fogalmam sincs, hogyan zajlik egy ilyen tárgyalás, ezért ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.

  1. Sértett vagyok, de tanúként idéztek be. Képvisel ott engem valaki, vagy kell nekem ügyvédet fogadni? Milyen "szerepkör" a tanú?
  2. Miket kérdezhetnek tőlem?
  3. Személyesen fogok találkozni a tettessel?
  4. Tudok bármilyen lépést tenni annak érdekében, hogy minél súlyosabb bűntetést kapjon?
  5. A BTK. 316. paragrafusa szól a lopásról. Ebben kategorizálva van a súlyosság szerint érték alapján. Mi számít kis, nagy, jelentős, különösen nagy, és különösen jelentős értékeknek?
  6. Miért telik el majdnem egy év is, miután megvan a tettes, mire kitűzik a tárgyalást. Ez meg addig vígan dalol, meg isten tudja, hova tör még be.
  7. Mennyire gyakori, hogy a betöréses lopásért felfüggesztettet kapnak? Mert szerintem az nem büntetés!! A rendőrség elmondása alapján már 10 priusza van az illetőnek.

Köszönöm a válaszokat.

Frodó