Ítélkezési Guiness - rekordok


paragrafológia # 2010.07.27. 14:00

Régen, a "kommunizmusban", rengeteg szakma gondolkodását és viselkedését határozta meg a "mundér becsülete" típusú gondolkodás. Ami ugye egy helytelen kifejezés, de azt jelentette, hogy a szakmán belüliek, a szakmán belüli becsületes emberek kiáalltak a szakmájukon belüli becstelen emberekért, a szakma3 becsületes emberei SEM engedték megbüntetni a szakmájukban a hibázó, rossz szakember, esetleg becstelen kollégájukat.

Emlékezzünk pl. az akkori rendőrség, katonaság, orvosi, ügyészi, bírói társadalmára.

Mára a legtöbb szakma megszabadult ettől a gondolkodási sémától, a rendőrök szívbaj nélkül kapnak el és vesznek őrizetbe kábszert terjesztő vagy arab pénzváltókat kirabló kollégájukat. De, az orvosi műhiba perek is megindultak ezerrel, megéltük az olajezredesek perét, hogy a legutóbbi félév letartóztatott honvéd tábornokairól már ne is beszéljünk.

És ezek nem mentek a szakma elismertségének a rovására, SŐT! Ma sokkal nyugodtabb minden ember, hogy a vele szemben intézkedő rendőr biztosan makulátlan, nem kell tartania atrocitástól vagy visszaélésről vele szemben, mert a csúnya rossz rendőröket fokozatosan és folyamatosan kiszűrik a rendszerből, ergo, aki vele szemben áll, az csak egy talpig becsületes és hibátlan rendőr lehet, hiszen nem szűrték ki. Őszinte leszek. Ma már nem félek a rendőröktől, és őszintén elfogadom, hogy a rendőrség tényleg szolgál és véd. Ugyanígy az orvosoknál is nyugodtabban megyek a kórházba, mert a nagyon szenya orvosok már bűnhődnek, tudom, hogy immár nem kell tartanom attól, hogy ha valami hiba lenne, akkor falaznak egymásnak, hogy egyik kollégája se állítaná le a kézremegés ellen és a lámpaláz ellen wiskizgető sebészt a műmétbe való bemosakodáskor. Emlékszünk, immár talán a 4. ügyész van megvádolva, volt, amelyiket vezető száron hozták.

Gyakorlatilag egy szakma maradtz érintetlen, a régi reflexekkel, az egész bírói szakma az egész bírói kar összezár, ha egy bíró hibázik, és elkezdik kritizálni. Miért teszik, mi a logika? Félnek. Tévesen félnek. Azt vélik, azt hiszikl, attól félnek, hogy ha egyszer megtehető, hogy egy bírót kikezdenek, akkor holnap ő lesz a következő. Félnek, mert tudják, hogy minden ember hibázik, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, és a saját apró hibázásik következményeitől félnek, ha egy sokkal nagyobbat hibázó bírót el kezdenek piszkálni.

El kellene kezdeni fegyelmezni a bírókat. Nem az apró hibákat elkövetőket, de a súlyosabbakat elkövetőket, igen.

Magam részéről pont ezt a hibát, hogy rossz aktát olvasgatott, és őszintén megmondja, és két hónapot csúsznak, nem tartom óriási hibának. Jobb, hogy megmondta, mint ha tévesen ítélt volna.

Sokkal nagyobb bajnak tartom már ezt az aktahazaviszegetős szokást. Ilyet nem ismer sem a Pp, sem a Be, sem a BÜSZ, sem a BSZ. Ez az igazán nagy baj, hogy a szabályokat eleve nem veszik komolyan, és nem kényszerítik ki. ELEVE elő sem fordulhatott volna, hogy rossz aktát visz haza, ha nem otthon akarja olvasgatni. Tessék bemenni minden nap 8.00-ra, ott lenni 16.00-ig, és amikor nincs tárgyalás, akkor egyfolytában tessék aktákat olvasgatni az irodában.

És ha feltörik az autót, amiben az akta van, és elviszik az aktát? És ha a villamoson felejti? És ha az autó tetején felejti, elindul, lefújja a szél, és nem veszi észre? És ha a gyerek otthon széttépi, eljátsza? És ha családi veszekedéskor a felesége mindent a földhöz csapkod és nem fogja fel az akta jelentőségét? És ha betörnek a lakásba hétvégén, amikor felmennek a János hegyre? És ha az alattuk lakó nyugdíjas szomszéd felgyújtja a gázpalackot mert éhezik a rezsi és a nyugdíj aránytalansága miatt?

A szabályok azért vannak, hogy betartsák, hogy betartassák, és különösen rosszul és erkölcstelenül veszi ki magát, ha olyanok bírálnak el jogszabályok megszegéseit (legyen ez akár polgári akár büntető szabály), akik maguk is figyelmen kívül hagyják a szabályokat...

efi99 # 2010.07.27. 11:57

Szokás ebben az országban bármiért is büntetést kiosztani?

http://vastagbor.blog.hu/…arom_csapast

dömpi # 2010.03.21. 19:34

továbbra is az a véleményem , hogy aki nem lát bele a bíróságok munkájába, a szabályokba, melyek szerint dolgozni kell, az addig ne mondjon véleményt, mert elbeszélünk egymás mellett. mindkét fél azt gondolja, hogy az ügye egyszerű és neki van igaza. hallgattassék meg a másik fél is. én sem mondok véleményt pl. egy orvos munkájáról, mert nem vagyok orvos. ennyi...magát az egyént lehet vizsgálni és az ő hozzáállását, de azt is csak a benyomások alapján, mert félinformáció alapján nem lehet elítélni valakit vagy valamit...

dömpi # 2010.03.21. 19:29

mint már mondtam, az eljárásjogi szabályokat is be kell tartani, így lehetséges, hogy egy ügy elbírálása két tárgyalás alapján lehetséges lenne az anyagi jog alapján, de pl. szabályszerűtlen idézés, fél meg nem jelenése stb. stb. mind-mind az eljárás elhúzódását eredményezi. Arról nem is szólva, hogy a jogi képviselők - tisztelet a kevés kivételnek - nem lendítik előre az eljárást. A jogalkotók véleményt kérnek a jogalkotóktól, melyet nem vesznek figyelembe a joszabályok megalkotásánál. ennyi... ha nem visznek haza aktát a bírák, mégis mikor készüljenek fel a tárgyalásra az egyéb ítéletek, végzések és a napi 20 db-os beadványok érkezése mellett ? az emberek csak azt látják, hogy két napot tárgyalnak és kész. ez a munkájuk 50 %-át ha kiteszi. nagyon kirívó eseteket említesz, a bírák is csak emberek. amúgy tisztelet érte, hogy hétvégén is dolgozik. mégis a túlórát ki fizeti meg ?

efi99 # 2010.03.17. 20:54

Dömpi
"Csak annyit tudok még mindehhez hozzáfűzni, hogy aki nem ismer valamit, az ne mondjon inkább véleményt."

Ugye olvasod itt alant a többiek hozzászólását is?

Igen, valóban nem volt személyesen nekem még ügyem, de azért engedtessék meg, hogy mások ügyei alapján véleményt alkossak. Azt hiszem bőven linkeltem be eleget.
Másnak is feltűnt amúgy, épp ma találtam:
http://bunti.blog.hu/…zetosza_biro
Itt sem éppen a katolikus liturgia szerinti szavakkal illetik a bíróságokat.
Szumma szummárom: ma Magyarországon egyszerűen NEM ÉRDEMES bírósághoz fordulni, akármilyen 5000 tanúval bizonyítható olyan egyszerű ügyben sem, amihez képest a 100-as szög egy integrált áramkör, mert SEMMI esély rá, hogy belátható időn belül nemhogy kedvező, de egyáltalán valamilyen ítélet szülessen. Első fokon.
Ha pedig a rendszer nem jól működik, igenis kezdeményezze a változást az, aki ebben legjobban érintve van. Nem egy üggyel, hanem évi 100-zal. Én sajnos hiába óbégatok a partvonalon kívülről.

Egyjogász # 2010.03.14. 16:16

És az a szomorú, hogy ezt büntetlenül meg is teheti....

Egyébként magam elé képzeltem, ahogy "a bíróság", pl. a Pest Megyei Bíróság Hungária körúti bazi épülete, péntek délután megindul haza, a hóna alatt egy aktával...:)))

És sajnos azt sem mondhatja ilyenkor senki, hogy "nem kisanyám, nem "a bíróság", hanem te vittél haza rossz aktát, úgy hogy legyen benned annyi becsület, hogy most nekiállsz és átnézed az iratokat, és megtartod a tárgyalást, ha már idecsődült ennyi ember..."

Dr.Attika # 2010.03.13. 09:04

Egy közig. perben hétfőn 8 óra 30-as tárgyaláson megjelentek a felek, jogi képviselők, szakértő. A bírónő közölte, hogy nem tud tárgyalást tartani, mert " A bíróság pénteken nem jó aktát vitt haza."

Új időpont 2 hónap múlva.

Legislator # 2010.03.13. 08:58

"...elég még haza is cipelni az aktákat..."
Én egy fecnit nem engednék hazavinni, nemhogy aktákat.


Sunshine after the rain.

dömpi # 2010.03.11. 13:21

1.Példának okáért következmények nélkül lehet 3 fokon 3 ellentétes ítéletet hozni. = ennek oka, hogy a jogszabályok nem egyértelműek, többféleképpen lehet értelmezni őket, ezért a saját lelkiismerete szerint hoz a bíró ítéletet

2. Azt sem tartom elfogadhatónak, hogy egy snassz almalopási ügyben – ahol a fél falu látta az esetet – olyan szinten nem csipkedik magukat, hogy még ez is eltart évekig, annyira azért talán mégsem bonyolultak a jogszabályok. = nem lehet kivételezni az ügyek kitűzési sorrendjében. jelenleg pesten 4 hónap a minimális idő a tárgyalások ideje közt, de másodfokon ez sokkal hosszabb az ügyek száma miatt

3.Ezenkívül túl nagyvonalúak, minden vesszőhibáért, óhaj-sóhajért, előre látható bakiért (pl berendelnek 47 tanút, naná, hogy 1–2 mindig hiányzik) egyből halasztanak. Persze elegánsan fél évet.= nem csak anyagi, hanem eljárásjogi szabályok is vannak és ezek miatt kell halasztani, nem azért mert a bíró "így akarja"

3. És végül ennek megkoronázásaként – mivel olyan jól állnak az ügyek – a legnagyobb lelki nyugalommal 1 hónapos ítélkezési szünetet tartanak. (És ez utóbbit is olyan tenyérbemászóan tudják meghirdetni, mint tavaly, hogy augusztus 19-ig tart, ami persze 23 volt, ha ránézünk a naptárra).= az ítélkezési szünetet azért vezették be, mert a felek nyáron nem jelentek meg a tárgyalásokon, ezért persze halasztani kellett az ügyeket, továbbá a határidőket sem tartották be a szabadságok miatt, úgyhogy ez nem a bírák kénye-kedvére elrendelt időszak. mindenkinek van szabadsága, csak esetleg nem köteles egyben kivenni, hanem akkor amikor akarja. a bíráknak kötelező egyben és ekkor kivenni. egyébként júli 15- aug 20 közötti időszakról van szó, amikor egyébként ha valakinek nincs annyi szabadsága, ugyanúgy dolgozik, csak nem tárgyal, illetve júliusban még bizonyos feltételekkel tárgyalást is kell tartani

4. Na és tényleg legvégül, mégis kinek kéne ezt szóvá tenni, ha nem nekik? Talán nekem? Vagy kiderül, hogy mégis csak nagyon is kényelmes ez így nekik (pl senki nem tudja megítélni, hogy jogos-e a tempó, mivel 2 teherautónyi az ügyirat, lehet évekig maszatolni, aztán valamit dönteni, azt meg úgyis megfellebbezik csípőből)= folyamatos ügyintézési határidő betartási kötelezettég és ellenőrzés van, továbbá a bíráknak nincs "sztrájkjoguk"

Csak annyit tudok még mindehhez hozzáfűzni, hogy aki nem ismer valamit, az ne mondjon inkább véleményt.

efi99 # 2010.03.10. 21:08

Én a rendszert szidom elsősorban.
De nem féltem a bírókat sem. Példának okáért következmények nélkül lehet 3 fokon 3 ellentétes ítéletet hozni. Azt sem tartom elfogadhatónak, hogy egy snassz almalopási ügyben - ahol a fél falu látta az esetet - olyan szinten nem csipkedik magukat, hogy még ez is eltart évekig, annyira azért talán mégsem bonyolultak a jogszabályok. Ezenkívül túl nagyvonalúak, minden vesszőhibáért, óhaj-sóhajért, előre látható bakiért (pl berendelnek 47 tanút, naná, hogy 1-2 mindig hiányzik) egyből halasztanak. Persze elegánsan fél évet.
És végül ennek megkoronázásaként - mivel olyan jól állnak az ügyek - a legnagyobb lelki nyugalommal 1 hónapos ítélkezési szünetet tartanak. (És ez utóbbit is olyan tenyérbemászóan tudják meghirdetni, mint tavaly, hogy augusztus 19-ig tart, ami persze 23 volt, ha ránézünk a naptárra).
Na és tényleg legvégül, mégis kinek kéne ezt szóvá tenni, ha nem nekik? Talán nekem? Vagy kiderül, hogy mégis csak nagyon is kényelmes ez így nekik (pl senki nem tudja megítélni, hogy jogos-e a tempó, mivel 2 teherautónyi az ügyirat, lehet évekig maszatolni, aztán valamit dönteni, azt meg úgyis megfellebbezik csípőből)

dömpi # 2010.03.10. 20:08

Épp ezt mondom én is, nem a bírákat kell szídni. ők csak jogalkalmazók és tapossák a malmot...

efi99 # 2010.03.10. 19:26

Túl nagy követelmény nem lehet, ha elég 8-10 év után ítéleteket hozni.
Egyébként is saját dolgukat nehezítik meg azzal, hogy agyoncizellált, 100-féleképpen értelmezhető szabályozások vannak, a legjobban körüljárva persze mindig a legapróbb dolgok, ezért aztán minden kis semmiségért fél évet csúsznak az ügyek.
Az a rendszer már rég rossz egyébként is, ahol 200 aktával kell mászkálni, meg 5000 oldalas vádirat van, meg 7 órás ítélethirdetés. Ezek nem emberi léptékek, értelme így nulla, eredménye pedig a lenti linktermés.

dömpi # 2010.03.10. 18:21

Egy kis védelem is: próbálj meg 200 aktával naprakész lenni, úgy hogy heti két napot tárgyalsz, ítéleteket írsz, kurrenciázol és fel is készülsz a tárgyalásokra. Ez nem napi 8 óra munka, elég még haza is cipelni az aktákat. Követelmény van, leterheltség va és túlóra szintén és kritika....

efi99 # 2010.03.06. 10:24
efi99 # 2010.02.08. 16:26

Na, ők is most kezdenek rájönni, mibe kezdtek:
http://www.origo.hu/…kperben.html

efi99 # 2010.01.29. 16:39

7 éves nyammogás 91 perc sötétítésért, szánalmas:
http://www.origo.hu/…m-miatt.html

efi99 # 2010.01.20. 19:16

Mire elkezdték volna a tárgyalást, már majdnem minden szereplő meghalt:
http://index.hu/…_vadlottjai/

efi99 # 2010.01.14. 17:47

Egy köpést is lehet - elsőfokon - 2 és fél évig tanulmányozni:
http://www.origo.hu/…mestert.html

efi99 # 2009.12.09. 09:57

Milyen minőségű lehet az a munkavégzés, ahol 874 kg (!) iratból kell tájékozódni.
5 évig kínlódnak, aztán valaki kinyögi, hogy volt az eljárásban egy vesszőhiba, kezdjük elölről az egészet:
http://www.origo.hu/…tablara.html

efi99 # 2009.11.16. 19:24

Szenzációs gyöngyszem újfent:
http://www.origo.hu/…ok-pere.html
A legszebb, hogy elévülés miatt (bírósági villámtempó ugyebár) már nem lehet büntetni ilyen csodálatos ügyekben:
"Kiss a Központi Bûnüldözési Igazgatóság vezetõjeként még 1998-ban levizelte az ORFK Teve utcai épületét. Ezt azzal magyarázta, hogy "vízhajtó menedzsertablettát szedett". Ezután - hivatalosan egészségi okokból - az év december 31-én menesztették. Két éve a gyanú szerint ittasan vezette szolgálati gépkocsiját, amivel több autót összetört a fõvárosban. Errõl tanúként a vallomásában azt mondta, nem õ ült a volán mögött, hanem a "hasonmása"."
Az ő szolgálati gépkocsijában ült egy hasonmás...és egy ilyen ember góré lehetett.

efi99 # 2009.11.06. 15:54

A pozitív példa:
http://www.mfor.hu/…ttekhez.html
Na persze nem nálunk.
Mint a cikkből is kiderül nálunk az agyonbürokratizált, gagyi szabályokra épített töketlenkedés megy a köbön.

Grád András # 2009.09.07. 20:13

Kedves Egyjogász!

Strasbourgban nincs igazán jelentősége, hogy valakinek felperesként vagy alperesként húzódott-e el az ügye, vagy hogy érte-e ezzel összefüggésben kár, ugyanis az Egyezmény 6. cikk 1. bekezdése mindenki számára biztosítani rendeli a bírósági utat a polgári jogi jogaival és kötelezettségeivel, illetve az ellene felhozott büntetőjogi vádakat illetően, mégpedig ésszerű időn belül, és itt szó sincs károkról vagy felperesekről. Max. annyi a kockázat, hogy nem 2 millát ítélnek meg a végén, hanem csak egyet, de végülis az is "talált pénz", ugyanakkor becsületesen szerzett, szerintem kár bennehagyni Állam Bácsiban. :-) (Nem is szoktam!) :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Hupikék # 2009.09.07. 19:58

Tény, hogy vannak rossz és lassú bírák.

Azonba az is tény, hogy nagyon sok jó, dinamikus, határozott, értelmes bíró is van.

Tény, hogy rengeteg az ügy a bíróságokon, nagyon leterhelt a rendszer, s nem mindig olyan egyszerű dönteni, mint azt az egyik fél látja.

Azt hiszem ha a többi jogász hivatásrenden belül szétnéznénk hasonló szórásokat találnánk, de szerintem a bírók között még igen jó az arány.

Nem vagyok bíró, de egy kicsit tapasztaltam már a dolgokból.

Egyjogász # 2009.09.05. 13:29

Az egész nyitja az un. "bírói függetlenség"-ben rejlik, azaz a KE nevezi ki és válthatja le őket.

Ez alapvetően azért lenne, hogy senki ne szólhasson bele, hogy milyen ítéletet hoznak, ne befolyásolhassa őket senki, de ezt némelyik félreértelmezi.

Pl. velem egy bíró konrétan közölte (amikor nehezményeztem, hogy miért halasztja el már harmadszor minden ok nélkül a tárgyalást), hogy a fejem tetejére is állhatok, ő azt csinál amit akar....

Én egy esetről tudok amikor a KE leváltott egy bírót, szegény alkoholista volt. (Nekem is volt vele ügyem, az egyik tárgyaláson nem jelent meg, a másikon ott volt, akkor meg nem volt "beszédképes" állapotban.)

efi99 # 2009.09.05. 08:42

Megnyugvással tölt el, hogy ilyen magas színvonalú és gyors munkavégzés folyik a bíróságokon...
Ha én 8 hónapig halogatnék valamit a munkahelyemen, majd utána még közölném, hogy el is felejtettem, páros lábbal rúgnának ki.
Senki sem kontrollálja őket? Mit keresnek ilyenek még a bíróságokon?